Objavljeno u Nacionalu br. 377, 2003-02-05

Autor: Dean Sinovčić

Bend koji ignoriraju radio i tv stanice

'Zbog parodije Thompsona cenzurirani smo u cijeloj Hrvatskoj'

Vatrogasci, glazbeni dvojac poznat po šaljivim obradama hrvatskih estradnih hitova, prije mjesec dana objavili su novi album 'Kitice i revreni'

Pjesma 'Daleko, daleko' prešutno je zabranjena na gotovo svim radio i tv postajama u Hrvatskoj a zbog nje je u zadnji čas obustavljena i distribucija albumaPjesma 'Daleko, daleko' prešutno je zabranjena na gotovo svim radio i tv postajama u Hrvatskoj a zbog nje je u zadnji čas obustavljena i distribucija albuma“Ma tko je uopće Marko Perković Thompson mesija? Mesija, spasitelj, izbavitelj? Dok je on pjevao, ja sam se borio po ratištima. Zato sam ljut zbog onog što nam se sada događa”, kaže nam Mladen Martinović – Dugi, pjevač grupe Vatrogasci koja je prije mjesec dana objavila novi album “Kitice i revreni”. Vatrogasci su poznati po šaljivim obradama hrvatskih estradnih hitova, a na novom su albumu snimili pjesmu “Daleko, daleko”, zezanciju na Thompsona i njegovu pjesmu “Iza devet sela” s prošlogodišnjeg albuma “E, moj narode”. Za tu su pjesmu Vatrogasci snimili i videospot otkada nastaju problemi koje uopće nisu očekivali. Televizijske stanice ne žele emitirati videospot s tom pjesmom, radiostanice vrlo je malo emitiraju, a diskografska kompanija Croatia Records odbila je distribuirati novi album Vatrogasaca.

Pjesma 'Daleko, daleko' prešutno je zabranjena na gotovo svim radio i tv postajama u Hrvatskoj a zbog nje je u zadnji čas obustavljena i distribucija albuma 'Oko distribucije je s Croatia Recordsom sve bilo dogovoreno, a odjednom su rekli – ne može: pretpostavljamo da je to zbog Thompsona jer su on i Miroslav Škoro, direktor Croatia Recordsa, kumovi'Hrvatski pjevači nisu se ljutili kada su Vatrogasci snimali obrade njihovih pjesama, sve dok nisu dirnuli u Marka Perkovića Thompsona. U njoj se šale na račun njegova razvoda od Danijele Martinović, priča kako će se preseliti u Australiju, njegovih političkih usmjerenja te na račun popravka njegovih zubi.

Prisjećajući se kako je nastala pjesma “Daleko, daleko” Martinović kaže kako on isprva uopće nije želio obrađivati bilo koju Thompsonovu pjesmu dok je drugi član dvojca Vatrogasci, Tihomir Borošak, insistirao na tome. Prije dvije godine Borošak i Martinović sreli su u Americi Thompsona i rekli mu “ako se nastaviš ovakvom brzinom penjati, možeš se nadati da ćemo te nagraditi”. “Bila je to naša lagana prijetnja”, kaže Martinović, “na što nam je Thompson odgovorio ‘radite što hoćete’”. Kada su potkraj prošle godine snimali novi album, Martinović se nije želio baviti Thompsonom: “Ipak sam bio na brojnim ratištima tijekom Domovinskog rata pa me pomalo bilo i strah reakcije mojih prijatelja”. No Borošak se i dalje želio poigrati s Thompsonom te je napravio glazbu i tekst pjesme “Merahkul”, u kojoj se šali s Gibonnijem, dok je za pjesmu “Daleko, daleko” napravio samo glazbu.

Na snimanju je Borošak uspio natjerati Martinovića da pomalo pjeva Thompsonove pjesme. “Borošak je, čim je čuo kako pjevam, znao da će ova pjesma biti hit. Rekao mi je da sam pogodio Thompsonovu boju glasa s time da je moj glas ‘masniji’. Još je rekao kako će nakon ove verzije Thompsona biti sram ikada više zapjevati. Te su mi riječi malo udarile na ego i počeli smo smišljati tekst”, kaže Martinović. Problem je bio u tome što su imali dva sata da smisle tekst i odmah je snime jer je vlasnik zatvarao studio radi odlaska na neku svadbu. Inspiraciju su našli u “Pelinkovcu” te je nakon stotinjak minuta razmišljanja i ispijanja žestokog pića nastao tekst pjesme “Daleko, daleko” koju su odmah nakon toga i snimili.

U listopadu prošle godine album je snimljen i tada se trebalo odlučiti za koju će pjesmu biti snimljen videospot. “Pjesma ‘Merahkul’, obrada Gibonnija, nije dolazila u obzir jer je predugačka kao i pjesma ‘Biokemijan rapsody’, obrada pjesme grupe Queen, pa smo se odlučili za ‘Daleko, daleko’, između ostalog i zato što je najbolje otpjevana”. Spot je sniman u eko selu Žumberak jer su tamo nađeni svi elementi koje Thompson koristi u svojim videospotovima. “Kod Thompsona se uvijek pojavljuje Velebit, neka pustopoljina, neke tajge, konj i obavezno motor. U eko selu Žumberak našli smo konja kojeg ne moraš jahati, već hodaš uz njega, našli smo odron koji imitira Velebit, a našli smo i neku stari motor kojem je bio blokiran zadnji kotač pa sam ga morao gurati”, opisuje Martinović snimanje spota koji je nastao prema njegovoj ideji. Snimanje su sa strane gledali i gosti iz Njemačke koji su se tamo zatekli, kaže Martinović, zbog neke off road automobilske utrke. “Ljudi su gledali snimanje spota, nisu imali pojma o čemu se radi, a valjali su se od smijeha”, prisjeća se Martinović.

Tada počinju problemi za Vatrogasce. Album je snimljen u produkciji kompanije ESVE poznatog pjevača Siniše Vuce i trebao se pojaviti u dućanima krajem studenoga. Distribuciju albuma trebala je raditi Croatia Records, ali se u posljednjem trenutku povukla bez službenog objašnjenja. “Sve je bilo dogovoreno, roba je već bila u skladištima Croatie Records, a ugovor o distribuciji albuma već je bio pripremljen. Ja sam samo trebao staviti potpis na ugovor. Odjednom su rekli – ne može. Mogu pretpostaviti da je to bilo zbog Thompsona jer su on i Miroslav Škoro, direktor Croatie Records, kumovi. Nikada nismo dobili službeno objašnjenje tog postupka”, prepričava Martinović.

Zbog tog je poteza izlazak albuma kasnio mjesec dana, a menadžer Vatrogasaca Josip Mažuran sam mora obilaziti dućane i distribuirati novi album Vatrogasaca. S obzirom na to da je objavljivanje albuma kasnilo, napravljen je promotivni CD sa šest pjesama koji se dijelio radiostanicama diljem Hrvatske. Tada dolazi do drugog znaka da nešto nije u redu s pjesmom “Daleko, daleko” jer je radiostanice gotovo uopće nisu emitirale. Kada su urednici upitani zašto ne žele emitirati tu pjesmu ako je za nju snimljen i videospot, Vatrogascima je odgovoreno kako im se više sviđa obrada Gibonnijeve pjesme. Menadžer Josip Mažuran to drži diplomatskim odgovorom jer je očigledno da je grupa dirnula u nekoga s kim se ne smije šaliti ni pod koju cijenu. Konačna potvrda tih sumnji stigla je s Hrvatske televizije kada je Mažuran odnio kopiju videospota za prikazivanje. Osoba s HTV-a koju Mažuran ne želi imenovati – jer kaže “trebat će mi još u životu” – pogledala je videospot i rekla “nemojte se ljutiti, ali ovo se ne može emitirati” i tako je stavljen veto na emitiranje spota. Službenog objašnjenja nije bilo niti ga Vatrogasci očekuju.

Uz malo sreće i puno slučajnosti spot je ipak prikazan na TV-Netu. “Vatrogasci” su gostovali u zabavnoj emisiji TV-Neta i uredniku emisije donijeli videospot. Na njihovu sreću, on je pogledao samo prvih 15 sekundi spota i rekao “u redu je, vidio sam dovoljno”. “Nakon što je prikazan cijeli videospot, primijetio sam da urednik nije bio dobre volje. Cijelu je večer sjedio zamišljeno, čak je odbio ići s nama na piće”, kaže Martinović. Bilo je to premijerno prikazivanje videospota, a ujedno i posljednje – nakon toga više nikada nije prikazan, mada Martinović tvrdi da je u spotu riječ o mješavini humora braće Marx i Montyja Pythona te ga gledateljima treba prikazivati kako bi se oraspoložili. No tijekom emisije dogodio se manji incident kada je nazvao jedan gledatelj i počeo vrijeđati Vatrogasce zbog pjesme “Daleko, daleko” spominjući pri tom Domovinski rat. “Od 1991. do 1995. godine, do završetka ‘Oluje’, bio sam u ratu, u tom sam razdoblju imao jednu stanku od šest mjeseci. Kada je trebalo ići u rat, zatvorio sam bravariju čiji sam vlasnik i otpustio radnike. I sada će mene netko optuživati i spominjati rat. Eksplodirao sam u emisiji i svašta izgovorio”, kaže Martinović koji i danas vodi vlastitu bravariju.

I dok se Thompson smatra svetinjom, očigledno je da Gibonni ne uživa takav status jer se obrada njegove pjesme često čuje na radijskim stanicama. “Gibonni je prvi puta čuo obradu svoje pjesme krajem prošle godine, prije koncerta u Sarajevu. Njegov ton majstor, naš poznanik, pustio je pjesmu ‘Merahkul’ i nakon prvih taktova violinist iz Gibonnijevog benda pao je sa stolice. Gibonni isprva nije bio oduševljen, što je i logično, kako će biti oduševljen kad ga zajebavamo. Kada se ohladio i čuo pjesmu u miru, rekao je ‘dao Bog da zaradili više novaca nego ja, ovo je odlično’. Ništa čudno, pa poboljšali smo mu pjesmu”, smije se Martinović dok priča ovu anegdotu.

Reakciju Thompsona nemaju, Martinović kaže kako su nedavno bili gosti u emisiji Obiteljskog radija kada je nazvao netko tko se predstavio kao osoba iz Thompsonova kruga. Ta je osoba, kaže Martinović, izjavila kako se Thompson smijao na stih u kojem se spominje odlazak Danijele Martinović, ali da mu nimalo nije bio smiješan stih o nogama koje smrde – u krajevima iz kojih on dolazi još se uvijek nose opanci, pa je logično i da im noge smrde. Na ostatak pjesme nije bilo komentara na što nam je Martinović rekao: “Meni je doista glupo ako ga je ova pjesma povrijedila”. Kada smo Martinovića pitali za osobno mišljenje o Thompsonu i njegovoj glazbi, rekao nam je kako je “Thompson našao žicu ljudima, ali se na jedan pokvaren način koristi neimaštinom tih ljudi”. S druge strane, jedina službena izjava bila je ona Thompsonova menadžera Marija Dotura koji je u Večernjem listu izjavio da Thompsona zovu prijatelji i objašnjavaju mu kako je pjesma više uvredljiva no šaljiva, ali da njega za to nije briga. Inače je Danijela Martinović, prema riječima menadžera Mažurana, oduševljena tom pjesmom i odmah je zatražila CD sa svim pjesmama.

Kada im je spomenuto da na neki način kradu pjesme domaćih zabavnjaka, Martinović je hladno odgovorio kako su u pjesmi “Daleko, daleko” oni obradili pjesmu “Super Trooper” popularne ABBA-e. I doista, glazba za Thompsonovu pjesmu “Iza devet sela” je zapravo pjesma grupe ABBA, samo što je, upozorava nas Martinović, Thompson na svom albumu “E, moj narode” sebe potpisao kao autora glazbe. “Mi smo bili daleko pristojniji pa smo na omotu albuma napisali da je pjesma ‘Daleko, daleko’ nastala po uzoru na Perkovića”, objašnjava Martinović.

“Ja pjevam tako da ukažem našim pjevačima gdje su pogriješili u pjesmi. Pokazujem im to tako što uvećam tu grešku”, tvrdi Martinović i podsjeća kako su se jednom zezali s pjesmom Dražena Zečića, ali je to bilo tako benigno da su na jednom koncertu čak zatražili od Zečića da zapjeva zajedno s njima. Zečić je odbio tu ponudu. Ima i onih koji prihvaćaju šale na vlastiti račun, poput Severine. U pjesmi “Duet s G. Višnjićem” s novog albuma postoje stihovi “Kad bih barem jednom mog’o Severinu na brzinu/pitat da mi pjeva na vjenčanju”. Kada su je Vatrogasci pitali bi li sudjelovala u snimanju videospota za tu pjesmu, ona je bez razmišljanja dala pozitivan odgovor.

Album “Kitice i revreni” deveto je izdanje Vatrogasaca s time da je na prvih pet albuma uz Tihomira Borošaka, autora većine pjesama, pjevao Vladimir Pavelić-Bubi koji je nakon toga prešao u Nove fosile i tamo uglavnom svirao bubnjeve. Martinović, koji je zamijenio Pavelića, školski je kolega i vršnjak Borošaka. Prijateljstvo je obnovljeno na svadbi prijatelja iz Stenjevca, kada je bend za svadbe prestao svirati jer se služila juha. “Odlučio sam malo kvariti tišinu pa sam zapjevao”, kaže Martinović, što je Borošaku bilo dovoljno da ga odmah angažira kao zamjenu za Pavelića.

U međuvremenu se Borošak vjenčao sa Sanjom Matejaš i preselio u Los Angeles, tako da se Vatrogasci telefonski dogovore koje će aktualne hitove obraditi, poslije čega Borošak u Los Angelesu napiše većinu tekstova i glazbe za njihove pjesme. Nakon toga doleti u Zagreb i nakon kratke pripreme pjesme snimaju u nekom zagrebačkom studiju. “Dosadašnje albume snimali smo za jedan dan, dok smo posljednji album snimali čak četiri dana”, kaže Martinović pokazujući time koliko su se trudili oko albuma “Kitice i revreni”. A onda je došlo do medijske blokade za koju Martinović kaže kako mora biti probijena “jer ipak sam u tom videospotu ja radio budalu od sebe”.

Vezane vijesti

Thompson pred zidom?

Thompson pred zidom?

Porezna uprava ustanovila je da nema dokaza da je Marku Perkoviću Thompsonu novac koji je posljednje tri godine dobivao na svoj račun stigao iz… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika