14.06.2012. / 15:38

Autor: Totalsport

Pletikosa: Protiv Irske sam se dokazivao Celticu

Za mene bi bio poseban osjećaj odigrati dobro protiv Italije i Španjolske u individualnom smislu. No, daleko je bitniji konačan uspjeh momčadi

Stipe Pletikosa (Reuters)Stipe Pletikosa (Reuters)U velikom intervjuu za The Scottish Sun vratar hrvatske nogometne reprezentacije Stipe Pletikosa priznao je jedan skriveni motiv koji ga je tjerao da bude što bolji u dvoboju protiv Irske na EP-u u Poljskoj.

- Utakmica protiv Irske bila je vrlo važna. Prva je utakmica na velikom natjecanju uvijek najteža - počeo je 33-godišnji Splićanin otkrivši:

- Celtic iz Glasgowa, jasno, ima jake veze s Irskom i Ircima. Bio je to dodatan razlog zašto sam želio da pobijedimo i da odigram dobro. Bila je to, u svakom slučaju, naša velika pobjeda.

Prošlog je srpnja Pletikosa proveo desetak dana na probi u novopečenim škotskim prvacima. Nastupio je u pripremnim dvobojima protiv Cardiff Cityja i Wolverhamptona, i to nakon što je dobrovoljno izašao iz ugovora s moskovskim Spartakom koji mu je nosio sigurnih 800.000 funti godišnje plaće. Sve je napravio samo da bi dobio ugovor u klubu sa Celtic Parka, pristavši čak i na nekoliko dana dodatne probe kada je to od njega zatražio trener Neil Lennon. Na koncu, Lennon mu se zahvalio.

- Naravno da sam i dalje uvjeren da je Celtic, odnosno Lennon, napravio pogrešku. Vjerovao sam tada kao što vjerujem danas da sam dovoljno dobar za Celtic.

- Imam pregršt iskustva i trebao sam igrati za Celtic. Činjenica da u tome nisam uspio predstavljala mi je golemo razočaranje u tom trenutku. Još ga je malo ostalo u meni do današnjih dana. Lennon i njegov trener golmana odlučili su kako su odlučili, ali meni i dalje nije jasno zašto.

- Svejedno, ne žalim što sam pristao na probu kako bih dobio ugovor u Celticu. Bila je to prilika koju sam želio uzeti jer sam znao sve o klubu. Znao sam da je jedan od najvećih u Europi. Osjećao sam da radim dobro. No, nije mi bilo suđeno i otišao sam iz Glasgowa pitajući se gdje je pošlo po zlu.

- Otišao sam nakon toga u Rusku premierligu, priključio se Rostovu i odradio ondje jako dobru sezonu. Sada sam na Europskom prvenstvu na kojem želim igrati što je bolje moguće.

Rekao je Pletikosa novinaru Scottish Suna da se razočaranje Lennonovom odbijenicom nije pretvorilo u gorčinu. Štoviše, hrvatskog je golmana oduševilo što je ove sezone Celtic došao do prvoga naslova prvaka u četirima posljednjim godinama.

- Celtic je vrlo poseban klub - jedan od najvećih u Europi. Celtic ima nevjerojatne navijače. Kada samo još igrao u Hrvatskoj, bio sam iznimno svjestan Celticove reputacije. Moje razočaranje glede ugovora nikad neće promijeniti ono što osjećam prema klubu. Uvijek će mi stati do toga da Celtic bude uspješan.

Ocijenio je Pletikosa također i škotsku nacionalnu momčad, koja Hrvatsku čeka u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.

- Mislim da je riječ o vrlo teškoj kvalifikacijskoj skupini. Mislim čak da se radi o najtežoj koja je ikad zapala Hrvatsku. Srbija, Wales, Škotska, Belgija i Makedonija, sve će to biti vrlo neugodni suparnici za nas. Škotska je vrlo ponosna momčad s dobrim nogometašima. Siguran sam da će nas na Hampden Parku dočekati sjajna atmosfera. Da, imam veliko poštovanje spram škotske reperezentacije. Moji kolege osjećaju isto.

Kad je u pitanju današnji dvoboj s Talijanima, Pletikosa je Škotima kazao:

- Za svakoga od nas to je veliki izazov. Želimo na njega odgovoriti uspješno. Za mene bi bio poseban osjećaj odigrati dobro protiv Italije i Španjolske u individualnom smislu. No, daleko je bitniji konačan uspjeh momčadi. Uopće ne bih bio nesretan da primim koliko god golova, samo da Hrvatska pobijedi Italiju. Protiv Irske smo pokazali koliko smo dobra momčad i sada samo moramo nastaviti na isti način.

- Moram reći i da nisam bio sretan baš sa svime na toj utakmici. Shane Long me udario laktom u glavu i to me uistinu razgnjevilo. Mogao me ozbiljnije ozlijediti - istaknuo je Pletikosa na kraju.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika