Objavljeno u Nacionalu br. 350, 2002-07-30

Autor: Maroje Mihovilović

Neuspjela osveta za skandalozna novinska otkrića

Plan za ubojstvo novinarke uzdrmao Češku

Karel Srba, tajnik donedavnog češkog inoministra, predsjednika Skupštine UN-a Jana Kavana, optužen je da je naručio ubojstvo Sabine Slonkove, novinarke koja je pisala o njegovim brojnim pronevjerama

Sabina Slonkova, Karel Srba (gore desno), ubojica Karel Rziepel (lijevo dole) i Jan KavanSabina Slonkova, Karel Srba (gore desno), ubojica Karel Rziepel (lijevo dole) i Jan KavanČeška je početkom srpnja dobila veliko međunarodno priznanje. Generalna skupština Ujedinjenih naroda velikom većinom izabrala je za predsjedavajućeg donedavnog češkog ministra vanjskih poslova Jana Kavana, koji će tu funkciju obnašati sljedećih godinu dana. Kavan je rođen je u Londonu 1946., majka mu je bila Engleskinja, a otac Pavel diplomat, prvi tajnik čehoslovačke ambasade u Londonu. Pavel Kavan protivio se komunističkom osvajanju vlasti pa je 1952. izveden pred i osuđen na 25 godina robije. Pustili su na nakon četiri godine, ali je iz zatvora izašao tako slomljen da je 1960. umro.
Jan Kavan postao je u drugoj polovici 60-ih postao jednim od najradikalnijih studentskih vođa reformskog pokreta i zagovaratelj reformskog komunističkog čehoslovačkog vođe Alexandra Dubčeka. Nakon sovjetske intervencije 1968. našao se na udaru nove vlasti te je 1969. emigrirao u Britaniju i diplomirao na London School of Economics. U izgnanstvu je pomagao pri objavljivanju političkih spisa čehoslovačkih disidenata u inozemstvu pa mu je zbog toga 1979. oduzeto čehoslovačko državljanstvo. Kada je u jesen 1989. pao komunistički režim, Kavan se nakon 20-godišnjeg izgnanstva vratio i politički angažirao u Građanskom forumu, a potom u Socijaldemokratskoj stranci, čiji je odjel za međunarodne veze vodio nekoliko godina. Socijaldemokrat Miloš Zeman 1998. je nakon izborne pobjede Kavana, velikog zagovornika približavanja Češke euroatlantskim integracijama, imenovao ministrom vanjskih poslova. Socijaldemokrati su pobijedili i na ovogodišnjim izborima a Kavan je postao predsjedavajući Generalne skupštine UN-a.
No samo dva tjedna nakon što je izabran na taj položaj, u Češkoj su se pojavili zahtjevi da Kavan s tog mjesta odstupi. Sam češki predsjednik Vaclav Havel izričito je pozvao Kavana da razmisli o ostavci zbog velike afere. Češka policija uhitila je četiri osobe koje su planirale ubojstvo jedne od najpoznatijih čeških novinarki, a među uhićenicima je i Karel Srba, bivši tajnik ministarstva vanjskih poslova u doba kad je Kavan bio ministar. Policija tvrdi da je Srba želio ubiti novinarku Sabinu Slonkovu kako bi joj se osvetio za neugodna otkrića Srbinih pronevjera, zbog kojih je on lani u ožujku izgubio položaj. Mnogi tvrde da ni Kavan nije posve nevin, jer je potpisivao neke dokumente kojima je Srba pljačkao vlastito ministarstvo.
Sabina Slonkova radi za praški dnevnik Mlada fronta dnes. Taj bivši organ češke komunističke mladeži, koji se nekoć zvao Mlada fronta, pretvorio se nakon pada komunizma i pretvorbe u jedan od najutjecajnijih i najnakladnijih praških dnevnika, posebno zanimljiv čitateljima zbog hrabrog pisanja o političarima, korupciji i češkom pretvorbenom kriminalu. Sabina Slonkova rodila se u Pragu 1973., završila je srednju ekonomsku školu i došla na praksu u Mladu frontu dnes”. Nakon rada u crnoj kronici specijalizirala se za obavještajnu, špijunsku i policijsku problematiku. Iznimno spretna u otkrivanju raznih mračnih afera, u posljednje vrijeme radila je zajedno s kolegom Jirijem Kubikom, koji je spretno skupljao informacije u političkim krugovima.
Njih su dvoje razotkrili neke od najneugodnijih čeških političko-korupcionaških afera, ali i upozorili na sistem koji to omogućuje. Svojedobno su razotkrili i vrlo neugodnu aferu u češkom ministarstvom vanjskih poslova, zbog koje je sada život Sabine Slonkove bio ugrožen. Češka država ima u inozemstvu razne nekretnine, pa tako u Moskvi posjeduje atraktivnu zgradu koja se zove Češki dom. Bilo je odlučeno da se ta zgrada iznajmi, a taj je posao preuzeo Karel Srba, tajnik ministarstva vanjskih poslova zadužen za tehničke poslove. Srba je onamo prešao iz ministarstva zdravstva, gdje je radio na sličnim poslovima. Kavan ga je zaposlio na preporuku Miroslava Sloufa, glavnog savjetnika premijera Zemana, bivšeg komunističkog funkcionara, koji je u Zemanovoj vladi bio vrlo utjecajan, posebno u zakulisnim kadrovskim pitanjima. Tvrdilo se da je Srba poslan u ministarstvo u sklopu akcije “Čiste ruke”, kojom je trebalo iskorijeniti korupciju unutar vlade. Dobivši zadatak da iznajmi moskovski Češki dom, Srba je obznanio da će zgradu iznajmiti češkom hotelskom poduzeću pa je pripremio i ugovor, koji je predložio na potpis ministru Kavanu. Ugovor je otišao i na uvid tada novopostavljenom češkom veleposlaniku u Moskvi, bivšem šefu vladina ureda za borbu protiv korupcije Jaroslavu Basti, koji je upozorio Kavana da ga ne potpisuje, jer je financijski nepovoljan za češku državu, a i sumnjiv jer poduzeće kojem se zgrada iznajmljuje nije bilo prijavljeno u Moskvi, nego je radilo preko računa češkog veleposlanika. Kavan je ipak potpisao ugovor i zgradu je preuzela spomenuta češka tvrtka.
Jan Kubik i Sabina Slonkova o tome su napisali nekoliko članaka. Pokazali su kako je češka država oštećena za otprilike 100 milijuna kruna (oko 3,5 milijuna dolara) i za to optužili Srbu. O njemu su otkrili i da je bio upetljan u aferu s lažnim difamiranjem Josefa Zielenieca, bivšeg ministra vanjskih poslova, Kavanova prethodnika. Srba je, navodno, plasirao u novine lažne dokumente iz kojih bi se moglo zaključivati da je Zieleniec potkupljivao novinare.
Srba se našao na udaru medija, posebno nakon što je otkriveno da je osim raskošne kuće u Pragu kupio i dva velika imanja u unutrašnjosti vrijedna 10 milijuna kruna i da se općenito odaje luksuzu za kakav mu nije dovoljna njegova plaća od 40.000 kruna. Doimalo se da je Srba sve to stekao mitom i korupcijom. Formalne optužbe protiv njega nije bilo, ali on je u ožujku 2001. podnio ostavku. No Sabina Slonkova o njemu je i dalje pisala.
U travnju ove godine Srba je svojoj prijateljici Evi Tomšovicovoj na večeri rekao kako bi Sabinu Slonkovu trebalo ubiti. Ona mu je nekoliko dana poslije rekla kako bi se to moglo organizirati, ali bi za to trebalo dosta novaca, za prvu ruku oko 500.000 kruna (17.000 dolara), a možda ukupno i dva milijuna kruna (60.000 dolara). Eva Tomšovicova je poduzetnica iz malog mjesta Vimperka na jugu Češke. Neki češki listovi pišu da je samo dobra Srbina znanica i poslovna suradnica, a drugi da je ljubavnica oženjenog Srbe. Ona mu je rekla da poznaje poslovne ljude iz Vimperka s vezama u podzemlju koji bi takovo ubojstvo mogli organizirati. Prema tvrdnjama nekih čeških listova, Srba, njegova supruga i Eva Tomšovicova sljedećih su dana otputovali u Hrvatsku gdje su se Srba i Eva Tomšovicova dogovarali o pojedinostima operacije.
Tomšovicova je dvojici ljudi iz Vimperka, Michalu Novotnom i Petru Wolfu dala i prvu tranšu novca i fotografiju Sabine Slonkove, na čijoj je poleđini bila napisana njezina adresa. Novotny je za ubojicu angažirao 39-godišnjeg lokalnog kriminalca Karela Rziepela koji je zbog raznih kažnjivih djela petnaestak godina proveo u zatvoru, drogirao se, ali je u posljednje vrijeme živio povučeno u Vimperku. Za ubojstvo je zahtijevao 200.000 kruna (6000 dolara). Novotny i on isprva su planirali da se ubojstvo izvede eksplozivom, pa su Wolf i Novotny nabavili češki vojni plastični eksploziv semtex i predali ga Rziepelu. No potom su se predomislili i dogovorili da će je on ubiti s tri metka u glavu, a potom će joj nožem unakaziti lice do neprepoznatljivosti. Bilo je dogovoreno da će je ubiti 10. srpnja pa je Rziepel dobio predujam.
On pak sada tvrdi da mu nije padalo na pamet da ubije Sabinu Slonkovu, osobito nakon što je vidio njezinu fotografiju, jer je zaključio da je “jako zgodna pa bi je bilo šteta ubiti”. On tvrdi da je u svim dogovorima sudjelovao samo da bi skupio što više podataka o zavjerenicima, kako bi ih u groznom planu mogao spriječiti. Stoga je 9. srpnja, dan prije nego što je trebao smaknuti Sabinu Slonkovu, Rziepel otišao na policiju i sve ispričao. U prvi trenutak policajci mu nisu vjerovali, no on ih je ipak uspio uvjeriti da je stvar ozbiljna, pa je policijska uprava iz čeških Budejovica, pod koju spada i Vimperk, obavijestila centralu u Pragu. Stvar je preuzeo Ured za borbu protiv organiziranog kriminala. Detektivi su hitno potražili Sabinu Slonkovu, a ona u prvi mah nije mogla povjerovati da bi je itko htio ubiti “zbog nekoliko napisanih redaka”. Policajci su je odveli na sigurno mjesto izvan Praga i od nje tražili da se nikomu ne javlja, isključi mobitel i “pretvara se da je mrtva”. Bila je “mrtva” punih deset dana.
Sljedećeg dana, 10. srpnja, Rziepel je po uputama policije nazvao Novotnog i javio mu: “Ubio sam je.” Novotny je vijest da je Sabina Slonkova “ubijena” prenio Evi Tomšovicovoj i Wolfu, a ona Srbi. To je policiji koja je prisluškivala njihove telefonske razgovore bilo dovoljno da krene u akciju. U srijedu, 17. srpnja, uhićeni su Eva Tomašovicova, Novotny i Wolf, a sljedećeg dana specijalni policajci upali su u kuću Karela Srbe. Kako je izvijestila njegova supruga, bili su u civilu, s maskama na licu, energično su ušli u kuću, muža joj uhitili a kuću pretražili. Navodno su u kući našli mnogo zanimljivih stvari, čak i oružje, jednu fotografiju Sabine Slonkove na čijoj je pozadini pisalo “Likvidirati”, te čak 30 milijuna kruna (milijun dolara) u gotovini. Poslije je utvrđeno da je još neku gotovinu posljednjih dana prebacivao na druga mjesta. Kako čovjek s nevelikom državnom plaćom može imati toliko gotovine kod kuće? Srba je policiji objasnio da je to ušteđevina njegove majke, koja je taj novac držala kod kuće, a koja mu je sav svoj novac dala da obnovi svoju kuću. I njegova majka rekla je da je taj novac kod kuće čuvala u škrabici.
Neki Srbini prijatelji tvrdili su da je sve to policijska namještaljka kojom se želi diskreditira njega, Kavana i bivšeg premijera Zemana, da je riječ o sukobu frakcija unutar Socijaldemokratske stranke, da nema dokaza da je Srba ikoga želio ubiti i da za takvo što uopće nema logičnog motiva. Srba je angažirao jednog od najboljih čeških odvjetnika, Miroslava Križanickog. Policija je obznanila da ima mnogo dokaza o zavjeri, a najvažnija su priznanja Tomšovicove i Novotnoga. Oni su potvrdili Rziepelove riječi te sada surađuju s policijom. Iz policijskih izvora došla je i informacija da Srba možda i nije bio glava cijele zavjere, da je zavjera sezala možda i do ljudi na još višim položajima kojima su također smetali članci Sabine Slonkove.
Potpunu istragu najenergičnije je zatražio i novi češki premijer Vladimir Spidla., a najavio ju je i novi ministar vanjskih poslova Cyril Svoboda. Čuli su se i zahtjevi da se istraži i Kavanova uloga. On je ipak potpisao sporni ugovor o iznajmljivanju moskovske Češke kuće, od čega je sve počelo. Potpisao je to nakon što je izričito upozoren da je ugovor nepovoljan. Novine su počele postavljati pitanje nije li i on od toga imao novčane koristi.
Istražitelji su najavili opću intenzivnu istragu o ukupnom poslovanju ministarstva vanjskih poslova u prethodnom razdoblju, a novi ministar vanjskih poslova odmah je smijenio dvojicu visokoh funkcionara ministarstva, postavljenih u Kavanovo vrijeme, koji su svojedobno surađivali sa Srbom, a na koje je također pala sumnja da su korumpirani. Čuju se zahtjevi da policija ne stane samo na ministarstvu vanjskih poslova, nego da se pokrene velika istraga u cijeloj državnoj upravi, za koju većina čeških građana, kako pokazuju ispitivanja javnog mnijenja, smatra da je korumpirana. U političkim krugovima tvrdi se da bi trebalo demontirati cijelu mrežu korumpiranih kadrova, imenovanih posljednjih godina. U nekim novinama pokušava se i dekučiti kako je nastala ta mreža pa se tvrdi da ju je stvarao Zemanov savjetnik Slouf, koji je i Srbu preporučio Kavanu.
O Kavanovoj sudbini bit će odlučena kad on iz New Yorka stigne u Prag na razgovore s premijerom Spidlom i ministrom vanjskih poslova Svobodom. Kavan je izjavio da ne namjerava podnijeti ostavku jer s aferom nema nikakve veze i uopće se ne osjeća krivim. U češkoj javnosti prevladava mišljenje da bi ipak trebao podnijeti ostavku i tako spriječiti da afera za Češku poprimi velike i neugodne međunarodne razmjere, budu li u istrazi otkrivene nove kompromitantne činjenice zbog kojih Kavan ne bi mogao ostati na svom položaju.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika