18.06.2012. / 08:35

Autor: Hina

Rast eura i dolara

Pobjeda konzervativnih snaga na izborima u Grčkoj potaknula je i snažan rast eura, koji je tjednima bio pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od raspada eurozone. Jutros je na valutnim tržištima tečaj eura skočio na 1,2748 dolara, najvišu razinu u mjesec dana, dok je u petak vrijedio oko 1,2640 dolara

IlustracijaIlustracijaNa financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile stranke koje se zalažu za mjere dogovorene s Europskom unijom i MMF-om. Navedeno je odagnalo strahovanja ulagača od izlaska Atene iz eurozone.

Od početka današnjeg trgovanja na azijskim burzama cijene su dionica znatno porasle, pa je japanski Nikkei indeks u 6 sati bio u plusu 1,8 posto. Burzovni indeksi u Šangaju, Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji ojačali su između 0,5 i 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na dobitku 0,7 posto.

Sa strahom očekivani izbori u Grčkoj donijeli su ulagačima na svjetskim tržištima olakšanje. Nakon oko 97 posto prebrojanih glasova, Nova demokracija zauzela je čelnu poziciju i u položaju je da, zajedno sa socijalističkim Pasokom, formira koalicijsku vladu koja će nastaviti provoditi mjere koje je bivša vlada dogovorila s EU-om i MMF-om kako bi dobila pomoć od 130 milijardi eura i izbjegla bankrot.

Ulagači na svjetskim tržištima plašili su da će pobijediti SYRIZA, radikalna ljevičarska stranka, koja se protivi smanjenju plaća i mirovina, otkazima u javnim službama te ostalim mjerama proračunske štednje, što bi Grčku dovelo na put izlaska iz eurozone, a na financijskim tržištima izazvalo velike potrese. Čelnici najmoćnijih banaka u svijetu čak su poručivali da će u tom slučaju intervenirati kako bi stabilizirali financijska tržišta. No, kako je ta opasnost izbjegnuta, jutros na azijskim burzama, koje su prve otvorene, vlada dobro raspoloženje.

Osjetno su porasli i američki te europski terminski indeksi, što najavljuje rast cijena dionica na europskim burzama i Wall Streetu. Najvažniji američki S&P 500 terminski indeks je na dobitku 0,5 posto. Pitanje je samo hoće li se i idućih dana uspon cijena dionica održati, s obzirom da još ima dosta problema koje treba riješiti, od fiskalnih dubioza u eurozoni, do golemih gubitaka španjolskih banaka, kaže Masayuki Doshida, analitičar u tvrtki Rakuten Securities.

Uz cijene dionica, jutros su porasle i cijene sirovina, pa je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku skočila 1 posto, na 84,85 dolara po barelu. Pala je samo cijena zlata, nakon što je šest dana neprestano rasla jer su se ulagači uoči grčkih izbora klonili rizičnijih investicija i ulagali u sigurnije, kao što su plemenite kovine. Cijena zlata skliznula je jutros 0,8 posto, na 1.615 dolara po unci.

Pobjeda konzervativnih snaga na izborima u Grčkoj potaknula je i snažan rast eura, koji je tjednima bio pod pritiskom zbog strahovanja ulagača od raspada eurozone. Jutros je na valutnim tržištima tečaj eura skočio na 1,2748 dolara, najvišu razinu u mjesec dana, dok je u petak vrijedio oko 1,2640 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je sa 99,45 jena, koliko je iznosila u petak, na 100,50 jena. I dolar je ojačao prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj porastao 78,70 na 79,20 jena.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika