27.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

ABUJA

VLADA NEĆE DOPUSTITI FETVU

Nigerijska vlada objavila je da neće dopustiti izvršenje smrtne kazne koju je proglasila lokalna vlada sjeverne nigerijske savezne države Zamfare nad modnom novinarkom lista “This Day” Isiomom Daniel zbog njenog članka kojim je ona, navodno, uvrijedila proroka Muhameda. Islamski vođe u saveznoj državi Zamfari izdali su fetvu, vjersku naredbu svim muslimanima na svijetu, da ubiju Isiomu Daniel. Isioma Daniel napisala je članak u povodu planiranog održavanja natjecanja za izbor “Miss Svijeta” u Nigeriji u kojem je tvrdila da bi prorok Muhamed podržao to natjecanje, te čak oženio neku od natjecateljki. Uvrijeđeni tim riječima, ogorčeni muslimani u Nigeriji izazvali su velike nerede u kojima je 200 osoba izgubilo život. Zbog toga su organizatori završnu priredbu natjecanja preselili u London.
Isioma Daniel je dala otkaz i napustila list, a sada se negdje krije kako bi izbjegla smrt. List “This Day” se dva puta ispričao čitateljima, a urednik lista, koji je pustio taj članak, uhićen je, te će se protiv njega pokrenuti postupak zbog nasilja, što ga je članak izazvao. Nigerijska vlada objavila je da će u ovom slučaju postupiti prema nigerijskom ustavu i zakonu, a da neće dopustiti provođenje fetve.

Vezane vijesti

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hasanović: Hrvatska primjer kako riješiti položaj muslimana

Hrvatski model rješavanja muslimanskog pitanja primjer je za sve zemlje u Europi, ocijenio je novoizabrani predsjednik Mešihata Islamske zajednice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika