Objavljeno u Nacionalu br. 378, 2003-02-12

Autor: Dean Sinovčić

Ekskluzivno iz Berlina

Berlinale 2003.: Amerikanci okupirali europski festival

Najšokantniji događaj filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 6. do 15. veljače, bio je ispad Georgea Clooneyja koji je verbalno nasrnuo na jednog novinara: i ove godine Berlinom dominiraju hollywoodske zvijezde a premoć američkih filmova rezultat je financijskih problema festivala, koji američkim hitovima želi privući publiku i sponzore

Nicole Kidman jedna je od najvećih zvijezda u BerlinuNicole Kidman jedna je od najvećih zvijezda u BerlinuDefinitivno najveće iznenađenje prvog dijela filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 6. do 15. veljače, bio je ispad Georgea Clooneyja, uz Nicole Kidman najveće zvijezde festivala, na konferenciji za novinare. Film “Solaris”, koji je režirao Steven Soderbergh a u kojem Clooney ima glavnu ulogu, jedan je novinar ocijenio dosadnim. Dotad vedri i nasmijani Clooney isprva je samo ustao sa stolca u stilu “gdje je taj novinar, da ga vidim”, zatim je sjeo i mrzovoljno rekao novinaru da je “fascinantna osoba”. Nakon toga je počela serija žestokih uvreda. “Idiote! Kakva to sranja pričaš?! Koliko si ti filmova snimio da možeš reći kako je ‘Solaris’ dosadan film?! Idiote jedan!”, vikao je Clooney, šokiravši okupljene novinare. Nije pomoglo ni to što je Soderbergh u nastavku konferencije rekao kako se može očekivati da ovakav film nekomu bude i dosadan jer je to ipak remake SF drame ruskog redatelja Andreja Tarkovskog iz 1972. Da nije bilo tog ispada, Clooney bi lako ponio titulu najšarmantnijeg glumca na ovogodišnjem Berlinalu.

NAJBOLJI FILM FESTIVALA Film 'The Hours' u kojem Nicole Kidman Glumi Virginiju Woolf najbolji je film prvog dijela berlinskog festivala te najveći favorit za osvajanje Zlatnog medvjeda Uz “Solaris” u konkurenciji festivala našao se i film “Ispovijesti opasnog uma”, njegov redateljski debi u kojem je Soderbergh producent, pa su njih dvojica istodobno odgovarali na pitanja o oba filma, koje povezuje jedan kuriozitet. Naime, u oba se pojavljuju gole muške stražnjice, u “Solarisu” se vidi Clooneyjeva, a u “Ispovijestima opasnog uma” stražnjica glavnog glumca Sama Rockwella. “Rockwellova stražnjica je bolja, ali moja je slavnija”, komentirao je Clooney taj detalj.

Odgovarajući na zamorna pitanja poput onog “kako se zabavljate” priznao je da se najradije napije u baru, a na potpitanje je li osjećaj za zabavu naslijedio od svog oca, dodao je: “Da, i on je mnogo pio.” No to novinarima nije bilo dosta: provokativno su ga pitali čita li knjige, na što je Clooney priznao da je posljednju pročitao prije sedam godina, da se radnja zbivala na nekom otoku s nekom djecom i da se zvala “Gospodar muha” ili tako nekako. Zamoljen da nešto kaže o sebi kao o seks-simbolu, rekao je da su prije pet godina za novi seks-simbol mediji ustoličili Brada Pitta te se zbog toga danas osjeća kao umirovljeni seks-simbol. Sve je bilo zabavno do novinarove opaske o dosadnom “Solarisu” i nervozne Cloonyjeve reakcije. Clooneyjevu nervozu možda pojačavaju i bolovi u nozi: prije dva tjedna igrajući košarku teže je ozlijedio desno stopalo, zbog čega u Berlinu na jednoj nozi nosi cipelu a na drugoj posebnu papuču.

Da nije bilo Clooneyjeva ispada, najzanimljivija konferencija za novinare bila bi ona glumačke ekipe iz filma “Chicago” koji je svečano otvorio ovogodišnji festival. Nakon što su novinari neuspješno gnjavili Catherine Zetu-Jones i Renee Zellweger tražeći od njih da priznaju kako se mrze koliko i dva lika što ih glume, danski novinar tražio je da Richard Gere komentira izjavu glumice Laure Linney da su žene diljem svijeta istodobno doživjele orgazam u trenutku kad je on dobio Zlatni globus za ulogu u “Chicagu”. Njegov je odgovor glasio: “Dapače, upravo su i Zeta-Jones i Zellweger doživjele orgazam i pitam se koliko je novinarki u ovoj dvorani upravo doživjelo orgazam.”

Ni takva pitanja ni temperatura od 6 ispod nule nisu omeli glumce koji su u četvrtak navečer došli na otvorenje festivala. Među njima se posebno isticala Catherine Zeta-Jones, koja je unatoč sedmom mjesecu trudnoće došla u dekoltiranoj tankoj haljini. Renee Zellweger, redatelj Rob Marshall, Richard Gere sa suprugom i sporedni glumac John C. Reilly nisu pokazivali takvu hrabrost. Štoviše, čak su poprilično brzo prošli pored fotografa kako bi što prije ušli i ugrijali se u dvorani Berlinale Palast. Međutim, Catherine Zeta-Jones strpljivo je pozirala, na što je morao pristati i njezin promrzli suprug Michael Douglas. I sve to radi desetak minuta fotografiranja. Međutim, kako je sama priznala, odjenula je haljinu koju je samo za ovu priliku za nju kreirao slavni dizajner Valentino pa nije mogla dopustiti da nekoliko stupnjeva ispod nule spriječi malo dulje pokazivanje tako lijepe haljine.

Nakon prvih nekoliko minuta filma Douglas i Catherine Zeta-Jones napustili su kinodvoranu i otišli u hotel. Ostatak ekipe zadržao se do kraja filma pa i dosta dulje, jer je nakon projekcije cijeli Berlinale Palast pretvoren u prostor za velebni party na kojem se posebno isticala Renee Zellweger koja je plesala do kasno u noć. Slično se ponašao i Richard Gere, ali u VIP prostoru, u koji su mogli ući samo odabrani, a tamo se našla i Heidi Klum, jedna od najpoznatijih svjetskih manekenki.

Američki filmovi dominiraju ovogodišnjim, 53. festivalom u Berlinu, što je naoko pomalo čudno ako se zna da berlinski glavni konkurenti, festivali u Veneciji i Cannesu, gotovo nastoje izbaciti hollywoodske hitove s programa svojih festivala. No posljednjih nekoliko godina berlinski festival našao se u financijskim problemima, sponzori, a dobrim dijelom i država povukli su se iz njegova financiranja tako da direktor festivala Dieter Kosslick nije mogao napraviti ništa drugo nego dovesti niz ovogodišnjih hvaljenih i nagrađivanih američkih filmova kako bi privukao publiku i sponzore. Tako ovogodišnji festival otvara film “Chicago” a zatvaraju ga “Gangovi New Yorka” Martina Scorsesea s Leonardom DiCapriom i Danielom Day-Lewisom u glavnim ulogama. U konkurenciji za nagradu Zlatni medvjed našli su se još “Adaptacija” Spikea Jonzea s Nicolasom Cageom, ”Život Davida Galea” Alana Parkera s Kevinom Spaceyjem, “25. sat” Spikea Leeja, Clooneyevi “Solaris” i “Ispovijesti opasnog uma” te “Sati” Stephena Daldryja s Nicole Kidman, još jednim od favorita za ovogodišnjeg Oscara. Na to su se nadovezala tri njemačka filma, iako mnogi smatraju da njemački film nije tako kvalitetan da bi se čak tri našla u konkurenciji za nagrade, te ponešto filmova iz cijelog svijeta, uključujući i slovenske “Rezervne dijelove”.

U takvom odnosu snaga dolazak Nicole Kidman izazvao je najviše oduševljenja u Berlinu. Ona je prava zvijezda i izgleda ljepše nego ikad. Brojne zvijezde, osobito glumice, na ovom festivalu ne žele razgovarati o svom privatnom životu, na što novinare stalno upozoravaju, te je i Nicole Kidman izjavila da ne želi govoriti o svojoj djeci. Toma Cruisea nije spominjala, što je valjda značilo da novinaru trebaju znati kako su pitanja o njemu neumjesna.

U filmu “Sati” Nicole Kidman glumi književnicu Virginiju Woolf i toliko je neprepoznatljiva, što je i sama potvrdila pričom kako su ponekad na snimanju filma ljudi pitali kad će Nicole Kidman stići iako bi ona u tom trenutku stajala pokraj njih. Tomu je možda pridonio i najuočljiviji detalj: njezin nos, koji je u filmu drastično promijenjen.

Nicole Kidman priznala je kako se nije nadala ulozi Virginije Woolf nego je mislila da će ulogu na kraju dobiti Julianne Moore. Očito je da se redatelj Stephen Daldry poigravao s Nicole Kidman, Julianne Moore i Meryl Streep, ne želeći im do posljednjeg trenutka reći koja će od njih dobiti koju ulogu u filmu. Sada je to postalo svejedno, prema ocjenama kritičara “Sati” su najbolji film prvog dijela berlinskog festivala i najveći favorit za osvajanje Zlatnog medvjeda, što i ne začuđuje ako se zna da ih smatraju jednim od najboljih ovogodišnjih filmova uopće.

Večernja premijera filma “Sati” u nedjelju pokazala je da Nicole Kidman također može otrpjeti hladnoću. Temperatura je bila podjednaka onoj s premijere filma “Chicago” ali ona je bila još hrabrija od Catherine Zeta-Jones i odjenula haljinu koja je otkrivala njezina gola leđa, a ako možemo minutama mjeriti koliko se zadržala ispred fotografa, sigurno je srušila rekord Catherine Zeta-Jones. I opet su se muškarci pokazali kukavicama, redatelj Stephen Daldry i sporedni glumac Ed Harris odjenuli su se vrlo dobro i izgledali vrlo čudno pokraj iznimno elegantne Nicole Kidman.

Nicolas Cage pokazao se vrlo inteligentnim i zabavnim. U filmu “Adaptacija”, za koji su Meryl Streep i Chris Cooper osvojili Zlatni globus za najbolju žensku i mušku sporednu ulogu, Cage ima dvostruku ulogu, glumi blizance, braću Kaufman, od kojih se jedan muči s pisanjem dobrog scenarija a drugi piše trivijalne scenarije i pritom je vrlo uspješan. I Cage je promijenio izgled radi uloge u tom filmu, što je prokomentirao novinarima kako sa svojom frizurom izgleda kao “napirlitani francuski pudl”. Cage je izbjegao pitanja o seksu, za razliku od Kevina Spaceyja koji je u Berlin došao radi filma ”Život Davida Galea”. U tom filmu Spacey ima strasnu ljubavnu scenu s djevojkom koja se zove Berlin, što je toliko oduševilo jednu novinarku da mu je rekla kako ne samo da je oduševljena time što se nalazi u Berlinu nego bi bila još oduševljenija da je ona ta Berlin.

Dustin Hoffman je u Berlinu radi filma “Milja mjesečine” u kojem mu je partnerica Susan Sarandon. Rijetki novinari koji su uspjeli dobiti intervju s Hoffmanom kažu da je neprepoznatljiv jer vrlo malo priča o svom novom filmu a kudikamo više o životu bez Boga, o čemu je čak i napisao knjigu. Stoga se nagađa djeluju li na Hoffmana lake droge koje je navodno uzimao u mladosti.

Droge je u filmu, ali ne prave, uzimao i Macaulay Culkin koji se nakon osam godina stanke konačno vratio ulogom u filmu “Partz Monster”, gdje prema istinitim događajima glumi Michaela Aliga, čovjeka koji je početkom 90-ih bio “kralj svih tuluma” u New Yorku. Culkin je vjerojatno bio razočaran prijemom u Berlinu jer je na njegovoj konferenciji za novinare dvorana bila poluprazna, što je sigurno djelovalo porazno na danas 23-godišnju bivšu zvijezdu dječjih filmova.

Naravno, bez politike se na berlinskom festivalu ne može, pogotovo ako se zna da je moto ovogodišnjeg festivala “Prema toleranciji”. Gotovo svi glumci izloženi su pitanjima o budućem ratu u Iraku i svi oni, na čelu s Richardom Gereom, rekli su da su protiv njega. Toleranciju je podržao i modni dizajner Nino Cerruti koji je na večeri za posebne uzvanike izjavio da je danas tolerancija slabost a ne snaga i tako podržao politička nastojanja organizatora festivala. Stoga se može shvatiti i zašto je u konkurenciju ovogodišnjeg festivala uvršten slovenski film “Rezervni dijelovi” o švercanju useljenika preko Slovenije.

Hrvatska i dalje ne može progurati ni jedan svoj film u konkurenciju nekog jačeg festivala te će nas ove godine glumački predstavljati samo Ksenija Pajić koja glumi u filmu “Ledina” redatelja Ljubiše Samardžića. Film je nastao u hrvatsko-srpskoj koprodukciji a u Berlinu se prikazuje u sekciji Panorama, najjačoj nakon sekcije filmova u konkurenciji za nagrade. Zanimljivo, u ponedjeljak je u filmskom magazinu Screen objavljena reklama za film u kojoj piše da je koautor glazbe Matija Dedić. Budući da je prema posljednjim informacijama Matija Dedić povukao svoju glazbu iz filma i sukobio se sa Samardžićem, bit će zanimljivo vidjeti rasplet oko tog filma.

Vezane vijesti

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Ove godine neće se održati Libertas film festival

Nakon sedam uzastopnih izdanja, Libertas film festival ove se godine neće održati premda je bio planiran za kraj travnja. "Žao nam je što smo morali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika