13.06.2012. / 08:25

Autor: Hina

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Postmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju rizik od nuspojava, objavili su u srijedu američki stručnjaci.

IlustracijaIlustracijaPostmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju rizik od nuspojava, objavili su u srijedu američki stručnjaci.

Američka radna skupina za prevenciju bolesti (USPSTF) izvijestila je na svojim internetskim stranicama kako su klinička istraživanja pokazala da doza vitamina D manja od 400 IU ili kalcija manja od 1,000 miligrama vrlo malo doprinosi sprječavanju loma kostiju.

No, neosporno je dokazano da u tim dozama povećavaju rizik od nekih neželjenih nuspojava, kao što je bubrežni kamenac.

"Već duže vremena poznato je da su to premale doze", rekla je Silvina Levis iz Centra za osteoporozu sveučilišta u Miamiu.

Institu za medicinu, koji savjetuje američku vladu u zdravstvenim pitanjima, savjetuje muškarcima i ženama unos 600 IU vitamina D i najmanje 1.000 miligrama kalcija svakoga dana.

Vitamin D i kalcij preporučuju se ženama radi spriječavanja loma kostiju, a ti nadomjesci lako su dostupni i nisu skupi.

USPSTF nije izdao nikakve preporuke za veće doze vitamina D i kalcija, jer zasad ne postoji dovoljno dokaza o njihovu pozitivnom učinku.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika