Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Izabela Ivčić

Ekskluzivno iz Londona

Tjedan mode bez kreatorskih senzacija

Nargess Gharani i Vanja Štrok, prošlogodišnje debitantice čiju odjeću nose Nicole Kidman, Demi Moore, Helena Christiensen, Yasmin Le Bon i Kylie Minogue, za sezonu proljeće-ljeto 2003. predstavile su atraktivnu kolekciju s japanskim i marokanskim elementima, a kolekciju Juliana McDonalda otvorila je Naomi Cambell u haljini vrijednoj 12 milijuna eura

Naomi, jedna od zvijezda londonskog Tjedna modeNaomi, jedna od zvijezda londonskog Tjedna modePozivnice za reviju dizajnerskog dvojca Gharani-Štrok danima prije prošlotjednog početka londonskog Tjedna mode bile su među najtraženijima. Nakon prošlogodišnjeg više nego uspješnog predstavljanja, kada je njihova prva samostalna revija proglašena jednom od najboljih, ove godine mlade dizajnerice uspjele su privući gotovo dvostruko više kritičara i publike.
Londonski Tjedan mode održava se dvaput godišnje, kako bi već proslavljani dizajneri i debitanti predstavili modele za iduću sezonu. Vodeći modni kritičari ove su godine već nakon prva dva dana konstatirali kako su revije dosadne i razočaravajuće s tek ponekim svijetlim trenutkom. Bez obzira na loš početak, londonski Tjedan mode, na kojem će se ove godine predstaviti čak četrdeset dizajnera, svake godine bilježi sve više akreditiranih novinara i fotografa, te tzv. kupaca iz ekskluzivnih dućana i robnih kuća širom svijeta. Oni u London, New York, Pariz i Milano dolaze kako bi među predstavljenom odjećom odabrali najbolje za iduću sezonu proljeće/ljeto 2002.-2003.
Među modnim znalcima poznato je da je potrebna samo jedna odlična i inventivna revija kako bi se cijela manifestacija mogla nazvati uspješnom, ali prema prvotnim reakcijama kritičara revije prvog dana nisu donijele osobitu novost. London, koji je prije nekoliko godina proslavio današnje kreatorske zvijezde poput Alexandra McQueena, Matthewa Williamsona i Stelle McCartney, prošlog tjedna nije dao novo dizajnersko ime, nasljednika “Gharani-Štrok”, prošlogodišnjeg dizajnerskog otkrića. U vrlo kratkom roku, odjevni predmeti kreatorica Nargess Gharani i Vanje Štrok postali su izbor broj jedan mnogim ženama svjetskog jet-seta.
Njihovoj poslovnoj suradnji prethodilo je dugogodišnje prijateljstvo započeto u rezidencijalnom dijelu Londona Weybridgeu, gdje su pohađale istu školu. Vanja Štrok, kći poznatog hrvatskog biznismena, doselila se u London kada joj je bilo samo trinaest godina. Luksuznu obiteljsku vilu u Weybridgeu napustila je prije nekoliko godina, kada je odlučila živjeti sa svojim dugogodišnjim dečkom Christianom Devauxom. Uskoro će se za njega udati, i to u Dubrovniku, gdje je prije nekoliko mjeseci u hotelu “Excelsior” otvoren i prvi butik s odjećom Gharani-Štrok.
Nargess Gharani imala je samo tri godine kada se iz Irana sa svojom obitelji doselila u London. U Weybridgeu, iznad kemijske čistionice njezina oca, bio je prvi modni atelje dviju školskih prijateljica gdje su 1995. kreirale svoju prvu kolekciju. Sadašnji studio nalazi se u četvrti Acton, u zapadnom dijelu Londona. Njihove haljine kupuju Nicole Kidman, Helena Christensen, Yasmin Le Bon, Kylie Minogue, Kate Moss, Demi Moore te mnoge britanske bogatašice.
Sunčano jutro drugog dana londonskog Tjedna mode, neuobičajeno za rani rujan, bilo je odličan uvod za ono što je slijedilo tog popodneva. Nargess Gharani i Vanja Štrok na reviji su radile šest mjeseci i svojim poklonicima ponovno ponudile ženstvenu, lepršavu i nosivu ljetnu odjeću.
“Kada smo se vratile s poslovnog putovanja u Japan, sa sobom smo donijele mnoštvo odjeće koja nam je postala osnovna smjernica za ovu kolekciju. Međutim, odlučile smo ubaciti i južnoameričke, ‘amazonske’, ali i marokanske elemente tako da se može reći kako je ovo miks stilova, odjeća za samouvjerenu ženu koja mnogo putuje po svijetu i u svakom trenutku želi izgledati moderno i seksi, stoga kombinira odjeću raznih modnih utjecaja upakiranu u lepršave, prozračne materijale”, rekla je Vanja Štrok nekoliko trenutaka prije početka revije dok su se u backstageu vršile posljednje pripreme za nastup. Većina fotografa, televizijskih ekipa, frizera i vizažista pokušavala je doći do zvijezde revije, Britanke Jodie Kidd. Ta manekenka trenutačno je jedan od najtraženijih svjetskih modela, a na Tjednu mode nastupit će na nekoliko revija. Upitali smo je je li ovo njezina prva suradnja s kreatoricama na što je ona oduševljeno odgovorila: “Da, i vrlo sam uzbuđena. O njihovim kreacijama čula sam od svojih kolegica i sada vidim da su još ljepše nego što sam ih zamišljala. Vrlo su seksi, ženstvene, onakve kakve volim i privatno. Odjeća koju ću nositi je predivna, prava ljetna, prozračna, s mnogo boja. Jedva čekam da kupim nekoliko njihovih novih stvari.”
Posebnu pozornost privlačila je buduća mama Nargess Gharani koja je, unatoč činjenici što je već u poodmakloj trudnoći, odlično podnosila dugotrajne pripreme revije. “Bilo je potrebno šest mjeseci rada, ali vrijedilo je truda. Ovo je divan posao u kojem se susrećemo s divnim ljudima i stvarima. Jako sam zadovoljna ovom kolekcijom”, rekla je. Veliku pozornost ove godine izazvali su renomirani britanski kreatori koji su svoje kolekcije radije odlučili predstaviti u New Yorku, gdje je tržište još uvijek jače od onog londonskog. Gharani o tome kaže: “Ovo je moj dom. Ostali gradovi mogu imati Alexandra McQueena, to samo ostavlja više mjesta za ostale da zasjaje.”
U prvom redu gledališta najveću pozornost privlačila je britanska televizijska zvijezda Denise Van Outen, poznata kao bivša djevojka Jaya Kaya, pjevača grupa Jamiroquai, koja odjeću Gharani-Štrok nosi već godinama. Međutim, posebna i najviše iščekivana gošća londonskog Tjedna mode bila je Anna Wintour, glavna urednica američkog časopisa Vogue, neprijeporni autoritet u svijetu mode. Prisustvovala je i reviji Gharani-Štrok, što je veliki kompliment mladoj modnoj kući.
Tijekom 20-minutne revije manekenke su pokazale mladenačke, seksi modele u žarkim bojama Maroka, s japanskim motivima lotosa i ptica. Prevladavajuće nijanse bile su blijedo ružičasta, žarko crvena, te boja fuksije, a vrlo zanimljivi bili su detalji i odjeća u neonskim bojama, inspirirani amazonskim šumama, kako kaže Vanja Štrok, “prepunim neobične i egzotične flore i faune”. Osobitu pozornost privukli su modni dodaci, narukvice, remenje i torbice od raznobojnih perlica, slične onima kakve se nose u Africi, te goleme srebrne ogrlice. Kao i u prijašnjim kolekcijama korišteni su vrhunski materijali poput kašmira, svile, žerseja i šifona, a zajednički im je i krajnji ishod – nemarna i ležerna seksepilnost.
Osim njih, još je jedan kreator na londonskom Tjednu mode zadovoljio modnu kritiku. To je Julien McDonald čiju je reviju glamurozno otvorila povratnica na modne piste Naomi Campbell, koja je zabljesnula pred publikom u haljini prekrivenoj kristalima i s nakitom vrijednim dvanaest milijuna eura.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika