Objavljeno u Nacionalu br. 387, 2003-04-15

Autor: Berislav Jelinić

NAJPOZNATIJI ZAGREBAČKI UGOSTITELJ NA UDARU POREZNIKA

Albert Papo pod istragom

Policija sumnja da je Papo pomoću sofisticiranog kompjutorskog programa prikrivao od 30 do 50 posto prometa njegovih brojnih lokala u središtu Zagreba

Porezni inspektori kontroli su podvrgnuli poslovanje Hard Rock Caffea u Gajevoj, Sunca i Bulldoga u Bogovićevoj, sendvič bara Pingvin u Teslinoj, restorana Fulir u IliciPorezni inspektori kontroli su podvrgnuli poslovanje Hard Rock Caffea u Gajevoj, Sunca i Bulldoga u Bogovićevoj, sendvič bara Pingvin u Teslinoj, restorana Fulir u IliciAlbert Papo, poznati zagrebački ugostitelj i jedan od osnivača Saloona, nekoć vrlo popularnog diskokluba i od početka 70-ih dugogodišnjeg središta društvenog života zagrebačke mladeži, našao se prošle srijede na udaru poreznika, državnih odvjetnika i policije. U toj opsežnoj akciji provjereno je poslovanje nekolicine lokala u središtu Zagreba za koje država sumnja da su pod potpunom kontrolom Alberta Pape.

Iz kuće Alberta Pape je policija uzela opsežnu dokumentaciju, kompjutor i diskete iz sefa skrivenog pod slikom na zidu njegove radne sobe Porezni inspektori upozoreni su da se roba u lokalima nadopunjava iz crnih skladišta, a da se dio plaća radnicima isplaćuje na ruke utajenim novcemPorezni inspektori kontroli su podvrgnuli poslovanje Hard Rock Caffea u Gajevoj, Sunca i Bulldoga u Bogovićevoj, sendvič bara Pingvin u Teslinoj, restorana Fulir u Ilici. Iz Bulldoga i Sunca odnesene su poslovne knjige i blagajne. Hard Rock Caffe zapečatili su zbog neplaćenih poreza i brojnih drugih nepravilnosti u poslovanju.

Krugovi bliski policiji za Nacional su potvrdili da je istodobno policija pretresla kuću Alberta Pape u Dvorničićevoj 39 na Šalati, a po svemu sudeći i stanove osoba koje vode poslovanje u lokalima koje su kontrolirali porezni inspektori. Tvrdi se da su iz stana Alberta Pape policajci uzeli opsežnu dokumentaciju, njegov kompjuter i diskete s poslovnim podacima koje on drži u sefu ispod slike u zidu radne sobe.

Albert Papo za Nacional je u subotu izjavio kako mu nije poznato da je u toj akciji sudjelovala i policija te je dodao da s policijom uopće nije kontaktirao.

Tu akciju inicirao je odjel za porezna kažnjiva djela pri Poreznoj upravi, zbog ozbiljne sumnje za svakodnevnu utaju poreza pod kontrolom Alberta Pape u svim tim lokalima, pomoću sofisticiranog kompjuterskog programa kojim se lažira poslovanje. Poreznci sumnjaju da Papo u PC-ju u svom stanu posjeduje precizne podatke o stvarnom poslovanju i o krivotvorenom stanju koje se prikazuje u poslovnim knjigama spomenutih lokala. Upravo zato u akciju je bilo uključeno i Državno odvjetništvo, na čije je traženje policija pretresla stanove Alberta Pape i voditelja njegovih lokala.

Nedugo nakon te akcije svi su lokali osim Hard Rock Caffea nastavili raditi. Papo je za Nacional izjavio da je to rutinska provjera poslovanja u kojoj ništa nije pronađeno. “Već mi je pomalo navrh glave da se rad svih tih lokala povezuje s mojim imenom. Iz Hard Rock Caffea izašao sam još 1998., nemam veze s Fulirom, a ni Pingvin nije moj”, izjavio je Papo u subotu za Nacional, dodajući kako već treću godinu zaredom porezni inspektori kontroliraju poslovanje Bulldoga i Sunca, kafića u vlasništvu njegove tvrtke Host Prom.

Policija i porezni inspektori sumnjaju da te njegove tvrdnje nisu točne i da se u tim lokalima pod izravnom Papinom kontrolom utajiva porez. Oni su već i prije te akcije imali opsežnu paralelnu knjigovodstvenu dokumentaciju iz nekih od tih lokala, a sve navode o nezakonitostima već su potvrdili i neki Papini bivši radnici, koji će svjedočiti ako protiv njega bude podnesena kaznena prijava.

Neki od tih lokala nominalno doista nisu u Papinu vlasništvu. Policija je upozorena da Hard Rock Caffe i dalje formalno posluje preko tvrtke Bareca, čiji je direktor Šime Oštarić, ali posve mimo zakona jer se prosječni dnevni promet od 20-ak tisuća kuna dnevno umanjuje za 50 do 60 posto. Oštarić je u opširnom intervjuu za Nacional još u siječnju 2001. ispričao da su ga Papo i Ivan Hećimović, bivši pripadnik Antiterorističke jedinice Lučko i redar u tom lokalu, ucjenama htjeli prisiliti da napusti lokal i odrekne se svih potraživanja iz vremena kad su on i Papo bili partneri u tom lokalu. To se dogodilo nakon što su se Papo i Oštarić posvađali oko podjele novca i nakon što je Oštarić pogodio Papu metkom iz pištolja u nogu. Poslovanje tog lokala je, tvrdi Oštarić, već 1998. formalno preuzeo Ivan Hećimović. Lokal je navodno 25. veljače 2000. bio poklonjen Željku Gegiću i Davoru Bišku, koji su preuzeli i poslovanje terase Hard Rock Caffea u dvorištu Arheološkog muzeja u Zagrebu. Poslovanje tog dijela lokala vode preko tvrtke Rock forum Gegić i Biško, iako je direktor i odgovorna osoba Željko Majić. Obje te tvrtke navodno su blokirane više od dvije godine, ali je lokal i dalje radio sve dok u srijedu nije zapečaćen. Oštarić za Nacional nije htio komentirati prošlotjedne događaje.

Policija i porezni inspektori upozoreni su da se svakog utorka u Hard Rock Caffeu lažiraju poslovne knjige po uputama Alberta Pape, koji uzima i dio novca od poslovanja tog lokala. Policija je u toj akciji pokušala dokazati informacije da su poslovne knjige lažirali Prusac i Aleksandar Vlahović zaposleni u Hard Rock Caffeu.

Porezni inspektori upozoreni su da lažiranje počinje tako da konobari skupljaju račune koje posjetitelji lokala najčešće ostavljaju na stolovima. Potom se poslije radnog dana, najčešće noću, korigira dnevni promet pomoću kompjuterskog programa putem kojeg se naknadno korigiraju računi koji su prikupljeni, a o kojima zapis ostaje i u kompjuterskoj blagajni. Ako na računu piše da su naručena tri piva, dva soka i četiri kave, naredbom uz pomoć posebnog kompjuterskog programa taj se račun u kompjuteru automatski izmijeni tako da na njemu stoji da su naručeni po jedno pivo, sok i kava. Time se smanjuje dnevni promet za 30-50 posto. Policija je upozorena da se potom roba noću ili ujutro nadomješta iz “crnih” skladišta u tim lokalima. Iz tako utajenog novca navodno se isplaćuje i većina plaća radnicima, koji dio primaju u gotovini, a dio preko računa.

Nacional posjeduje nekoliko kopija lažiranog knjigovodstva iz jednog od lokala Alberta Pape, koje je po tvrdnjama njegovih bivših radnika radio sam Papo. Iz tog se dokumenta vidi da je u jednom tjednu sredinom 90-ih jedan njegov lokal ukupno napravio promet od 24.953 njemačke marke. Od tog iznosa kao stvarno ostvareni promet prijavljeno je samo 28,19 posto novca a 45,7 posto utajenog novca potrošeno je za nabavu pića, 11 posto za isplatu “crnih” plaća radnicima, 2 posto za nabavu potrošnog materijala, a jedan dio i za investicije. Od neprijavljenog novca Papo je samo tog tjedna uzeo 4860 maraka, što je otprilike 50 posto novca koji je taj tjedan prijavljen kao ukupno ostvareni promet u poslovnim knjigama tog lokala.

Drugi takav dokument pokazuje kako je drugi Papin lokal samo u jednom tjednu ostvario promet od 14.967 maraka i da je tek 31,48 posto tog novca prijavljeno kao ostvareni promet, dok je ostalo skriveno, od čega je samo Papo uzeo 4195 maraka.

Porezni inspektori i policija prošle su srijede točno znali što žele pronaći, kao i gdje bi se trebali nalaziti dokumenti koji trebaju dokazati da su informacije koje su dobili od Papinih bivših radnika točne. Prema tim informacijama u Bulldogu se prosječni dnevni promet od 25.000 kuna na isti način umanjuje za 50-ak posto, a to navodno obavlja Vlatko Duvančić, direktor Papine tvrtke Host Prom preko koje se vodi i poslovanje kafića Sunce. Policija je upozorena da se razlika u piću nadomješta iz “crnog” skladišta u Marinkovićevoj ulici, ili izravnom kupnjom, najčešće iz trgovine “Hit prodaja” u Selskoj ulici. Tako navodno posluje i kafić Sunce, čiji je stvarni dnevni promet 8 do 10 tisuća kuna.

Restoran Fulir u Ilici 13 posluje preko tvrtke Fil-vid, čiji je direktor Ranko Debanić. Policija i porezni inspektori pokušavaju utvrditi jesu li točne tvrdnje da se ondje po istom principu dnevni promet od 12 do 15 tisuća kuna smanjuje za 50-ak posto te da se roba nadomješta ujutro prije početka rada kupnjom na tržnici i okolnim trgovinama. Ispituje se i da li se isti princip poslovanja primjenjuje i u sendvič baru Pingvin, koji ima dnevni promet 8 do 10 tisuća kuna i posluje preko obrta Papina kuma Nike Kodellija.

Porezni inspektori i policija upozoreni su da većinu friziranih poslovnih podataka u poslovne knjige tih lokala unose Željko Vidmar, nominalni vlasnik tvrtke Fil-vid preko koje posluje restoran Fulir, te Munib Premilovac, navodno formalni knjigovođa u Bulldog Pubu. Istražiteljima je rečeno i da u kompjuteru Alberta Pape postoje apsolutno svi podaci o lažiranju knjigovodstava tih poduzeća. Da su u policiji i poreznoj upravi te informacije shvatili ozbiljno, najbolje pokazuje to što je policija pretresla Papinu kuću na Šalati.

Policija i porezni inspektori u koordiniranu su akciju krenuli kako bi dokazali istinitost informacija o nezakonitostima u poslovanju navedenih lokala. Istraga je u tijeku a do zaključenja ovog broja Nacionala nitko je ni u policiji ni u poreznoj upravi nije htio službeno komentirati.

“Bila je to pomno planirana i koordinirana akcija poreznih inspektora, Državnog odvjetništva i policije. Zadovoljni smo njenim dosadašnjim tijekom”, izjavio je za Nacional dužnosnik Porezne uprave koji nije htio biti imenovan. Brzo će se vidjeti znači li to da bi se Albert Papo i neki njegovi suradnici uskoro mogli suočiti s ozbiljnim kaznenim prijavama.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika