Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

 

Pozadina ubojstva češkog ranioca

Motiv ubojstva - homoseksualizam i nevraćeni dugovi

Hrvatska policija sve je sigurnija da je ubojstvo češkog ronioca Miroslava Kukliša, prilikom čijeg je izvlačenja s dna mora poginuo hrvatski specijalac, rezultat urote a ne nesretnog slučaja

Po svemu sudeći, hrvatska policija vrlo ozbiljno sumnja da su u ubojstvo Miroslava Kukliša, češkog ronioca s jedrilice “Domino”, umiješana samo dvojica njegovih zemljaka, Daniel Frolec i Ivo Kožar. Premda je već prvi obdukcijski nalaz pokazao da je Kukliš u more najvjerojatnije potopljen mrtav, s presječenom srčanom aortom, cijela češka grupa – odviše grčevito za potpuno čistu savjest – inzistira na priči o slučajnoj nesreći. Zato su Foldec i Kožar pritvoreni, dok preostalih pet Čeha ne smije napustiti hrvatski teritorij. U međuvremenu u Zagrebu se analiziraju tragovi krvi koji su policijski senzori otkrili na “Dominu”, slučajno ili planski, vrlo temeljito očišćenom. Otkrije li se da uzeti uzorci ne pripadaju, primjerice, ribljoj, nego ljudskoj krvi, bit će potpuno jasno da je smrt Miroslava Kuliša rezultat urote u kojoj je, barem kolektivnim laganjem i zataškavanjem, sudjelovalo više od dvojice sadašnjih osumnjičenika.

Budući da svi česi s jedrilice inzistiraju da je riječ o slučajnoj nesreći, a da obdukcijski nalazi pokazuju da je Kukliš najvjerojatnije potopljen mrtav, dvojica osumnjičenih su pritvoreni dok ostalih pet Čeha ne smije napustiti hrvatski teritorijPriča o ubojstvu češkog turista započela je noću, 10. rujna. Prema prvim informacijama, ploveći uz obale Šolte, kao istrenirani ronioci, istraživali su podvodnu špilju u uvali Poganica. Jedan od njih zaronio je, navodno, na dubinu od 50 metara i više se nije vratio. Kad su češki turisti alarmirali splitsku Policijsku upravu, u potragu su krenuli hrvatski specijalci. Jedan je također smrtno nastradao, dok se drugi i danas oporavlja od tzv. dekompresijske bolesti. Pri prvom pokušaju spašavanja Kukliševa trupla, otkrivena je rana u prsima, iz koje je virio ronilački nož. No pri izvlačenju na površinu nož je ispao.

Policijski eksperti s razlogom su posumnjali da je Kukliš ubijen i potom potopljen, da su ubojice, štoviše, pretpostavljali da se tijelo u tako opasnom podmorju nikada neće pronaći. S obzirom na to da se na “Dominu” zatekao i jedan muški, očito vrlo blizak par, jedna od prvih teorija, posve legitimno, govorila je o ubojstvu iz ljubavnih pobuda. Prema drugoj hipotezi, likvidiran je čovjek kojem je nekolicina članova posade “Domina” dugovala pozamašan novac.

To je zanimljivije da je jedan od Čeha, Tomaš Sladek, preuzeo ulogu ekskluzivnog glasnogovornika. Kako ovih dana piše praški tabloid Blesk, čim se doznalo da hrvatska policija raspolaže indicijama o likvidaciji njihova zemljaka, Sladek je tamošnjoj novinskoj agenciji izjavio da hrvatske novine o Kukliševoj smrti izmišljaju “senzacionalističke priče” i “gluposti”, da ih usto kite izmišljenim homoseksualnim motivima. Prava je istina, tvrdi Sladek, da je Kukliš zaronio sam i s vrlo oskudnom rezervom kisika; otkrivši da nema dovoljno vremena da izroni na površinu, vlastitom rukom zario je nož u srce da skrati muke od neizbježnog davljenja. Dakle, nipošto nije riječ o ubojstvu, već samoubojstvu, ponavlja Sladek.

Ipak, navodni senzacionalizam hrvatskih novina ne temelji se na izmišljotinama. Prema pričanju svjedoka, vlasnik jedrilice “Domino”, 38- godišnji Martin Štikar i ubijeni Miroslav Kukliš, 21-godišnjak, jedan prema drugom doista su se ponašali mnogo intimnije od bliskih prijatelja. U Pragu su u svibnju 2002. osnovali zajedničku tvrtku “Antila” koja se bavi trgovinom, turizmom, nekretninama. Lanjski godišnji odmor zajedno su, navodno, proveli na Karibima, dok je ove godine, pri kraju ljeta, Kukliš na jedrilici svoga prijatelja ugostio dio svog praškog ronilačkog kluba.

Doduše, ako su njih dvojica funkcionirali kao homoseksualni par, to ne znači unaprijed da je ubojstvo motivirano ljubavnom dramom. Skupina Čeha koja se zatekla na “Dominu” ima i drugih zajedničkih crta: svi su mladi, svi su biznismeni i – s iznimkom Štikara – svi su članovi istog ronilačkog kluba “Prag”.

Sudeći po socijalnom statusu praških četvrti u kojima žive i radnim mjestima, ne bi se moglo zaključiti da su osobito uspješni i bogati poduzetnici. Osumnjičeni za ubojstvo, Frolec i Kožnar jedini su na platnoj listi poduzeća od većeg, međunarodnog formata. Frolec, 32-godišnjak, poslovnu je karijeru započeo kao suvlasnik tvrtke za prodaju pištolja za rasprskavanje fasadne boje, a danas je jedan od tridesetak zastupnika nizozemske korporacije “Unilever”. Njegov suučesnik Kožar prokurator je “InterComu”, prilično proslavljenom u svijetu marketinga.

Martin Štikar, njihov zajednički domaćin i vlasnik jedrilice “Domino”, ostavlja dojam najbogatijeg člana češke turističke družine sa svoje jedrilice. Ipak, osim tvrtke koju je dijelio sa svojim ubijenim prijateljem, vlasnik je i poduzeća “Jamaz” osnovanog 1991. i specijaliziranog za elektroniku, programiranje i kompjutersku grafiku.

Ukratko, otkrije li se da je ubojstvo na češkoj jedrilici povezano s financijskim i poslovnim razračunavanjem, bit će to siguran znak da je riječ o tipičnim junacima postkomunističkog kapitalizma koji iza svojih anonimnih poduzeća kriju vrlo unosne, prljave poslove.

Nije, međutim, nezanimljiva ni druga poveznica: ronilački klub. Možda se autoritativni nastup Tomaša Sladeka u češkim medijima može objasniti njegovom predsjedničkom funkcijom u RK Prag koja ga je, u očima ronilačke posade “Domina”, automatski ustoličila u vođu njihove grupe koja se našla u kritičnoj situaciji. Ali možda snosi i izvjesnu odgovornost.

Prema javno dostupnim informacijama na Internetu, klub Prag nije osobito brojan. Uz jednu žene čini ga desetak muškaraca. Osumnjičeni Danijel Frolec učlanjen je u proljeće prošle godine kao Dan Frolec. Na websiteu kluba objavljen je i njegov poduži autorski tekst o tehničkim svojstvima ronilačke opreme kojim je Internet -javnosti predstavljen kao jedan od aktivnijih i stručnijih članova. Uz fotografiju zastupnika “Unilivera”, koja pokazuje vrlo nježno muško lice, pobrojani su i njegovi hobiji tipičnog češkog yuppieja :skijanje, rolanje, putovanja, jedrenje, ronjenje.

Mnogo veći prostor posvećen je predsjedniku Sladeku koji se, kako pokazuju njegove reportaže o ronilačkim ekspedicijama, mnogo dulje i intenzivnije bavi Ronilačkim klubom Prag. Uz njegovu ronilačku “osobnu kartu” navedeno je da trenira ragbi, da je član nacionalne komisije za ronilačke ispite, specijalist za dekompresiju i rekreativni speleolog. O njegovoj izvornoj profesiji ne znamo ništa. Za razliku od svoje ronilačke sljedbe, u praškom Trgovačkom sudu nije regitrirani uposlenik ni jedne privatne tvrtke. U svakom slučaju, njegov medijski nastup smrdi na laž.

Zato nije isključeno da članstvo male ronilačke družine koja se zatekla na “Dominu” također povezuju tajne koje bi, u traganju za motivima Kuklešova ubojstva, hrvatskoj policiji mogle biti zanimljive.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika