13.06.2012. / 13:11

Autor: Hina

Ben Ali osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora

Bivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali osuđen je u srijedu u odsutnosti na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Tunisu zbog "poticanja na nered, ubojstva i pljačku na tuniskom teritoriju", izvijestila je agencija TAP.

Zine Al-Abdine Ben AliZine Al-Abdine Ben AliBivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali osuđen je u srijedu u odsutnosti na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Tunisu zbog "poticanja na nered, ubojstva i pljačku na tuniskom teritoriju", izvijestila je agencija TAP.

Vojni sud je izrekao presudu u srijedu rano ujutro, u predmetu nazvanom Ouardanine koji se odnosi na pogibiju četvero mladih ustrijeljenih iz vatrenog oružja u nasilju što je potreslo grad Ouardanine u tuniskom Sahelu, na istoku zemlje, sredinom siječnja 2011.

U noći s 15. na 16. siječnja, dan nakon bijega Ben Alija u Saudijsku Arabiju, četvero prosvjednika ubijeno je dok su pokušavali spriječiti bijeg Kaisa Ben Alija, rođaka svrgnutog predsjednika.

Obitelji žrtava optužuju agente redarstvenih snaga da su izdali naredbu za pucanje na prosvjednike. Dane nakon Ben Alijeva bijega obilježili su kaos i nasilje te brojna razbojstva naoružane milicije.

U istom predmetu suoptuženo je još petnaestak članova sigurnosnih snaga kojima je vojni sud izrekao kazne od 5 do deset godina zatvora, dodaje TAP. Neki optuženici su u bijegu.

Sud je usto utvrdio odšetu za obitelji žrtava u iznosu od 150.000 do 200.000 dinara (75.000 i 100.000 eura).

Ben Ali je na građanskom sudu već osuđen na 66 godina zatvora zbog pronevjere, krijumčarenja droge i zlouporabe javne imovine. Za njim i njegovom suprugom Lejlom Trabelsi raspisana je međunarodna tjeralica, ali Saudijska Arabija zasad nije odgovorila na zahtjev Tunisa za njihovo izručenje.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika