Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Sandra Milković

AKCIJA 'TOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTE'

Top stipendije predstavljene studentima Rijeke, Splita i Osijeka

Na trodnevnoj turneji predstavnici Nacionala i drugih sponzora Top stipendije posjetili su sveučilišta u Rijeci, Osijeku i Splitu te prezentirali stipendiju čiji je fond 1.000.000 kuna, najveći u zemlji, koju će dobiti 25 najboljih studenata sa svih hrvatskih sveučilišta

Ivo Pukanić i rektorica osiječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Gordana Kralik sa studentimaIvo Pukanić i rektorica osiječkog Sveučilišta prof.dr.sc. Gordana Kralik sa studentimaAkcija “Top stipendija za top studente”, kojom se dodjeljuje 1.000.000 kuna za 25 najboljih studenata, u središtu je pozornosti studentske, ali i cjelokupne akademske zajednice od samog početka. Akciju je pokrenuo tjednik Nacional u suradnji s uspješnim hrvatskim tvrtkama Ingrom, Podravkom, Erste&Steiermarkische bankom, INA-om i VIPnetom. Budući da natječaj vrijedi za studente svih fakulteta na svim hrvatskim Sveučilištima, predsjednik Uprave Nacionala Ivo Pukanić odlučio je osobno posjetiti riječko, osječko i splitsko Sveučilište kako bi i tamošnji studenti bili pravodobno obaviješteni o mogućnostima koje im se nude kroz ovu akciju. Prošlog su ga tjedna na svojim Svučilištima u tri dana primila tri rektora: riječki Daniel Rukavina, osječki Gordana Kralik i splitski Ivan Pavić. Pritom su bili nazočni dekani i profesori te studenti s brojnim pitanjima. Osim Pukanića, koji je govorio o društvenoj važnosti ove akcije, o motivima ulaganja u ljude govorili su predstavnici sponzora iz Podravke i Erste&Steiermarkische banke, a dobrobiti stipendije najzornije su prikazale prošlogodišnje Top stipendistice Barbara Kvenić i Silvija Golem koje su u međuvremenu i diplomirale. Sve je organizirala agencija Apriori komunikacije.

“To je najveća stipendija koju sam ikad vidjela! Uvjerena sam da će doći u prave ruke i zato izražavam svoju punu podršku ovom projektu,” izjavila je Gordana Kralik. Punu podršku i dali su i rektori druga dva sveučilišta. “Mi smo ovdje da pripomognemo ulaganju u ljude jer je to jedini način da se razvijemo i postanemo ravnopravni ostalim europskim zemljama. Nažalost, takva vrsta ulaganja su minimalna u Hrvatskoj. Želimo potaknuti i ostale privredne subjekte da se uključe u sponzoriranje kako bi slijedeće godine u fondu za stipendije imali veći iznos. Milijun kuna može se činiti velikom svotom na jednom mjestu, ali što je to u odnosu na broj odličnih studenata koji studiraju na hrvatskim sveučilištima?! Samo prošle godine prijavilo se njih 281 izvrsnih, a ove ih godine ih očekujemo puno više,” rekao je Pukanić studentima. Njihove je simpatije zadobio i kada je rekao da se sa svojim prosjekom ocjena ne bi usudio prijaviti na ovaj Nacionalov natječaj.

Studente je najviše zanimalo što moraju dati zauzvrat ukoliko ostvare stipendiju, a kao najveću prepreku prijavljivanju na natječaj isticali su činjenicu da su prošlogodišnji dobitnici Top stipendije imali prosjek ocjena 4.9 i 5.0. “Ovo je jedna od rijetkih stipendija koja se daje bespovratno i bez traženja ičega za uzvrat. Želi olakšati studiranje perspektivnim studentima kako bi njihov talent što lakše isplivao na površinu. A što se ocjena tiče, one jesu bitne, ali studenta kakvog mi namjeravamo nagraditi čine i druge sposobnosti i vještine koje je stekao izvan fakultea. Zato pozivamo studente da prijavi na natječaj prilože sve ono što misle da bi im moglo pomoći u ostvarivanju Top stipendije. Osim toga, ove se godine dodjeljuje tri puta više stipendija”, pojasnio je Pukanić.

Jasna Končarević iz Erste&Steiermarkische banke, direktorica savjetodavnog centra Osijek, predstavila je motive sponzora: “Nit vodilja u našoj tvrtki je kao ulaganje u budućnost. Podržavamo samo ono što je kvalitetno i dobro. Ova bi akcija trebala potaknuti i druge investitore da ulažu u obrazovanje jer to je naša budućnost”. Mirjana Nedović, pomoćnica direktora regije tvrtke Podravka, izjavila je kako su upravo djelatnici Podravke svojim znanjem i sposobnostima zaslužni za uspjeh te hrvatske tvrtke. Iz toga i slijedi prepoznavanje isplativosti ulaganja u znanje mladih pa onda i Podravkino sudjelovanje kao sponzora u ovoj akciji.

Prošlogodišnje dobitnice Top stipendije Barbara Kvenić iz Rijeke i Silvija Golem iz Splita govorile su o tome koliko im je stipendija olakšala studiranje. Činjenica da su obje već diplomirale – Barbara Kvenić medicinu, a Silvija Golem ekonomiju – govori tome u prilog. “Stipendija je puno vrednija od četiri tisuće kuna mjesečno jer nam je donijela neprocjenjiv osjećaj afirmacije i potvrdu kvalitete,” naglasila je Silvija Golem. Barbara Kvenić pozvala je studente da se prijave: “Nisam očekivala da ću stipendiju dobiti i vrlo sam se ugodno iznenadila”.

RADIO STANICE KOJE POTPOMAŽU AKCIJU “TOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTE”Radio Otočac, Radio Donat FM, Radio Zlatar, Radio Novi Marof, Radio Valpovština, Radio Ogulin, Radio Senj, Radio Slatina, Radio Labin, Radio Mrežnica, Radio Samobor, Radio Mali Lošinj, Radio Novska, Radio Baranja

Od ovoga broja predstavljamo studenate prijavljene na natječaj “Top stipendija za top studente”. Budući da je interes iznimno velik, natječaj će se produžiti do 4. travnja 2003.
Petra Čunčić: studentica 5. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, smjer telekomunikacije. Prosjek ocjena 4.83. Tri puta nagrađivana priznanjem “Josip Lončar” za primjeran uspjeh na studiju.

Arian Rajh: student 3. godine komparativne književnosti i 4. godine informatologije na Filozofskom fakultetu. Prosjek ocjena 4.62. Predstavnik je studenata komparativne književnosti za svoju godinu i dopredsjednik kluba studenata arhivistike ARHIX.

Gordana Lalić: studentica 5. godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje, procesno-energetskog usmjerenja. Prosjek ocjena 3.63. Pilotkinja je ultralakih letjelica, a služi se i engleskim, njemačkim, talijanskim i francuskim jezikom
Silvija Crnić: studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta, smjer makroekonomija. Prosjek ocjena 4.8. Dobitnica je dekanove nagrade za uspjeh tijekom studiranja i nagrade Zaklade Hanžeković za studentski rad.

Davorka Linić: studentica 4. godine Studija elektrotehnike u Rijeci, smjer automatizacija postrojenja i mehatronika. Prosjek ocjena 4.7. Višestruka je dobitnica nagrade fakulteta za redovito polaganje ispita i visok prosjek ocjena

Vinko Toševski: student 2. godine Prirodoslovno–matematičkog fakulteta, Biološki odsjek. Prosjek ocjena 4.33. Član je mnogih kulturnoumjetničkih društava i urednik web stranica raznih kolegija Botaničkog zavoda.

Lucija Markulin: studentica 4. godine muzikologije na Muzičkoj akademiji. Prosjek ocjena 4.6. Svira gitaru i lutnju te je članica mnogih pjevačkih zborova.

Igor Galaš: student 2. godine Tekstilno-tehnološkog fakulteta, smjer: modni dizajn. Prosjek ocjena 5.0. Kreator je haljine za Miss Hrvatske 2000. godine te aktivno sudjeluje u organizaciji modnih revija diljem Hrvatske.

Karmen Fio: studentica 3. godine geologije na Prirodoslovno–matematičkom fakultetu. Prosjek ocjena 4.61. Demonstratorica je na geološko–paleontološkom odsjeku fakulteta te ima dugogodišnje tea kwon-do iskustvo.

Filip–Ivan Žuro: student 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu. Prosjek ocjena 4.8. Dobitnik je rektorove i dekanove nagrade za izvanredne rezultate postignute kroz studij. 90%-tni je invalid.

Valentina Španić: studentica 3. godine Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Prosjek ocjena 4.33. Mažoretkinja je i dobitnica diplome volontera za rad u lokalnim zajednicama.

Darijan Marčetić: student 2. godine računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Prosjek ocjena 5.0. Sudjelovao je na brojnim natjecanjima i dobitnik je priznanja “Josip Lončar” za izvanredan uspjeh tokom studija.

Sanja Kos: studentica 2. godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Prosjek ocjena 5.0. Osvojila je mnoge nagrade za natjecanja iz hrvatskog, kemije, zemljopisa i matematike. Sudjelovala je u mnogim debatnim okvirima i dobitnica je pohvalnice dekana.

Ivona Đurkin: studentica 4. godine zootehnike na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku. Prosjek ocjena 4.3. Dobitnica je šestomjesečne prakse na Institutu za stočarstvo Kraljevine Tajland.

Goran Conar: student 4. godine Prirodoslovno–matematičkog fakulteta, Matematički odjel. Prosjek ocjena 4.97. Višestruki je pobjednik natjecanja iz matematike i višestruko nagrađivani rješavatelj matematičkih zadataka iz Matematičko-fizičkog lista

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika