18.06.2012. / 12:35

Autor: Totalsport

Čilić: Nisam želio ovako pobijediti

- Ja tu ništa nisam mogao promijeniti. Žeo mi je zbog gledatelja što je moralo ovako završiti- izjavio je Čilić

Marin Čilić (Reuters)Marin Čilić (Reuters)Marin Čilić u nedjelju je osvojio svoj prvi ATP turnir u karijeri na travnatoj podlozi. Nažalost, njegova dobra igra i titula ostali su u sjeni incidenta kojeg je počinio suparnik u finalu, Argentinac David Nalbandian.

Iako su gledatelji mogli uživati u meču visoke kvalitete, možda i najboljem meču na cijelom turniru, na kraju je svima ostao gorak okus finala.

U prvom setu je Nalbandian poveo s 2-0, te propustio dvije break-lopte za 3-0 u dvostruki break. Čilić se vratio breakom u šestom gemu, ali je 30-godišnji Argentinac bolje odigrao tie-break.

Čilić je u prvom gemu drugog seta oduzeo servis Nalbandianu. U šestom ga je izgubio, nakon što je Argentinac odigrao nekoliko briljantnih lobova. Taj gem kao da je dosta naljutio Čilića, koji je u sedmom gemu odigrao najbolje u cijelom meču. Međugorac je odigrao briljantno taj gem, iskoristio drugu break-loptu nakon 0-40 i poveo s 4-3 uz prednost breaka.

Nalbandian kao da nije mogao podnijeti da je još jednom izgubio servis, iako je malo toga mogao učiniti u tom gemu, s obzirom na sjajnog Čilića. Neshvatljivo je, na čuđenje svih, raspalio iz sve snage po panou kraj linijskog suca. Noga je probila pano, pa je nesretnog suca Andrewa McDougalla pogodila u goljenicu desne noge i Nalbandianova noga i dio odlomljenog panoa. Raskrvavljene noge, sudac je odšepao s terena, te je kasnije bio prebačen u bolnicu.

''Igrači tijekom meča ne smiju fizički napasti ili udariti niti jednog dužnosnika, suca, suparnika, gledatelja ili bilo koju drugu osobu na terenu'', kaže jedno od mnogih pravila ATP-a, čije kršenje nosi automatsku suspenziju. Prema tome, sudac u stolcu i vrhovni sudac nisu imali izbora, morali su diskvalificirati Argentinca. Samim time Čilić je postao pobjednik turnira. Gledatelji su zviždali i skandirali ''hoćemo igru, hoćemo igru'', ali tu nije bilo pomoći.

Nalbandian se ispričao zbog incidenta, ali ipak smatra da nije moralo to tako završiti...

- Pogriješio sam, tu nema spora, žao mi je. Međutim, smatram da nisam morao platiti tako visoku cijenu. Mi, igrači, osjećamo veliki pritisak od ATP-a jer moramo igrati tako puno turnira. ATP ništa ne radi za nas, igrače, a ja sam danas pogriješio i odmah sam rigorozno kažnjen. Slažem se da je pogreška moja. Međutim, svatko nekad pogriješi i mislim da nije moralo ovako završiti, pogotovo jer je ovo bio finale - rekao je Nalbandian.

No, imao je još nešto za reći.

- Znate, knjiga pravila je jako velika, ima stvarno puno pravila. ATP ponekad napravi pogrešku prema nama, igračima, ali oni za to nikada ne snose posljedice.

Direktor turnira Chris Kermode tješio je Nalbandiana, ali se očito nije baš složio s njime.

- Turniri se igraju pod ingerencijom ATP-a koji ima svoja pravila. Mi moramo slijediti ta pravila na turnirima. Svima je jasno da je ovo što se dogodilo Davidu čista slučajnost. Opet, ništa nismo mogli učiniti. Svima nam je žao, ali da smo nastavili meč, napravili bismo presedan jer bismo ignorirali pravila. To ne smijemo činiti - rekao je Kermode.

Marin Čilić sigurno nije želio osvojiti turnir na ovakav način, što je i sam potvrdio. Šteta, imao je drugi set u džepu, igrao je odličan tenis u trenutku prekida i sigurno bi imao dobre šanse i za ''regularnu'' pobjedu.

- Definitivno nisam želio pobijediti na ovakav način. Meč je bio prilično otvoren. Ja tu ništa nisam mogao promijeniti. Žeo mi je zbog gledatelja što je moralo ovako završiti. Igrali smo neke stvarno jako dobre poene i teško je vidjeti da finale ovako završi - izjavio je Čilić.

Vezane vijesti

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Wimbledon: Lučić protiv Schoofs za glavni turnir

Na odličan je način hrvatska tenisačica Mirjana Lučić (129. na WTA ljestvici) obavila prva dva zadatka u kvalifikacijama Wimbledona. U dva je meča… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika