Objavljeno u Nacionalu br. 382, 2003-03-12

Autor: Izabela Ivčić

Najbolje i najlošije kreacije na izboru za Eurosong

Dora 2003 Najbolje odjevena - Jelena Radan Najgore odjevena - Ani

Neven Ciganović, stalni suradnik Extre! i stilist brojnih hrvatskih glazbenih zvijezda, samo za Nacional komentira styling izvođača na ovogodišnjoj Dori u Opatiji: ove godine svi su se izvođači potrudili oko izgleda i djelovali glamurozno, ali nisu svi bili odjeveni s ukusom

Najbolje odjevena - Jelena RadanNajbolje odjevena - Jelena RadanS obzirom na opći estetski dojam, sve tri večeri ovogodišnje Dore svi su izvođači izgledali glamurozno, ali to ne znači da su svi bili odjeveni s ukusom. Primjerice, Danijeli Trbović, koja je vodila finalnu večer, nedostajao je jedino čarobni štapić. Izgledala je kao da je došla s riječkog karnevala gdje je glumila Zvončicu. Barbara Kolar se sve tri večeri javljala iz green rooma u haljinama koje je nosila na Nogometnoj televiziji, što je nedopustivo. Ipak, ovo nisu Zlatne žice Slavonije. Ove je godine najzastupljenija bila bijela odjeća, po svoj prilici zato što izvođači ne znaju unaprijed kako će izgledati pozornica te idu na sigurno – bijelo ili crno.

Posebne pohvale zaslužuju sudionici show programa: grupa Divas i četiri dive – Josipa Lisac, koja je izgledala savršeno, bolje od svih učesnica festivala, te Gabi Novak, Meri Cetinić i Radojka ŠverkoBilo bi dobro uvesti pravila odijevanja na Dori koja bi regulirala trebaju li se izvođači i u polufinalu i u finalu pojaviti u istoj odjevnoj kombinaciji ili su pak obvezne dvije kreacije. Po mom sudu, izvođači koji su ušli u finale trebali bi u njemu nastupiti jednako odjeveni kao i u polufinalu jer glasove koje su dobili stekli su na račun cjelokupnog dojma, ne samo pjesme nego i stylinga. Posebne pohvale zaslužuju sudionici show programa, pritom mislim na grupu Divas i četiri dive – Josipa Lisac (izgledala je savršeno, bolje od svih sudionica festivala), Gabi Novak, Meri Cetinić i Radojku Šverko. Vanna i Goran Karan, koji su nastupali u show programima polufinalnih večeri, izgledali
su standardno loše. Primjetno je kako su se ove godine svi izvođači potrudili oko stylinga, bez obzira na to je li konačni dojam bio pozitivan ili negativan.” Tako je ovogodišnju Doru opisao stilist Neven Ciganović, stalni suradnik Extre! i brojnih hrvatskih glazbenih zvijezda. Osim što je na Dori sudjelovao kao modni savjetnik i stilist Maje Šuput, samo za Nacional napravio je liste najbolje i najlošije odjevenih izvođača Dore 2003.

To što na listi najbolje odjevenih ima samo šestero izvođača, a na listi modnih promašaja čak devetero, dovoljno odaje cjelokupni estetski dojam o trodnevnom opatijskom nadmetanju za hrvatsku predstavnicu na izboru za pjesmu Eurovizije koji će se održati u svibnju u latvijskom gradu Rigi. Ondje će nas predstavljati 16-godišnja Claudia Beni koja je na opće iznenađenje pobijedlia pjesmom “Više nisam tvoja”, dobivši u finalu maksimalnih 12 bodova iz svih pet hrvatskih središta. Ove godine uvedeno je glasovanje televotingom koje je, na razočaranje najvećih favorita, među kojima su bili Nina Badrić i Giuliano, te pobjednici polufinalnih večeri, Maja Šuput s grupom Enjoy i grupa Karma, na Eurosong u Rigu odvelo nekadašnju članicu grupe Teens kojoj je ovo bio prvi samostalni nastup na Dori, iako je s Teensima na Dori nastupala 1999. i 2000. godine. Claudia Beni koja je solističku karijeru počela u ljeto 2001. već je izdala i album “Claudia” s kojeg su poznate pjesme “Tako hrabar da me ostaviš” (najbolji debitant na Splitskom festivalu 2001.) i “Led” (Hrvatski radijski festival 2002.). Postala je tako prva maloljetnica koju Hrvatska šalje na Eurosong.

Najbolje:
1. Jelena Radan
2. Nina Badrić
3. Claudia
4. Ivana Kindl
5. Luka Nižetić
6. Tina i Nikša

Najgore:
1. Ani
2. Alen Hržica
3. Gina
4. Alenka Milano
5. Andrea Čubrić
6. Karma
7. Jaques
8. Maja Blagdan
9. Giuliano

Izvan konkurencije:
Kawasaki 3P
Maja Šuput (jer je Neven Ciganović radio styling)

Ani – Kao ideja dobro zamišljeno, ali na manekenskoj figuri. “Jedino ako je pjevačicu sponzorirala mesna industrija.”

Alan Hržica – “Rođen je novi akcijski heroj- Gipsmen.”

Kawasaki 3P – Moglo se očekivati da će se pojaviti odjeveni u skladu s pjesmom, no ni jedno ni drugo nije primjereno Dori, tako da je zbog njih u jednom trenutku izgledala kao Crni mačak.

Alenka Milano – S frizurom Christine Aguilere, haljinom Emilije Kokić i dekolteom Mije Begović izgledala je prestrašno.

Maja Blagdan – Haljina kao da je potekla iz krojačkog salona Banovec. Vidim da je bila inspirirana Orijentom, ali s domaćim folk motivima, da bi na kraju izgledala zastrašujuće, potpuno izvan ovog vremena. (Haljina iz ateljea Orlando, njezina stalnog suradnika, dizajnera Igora Dobranića)

DRUGA VEČER

Luka Nižetić – Izgledao je dobro, moderno, kao da je sišao sa scene “Top of the Pops”! (Prva večer – mamin styling, 3000 kn, druga večer, majica Dolce & Gabanna, 500 kn, hlače Replay, 1200 kn)

Gina – Zar zaista tako izgledaju naši ljudi koji žive na Zapadu, dakle hodamo bosi i u spavaćici, ali sa frizurom maturantice. Zbog ovakvih nas tako loš glas bije (haljina modnog studija European Bridal, 400 dolara)

Andrea Čubrić – Dobro se pripremila za Doru pošto je model svoje haljine prekopirala od Sandre Sagene koja je nastupala na Dori prije deset godina, ali je to tada bilo moderno. Šminka i frizura po uzoru na plesačice Crazy Horsea.

Karma – Od grupe koja svira modernu glazbu očekivali smo i moderan imidž a pjevačica je izgledala kao da je najboljoj prijateljici bila kuma na svadbi (gdje je i puno pjevala pa je izgubila glas). Prve večeri je, prema vlastitim riječima, htjela izgledati pomalo konzervativno, a druge slobodnije i sexy, obje večeri nosila je kreacije dizajnerice Anastazije Pucer.

Ivana Kindl – Odjeća i frizura bili su joj vrlo trendovski i zanimljivi, jedina je na pravi način pokazala da je orijentalno in. Jedino je haljina trebala biti kraća a najlonke nije trebala obuti.

Jaques – Za nekog tako simpatičnog mnogo je primjerenija zanimljiva garderoba. Crno ne čini baš uvijek i baš svakoga vitkim, frizura mu je bila totalno demode i pomalo je smiješno djelovala na njegovu bucmastom licu (styling stajao oko 10.000 kuna, stilistica Ivana Bilandžija, Billy).

Giuliano – Ovakvo prugasto odijelo već se odavno ne nosi ovakvog kroja, moralo bi biti strukirano jer je sitan, ravan kroj ga je pojeo. Preduge hlače, siva boja uopće nije televizična, nije za scenu. (Mat sivo odijelo na bijele pruge, ideja kreatorice Sandre Šegote, cijena oko 3500 kuna, cipele Versace.)

Nina Badrić – Izgledala je dobro obje večeri, mada druge mnogo bolje. Jedino je ona pokazala da uz glamuroznu pjesmu ide i glamurozan look. (obje večeri u haljinama modnog salona Zvonka, haljine sašivene po ideji Nine Badrić).

Jelena Radan – Jedina mlađa pjevačica koja ima izgrađen stil, pomno izabrano odijelo, usklađena frizura i šminka, na moment smo se zapitali je li ovo Sanremo. Čista petica!

Claudia – Hajde da ludujemo ove noći – Hrvatska opet ima Tajči! Ona je primjer za neke starije kolege jer je na početku karijere shvatila koliko je važno imati dobrog stilista. I kod nje je sve bilo dobro usklađeno, jedino mali prigovor frizuri (stilistica Amira Hidić zamislila je haljinu primjerenu njenim godinama, veselu ali decentnu).

Tina i Nikša – On je izgledao trendovski, ali ni jedan trend ne podržava naočale na stageu osim ako nisi Anastacia. Tina je izgledala vrlo dobro, možda bi čak bila i najbolje odjevena na Dori da Dior haljina koju je imala nije iz kolekcije od prije dvije godine. A i frizura je bila s iste Diorove revije. (Tina; Dior haljina, Guy Mattiolo sandale, cijena više od 4000 eura, Nikša; Gucci košulja i naočale, hlače Ivice Klarića, boksačke čizme D&G, stilist Emerick Gudelj)

Maja – Htio sam da izgleda veselo i moderno, da se može slobodno kretati na sceni. Htio sam da izgleda tako da je tako odjevenu možemo staviti na bilo koju scenu. Njena građa je zahvalna za takve kreacije, bijele i uske.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika