24.06.2012. / 15:04

Autor: Hina

Komemoracija žrtvama ustaškog terora

Tvornica ubijanja

Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istkanuo je da su zločini u Jadovnom "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH"

Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL (arhiva)Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL (arhiva)Uz spomenik žrtvama ustaškog terora u šumi Jadovno te kod obližnje Šaranove jame u kojoj su nesahranjeni posmrtni ostaci mnogobrojnih žrtava Srba i Židova održana je danas komemoracija.

Izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istkanuo je da su zločini u Jadovnom "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH".

Ustvrdio je da ovakva mjesta pokazuju da je jedina funkcija režima Nezavisne Države Hrvatske bila istrebljenje Židova i Srba. Izrazio je uvjerenje da pjesme Juri i Bobanu i poglavniku NDH pjevaju ljudi koji ne znaju kakav je to zločinački režim bio. "Morali bi to moći znati, vlast bi im to morala omogućiti, napisati udžbenike o tome, a na nama je da i dalje inzistiramo na istini. Samo tako će one koji su veličali ustaške režime konačno biti stid kao i one koji ruše spomenike tih strašnih zločina", kazao je Pupovac.

Predsjedik koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus javno je zatražio da se ponovno postavi spomen-ploča u uvali Slano na otoku Pagu koja je bila postavljena 2010. i odmah sutradan skinuta. "Istina o strašnim logorima na Velebitu i na Pagu mora doprijeti do hrvatske javnosti, jer će samo tako mladi znati što je bila Nezavisna Država Hrvatska i na čemu se zasnivala", rekao je.

U ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Juraj Hrženjak kazao je da je Jadovno bila tvornica ubijanja bez obzira koji podatak o broju ubijenih uzmemo kao vjerodostojan. "Ako je istinit podatak da je tu 42.123 žrtava to znači da je od osnutka do zatvaranja, dakle od 8. do 22. kolovoza 1941. tu bilo dnevno likvidirano 466 ljudi. Ako se uzme podatak za koji postoje dokazi od 24 tisuće žrtava tada je ovdje ubijeno dnevno 266 ljudi", rekao je.

Naglasio je da oni nisu bili ni ratni zarobljenici ni gerilci, ni građani koji bi javno iskazivali svoju ideologiju suprotnu ustaškom režimu već "samo Srbi i Židovi koji pri hapšenju nisu pružali ni otpor, sigurni u svoju nevinost".

Slavko Goldstein kazao je da u Hrvatskoj ima previše grobnica da bi se sve komemorirale, ali Jadovno je grobnica koju treba redovito obilježavati jer je to prvi ustaški logor koji je NDH formirao s izrazito genocidnom namjerom. Dokaz da ovaj logor nije odgovor na partizanske akcije ili zločine nego istrebljenje leži u tome što je Jadovno formirano puna dva mjeseca prije partizanskog pokreta, dodao je.

Današnjoj komemoraciji u Jadovnu prisustvovali su i mnogobrojni potomci žrtava. Predsjednik banjalučke Udruge "Jadovno 1941. godine" Dušan Bastašić založio se da kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag postane memorijalni centar za koji nije dovoljno da ima samo spomenik i nekoliko putokaza.

Pozvao je okuplje građane na 6,5 km dugačku šetnju do mjesta Čačić Dolac. Taj je put nazvao stazom jadovničkih mučenika kojom su tisuće nevinih žrtava vezanih ruku i uz strahovitu torturu išle prema bezdanima Velebita gdje su pobijeni i gdje su i danas nesahranjeni ostaci njihovih tijela.

Vijenac podno spomenika položili su i veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i izaslanik Republike Srpske ministar MUP-a Stanislav Čado.

Uz Šaranovu jamu nedaleko spomenika vladika gornjokarlovački Gerasim održao je opijelo, a glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević pročitao je molitvu za mrtve Kadiš.

Vezane vijesti

'Saborsko 'nepokroviteljstvo' Bleiburga je licemjerno'

'Saborsko 'nepokroviteljstvo' Bleiburga je licemjerno'

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor danas je licemjernom ocijenila odluku vladajućih da Sabor uskrati pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 24.06.12. 15:47

Milorad Pupavac je nepopravljivi velikosrbin. Izreći da su ČETVEROGODIŠNJI zločini u NDH "matica svih kasnijih zločina druge polovice 20. stoljeća u Hrvatskoj i BiH" a pritome svjesno zanemariti DVADESETTROGODIŠNJE (1918-1941) razdoblje Karađorđevićeve i PEDESETGODIŠNJE (1945-1995) jugoslavensko-četničke zločine, sa Križnim putem koji ima sve odlike genocida, je degutantno!
Hrvatski zločini su imali svoju predpovijest dok srpski to nisu imali, pa i ako se ogradimo da jedni zločini ne smiju biti opravdanje drugih, upravo ove riječi Pupavca u Jadovnom se izuzetno nadopunjuju na prekjučerašnju izjavu Milanovića o tome kako su Partizanski zločini bili prihvatljiva cijena u borbi za dobro. Strašno i za ne povjerovati! A 1850 masovnih grobnica su upravo Pupavčevi i Milanovićevi ostavili iza sebe!


registracija
9/1/08

caballero, 24.06.12. 16:15

Pa i Slovenci, Makedonci, Muslimani i Crnogorci su bili terorizirani od 1914 do 1918, ali samo su ustase radili to sto su radili.
Ma ne mozes ti njih ni ruzno pogledati a ne osuditi.


registracija
24/3/10

bagsy, 24.06.12. 16:57

Možda bi pupovac skupio hrabrosti pa rekao koja je svrha ove države?
Možda je i ova država imala osnovnu svrhu istrijebiti srbe u hrvatskoj,neka kaže ako ima hrabrosti.
Otkad pupovac ima kompetencije davati izjave o ndh i drugom svjetskom ratu??
Možda bi trebalo malo više govoriti o dokazanim zločinima otprije 20 godina gdje su sudjelovali pupovčevi prijatelji i suvremenici a ne pozivati se na zločine otprije 70 godina da bi mogao bar malo pljunuti po hrvatskoj,bar indirektno.
Srbi taj svoj velikosrpski gen nikad neće izliječiti.


registracija
26/12/06

capica, 24.06.12. 17:02

Zvonko, 24.06.12. 15:47

Ja od tebe Zvonko očekujem da napišeš svašta , ali to da ideš opravdavati rasne zakone , ne , to nisam očekivala.To nitko ne može i ne smije opravdavati, to nije normalno. Jesu li možda Židovi ubijali Hrvate pa ih je zato trebalo trijebiti kao uši? Ili Romi? Srpsko nepismeno ruralno stanovništvo koje je znalo samo za plug i motiku? Ma hajde.Pokvario si mi dan i neću te niti pozdraviti.


registracija
30/12/08

csiki, 24.06.12. 17:33

Zvonko stvarno treba da odete na lecenje jer ovaj vas komentar je cisto ustasko-fasisticko po Vasemu opravdano ubijanje ne hrvata i ne katolika. Ustase su bili "hrabri katolici" koji sa blagoslovom crkve na celu sv. Stepincem ubijali neduzne nenoruzane a kada doslo do gustog hteli su pobeci ali pravda ih je sustigla nazalost bilo i neduznih. Oni koji su ostali zivi sigurno su ispovedali svoje grehe ali milost verujem nisu dobili. A Vi ste sa svojim kamaradima u crnim kosuljama samo sramite hrvatsku naciju


registracija
12/11/11

Janko1979, 24.06.12. 17:34

Po Zvonku je zlocin bilo pruziti otpor fasizmu,to se koči njegovoj neo-ustaskoj "domoljubnoj"ideologiji.On se jos ne moze pomiriti da je Hitler izgubio rat zajedno sa svojom ideologijom i suradnicima.


registracija
9/8/09

vinko12, 24.06.12. 18:15

Ako kazu da se u jami nalaze nesahranjene kosti-sto je sramota da stoje tamo do danas- zasto se nije otvrdio tocan broj zrtava ( uz genetsku istragu-jer su komunisti odbacivali svoje zrtve svuda)?
Istina o zrtvama i njihov broj mogu biti tocniji s istragom nad nesahranjenim kostima, da se moze odati istinka pocast tim zrtvama zlocinackog rezima (istog kao i komunistickog ili cetnickog) a ne da sluze za manipuliranje komunista i srba, kao sto se radi s jasenovackim zrtvama.
Treba konacno osuditi sve utvrdjene zlocine i zlocinacke rezima, , sagraditi in dostojne spomenike, i okrenuti se buducnosti.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 24.06.12. 19:25

Ustaški režim je bio i ostao najgori na ovim prostorima. Čak je i za kralja Aleksandra bičo bilo bolje. Čitajte povijest ako znate čitati. To kažem ja, hrvatski branitelj i invalid domovinskog rata. Nepismena i zatucana bagra s obije strane trabunja i truje narod.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:25

ahahaaah koliko je tamo poubijano Srba sigurno 7 milijuna,hahahhahahah


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:29

evo pa nek vam bude malo jasnije

---
ZIDOVI -GENERALI U NDH

----------------1. Alabanda inž. Hinko;
2. Aleman vitez Ladislav;
3. Angeli Edgar;
4. Balley Emanuel;
5. Cuš Oton;
6. Fritz Julijo;
7. Gamberger Josip;
8. Halla pl. Ferdinand;
9. Heilbich Dragutin;
10. Isser Ðuro;
11. Kirchbaum Oskar;
12. Kraus-Tudic Rudolf;
13. Kubin Rikard;
14. Metzger vitez Josip;
15. Miesler Milan;
16. Frauensperger pl. dr. Milan;
17. Resch Julio;
18. Rubler Dragutin;
19. Sach Julio;
20. Simovic Julio;
21. Steinfel vitez Nikola;
22. Šarnbek Ivan;
23. Šnur vitez Ivo;
24. Scholtz (Šolc) Josip;
25. Tartaglija Kvintijan;
26. Wanner Rudolf;
27. Zgaga vitez Mirko
28. Zorn Božidar

-------


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:38

jel i ovo bilo u ime Antifasizma,hahahahhahah

-
Milošević: Molim vas, 6 hiljada Hrvata je branilo Vukovar pola godine; napadala je cela Prva armija, vazduhoplovstvo, čudo, sva sila koju je imala JNA, a oni nisu odbranili Knin, kojem se može prići samo iz tri pravca; nisu ga mogli braniti ni 12 sati!?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 24.06.12. 20:41

budi se istok i zapad,ahahhahhah

---
Više su izginuli u bežaniji sa stanovništvom, nego što bi izginuli držeći linije!”, ruga im se Milošević


registracija
28/4/10

Zvonko, 24.06.12. 20:50

Jadovno i Šaranova jama su mit a la Jasenovac. Niti za i jedan izneseni podatak nemaju dokaze, nego se koriste podacima rekla-kazala a zanimljivo je da nitko od "uvaženih" krivotvoritelja iliti lažova ne zahtjeva eskumacije pa da se sve forenzički istraži te utvrdi istina. S druge strane, dok grade lažne mitove i izmišljaju brojke, obezvrijeđuju i na sve moguće načine opstruiraju, ne građenje lažnih mitova, nego forenzičko istraživanja jama koje su upravo partizani i četnici ostavili iza sebe. Do sada ih je evidentirano 1850. Nije bez vraga Predrag Fred Matić stavio komisiju, koja je imala zadatak izučavati te masovne grobnice, iz neovisnih okvira u okvire svog ministarstva, kako bi kroz financije kontrolirao rad.

Na što su spali samoprozvani antifašisti, bolje rečeno Staljinovi kvislinzi?!


registracija
1/4/07

ulomax, 24.06.12. 21:34

EVO ZORE EVO DANA EVO JURE I BOBANA-to mislim o cetniku pupovcu,nazocnima i nazocnima


registracija
30/6/09

jebivjetar, 24.06.12. 22:48

Da ti imaš čime misliti nebi trabunjo . Radio bi i prehranjivao porodicu jadniče priglupi !


registracija
12/11/11

Janko1979, 24.06.12. 22:53

"Zvonko" pomiri se sa povijesnim činjenicama,idi lijepo u Niš(Srbija) imas sve karakteristika da budes kvalitetan četnik(nazadan,glup,povrsan,sklon sovinizmu,srbofob(hrvatofob),nacionalist,ako vec nemozes biti deklarirani ustaša prebaci se na cetnistvo...ali obavezno spakiraj svoje kamenjarske čarape ako ti se suše u Hrvatskoj.Hrvatska ne treba ljude 19.vijeka.


registracija
12/12/10

Klarens, 25.06.12. 00:17

A kak bi bilo da se malo istrazhi
.....................................................
Shto je bilo sa tim generalima i njihovim porodicama
....................................................
Gdje je njih odnio vjetar povijesti ????


registracija
12/12/10

Klarens, 25.06.12. 00:19

@ luftbrenzer
......................................
Ti se kao sjechash da ti je za Ace masona
..........................................
Bilo bolje ???????


registracija
12/12/10

Klarens, 25.06.12. 00:33

Svrbski okupatori
.........................................
Izvanredno vodjeni od svojih gazda ( ENGLEZA)
...........................................
Uvedoshe TOTALNU cenzuru
..............................................
Jer o chemu nema zapisa
..............................................
Nije se dogodilo
..................................................
Samo , kurve , narod pamti !!!
..............................................
Od malena slusham dotepence
................................................
Pljuju li pljuju po nama , po Nijemcima
....................................................
Po svima koji ne misle kao njihove gazde
...................................................
Ne valjaju im Turci ,Schiptari , Italijani
................................................................
Austrijanci.......
.............................................................
I samim tim uvijek potvrdjuju svoju
.............................................................
Uskogrudnost i duhovnu bijedu.
.............................................................
Nash grijeh je u tome shto smo stali na stranu
.........................................................
Svojih mnogostoljetnih saveznika
...........................................................
A protiv mrskog nam i zlog OKUPATORA !!!
...........................................................
Zlochin je zlochin , AMEN
............................................................
Ali....... koliko ste svojih zlochina
.............................................................
Prebacili na nashu stranu vage DRUGOVI ???
............................................................
Nema druge nego prebrojiti do zadnjeg
...............................................................
SVE ZHRTVE....
............................................................
Naravno sa datumom , IMENOM i mjestom smrti
.................................................
A onda da vas chujem !!!
..............................................................
Chija li je to bistra ideja bila YU
..........................................................
I sad opet tamo ?????
.........................................................
Dva put neche....
........................................
A iz treche
...................................
NECHE !!!


registracija
18/2/12

Mirni, 25.06.12. 08:37

Pa ljudi 42123 čovjeka jedva stane na najveći nogometni stadion, a kolika mora da je ta jametina? Mora da je najveća rupa u kori zemaljskoj.
Partizani su stalno pobjeđivali jadne nijemce, ali zarobljenika nije bilo a ni jednog sabirnog logora za zarobljene nijemce, kako bi se to moglo tumaćiti????


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 25.06.12. 09:12

sto ne posjete -JAZOVKU.....


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 25.06.12. 09:13

otkud znate da ta imena tu napisana od strane Srba nisu -KRIVOTVORENA----te osobe nikad nisu ni POSTOJALE;eehe


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 25.06.12. 10:38

Imal' na ovoj temi ercegovaca?Ercegovci su čuvari našeg Hrvatstva i naše pokretne i nepokretne imovine...haahahahaahah,sretna vam slava....i vaša braća Srbi imaju stotine slava.


registracija
12/1/11

bozhidar, 25.06.12. 17:27

matica svih zala bilo je velesrpstvo i do neke manje mjere, po meni, i velehrvatstvo.
jedina funkcija velesrba [cetnika] bila je genocid nad hrvatima ne samo u bosni nego i hrvatskoj.
a to su pokusali uraditi albancima 99te kad su natjerali na bijeg ok 1 milion njih, te zato krivili druge zemlje--a da i negovorimo sto su radili bosancima u bosni od 92ge.
da su cetnici bili genocidni, to su i dokazalii cinom kad su 91ve protjerali oko 200-300k hrvata sa njeninh ognjista te takodjer pobili sasvim neduznih ?10k civila, a pobili bi oni i vise da se nisu bojali odmazde i pravde, koja ih je ipak stigla kol 95te g.
jebi tu jadovku, ako srbi nijekaju svoje stare i nove zlocine.
dakle hrvati, pazite na takove kao pupovca, jer on govori samu jednu djelomicnu istinu.
ili je on bas toliki njeznalica? bilo kako bilo, treba ga opovrgbnuti i opomenuti da nam je dosta tih srpskih lazi, placa, tuzaljki, osuda..
bozhidar baljkas, sibenik-vancouver


registracija
12/11/11

Janko1979, 27.06.12. 14:47

fašizam i nacizam nisu domoljublje ni rodoljublje,nazalost hrvacko drustvo je poprilicno zaostalo i neuredeno da se obracuna sa takvima


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika