19.06.2012. / 17:48

Autor: Hina

EK predstavila strategiju za borbu protiv trgovine ljudima

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem predstavila je u utorak strategiju za borbu protiv trgovine ljudima s nizom mjera koje bi trebalo provesti u sljedećih nekoliko godina.

Cecilia MalmstromCecilia MalmstromPovjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem predstavila je u utorak strategiju za borbu protiv trgovine ljudima s nizom mjera koje bi trebalo provesti u sljedećih nekoliko godina.

Strategija EU-a za iskorjenjivanje trgovine ljudima za razdoblje 2012-2016 sadrži niz konkretnih i praktičnih mjera koje bi trebalo provesti u sljedećih pet godina. Među tim mjerama je i uspostava posebnih nacionalnih jedinica specijaliziranih za borbu protiv trgovine ljudima i te stvaranje zajedničkih europskih istražiteljskih ekipa za procesuiranje prekograničnih slučajeva.

Stotine tisuća ljudi godišnje u Europskoj uniji žrtve su trgovine i koriste se za radno i seksualno izrabljivanje, odstranjivanje organa radi prodaje, prosjačenje, prisilne brakove i druge oblike eksploatacije.

"Nažalost, ropstvo još uvijek nije prepušteno povijesnim udžbenicima. Grozno je danas vidjeti ljude na prodaju, prisiljene na rad ili prostituciju. Naše djelovanje usmjereno je prije svega na pomoć žrtvama i na privođenje tih trgovaca pravdi. Naš jedini cilj, iako smo od toga još daleko, mora biti iskorjenjivanje trgovine ljudima", izjavila je povjerenica Malmstroem.

Strategija predviđa prevenciju, zaštitu i potporu žrtvama te procesuiranje trgovaca ljudima.

Prema podacima Svjetske organizacije rada (ILO), 20,9 milijuna osoba, od kojih je 5,5 milijuna djece, žrtve su prisilnog rada i seksualne eksploatacije. Europol navodi da se djeca, koja se koriste za organizirano prosjačenje ili krađu po dućanima, prodaju kao objekti po cijeni od 20.000 eura.

Glavne su žrtve žene i djevojčice, kojih je 79 posto u ukupnom broj iskorištavanih osoba, a ostalo su muškarci i dječaci. Unatoč raširenosti ove pojave, počinitelji i dalje vrlo rijetko završe iza rešetaka. Broj presuda za trgovinu ljudima pao je s 1500, 2008. godine na 1250, 2010. godine.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika