Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

 

Nacional otkriva

Ilegalni bordel hrvatske elite u zagrebačkim Mlinovima

U Mlinovima 32, u neposrednoj blizini poznatog zagrebačkog restorana 'Okrugljak', svakog dana od 11 do 24 sata radi bordel u koji dolaze poznati političari, suci, obavještajci, liječnici i mafijaši

"Kozmetički studio Danijela""Kozmetički studio Danijela"U Mlinovima 32 u Zagrebu, pred nosom lokalne policijske postaje i zagriženih katoličkih puritanaca, već sedam godina neometano funkcionira klasični bordel zamaskiran konvencionalnom šifrom kozmetičkog salona. Oglašava se posjetnicama koje, od ruke do ruke, kruže u muškom bratstvu seksualnih sladokusaca. Na njima je predstavljen kao “kozmetički studio Danijela”, koji nudi usluge sportsko-medicinske masaže, solarija i pedikure. Dodatne informacije o ekskluzivnoj ponudi prenose se tajnom usmenom predajom: tko ima priliku doći do te ružičaste vizitke ukrašene crtežom ruže, toga potiho obavijeste da u “kozmetičkom studiju” svakog dana od 11 do 24 sata ordiniraju djevojke koje za predigru nude razgovor, piće i laskanje, a kao glavnu atrakciju – felacio na maserskom stolu, ili raznovrsne erotske igre u vodi i krevetu.

Cjenik Obična masaža stoji 180 kuna, oralni seks 600, a potpuni seksualni odnos, u trajanju od točno jednog sata 1200 kuna: u cijenu je uključeno obavezno korištenje saune, tuš kabine ili jaccuzijaBordel je smješten tik uz popularni restoran “Okrugljak”, u skladnoj jednokatnici koja, gledana s glavne ceste, ostavlja dojam pristojnog doma neke konzervativne obitelji zagrebačkoga srednjeg staleža. Kako dolikuje katoličkoj zemlji ilegalne prostitucije, polugole ljepotice, bazen i jacuzzi, kao standardna obilježja suvremene javne kuće, skriveni su djelomice u polupodrumskim prostorijama, a djelomice s nevidljive, dvorišne strane.
Jednokatnica u Mlinovima u svakom pogledu odaje dvostruku genezu: sagrađena je pošteno stečenom ušteđevinom gospođe Brenciger, već vremešne žene koja godinama radi u Njemačkoj. Brižna i naivna majka, kako tvrde Nacionalovi izvori, nema pojma da je njezin vrlo odrasli sin, Feliks Brenciger zvani Girica, zajedničku obiteljsku kuću već 1995. pretvorio u sklonište hrvatskih muževa koji obilato plaćaju da bi, barem tu i tamo, udovoljili svojim potajnim fantazijama. Feliks Brenciger rođen je prije 40-ak godina u Konjščinskoj ulici, u svojevrsnoj prijestolnici kolonista iz Janjeva. Kao dijete ugostitelja i njemačkih gastarbajtera koji su mu priuštili život bez mnogo truda, postao je strastveni kockar. U kriminalnom miljeu, koji, po prirodi stvari, čini šire okruženje kasina, automat-klubova i kladionica, nema osobiti kockarski ugled. Da kuća u Mlinovima nije uknjižena na ime njegove majke, vjerojatno bi i vlastiti bordel već odavno prokockao ili izručio lihvarima.

Danas je razvedeni otac dvoje djece koji stanuje s novom, službenom “zaručnicom”. Dok u polupodrumskom prizemlju prostitutke odrađuju svoju 11-satnu šihtu, za Brencigerovu majku, sinove, susjede, policiju i hrvatsko pravosuđe, njihov makro na prvom katu istoga zdanja vodi, naoko, pristojni građanski život.
Poput bordela, “zaručnici” je ime Danijela, stigla je iz nekog banijskog sela. Proglasivši je nominalnom vlasnicom “kozmetičkog studija”, Brenciger je 23-godišnjoj djevojci dodijelio funkciju nadzornice ili domaćice koja se u javnim kućama svojedobno označavala titulom “madam”. Po svemu sudeći, prestala je vlastitim čarima opsluživati klijente kada ju je Brenciger izmasakrirao batinama, posumnjavši da se zagledala u jednog naočitog i ozloglašenoga generala HVO-a koji je sve donedavno bio redoviti gost “kozmetičkog studija”. Premda se izljev njegove ljubomore izrodio u gotovo javni skandal – Danijela je bježala iz Mlinova, a on ju je tražio, lovio i opet tukao – djevojci nitko nije pružio zaštitu. Tako je ostala zarobljena, sve dok Brenciger ne zaključi da mu više nije potrebna.

Prema pričama susjeda, Brencigerova klijentela čini savršen uzorak muške polovice hrvatskog društva – od proslavljenih političara, sudaca, obavještajaca, liječnika do dokazanih mafijaša – pa je dovoljno moćna da, štiteći makroa, zataška i tajne svojih seksualnih sklonosti. I doista, Brencigerovo ime nekoliko je puta spomenuto čak i u razvikanim “procesima desetljeća”, u suđenjima tzv. maloj i velikoj zločinačkoj organizaciji. Izvjesni Hartek, obrtnik koji je prokockao sve što je imao, nadležnim pravosudnim institucijama prijavio je Zorana Pripuza i Nikicu Jelavića da su od njega tražili povrat lihvarskog duga od milijun DEM. Među ostalim, i na osnovi Hartekove prijave sastavljena je optužnica za njihovu pripadnost tzv. mafiji likvidiranog kriminalca Zlatka Baragića. No Brenciger je od Harteka mnogo grublje utjerivao dug od 50.000 DEM, prijetio mu je telefonski, budio ga usred noći trubeći iz automobila, na kraju ga je i pretukao. Njega je, međutim, Hartek tek uzgred identificirao kao izvor svojih nevolja, jer istražni sudac Radovan Ortynski nije pokazao nikakav interes za Brencigerovu tehnologiju lihvarenja, još manje za bordel u Mlinovima.

Tako je “kozmetički studio Danijela”, naoko čudom, nadživio slom cijele mreže bordela, od Velike Gorice do Čiova, pod patronatom raznih tajnih službi, vojne i civilne policije iz hrvatske ratne i militantne faze. Dok je sesvetski “Intim-bar” zatvoren još 1997., spektakularnom policijskom racijom s helikopterskim desantom, Brencigerova javna kuća, tobože, promakla je moći zapažanja istih policijskih trupa. “Za razliku od Ukrajinki, Rumunjki i Ruskinja koje su se prostituirale po tzv. striptiz-barovima, Brenciger regrutira cure domaćeg podrijetla, pa su nadležne institucije mnogo tolerantnije. Ako se već prostitucija ne može iskorijeniti, kozmetički salon barem jamči savršene higijenske i medicinske uvjete”, rekao je djelatnik jedne od zagrebačkih policijskih postaja, očito dobro upućen u tajne motive dvostrukog političkog morala koji odbija zakonski priznati javne kuće koje ionako postoje. Tek što u njima makroi potpuno nekažnjeno tuku i pljačkaju svoju radnu snagu.

Prema priči Nacionalova svjedoka koji je više puta konzumirao ponudu “kozmetičkog studija Danijela”, u bordelu u Mlinovima klijente na ulazu dočekuju s ljupkim smiješkom dvije djevojke, Maja i Branka. Prema procjeni, stare su između 21 i 23 godine. U bordelu rade tek nekoliko mjeseci. Jedna od njih namjerava se uskoro udati za mladića kojega jako voli i koji nema pojma čime se ona bavi. Maja je plavuša, Branka je tamnija, obje su odjevene u snježnobijele kute, doista u skladu s javno oglašenim salonom u kojem bi, gotovo bolničkom stručnošću, trebale njegovati tjelesnu ljepotu i zdravlje obaju spolova. Ipak, čim se djevojke pokrenu ili sagnu, iz oskudnih bijelih uniformi naoko spontano izranjaju zamamne obline bez najmanje krpice donjeg rublja, kao jasna poruka da je “kozmetički studio” predvorje specijaliziranog muškog raja.

U “kozmetički studio” prvi se put dolazi, najčešće, u društvu nekog starog klijenta, dokazane diskrecije, ili na njegovu telefonsku preporuku.
Prostorija u kojoj se mušteriji, po uvijek istoj proceduri, iskazuje dobrodošlica osvijetljena je prigušenim svjetlom i ozvučena prigušenom latino-glazbom. Dovoljno je čista i uredna da svakom novaku razbije strepnju od spolnih bolesti i infekcija koje se obično vežu uz zone promiskuiteta. Tu su zidovi ukrašeni Danijelinim fotoportretima koji predstavljaju “madam” nekoliko godina mlađu, kao vrlo lijepu svjetlokosu ženu kovrčave kose.
Desno od ulaznih vrata smještena je svijetla kožna garnitura u koju može sjesti otprilike pet osoba. Nasuprot tim sjedištima instaliran je šank, uz koji se, na dohvat ruke, nalazi rashladna vitrina s bocama raznovrsnih alkoholnih i bezalkoholnih pića. Kućni red zahtijeva da se pićem ugoste svi koji su tek zakoračili u “kozmetički studio”, kako bi se osjećali dobrodošli i opušteni. Već pri piću, djevojkama se iskazuju želje, ovisno o platežnoj moći, stilu udvaranja i iskustvu s prostitutkama. Stvarna sportsko-medicinska masaža, koju nitko ne traži, niti očekuje, reda radi stoji 180 kuna. Ako je začinjena oralnim seksom, kao najjeftinijom uslugom, cijena se penje na 600 kuna: potpuni seksualni odnos s jednom od izabranih prostitutki, u trajanju od točno jednog sata, stoji 1200 kuna. U tu cijenu uključeno je obvezno korištenje saune, tuš-kabine ili jaccuzija. Ali se nova runda pića ovoga puta plaća kao dodatni trošak.

Pošto se isprazni čaša, izabrana djevojka mušteriju odvodi iz “prijemnice” u mnogo mračnije i intimnije predsoblje. Uz jedan od zidova poredani su jednostavni garderobni ormari s uredno složenim frotirskim ogrtačima, papučama i ručnicima. Dok se klijent svlači do gola i zaodijeva u frotir, djevojka priprema raznovrsna eterična ulja za masažu. Pri prvom posjetu objašnjava da je to trenutak kada može naručiti novo piće koje će ona kasnije donijeti u sobu koju je klijent izabrao za seksualni tretman. Iskusniji klijenti koji su s prostitutkama već razvili odnos pun razumijevanja ne moraju se ni toliko truditi. Kao profesionalke, one će po automatizmu udovoljavati njihovim dobro poznatim navikama i ukusu.
U desnom krilu predsoblja, koje je izbočeno prema dvorišnoj strani kuće, nevidljivoj za prolaznike na glavnoj cesti, ugrađen je jaccuzi, gdje se, među ostalim, može opet zatražiti ili samo oralni seks ili puni seksualni odnos.
U saunu i tuš-kabinu ulazi se iz lijevog krila predsoblja; znojenje i tuširanje ne smije trajati više od dvadeset minuta, jer je to samo uvod za daljnju konzumaciju usluga koje, u okviru odabranog seksualnog “menija”, imaju strogo propisano vrijeme trajanja. Temeljito okupan i očišćen klijent ulazi napokon u sobu gdje će se dogoditi ono što je platio 1200 kn. Potpuni seksualni odnos ne odvija se na konvencionalnom krevetu, nego na madracu koji je nisko položen na sag. Soba je prilično velika, koso spuštenog stropa i bijelih golih zidova, bez ukrasa i slika. Osim ležaja, jedini namještaj čini vješalica na koju će klijent odložiti svoj ogrtač. Tu mušteriju dočekuje omiljeni napitak i egzotični miris zapaljenih “indijskih” svijeća. “Masaža” započne nakon što se klijent obnaži i legne. “Maserka”, također potpuno gola, leži uz njega i iskušava tobože aromatična ulja…

Kada, točno u minutu, protekne jedan sat, klijent prolazi potpuno istu proceduru, samo unazad: opet se tušira, ispija još jedno piće, svlači frotirski ogrtač, odlaže papuče, preodijeva se u odjeću muškarca koji će, bez ikakvog izdajničkog traga, zaroniti u svoju neporočnu svakodnevnicu uglednog liječnika, konzervativnog političara, uzoritog policajca ili macho-kriminalca. Plaćanje se obavlja neposredno prije odlaska; novac preuzima “madam” Danijela koja s preciznošću detektira početak i završetak seksualnog tretmana. A Branka i Maja, s istim se očaravajućim smiješkom i zamamnim oblinama posvećuju mušteriji koja već čeka u redu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika