11.06.2012. / 16:38

Autor: Hina

Umjesto Markovićevog "ne" Aushwitzu

"Vatreni" položili vijenac u Varšavskom getu

Zanimljivo je da vodstvo reprezentacije o svom posjetu nije obavijestilo i hrvatske novinare kako bi zabilježili njihov posjet. Vijest, inače, dolazi nekoliko dana nakon kontroverzne Markovićeve izjave da neće ići u Aushwitz, ali da će se reprezentacija s druge strane sigurno pokloniti žrtvama komunizma

Photo: Slavko Midzor/PIXSELLPhoto: Slavko Midzor/PIXSELLNogometne reprezentacije Njemačke, Italije i Nizozemske proteklih su dana posjetile zloglasni logor Auschwitz, dok se hrvatska reprezentacija odlučila za posjet Spomeniku ustanku u varšavskom getu.

Vatreni su danas po povratku iz Poznanja u Varšavi zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Poljskoj Ivanom Del Vechiom položili vijenac podno spomenika herojima varšavskog geta. Nažalost, vodstvo reprezentacije o svom posjetu nije obavijestilo i hrvatske novinare kako bi zabilježili njihov posjet.

Spomenik herojima Varšavskog geta podignut je na ruševinama geta 1948. godine, a napravljen je od bloka granita od kojeg su nacisti namjeravali napraviti spomenik Adolfu Hitleru.

Nekoliko mjeseci nakon što su u rujnu 1939. godine okupirali glavni grad Poljske, Nijemci su oko židovske četvrti Varšave sagradili zid i doslovce zatočili oko pola milijuna ljudi. Bez hrane i minimuma higijenskih uvjeta, više od 100.000 žena, djece i muškaraca umrlo je od gladi i iscrpljenosti, dok je 300.000 Židova poslano u logore smrti, uglavnom u Treblinku. Nijemci su geto na kraju potpuno sravnili sa zemljom.

Na početku pobune, 19. travnja 1943. godine, geto je brojao između 500 i 750 boraca. Skoro svi su pobijeni, uključujući i ostale stanovnike geta.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika