Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Paula Bobanović

Ljepotice od kojih se očekuje rezultat

Nova generacija hrvatske ženske odbojke

U Zagrebu se održava Europsko juniorsko prvenstvo u odbojci za žene: nakon odlaska Irine Kirilove, Barbare Jelić, Jelene Čebukine, hrvatski odbojkaški čelnici vjeruju da će se upravo na ovom prvenstvu stasati igračice koje će ponoviti velike uspjehe hrvatske odbojke iz devedesetih

Ljepotice od kojih se očekuje rezultatLjepotice od kojih se očekuje rezultatPrije nekoliko godina tenisačica Kurnikova zaintrigirala je javnost i medije svojom atraktivnom pojavom više nego igrom, a tako će vjerojatno biti i u zagrebačkom Domu odbojke na Savi jer će Europsko juniorsko prvenstvo u odbojci za žene, osim rodbine, prijatelja i ljubitelja lijepih djevojaka zasigurno privući i brojnu publiku. Hrvatske reprezentativke koje smo prošli tjedan zatekli na posljednjem treningu uoči početka natjecanja, visinom i građom prije su podsjećale na sudionice nekog od mnogih izbora za ljepotu nego na sportašice. Ali za razliku od Kurnikove, koja se proslavila reklamnim plakatom za donje rublje i sloganom “Only the ball should bounce” (samo se loptica smije tresti), od hrvatskih djevojaka očekuje se i rezultat.

Snježana Mijić Možda je malo poznato da od svih sportova upravo odbojka ima trenutačno najviše pozicioniranu ženu u nekoj međunarodnoj sportskoj organizaciji. Riječ je o Snježani Mijić, sportskoj direktorici hrvatskih odbojkaških reprezentacija svih uzrasta. Diplomirana ekonomistica i sama je niz godina uspješno nastupala za zagrebački klub Mladost, a od prošle godine dopredsjednica je Europske odbojkaške federacije, sa sjedištem u Luxembourgu. U lipnju ove godine izabrana je za predsjednicu Radne grupe za unapređenje odnosa među federacijama. Činjenica je da je hrvatska odbojka sport koji već niz godina ne donosi međunarodna priznanja. Zanimanje publike smanjilo se odlaskom generacije u kojoj su za hrvatsku reprezentaciju nastupale svjetske marke poput naturalizirane Hrvatice Irine Kirilove, nekoliko puta proglašene najboljom tehničarkom svijeta, zatim Barbare Jelić, svojedobno najefikasnije igračice svjetskog prvenstva, te Nataše Leto, Slavice Kuzmanić i Jelene Čebukine.

U njihovo vrijeme svaki rezultat osim medalje smatrao se neuspjehom. No sportski teren je, osim modnih pista, vjerojatno jedino mjesto gdje mladost najčešće ima prednost pred iskustvom. Zlatna generacija se rasula, a nova još nije stvorena zbog poznatih razloga – slaba financijska moć klubova te odlazak mladih i nadarenih igračica u inozemstvo.

Može li se ponoviti uspjeh hrvatske odbojke iz sredine 90-ih problem je kojim se posljednjih godina bave čelni ljudi Hrvatskog odbojkaškog saveza. Prema riječima Zdeslava Barača, dopredsjednika HOS-a, to je razlog zbog kojeg su ove godine preuzeli organizaciju Europskog prvenstva za juniorke: “Ovo prvenstvo možda i nema osobit čar za široku publiku, ali je iznimno važno za budućnost hrvatske odbojke jer se na ovakvim natjecanjima stvara igračka osnova za seniorsku momčad. Nedostatak novca u klubovima već zvuči kao otrcana fraza i isprika za izostanak vrhunskih rezultata naših klubova na međunarodnim natjecanjima, ali zbog toga mlade igračice ne možemo zadržati u domaćem prvenstvu. Zbog toga smo u posljednje dvije godine odlučili stvoriti novi pomladak u muškoj i ženskoj konkurenciji budući da je kod nas uvijek bilo vrlo talentirane djece. Ipak, težište naših interesa je stvaranje jake muške reprezentacije, a prvi korak je njihov nastup na Svjetskom prvenstvu ove godine.”

Da očekivanja od djevojaka također nisu nerealna svjedoči i njihov nedavni nastup na oglednom turniru najjačih juniorskih europskih reprezentacija u njemačkom Ulmu, na kojem su Hrvatice osvojile drugo mjesto, tijesno izgubivši od favorita – reprezentacije Italije, rezultatom 3:2. Generacija u kojoj većina djevojaka jedva da je navršila 16 godina dokazala je da osim ljepote ima i mnogo važnijih kvaliteta – znanje i odvažnost, jer sve su one u prosjeku dvije godine mlađe od svojih suparnica.

“Ova generacija ne odlikuje se toliko individualnom kvalitetom igračica kao prijašnje generacije, ali upravo u toj ujednačenosti vidim njihovu prednost pred ostalim ekipama. U kolektivnom sportu, a osobito u tom uzrastu, to je često važnije za uspjeh negoli izvrstan pojedinac koji odskače od prosjeka i o čijem trenutačnom raspoloženju ovisi cijela ekipa pa njemu podređuje igru”, ističe Nenad Komadina koji je lani na Svjetskom prvenstvu osvojio peto mjesto, što se smatra iznimnim uspjehom.

Većina igračica dolazi iz zagrebačke Mladosti i velikogoričke Azene, dvije igračice iz vinkovačkog kluba Vibrobeton, jedna iz OK Dubrovnika, te iz ŽOK Rijeka.

Brojne pohvale njihovoj igri od predstavnika Saveza i trenera te činjenica da igraju na domaćem terenu nimalo im ne olakšavaju zadatak. Protivnice na natjecanju su redom reprezentacije koje se već godinama ubrajaju u sam vrh svjetske odbojke, od Rusije, Ukrajine i Bjelorusije do Italije. Uz to što ih nije poslužila sreća pri ždrijebu, prije nekoliko dana su zbog ozljede trbušnih mišića ostale i bez jedne od glavnih igračica, Gordane Mihaljević. No osim nje, igru bi trebale nositi Riječanka Sanja Popović kao kapetan ekipe, te Senna Ušić, koju će mnogi zbog imena i prezimena povezati s bivšim košarkašem Cibone Svenom Ušićem. Najstarija kći iz braka nekadašnje odbojkaške reprezentativke Snježane Azenić i košarkaša Ušića danas je, s jedva navršenih 16 godina, standardna igračica kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske i prvotimka velikogoričke Azene.

Da o plasmanu slabijem od trećeg mjesta ni ne razmišljaju, potvrdile su u kraćem razgovoru nakon treninga. Potpora publike bit će im u tome nužna. Onima koji ih dođu bodriti obećavaju da će osim u mladosti i ljepoti uživati i u odličnoj odbojci jer treme nemaju, pa poručuju: “Only the ball should bounce.”

Naša reprezentacija nastupit će u Domu odbojke na Savi, u sjedištu AOK Mladost, inače jednom od najvećih i najrazvijenijih sportskih klubova u Hrvatskoj. Iz ovog kluba potekli su brojni vrhunski igrači i igračice Nurka Čauševića, Dejana Laninovića, Barbare Jelić, Nataše Leto i mnogih drugih. Danas za Mladost na državnim prvenstvima nastupa osam ekipa, a organizirana je i odbojkaška škola s više od 350 djece. Sve to, prema riječima Zdeslava Barača, daje nadu da bi uz odgovarajuću financijsku potporu, odbojka mogla uskoro postati jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportova.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika