Objavljeno u Nacionalu br. 866, 2012-06-19

Autor: Ivan Pandžić

Alarmantno izvješće iz DORH-a

Ne mogu goniti kriminalce

Državni odvjetnik upozorava na niz ozbiljnih propusta u organizaciji i financiranju institucije koja bi trebala iskorijeniti kriminal

Mladen Bajić upozorava da su županijski sudovi u većim gradovima zagušeni zbog većih ovlasti i broja predmeta,
a u manjima imaju malo poslaMladen Bajić upozorava da su županijski sudovi u većim gradovima zagušeni zbog većih ovlasti i broja predmeta, a u manjima imaju malo poslaRad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira njegovu uspješnost. Rasprava o dosadašnjim iskustvima uvijek ode duboko u političke vode, od toga štiti li nekoga, je li selektivan, zašto nije uspio u pojedinim slučajevima, zašto nije kažnjavao pretvorbeni kriminal. Kako sada stvari stoje, Kukuriku koalicija će podržati glavnog državnog odvjetnika, pa će sve doskočice o Bajićevu radu biti tema jednodnevnih izvještaja bez ikakvih posljedica ili promjena. A ono što je Bajić u svom izvješću jasno napisao bit će potpuno gurnuto na marginu: državna odvjetništva nemaju dovoljno novca ni za vještačenja, zagušena su velikim brojem predmeta, nedostaje im ljudi, opreme, kadrovska selekcija je takva da potiče prosječnost, nema dovoljno dobre komunikacije i usklađenosti s ostalim tijelima državnog progona, glavni državni odvjetnik ne može birati sam ni najbliže suradnike, gospodarski kriminal se ne može efikasno goniti...

SVE ODREDA Iznimno značajne opaske koje koče rad institucije koja bi trebala štititi državne interese i progoniti kriminal na svim razinama. Iako je izvješće već prošlo najvažnije saborske odbore, medijska izvješća nisu spomenula ni jednu od ovih tema. Kad je prošle godine Nacional otvorio temu o nedovoljnoj pripremljenosti Državnog odvjetništva i policije za novi Zakon o kaznenom postupku, koji mu daje veće ovlasti, u zadnji tren se krenulo u nabavu opreme i osiguranje prostora. Dosad se većina uspjela pribaviti, ali stanje je još daleko od elementarnih uvjeta za rad. Apsurdna je ilustracija da ni svi zamjenici Mladena Bajića nemaju svoje računalo! Nemaju ni novca da prate stručnu literaturu i brojne izmjene zakona. A o tim ljudima ovisi sastavljanje optužnica i njihova obrana na sudu u najsloženijim predmetima.

PROŠLE GODINE je, kao tadašnji predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, sadašnji SDP-ov ministar policije Ranko Ostojić rekao da se državna odvjetništva moraju osposobiti i da će se povećati novac za opremu. Lani se prvo planiralo povećati novac zbog opsežnosti novog posla, s 250 na 315 milijuna kuna. Ipak, iznos je srezan na 283 milijuna. I ove godine, unatoč promjeni vlasti, zbog krize nema puno pomaka. Toliko željena informatizacija, koja je trebala biti završena i prošle godine, produžuje se do 2013. godine. Državna odvjetništva nemaju zajednički sustav za rad i praćenje predmeta, niti su povezana sa sudovima i, primjerice, poreznom upravom. Sve je to već trebalo biti obavljeno, a nije, pa se događaju situacije poput one o kojoj je Nacional pisao ove godine: oni koji su osuđeni za utaju poreza i trebaju utajeni iznos vratiti, to ne moraju učiniti. Sustav je tako postavljen da mogu to izbjeći bez problema. "Već sada se može reći da će 2012. razlika imeđu planiranih i potrebnih sredstava biti još veća i da će to dovesti u pitanje učinkoviti rad državnih odvjetništava na dokazivanju pojedinih kaznenih djela kod kojih su vještačenje i drugi troškovi znatni iznosi", piše Bajić Saboru. Ali bez odjeka. Novi zakon daje veće ovlasti i mogućnost bržeg prikupljanja dokaza, ali samo ako ima novca za specijalne timove koji će ih prikupljati i za vještačenja. Sve to treba platiti, a novca nema. Jasno je da onda pada sama kvaliteta.


U SVIM ODVJETNIŠTVIMA - glavnom, županijskim i općinskim - ukupno radi gotovo 1650 osoba, što je 200 više nego 2010. S obzirom na nove ovlasti i preuzimanje kaznenih djela po novom Zakonu o kaznenom postupku, to je još uvijek malo. Nedostaje 161 državni odvjetnik i zamjenik, te deseci u pratećem osoblju. Ti ljudi su samo lani primili preko 90.000 kaznenih prijava, te još 73.000 građanskih i upravnih predmeta. Sa starim predmetima, radili su na 180.000 slučajeva. Državno odvjetništvo se teško popunjava novim kadrovima, pogotovo u manjim mjestima. "S novim ovlastima, mi smo zagušeni", neslužbeno je priznanje iz Državnog odvjetništva koje smo dobili. Kako bi se smanjio pritisak u situaciji kad je država u krizi i nema novca za rad institucije koja je treba štititi, Bajić će se pritiska pokušati riješiti kroz nagodbe s okrivljenicima, što će zasigurno izazvati u nekim slučajevima zgražanje javnosti. Kao što su u aferi Fimi-media bez optužnice prošli neki od direktora koji su sudjelovali u izvlačenju milijuna kuna iz državnih poduzeća. Okrivljenicima će se nuditi manje kazne, samo da se pred sudom ne razvlači postupak. Oni koji pristanu odati kaznena djela i pomoći otkrivanju novih, imat će velike beneficije pred Odvjetništvom. Masovno će se koristiti institut kaznenog naloga za manja kaznena djela u kojem su zatvorske kazne uvjetne. "Samo uz uvjet da najmanje 60 posto predmeta završi bez rasprave, moći ćemo obaviti sve poslove", decidirano kaže glavni državni odvjetnik.

DO RUJNA prošle godine USKOK je u svojim slučajevima imao tek 21 posto nagodbi od 24.000 predmeta pa je jasno da materijalna i kadrovska situacija Državnog odvjetništva smanjuje mogućnost kažnjavanja onih koji su to zaslužili. Neslužbeno u Državnom odvjetništvu uvjeravaju da će se golem porast svih oblika sporazuma prvenstveno odnosi na bagatelnije vrijednosti i uvjetne kazne. Ipak, i u većim slučajevima se mogu očekivati pojačane nagodbe jer je to "uvjet za preživljavanje". S druge strane, nevjerojatan trošak i zagušenost stvaraju sama ministarstva koja u ime Hrvatske također zastupa Državno odvjetništvo. Lani su novi sporovi imali vrijednost veću od 3 milijarde kuna. Iako se zna da će država izgubiti, procesi se forsiraju i inzistira se da se oni nastave. Sve zbog toga što nemaju osiguran novac da isplate presudu. Bajić također upozorava da ne žele ni nagodbe iz istog razloga. Čak i kad se sklopi nagodba, novac se ne isplaćuje pa slijede nove tužbe, traženje kamata i iznosa, ovrhe... Sve to potpuno bespotrebno. Kratkoročno razmišljanje i birokracija tako stvaraju dodatni trošak za proračun i sprečavaju da se državni odvjetnici bave stvarima koje bi zaista i mogle uspjeti i sačuvati državni novac. Forsiranje nagodbi i zato će biti agresivna taktika koju će Bajić primjenjivati.

OD PROŠLE godine, državni odvjetnici imaju još jedno kukavičje jaje koje im je ostavljeno, a znatno sprečava učinkovitost. Ni glavni, a ni drugi državni odvjetnici više ne mogu sami predlagati svoje zamjenike i tražiti da ih potvrdi Državnoodvjetničko vijeće kao što je to bio slučaj ranijih godina. Sad se zamjenici traže isključivo putem javnog natječaja i glavna referenca je škola za pravosudnu dužnost. Time na prvi pogled ispada da je sve transparentnije, ali se stvaraju problemi u hijerarhiji i iskustvu. Državni odvjetnik ne može nagraditi nekoga tko je godinama radio u sustavu i čiji rad poznaje i cijeni. Ne može postaviti ni ljude kojima vjeruje, a on je formalno odgovoran za njihov rad. Glavni državni odvjetnik nema više utjecaja na izbor županijskih i općinskih državnih odvjetništava. S druge strane, nema ni stegovne mogućnosti za kažnjavanje onih zamjenika koje je Državnoodvjetničko vijeće postavilo. Za godinu-dvije državni odvjetnik će tako biti okružen ljudima kojima potencijalno ne vjeruje niti misle da dobro rade svoj posao, ali imaju formalno obrazovanje. A mora preuzeti svu odgovornost za njihov rad. Oni pak znaju da im formalno nadređeni ne može ništa i da ih nije on doveo. Hijerarhijska struktura, toliko važna u svakoj instituciji, a pogotovo Državnom odvjetništvu, tako se potpuno narušava kao i lanac zapovijedanja i odgovornosti. Teško je očekivati da će se tako poboljšati učinkovitost i ispuniti očekivanja javnosti o promptnom procesuiranju kriminala. "Kako ne bi nastale dugotrajne štetne posljedice koje se mogu reflektirati u smanjenju stručnosti, nužno je mijenjati zakonske odredbe u vezi s prvim imenovanjem", piše Bajić u izvješću.

KAKO STVARI funkcioniraju i koliko su nekoordinirane unutar same države, svjedoči i to što je kroz racionalizaciju državnih odvjetništava, njihov broj u odnosu na prije pet godina - prepolovljen. Međutim, to nisu pratili najavljeni problemi u nadležnosti sudova i njihovu pripajanju. Državni odvjetnici zato moraju dalje putovati i ostvarili su veće materijalne troškove. Županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu zagušeni su zbog većih nadležnosti i broja predmeta, dok oni u manjim mjestima nemaju niti približno toliko posla. Najnovije Bajićevo izvješće, iako pisano i pomalo diplomatskim rječnikom, ukazuje na čitav niz ozbiljnih propusta u samoj organizaciji i financiranju institucije od koje građani očekuju da iskorijeni kriminal. Zbog starih i nedorečenih zakona priznaju i poraz u borbi s gospodarskim kriminalom. Iako kritičari rada Mladena Bajića s pravom mogu reći da si ovim izvješćem samo prebacuje odgovornost i stvara si alibi za neučinkovitost, činjenica je da novac koji oni troše nije niti približno u korespondenciji s težinom slučajeva kojima se bave i ovlasti koje su im dane. Osim toga, u ovom trenutku, Državno odvjetništvo ima pod blokadom ili oduzeto više od 300 milijuna kuna vrijedne imovine, što je iznos veći nego su lani potrošili u godinu dana. Čak ako se i pretpostavi da bi se taj iznos prepolovio, Državno odvjetništvo bi u većem slučaju moglo financirati samo sebe. Logično bi zato bilo da institucija koja zastupa državu, u slučajevima od posjedovanja marihuane, preko organiziranog kriminala, pa do upisa državnog zemljišta u državne knjige, ima svu infrastrukturu koja joj je potrebna. Glavni državni odvjetnik bi svake godine trebao postaviti ciljeve i jasno naznačiti novac koji mu je zato potreban, a koji bi Vlada morala osigurati. Ako se ciljevi ne ispune, može se tražiti odgovornost glavnog državnog odvjetnika. Ovako, zbog neosiguravanja osnovnih sredstava za rad i onemogućavanja biranja najbližih suradnika, glavni državni odvjetnik se uvijek može braniti da niti je stigao niti je mogao odraditi sve što se od njega očekuje. A protivnici će tvrditi da on radi loše i da je pravi razlog neučinkovitosti politička ovisnost i selektivnost. I tako će se igra mačke i miša bez rezultata nastaviti. Najveći gubitnik su opet ionako samo porezni obveznici.

Vezane vijesti

Bajić: Da DORH odlučuje ne bi bilo promjena ZKP-a

Bajić: Da DORH odlučuje ne bi bilo promjena ZKP-a

Da Državno odvjetništvo odlučuje ne bi bilo promjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP), izjavio je danas glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, upitan… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.06.12. 08:32

nece komunjara -komunjari nista,hee


registracija
24/7/11

mrvek, 19.06.12. 08:39

jebokomunjare ti si debilčina GLUPA! To je smradezeov čovjek a u smradezeu sve samo komunisti. DEBILČINO.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.06.12. 08:45

da se mene pita ja bi sve KOMUNJARE u jasenovac,.....


registracija
31/1/10

STTony, 19.06.12. 08:54

Pa cijeli sigurnosni sustav (Policija, DORH i sudstvo) su 20 godina sustavno uništavani od strane kradezea gdje je kum Sova Šeks bio glavni operativac kako bi mogli nesmetano obaviti najveću povijesnu pljačku na ovim prostorima.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.06.12. 08:57

Komunjare su opljackale HRAVTSKU.......


registracija
31/1/10

STTony, 19.06.12. 09:11

jebokomunjare, potpuno si u pravu.

Jedino što prešućuješ je da su upravo najveće komunjare i UDBA-ši 89-e i osnovali zločinačku kradeze organizaciju jer su vidjeli da komunizam propada i da bi mogli odgovarati.

Tada su preobukli kapute i ubili dvije muhe jednim udarcem - glupanima kojih je očito većina su prodali priču o domoljublju i sebe prikazali kao najveće Hrvate i usput popljačkali sve što se moglo.

Tko to danas poslije svega i sam ne vidi je stvarno beznadežno glup pa mu se i ne isplati previše objašnjavati.


registracija
6/4/12

elem, 19.06.12. 09:32

STTony, vide oni i to jako dobro, samo je teško sam sebi priznati da je to što vide stvarnost. Zar nije jednostavnije sve koji se ne slažu sa njima prozvati crvenima, komunjarama, protivnicima domoljublja, mrzitelja svega Hrvatskog.
Jadnici ne kuže da zapravo oni su ti koji mrze sve što je hrvatsko jer su drpili sve što se moglo i baš ih briga kako će i što biti dalje sa tom njima tako *dragom* Hrvatskom.


registracija
12/1/11

siziff, 19.06.12. 09:33

NE MOGU GONITI KRIMINALCE



Onda goni štrumfiće, šta svakodnevno i radiš.

Proračun plača sve vrste nerada, zašto nebi i tvoj ?


registracija
30/12/10

putusvemir, 19.06.12. 09:57

Onda goni nas, stoku sitnog zuba. Mi nemamo lovu za advokate, mi samo skinemo gaće a vi nas lijepo nag...te. I tako svi zadovoljni. Pitanje: kako dugo ćemo još gledati igrokaz sa Ivom? Postalo je dosadno. Dajte uvedite u priču neki novi lik i novog glumca!


registracija
15/6/12

alians, 19.06.12. 10:19

putusvemir
potpisujem, samo nadodajem da nama stoci sitnog zuba ovo i treba.....postoji ona stara pjesma
Sve sam ti dao/dala-tebi reci ne nikad nisam znao/znala- od krivoustog pa nadalje.....ali postoji jos jedna bolja narodna....Trazili ste gledajte, istina je da ja osobno gledam, a nisam trazila, samo sam jedna kap u moru koja nije uspijela godinama da pozvoni u mozgovima drugih.....zvonila sam jos onda kad je isti zlocinac Arkan-uhapsen, pa pusten.....ali Boze moj tatina princeza je bila u pitanju, dok je isti tata nas stoku sitnog zuba palio na istu stoku sitnog zuba samo druge strane......oni su uspijeli, a mi i jedni i drugi-stoka sitnog zuba palimo svijece i u svojoj zalosti dajemo i zadnju kunu njihovim produzenim rukama -popovima.....
Dusa me boli za onim vremenima studentskih dana, kad je ipak nesto ista ta stoka sitnog zuba vrijedila, a onda ona uzrecica Zapada, napuni im stomake, isprazni pamet.....istina je stranci nam napunise stomak, ali je najzalosnije sto nam "domoljubi"ispraznise mozak, jer da nam je isti Zapad praznio mozak mozda ni nebi bili na ovakvim granamasva pljacka radnicke klase se svede na domoljubnost, jer ako nesto kazes protiv, onda te tako lijepo skresu jos u korijenu-to je cijena borbe samostalnosti.....ajde i to prihvatam, ali kako sve ide dalje sve vise sam uvjerena da smo dobro popusili, a da nismo ni pitani dali smo pusaci.....


registracija
14/7/11

Trinity, 19.06.12. 10:22

Toliko o, puna im svima usta samohvale, o uspješnoj reformi i napretku svekolikog pravosuđa!! Samo laprdaju i svakih nekoliko mjeseci mijenjaju zakone, jer je svaka nova garnitura "pametnija" i učinkovitija od prethodne. A papir sve trpi, pa nije u pitanju, nek' se mijenja, a preduvjeti za uspješnu realizaciju su 0 bodova! Pa tako u sudstvu, zdravstvu, školstvu, gospodarstvu....u zemlji znanja i blagostanja. U kojoj, btw. svaki 5. stanovnik nema završenu ni osnovnu školu.


registracija
30/12/10

putusvemir, 19.06.12. 10:30

Kako ih nije sram uopće spominjati da nemaju love. Nek uzmu ovima koji su nam pokrali i opustošili cijelu zemlju. Ali ne. Vode se maratonski sudovi da bi sve ostalo zamagljeno, a mi moramo slušati ovog ušljivog lažova Jarnjaka i sl. koji su na našoj grbi već 20 godina a ništa ne znaju, ni vidjeli ni čuli. Dobijem ospice kad skupljaju novce za kupnju raznih aparata u bolnicama i druge pomoći, a novci im pred nosom. Slažem se sa alians. Tak nam i treba. Kakav narod takva vlast.


registracija
11/1/10

fluid, 19.06.12. 10:31

Ako kuća gori.a hrvatska kuća više nema materijala koji bi gorio,i nitko ne gasi plamen,tada ostaje samo pljuskanje vodom po zgarištu.Hrvatska je upravo zgarište zbog polijevanja vatre benzinom punih 20 godina.Tako imamo kombinaciju hrvatske krvi i hrvatskog benzina u stvaranju i rušenju stvorenoga.Najveći poljevači zgarišta benzinom su pravosuđe,DORH i policija.Upravo oni koji su trebali čuvati pravdu i pravednost.Tuđman je to efikasno počistio uvodeći podobnike na svim razinama.To je značilo potop za cijelu državu.Nije ni nastala kako treba a već su joj polomili noge.Sada je ružna,nakrivita,šepava i puna smrada sa zgarišta pravosudnih nemjernih poteza.Sva ova kukanja pokušavaju kod građana podebljati kratku pamet i zaborav ,čime bi se kroz zaborav prekrilo prašinom sav nered koji su stvorili sa samo jednom namjerom - provesti Tuđmanovu doktrinu skuhanu u jugoslavenskoj kuhinji davno prije nego što je rat i započeo te odabrao one koji će provesti taj scenario.Između plana i realizacije scenaria o raspodjeli jugoslavenskih vrijednosti,ispriječio se velikosrpski plan i rat.Kada je i to riješeno,nastavilo se točno po planu.Pravosuđe je najpozvanije da to odradi i cjelokupnom lopovliuku da pravnu potvrdu kako je sve "po zakonu"! Mi ,hrvatski pušioničari,možemo biti ponosni samo na vlastitu pohlepu,gramzivost,nekarakternost i glupost.Posrali smo se u zdjelu iz koje jedemo.Bajić je samo istureni gad ispred ostalih gadova,kroz svoj resor.No on je i slika i prilika cjelokupnoga hrvatskoga smrada.On je jedan od jahača apokalipse.
Nikako žrtva neimaštine i neorganiziranosti.Upravo suprotno.Puno križeva bi trebalo stajati po Hrvatskoj ,na kojima bi visjeli svi oni koji udaraju i danas čavle u lijes ubijene domovine.Nekome domovina ali zato gamadi to je samoposluživanje.


registracija
30/12/10

putusvemir, 19.06.12. 11:19

Fluid, uvijek kažeš sve, najpametnije i najbolje. I za kraj: neka ukinu sva suđenja za pljačku, neka se sve to izbriše, neka se ostave pljačkaši na miru da uživaju i neka se počne intezivnije hvatati švercere po tramvajima i džeparoše po placu, iskopčavati neplaćena struja, plin i voda i goniti one koji krivo parkiraju. Tako će naša država konačno stati na svoje noge.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 19.06.12. 11:26

Kum kriminalaca.


registracija
23/1/12

miki2, 19.06.12. 12:20

Nema veče šale nego kad bosanec optuži komunjare za upropaštavanje Hrvatske.


registracija
22/3/11

vferari, 19.06.12. 12:49

Ako nemožeš raditi odstupi i daj mjesta onome tko će moć raditi učinkovito sa onim sretstvima s kojima raspolaže.Slučajevi se moraju riješavati brže i sa argumentiranim optužnicama a ne da se predmeti vračaju i tako povećavaju troškove.Naprimjer što je sa hdz-eom očiti krivci kao Janjak i slični pretvaraju se u svjedoke i nakraju će biti osuđen pedro a ne cijelokupna kriminalna zločinačka organizacija koja se zove hdz.Vlada mora ozbiljno razmisliti da da prijedlog saboru za smjenu Baića koji sam kaže da nije u stanju riješavati probleme ,pa nećemo valjda prestati sa ganjanjem svekolikog kriminala daljnjih 10 godina dok se ekonomska situacija ne poravi kako bi Baić dobio sve što zaželi.


registracija
24/3/10

bagsy, 19.06.12. 14:06

Više retoričko pitanje,
ako unište sve institucije države a time i državu,misle li dotični da će ih na kraju da pravna država zaštititi?
Neće se imati gdje sakriti.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.06.12. 15:08

KOMUNAJRE su opljackale HRVATSKU,.....


registracija
20/4/11

BivsiYU, 19.06.12. 15:36

Komunjare nisu opljačkale Hrvatsku. Došli su neki novi ljudi, neka zla nova vremena i pod okriljem demokracije postali kriminalci i ugledni biznismeni.
Dok su Titovi komunisti vladali, Hrvatska je cvjetala. Sjetimo se tvrtki Rada Končara, INE, Plive,....velikih građevinskih firmi, ..,Hrvatska se gradila. Rijeka je bila najbogatija općina u ondašnjoj YU. Ovi ljudi poslije komunista vidi se šta su radili i što su uradili. Kako danas omladina živi u Hrvatskoj ? To je nihovo djelo. Opljačkali su sve , a pošteni narod Hrvatske osiromašili. Tako je i u ostalim državama Balkana.


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.06.12. 15:44

Ne samo da su svi do jednoga komunisti, koji su pljačkali i uništavali, nego su svi iz redova SDS-a i njihovih povjerenika za ovo i ono. Možeš ti Bivši lamentirati koliko hoćeš ali su činjenice malo drugačije nego si ti želiš i možeš prihvatiti. Titini školarci....


registracija
9/5/10

lolobrigita, 19.06.12. 16:31

A za Crkvu se ima.
To naravno ne opravdava Bajića.Ne bi on radio ni da mu daju milijarde u opremi.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 19.06.12. 17:07

Komunjare su opljackale HRVATSKU.....


registracija
25/6/10

vidra, 19.06.12. 19:04

Slutim gadan rasplet kao posljedicu nerada pravosuđa.

Nepravedni zakon o pretvorbi i nakaradni termin provedbe tog zakona ( provedba u vrijeme obrambenog rata ), zatim kriminal, pljačka po zakonu o pretvorbi, korupcija na svakom koraku , S R Ž su svega što se izrodilo u ovo što danas imamo. A pravosuđe je šutilo ili je radilo kao puž.
Nesposobne vlade koje su se redale jedna za drugom, a sve su bile pojednake, odnosno zbrinjavale su samo sebe i svoje oko sebe. Sada imamo društvo, raslojeno i siromašno, zaduženu državu,ustrojenu bez proizvodnje i stvaranja nove vrijednosti, ustrojenu samo na potrošnji. Imamo društvo bez nade. Građani gladni i pravde i kruha. Sve to vodi do kulminacije nezadovoljstva na način koji je već počeo, a još nismo ni predhodno zaboravili i sanirali.


registracija
28/1/12

Bvalen16, 19.06.12. 22:15

Zvonko..O kakvim ti činjenicama pričaš?Ti istinu ne bi prepoznao ni da ti se nabije na nos.."Domoljubi"kao ti i oni koje podržavaš su nanijeli toliku štetu lijepoj našoj da to četnici ne bi uspjeli ni da je rat trajao još deset godina.Bili ste prvo lažni komunisti pa onda lažni domoljubi,cijeli život vam je laž ali narod više ne puši te gluposti o crvenim vragovima,komunjarama itd.Što je u stvari komunjara? Jede li se to?Nesposobni za sve optužuju druge,uništili ste ,pokrali ,izdali Hrvatski narod ali naravno krive su komunjare jer vi ste "domoljubi" Jeste ali za sebe, svoje bližnje,kumove,prijatelje,rodjake itd.


registracija
20/6/12

tonimona, 20.06.12. 23:53

treba kao francuzi. digli su revoluciju i poskidali glave. nakon toga su i revolucionarima poskidali glave. nakon toga se trude biti u reguli mada se i njima omakne, ali ne proglašavaju antidržavnim elementima one koji ukažu na nepravilnosti.


registracija
22/4/12

nesolipamet, 23.06.12. 16:31

http://www.pornhub.com/


registracija
27/8/09

Lujo1, 23.06.12. 21:19

Pa naravno kak buš sam sebe gonil lopino!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 28.06.12. 17:13

Možeš ti goniti lopove,nije tebi u interesu da tvoji kumovi završe na robiji. Zasto si namjerno kasnio....da rok zastara.


registracija
12/12/10

Klarens, 29.06.12. 19:06

Zar nema onih
...................................
Koji bi BESPLATNO !!!
.....................................
Odradili posao
.....................................
Chishchenja Hrvatskog svinjca ?????


registracija
12/12/10

Klarens, 29.06.12. 19:16

@tonimona
.......................................
Ideja je OK
.......................................
Ali ?????
.......................................
Uvijek taj prokleti Ali
.......................................
Daj malo prouchi
........................................
Francusku povijest tog razdoblja
........................................
Ali ( opet on) proshvrljaj internetom
.......................................
Istina je jako drugachija
........................................
Od romantichne verzije za mase
.......................................
Sve je bilo isto kak tu pri nas
.......................................
Leshinari su zauzeli pozicije
.........................................
Tudjman , pardon , Napoleon
...........................................
Uz pomoch KPJ postaje
.............................................
DIKTATOR
.........................
Onda IMPERATOR
..........................
Naravno , u pozadini se nemilice pljachka
..........................
Naivni gube glave
................................
A licemjeri se goje i cerechu


registracija
12/12/10

Klarens, 29.06.12. 19:22

TELEDIRIGIRANI
........................................
To su vam BEZDUSHNI STRVINARI
........................................
Kanibalske orijentacije
........................................
Pod sublimiranom kontrolom
.......................................
Mile nam machehe KPJ
.......................................
Svugdje oko njih Jezushekove dekoracije
.......................................
Prvoredashi shiroke ruke
.......................................
Milodari obilati
........................................
A onda cajke i janjetina
.........................................
Od silne POHLEPE
.......................................
Sve ljudsko u njima je odavno nestalo
........................................
Oni ni sami vishe nemaju pojma
.........................................
Kolika su zvjerad
.........................................
A KPJ likuje u sjeni


registracija
12/12/10

Klarens, 29.06.12. 19:25

@jebokomunjare
.............................................
Previshe si entuzijastichan
.............................................
Zlochin je zlochin
.............................................
Vaga ne pozna boje , vech teret


registracija
29/4/09

florenz, 30.06.12. 18:57

Stečajevi, financijski kriminal, dugotrajna suđenja, beskonačne i nekompletne istrage, građanski predmeti, dio nestručnih službeničkih kadrova, sve to utječe na borbu protiv kriminala - porazno. Ova besparica raj je za "mutivode". Oni pribavljaju novac i žive kao bubreg u loju. A građani ?


registracija
26/2/12

okvardz, 01.07.12. 09:53

bajić opet traži opravdanja.bajiću DA LI JE RATNO PROFITERSTVO TO ŠTO JE FRANJO TUĐMAN SA SVOJOM EKIPOM U SABORU I VLADI, DOK JE HRVATSKI NAROD GINUO U BORBI ZA SLOBODU, PROVEO OTIMAČINU I PLJAČKU SVEGA HRVATSKOGA, A TO NAZVAO PRIVATIZACIJOM. PLJAČKU SU NAZVALI PRIVATIZACIJA. DORH TO JOŠ UVIJEK ŠTITI I NARAVNO nama snage a niti volje to riješavati jer mora se kranuti od sebe samoga.


registracija
26/2/12

okvardz, 01.07.12. 09:56

sami temelji rh su još duboko zabetonirani u pljački.to narod rh zna, znaju mladi koji će to kad tad morati riješavati.to im je zlo natovario franjo tuđman i ekipa koja mu je lizala guzicu od samoga početka. žrtvovali ste par mladih generacija za vašu pljačku.


registracija
26/2/12

okvardz, 01.07.12. 09:58

zato bajiću i dalje lovi po tržnicama bakice i bicikliste po biciklističkim stazicama lijepe naše.maži oči narodu koji am se smije.ali i to neće biti zadugo jer će istina kad tad doći na svoje.sjeti se sanadera.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 05.07.12. 12:47

Jeba te patak ! Buđave vijesti. Ima li živih u nacionalu ? Za krepati.


registracija
15/6/12

alians, 26.08.12. 08:45

Zvonko
ko o cemu a Vi o komunistima.....
komuniste smo skinuli 91-e, ali jos gori dodose na vlast-Vasi demokrati.......Krivousti i pizza maker.....
kamo lijepe srece da nikad nisu vidjeli vlast.....dovedose nas do prosjackog stapa.....
a Vi umijesto da komentarisete "komuniste"
imate jos uvijek porodice i Krivoustog i pizza makera.....de malo obratite paznju na njih......
i prije no sto me napadnete. jer mi je vrlo dobro znana vasa praksa-stavljam do znanja-Hrvati(katolici) pokoljenjima-drugim rijecima automatski pobijam dobri znani sistem-jugonoslatgicari......
a stavise uz sve gore navedeno jos jedan dodatak
Hercegovci......iskreno receno ni malo popularno, ali sta mogu, neke stvari ne mogu izbrisati(premda bi zeljela-jer citajuci komentare-moje porijeklo uvijek netko na ovim sajtovima kritikuje-Glavas, Kutle isl.)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika