14.06.2012. / 16:33

Autor: Hina

Miljenić odbacuje optužbe javnih ovršitelja o sukobu interesa

Ministar pravosuđa Orsat Miljanić odbacio je danas prozivke javnih ovršitelja da je u vezi donošenja novog Ovršnog zakona u sukobu interesa, istaknuvši kako on osobno nema odvjetnički ured niti bilo kakav interes za ukidanjem javnih ovršitelja.

Orsat MiljenićOrsat MiljenićMinistar pravosuđa Orsat Miljanić odbacio je danas prozivke javnih ovršitelja da je u vezi donošenja novog Ovršnog zakona u sukobu interesa, istaknuvši kako on osobno nema odvjetnički ured niti bilo kakav interes za ukidanjem javnih ovršitelja.

Nakon Vladine sjednice Hrvatska udruga javnih ovršitelja predala je novinarima očitovanje u kojemu optužuje Miljenića za sukob interesa, jer najavljenim ukidanjem javnih ovršitelja izravno pogoduje odvjetničkom sektoru u koji će se vratiti kada prestane biti ministar.

"Ako se uvedu javni ovršitelji, prihodi od odvjetničkih usluga smanjili bi se za 80 posto. Posljedično, to znači da bi i prihodi neke buduće Miljanićeve odvjetničke prakse bili smanjeni za taj iznos", navodi se u očitovanju koje je novinarima podijelio Vedran Vidmar, dopredsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja.

Njihove optužbe Miljenić je nazvao "stupidnima i netočnima", ustvrdivši kako je on odvjetnik samo statusom, a nema ured niti bilo kakvog interesa za ukidanje javnih ovršitelja.

Novim Ovršnim zakonom, koji je poslan na usuglašavanje Europskoj komisiji, predviđen je puno širi poslovni djelokrug Fine u javnim ovrhama.

Fina je jeftina i naplaćuje minimalne naknade. Ne vidim razloga da se uvode posrednici koji bi na račun građana zarađivali desetine i stotine milijuna kuna, kazao je Miljenić ustvrdivši da javni ovršitelji samo bezrazložno poskupljuju ovršni postupak.

O rokovima kada bi se novi zakon mogao naći na sjednici Vlade nije htio nagađati, rekavši da se čeka "zeleno svjetlo" Europske komisije.

Želimo novi sustav implementirati što prije, zakonski tekst je gotov i čim bude usuglašen s Europskom unijom, ide u proceduru, rekao je.

Hrvatska udruga javnih ovršitelja tvrdi pak da je s ovršiteljima postupak ovrhe brži i s manjim kamatama, te da za njihovo ukidanje lobiraju javni bilježnici.

Na primjedbu novinara da ih se naziva paradržavom, Vidmar je odgovorio da "paradržavu čini grupacija od petnaestak najjačih javnih bilježnika koja lobira protiv javnih ovršitelja jer bi im oni oduzeli 90 posto posla".

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika