13.06.2012. / 11:34

Autor: Hina

Čelnik Syrize

Vodit ćemo Grčku protiv mjera MMF-a i Unije

Umjesto toga, predsjednik SYRIZA-e Alexis Tsipras izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF

Čelnik grčke ljevičarske stranke SYRIZA isključio je u utorak mogućnost osnivanja vlade nacionalnog jedinstva sa strankama koje podupiru program međunarodne pomoći, nakon izbora 17. lipnja koji bi mogli odlučiti hoće li Grčka ostati u eurozoni ili ne.

Umjesto toga, predsjednik SYRIZA-e Alexis Tsipras izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF.

Tsipras, koji želi odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći potpisan u ožujku, isključio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva u slučaju da izbori idućega tjedna rezultiraju političkom pat pozicijom, poput onih održanih u svibnju.

"Nakon dvaju uzastopnih izbora narod traži jasan smijer", rekao je Tsipras novinarima odbacujući pristup Evangelosa Venizelosa, čelnika socijalističkog PASOK-a koji je rekao da Grčka riskira socijalne nemire ako u proces donošenja teških odluka ne budu uključene sve stranke.

Po internim stranačkim anketama koje su prenijela dva grčka lista, stranka Nova demokracija, koja je za međunarodnu pomoć, ima tijesnu prednost pred radikalno lijevom strankom SYRIZA, no čini se da niti jedna nije dovoljna snažna da sama formira vladu.

PASOK daleko zaostaje i za Novom demokracijom i za SYRIZA-om, ali bi mogao imati važnu ulogu u formiranju koalicijske vlade.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 13.06.12. 13:28

u Grckoj je zapocela Demokracija od Grcke se trazi da prva zapocne sa predajom suvereniteta --ILUMINATIMA---ako to uspiju u Grackoj onda smo svi u buducnosti --SLUGE -ILUMINATA.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika