Objavljeno u Nacionalu br. 349, 2002-07-24

Autor: Maroje Mihovilović

Afera koja je potresla Njemačku

Smjena najskandaloznijeg Schroderova ministra

Lobist Moritz Hunzinger tijekom 1998. i 1999. uplatio je na Scharpingov račun 145.000 DEM

Njemački ministar obrane Richard ScharpingNjemački ministar obrane Richard ScharpingNjemački kancelar Gerhard Schroder doputovao je prošle srijede na Wagnerov festival u Bayreuthu, ali te večeri nije uživao u klasičnoj glazbi jer se zbog jednog novinskog članka hitno vratio u Berlin, uzrujan i uvjeren da se mora oprostiti od ministra koji mu je već i prije donio mnogo nevolja, Rudolfa Scharpinga.
Članak u Sternu, “Ministar i njegov zaštitnik”, opisuje neobične financijske odnose između ministra obrane Scharpinga i Moritza Hunzingera, političkog savjetnika i lobista koji je radio za velike njemačke proizvođače oružja, vlasnika agencije za odnose s javnošću “Hunzinger Information AG”. Tekst počinje velikim otkrićem: 25. rujna 1998., dva dana prije njemačkih parlamentarnih izbora, na kojima je Scharpingova Socijaldemokratska stranka pobijedila, Scharping je u filijali banke “Oppenheim jr. & Cie” u Kolnu otvorio novi žiro-račun broj 19189, te kao supotpisnika računa, koji može potpuno njime raspolagati, imenovao Huntzingera. Stern već na početku konstatira da je “ta veza novog ministra s jednom od najtamnijih figura njemačkog lobističkog miljea morala nešto značiti”.
Stern se iz nepoznatog izvora domogao potpune dokumentacije o kretanju tog tajnog zajedničkog računa Scharpinga i Huntzingera. Hunzinger je 1998. i 1999. na taj račun uplatio 145.000 maraka koje je Scharping potom podigao. Dinamika uplata i isplata jasno pokazuje da je Hunzinger preko tog računa plaćao Scharpingu za neke usluge. Stern se domogao pisama kojima je Hunzinger tada obavještavao Sharpinga o raznim poslovima. Iz njih je vidljivo da se Hunzinger zbog raznih stvari koje se tiču njegovih lobističkih klijenata obraća Scharpingu i da su se njih dvojica sastajali. Oslovljavao ga je s “moj ministre”. Novinari su zamijetili zanimljivu vezu između nekih Hunzingerovih uplata na Scharpingov račun i istodobnih Hunzingerovih poziva Scharpingu da se sastanu u vezi s nekim zahtjevima Hunzingerovih klijenata zainteresiranih za prodaju njemačkih podmornica Egiptu. Ta je prodaja bila zapela zbog konkurencije jedne britansko-nizozemske grupacije. Scharping je otišao na službeni put u Egipat da ondje intervenira u ime njemačke vlade kako bi Egipat ipak kupio njemačke podmornice.

Nakon što je tjednik 'Stern' prošlog tjedna otkrio račun preko kojeg je njemački ministar obrane Richard Scharping naplaćivao svoje usluge trgovcima oružja, kancelar Schroder ga je hitno smijenio, no Nijemcii su uvjereni da je to trebao učiniti još prošle godine kad je ministar vojnim avionom umjesto u Makedoniju otputovao svojoj ljubavnici na MallorcuSkandal u zao čas

Njemački novinski komentatori tvrde da je Schroderova još više pogodilo to kamo je otišao Scharpingov novac s tog računa. Stern je, naime, objavio i faksimile kompromitantnih računa koje je Scharpingu ispostavljala frankfurtska muška modna kuća “Muller und Schaar”, iz kojih se vidi da je Sharping golem dio dobivenog novca potrošio – na odijevanje. Stern je objavio i dokumente iz kojih se moglo vidjeti da je Hunzinger uputio ministra Scharpinga na tu ekskluzivnu mušku krojačku kuću iz Frankfurta te mu ugovorio prve probe. Reproduciran je i račun koji je vlasnik modne kuće Schaar izdao ministru Scharpingu 22. ožujka 1999. iz kojeg se vidi da je samo tom prilikom Scharping potrošio 54.885 DEM za 28 različitih odjevnih predmeta: “1 kaput – 3698 DEM, 1 smoking – 4598 DEM, 1 odijelo sa dva para hlača i prslukom – 5798 DEM, 1 remen – 658 DEM, 10 para čarapa po 35 DEM – ukupno 350 DEM, 12 kravata – 990 DEM” itd.
Schroder je imao dobrih razloga da se vrati u Berlin jer je odmah shvatio da će članak iz Sterna izazvati golem skandal, i to u najnezgodnijem trenutku, devet tjedana prije njemačkih parlamentarnih izbora. Schroder baš nema velike izglede za još jedan mandat, nisu mu skloni tradicionalni SDP-ovi birači, ljudi koji glasuju za socijaldemokrate zbog njihove socijalne politike. Prije izbora 1998. Schroder je obećavao da će poboljšati životni standard siromašnijih Nijemaca, smanjiti broj nezaposlenih na 3,5 milijuna. Na početku mandata uvjeravao je Nijemce da su potrebne mjere štednje kako bi privreda živnula i omogućila podizanje standarda. Mjere štednje su uvedene, ali nisu dale očekivane rezultate, posebno u zapošljavanju, pa je danas u Njemačkoj blizu četiri milijuna nezaposlenih. Zbog toga SDP posljednjih mjeseci u ispitivanjima javnog mnijenja ne stoji dobro. Velika je prednost koalicije desnih stranaka, Kršćansko-demokratske unije i bavarske Kršćansko-socijalne unije. Veliki su izgledi da će sljedeći kancelar biti Edmund Stoiber, sadašnji premijer Bavarske i vođa Kršćansko-socijalne unije, kancelarski kandidat demokršćanske koalicije na skorašnjim parlamentarnim izborima. No Schroder nije gubio nadu jer najnovija ispitivanja javnog mnijenja počela pokazivati da se Stoiberova prednost pred Schroderom počela topiti. I baš sad izbio je skandal sa Scharpingom.
Kao prvo, otvorilo se pitanje nije li Scharping kršio zakon. Zakon njemačkim ministrima izričito zabranjuje da imaju bilo kakav dodatni prihod uz ministarsku plaću. Svi njemački ministri dosad su se toga držali, uz samo jednu iznimku: prije nekoliko godina bivši ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel bio je optužen da je, dok je bio u vladi, primio neki novac, ali je ta afera bila izglađena. Po dokumentima koje je Stern objavio vidljivo je da Scharping primao znatan novac od Hunzingera. Zašto? Moglo bi se zaključiti da su to naknade za usluge koje je Scharping činio Hunzingerovim klijentima, odnosno mito.

Novi socijaldemokrati

I Scharping, koji se u trenutku objavljivanja Sternova članka nalazio na putu, smjesta se vratio u Berlin. Demantirao je optužbe da je zarađivao dodatni novac kao ministar, što je zabranjeno, a novčane uplate na svom računu objasnio je kao zakašnjele honorare za predavanja što ih je držao prije nego što je postao ministar. Dio dobivenog novca, dodao je, predujam je za autobiografiju koju tek treba napisati, tvrdeći da nije učinio ništa nezakonito jer je sve prihode prijavio i na njih platio porez, pa nije riječ ni o kakvim tajnim uplatama, a osobito je energično odbio bilo kakvu primisao o mitu.
No već u četvrtak ujutro, prvog dana nakon objavljivanja Sternova članka, njemačke su novine gotovo jednodušno zatražile da Scharping podnese ostavku. U novinskim komentarima i Schroder se našao na udaru kritike, jer Scharpinga nije smijenio još lani u rujnu, kad je po Scharpinga od možda još neugodnijeg skandala spasio teroristički napad na New York i Washington, zbog kojih Schroder u osjetljivom trenutku nije želio mijenjati ministra obrane.
Rudolf Scharping bio je jedan od najuspješnijih političara nove generacije socijaldemokrata, koji su SDP uspjeli ponovno učvrstiti i dovesti na vlast nakon dugogodišnje dominacije demokršćanskog kancelara Helmuta Kohla. Sharping se rodio 2. prosinca 1947. u Niederelbertu nedaleko od Koblenza. Maturirao je 1966. u Lahnsteinu, gdje mu je danas službeno prebivalište. U Bonnu je 1974. diplomirao političke znanosti, pravo i sociologiju. Već 1966. učlanio se u SDP, od 1974. do 1976. bio je potpredsjednik ogranka Mladih socijaldemokrata Njemačke, 1976. je postao tajnik SDP-a u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz. Jako se angažirao i u sindikatu, a radio je i u Njemačkom Crvenom križu. Ušao je i u pokrajinski parlament Rheinland-Pfalza.

Blistav početak

Godine 1991. izabran je za ministra predsjednika Rheinland-Pfalza, a 1994. i za predsjednika SDP-a Njemačke. SDP e tada bio u velikoj krizi: prethodna generacija socijaldemokrata više od desetljeća nije se uspijevala suprotstaviti Helmutu Kohlu. Scharpinga je SDP na parlamentarnim izborima 1994. istaknuo za kancelarskog kandidata. Kohl je tada bio na vrhuncu moći i slave pa je Scharpinga katastrofalno porazio, a SDP je doživio najteži poraz nakon Drugog svjetskog rata. Scharping je tada podnio ostavku na položaj šefa stranke, ali je izabran za zastupnika u Bundestagu, gdje je postao predsjednik parlamentarnog kluba socijaldemokrata. Gerhard Schroder tada se profilirao kao novi vođa SDP-a i postao kandidat za kancelara na izborima 1998., na kojima je i pobijedio. Schroder je tada Scharpinga imenovao ministrom obrane, najavio drastičnu reorganizaciju i smanjenje vojske, pa tako i smanjenje vojnog budžeta, što je vrlo nepopularno u vojsci.
Scharping je uspješno počeo ministarsku karijeru pa je uskoro dobio ponudu da postane generalni sekretar NATO-a, ali su se članice NATO-a ipak opredijelile za dotadašnjeg britanskog ministra obrane Georgea Robertsona.
Iako su Scharpinga isprva hvalili jer je u skladu s politikom nove vlade počeo hrabro provoditi najavljene restrikcije, on je bio izraziti zagovornik većeg angažmana njemačke vojske u mirotvornim operacijama izvan njemačkih granica, ali i u borbenim akcijama u sklopu NATO-a. Njemački ljevičari žestoko su ga kritizirali zbog njemačkog sudjelovanja u operaciji NATO-a protiv SR Jugoslavije zbog Kosova, a posebno u ljeto prošle godine kad je odlučio da njemačka vojska preuzme glavnu ulogu u razoružavanju albanskih pobunjenika nakon što je u Makedoniji potpisan sporazum o primirju. On je neoprezno otkrio kako će se i kada njemačka vojska raspoređivati, pa je zapovjedništvo NATO-a moralo promijeniti prvotni plan iz sigurnosnih razloga. Lani potkraj kolovoza kritizirao je Britaniju jer njena vojska ne pruža dovoljnu podršku7 njemačkoj vojsci. U Bundestagu se o tom raspoređivanju njemačke vojske žestoko raspravljalo, a u tim ljetnim danima, kad je većina političara na dopustu, trebalo je skupiti parlamentarnu većinu radi odluke o slanju njemačkih vojnika u Makedoniju, gdje su se prethodnih mjeseci vodile teške borbe između makedonske vojske i albanskih pobunjenika, gdje su već stradali neki pripadnici međunarodnih snaga. Upravo tada izbio je za Scharpinga iznimno neugodan skandal.

Kupanje s groficom

Njemački visokonakladni ilustrirani obiteljski tjednik Bunte objavio je 23. kolovoza 2001. na više stranice nekoliko desetaka fotografija na kojima se Scharping vidi kako se kupa u hotelskom bazenu na španjolskom otoku Mallorci sa svojom ljubavnicom groficom Kristinom Pilati von Thassul zu Daxberg-Borggreve. Većina Nijemaca dotad je mislila da je Scharping smjeran političar u skladnom braku.
Scharping se 1972. oženio Juttom Krause, kćerju vinara iz pokrajine Hessen, jednostavnom djevojkom, kemijskom tehničarkom koja mu je rodila tri kćeri. No sredinom 90-ih Scharping upoznao je groficu Kristinu Pilati von Thassul zu Daxberg-Borggreve, a navodno ih je upoznao Hunzinger, te mu je ona postala ljubavnicom. Žena s tako otmjenim i dugačkim prezimenom, međutim, uopće nije plemićkog podrijetla. Pravo joj je ime Kristina Paul, rodila se 1948. u gradiću Eisenbachu, završila pravo, počela se kretati u visokom društvu, gdje je našla dva svoja muža. Prvi je bio poduzetnik Heinrich Borggreve, drugi još bolje situirani grof Gotthard Pilati von Thassul zu Daxberg, koji je trgovao oružjem, pa je tako poznavao i Hunzingera.
Kad su u Bunteu objavljene fotografije ministra i grofice u hotelskom bazenu, pročulo se da ga je žena ostavila i odvela sve tri kćeri sa sobom. Dok je cijela njemačka javnost raspravljala o odlasku njemačkih vojnika u opasnu misiju u Makedoniju, resorni ministar kupao se sa svojom ljubavnicom na Mallorci. News magazin Spiegel također je objavio ministrove fotografije s groficom u bazenu pod naslovom “Rudolf Osvajač”.
Scharping je prekinuo ljetovanje na Mallorci kako bi prisustvovao raspravi i glasovanju u Bundestagu o početku akcije njemačkih vojnika u Makedoniji. Nakon dva dana iz Berlina se vratio na Mallorcu kako bi s ljubavnicom proveo osam sati, a potom odletio u Makedoniju da posjeti njemačke trupe i opet se vratio avionom na Mallorcu. Ispalo je da mu je važnija ljubavnica od njemačkih vojnika. Kad je potvrđeno da je sve te letove obavio službenim avionom ratnog zrakoplovstva, bruka je bila potpuna. U istrazi je utvrđeno i 6. rujna 2001. objavljeno da je u dvije godine, otkad je počela njegova ljubavna afera s groficom, 40 puta vojnim avionima putovao iz Berlina u Frankfurt, gdje je ona partnerica odvjetničke i bilježničke kancelarije, dakako, na državni trošak.

Mirovina za 12 kravata

I iz samog SDP-a čuli su se zahtjevi da smjesta podnese ostavku, novine su pisale da je Schroder već odlučio da će ga smijeniti, ali na vrhuncu afere 11. rujna teroristi Al Qaede napadom na New York i Pentagon preko noći su promijenili političku situaciju u svijetu. Scharpingov skandal preko noći je pao u drugi plan, njemačka vlada i sama se morala usredotočiti na borbu protiv terorizma i u takvoj atmosferi Schroder nije želio mijenjati Scharpinga, a nije to učinio ni sljedećih mjeseci, iako je Scharping izazvao još dva skandala. Posebno je bilo neugodno kad je obznanio prodaju njemačkog oružja na slobodnom tržištu baš kad su prve njemačke postrojbe poslane u Afganistan.
Preko najnovijeg skandala Schroder više nije mogao prijeći. Nakon kratkih konzultacija s najbližim suradnicima na kratkoj tiskovnoj konferenciji u vladinoj zgradi u Berlinu obznanio je da “više nema mjesta za suradnju sa Scharpingom” i od predsjednika Johannesa Raua zatražio da smijeni Scharpinga, a na njegovo mjesto imenuje dosadašnjeg vođu SDP-ovih zastupnika u Bundestagu Petera Strucka. Scharping je pak nekoliko sati kasnije u ministarstvu obrane izjavio da “nigdje nije prekršio zakon, da nema opravdanja za njegovu smjenu te da odlazi uzdignuta čela”.
Njemački novinski komentatori tvrde da je od svega što je Stern objavio Schrodera najviše pogodio opis Scharpingova rasipanja novca za odjeću. Upravo zato da pokaže kako pripada onom dijelu njemačkog naroda koji živi skromno, Schroder se cijelo vrijeme kancelarskog mandata trudi da pokaže kako je štedljiv i skroman čovjek koji ne želi opterećivati državni proračun. Godišnje odmore provodi u obiteljskoj kući u sjevernoj Njemačkoj, ne dopušta svojoj obitelji da leti s njim državnim avionom kad putuje Njemačkom, iz službene rezidencije u Berlinu preselio se u mali stan blizu ureda kako bi uštedio državi troškove gradskog prijevoza, iako zbog toga njegova pokćerka mora spavati na poljskom krevetu. Nigdje sa strane nije zaradio veći novac, pa ako izgubi na sljedećim izborima, njegova će mjesečna mirovina iznositi samo tisuću maraka. A toliko je njegov rasipni ministar obrane potrošio na 12 kravata.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika