Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Paula Bobanović

AUTORICA NAJGLEDANIJE SPORTSKE EMISIJE

'Luda sam za Španjolcima'

Suautorica nedjeljnog sportsko-zabavnog showa 'Živi zid' Mirna Zidarić, u razgovoru za NCL otkriva kada je prestala ravnati kosu, zašto joj u Dnevniku lapsusi nisu dozvoljeni, te kako se svađa sa starijim sinom kad njegov omiljeni Manchester United igra protiv njoj najdražeg Reala

Suautorica nedjeljnog sportsko-zabavnog showa 'Živi zid' Mirna ZidarićSuautorica nedjeljnog sportsko-zabavnog showa 'Živi zid' Mirna ZidarićMirna Zidarić, atraktivna plavokosa novinarka HTV-a, prvomajske je praznike provela radno. Razgovor smo zato i obavili telefonom u četvrtak navečer, na sam 1. svibnja, nakon što se iz Šibenika vratila u Zagreb i bila jedna od malobrojnih vozača koji su tog dana s jadranske obale krenuli prema glavnom gradu. Umjesto da sa suprugom i dvojicom sinova provede dugački vikend na moru, vratila se kući ranije jer je tu očekuju pripreme za novi ”Živi zid”, trenutačno vrlo popularnu sportsko-zabavnu emisiju u Hrvatskoj. Unatoč tome, kako nam je rekla, ona i njezina ekipa već sad razmišljaju kakva sudbina očekuje njihov show u idućoj sezoni.
“Premda su istraživanja gledanosti pokazala da svake nedjelje nakon 17.25 u prosjeku 30 posto televizijskih gledatelja prati upravo Prvi program HTV-a zbog naše emisije, nemamo još pouzdanih informacija o tome hoće li se ’Živi zid’ emitirati i iduće sezone”, govori Mirna Zidarić. Na odjavnoj špici njezino se ime pojavljuje uz funkciju zamjenika urednika, tik uz ime Brune Kovačevića, urednika Sportskog programa, a o suradnji s višegodišnjim kolegom Mirna kaže:
“Bruno Kovačević i ja u sportskoj redakciji radimo već godinama. On je ’Živi zid’ osmislio na temeljima iznimno uspješne i rado gledane ‘Nogometne televizije’. Ja sam mu u podjeli poslova najbliži operativni suradnik i većinu sadržaja smišljamo zajedno. Naša je emisija zamišljena kao mozaični program, i upravo smo mi bili prvi koji su najavili film ‘Chicago’ i ‘The Hours’, a u našoj emisiji premijerno je emitiran i posljednji kontroverzni Madonnin spot ‘American Life’. Na žalost samo tjedan dana smo zakasnili s kupnjom originalne, necenzurirane verzije ovog spota, tako da su naši gledatelji umalo vidjeli i njegove zabranjene dijelove.”
“Ipak”, nastavlja Mirna Zidarić, “nadam se da će čelništvo Televizije biti zadovoljno konačnim rezultatima nakon što 29. lipnja bude prikazan posljednji ovosezonski ’Živi zid’. Naime, osim povjerenja gledatelja, koji su nam na prvome mjestu, kvalitetu naše emisije potvrđuje i velika zainteresiranost oglašivača, koja posljednjih mjeseci doseže zakonom predviđeni maksimum, a gledatelje smo obradovali i vrijednom nagradnom igrom. Ekipa koja radi u emisiji vrlo je složna i odlično surađujemo. Bojana Gregorić i Mirko Fodor vrlo dobro funkcioniraju kao voditeljski par i voljni su nastaviti raditi taj posao i iduće sezone.”
Na pitanje nije li joj angažman u ”Živom zidu” donio i mnogo veće obveze i odgovornost od čitanja sportskih vijesti na kraju Dnevnika, Mirna Zidarić odgovara: “Ne bih nikako mogla usporediti ta dva posla, niti reći da mi je jedan od njih draži. Problem je u tome što u Dnevniku imam tek nekoliko minuta vremena da pročitam vijesti o najvažnijim sportskim događajima tog dana, pa ako u tom kratkom prilogu napravim neku pogrešku, nema vremena za improvizaciju i ispravke, a s obzirom na gledanost ta pogreška dobiva puno veću težinu. U ’Živom zidu’ atmosfera je ležernija, pa se i mogući lapsusi ili pogreške lakše ispravljaju i nisu toliko upečatljivi.”
Uređivanje ”Živog zida” uzima joj mnogo više slobodnog vremena, a, kako kaže, zahvaljujući svom suprugu Zoranu Zidariću, arhitektu u arhitektonskom birou “2A”, i “baka servisu”, organizacija obiteljskog života mnogo je lakša.
O tome kako je postala sportski novinar, Mirna Zidarić, inače diplomirana pravnica, kaže: “Novinarstvo je zapravo uvijek bila moja prva ljubav, pa sam tako u vrijeme kad sam se upisivala na fakultet, dokumente odnijela i na Pravni fakultet i na politologiju, smjer novinarstvo. Budući da sam na oba fakulteta položila prijemni ispit, zaključila sam da ću, ako upišem novinarstvo, jedino moći biti novinar. No ako završim pravo, mogućnosti zapošljavanja bit će mi mnogo veće. Tako sam završila Pravni fakultet iako o karijeri odvjetnice ili sutkinje nikad nisam ozbiljnije razmišljala.”
Uz to, Mirna Zidarić u mladosti se bavila i manekenstvom i skijanjem, ali o svojim sportskim uspjesima vrlo skromno govori: “Ako se uspjehom smatra to što sam nedavno na novinarskom skijaškom prvenstvu osvojila brončanu medalju, onda, eto, skijam dobro, ali nikako to ne bih nazvala ozbiljnim bavljenjem tim sportom.”
U rijetkim trenucima odmora, kad se obitelj Zidarić okupi ispred televizora, i kad se gledaju prijenosi utakmica, Mirna kaže da pravih navijačkih strasti i svađa nikad nema: “Na žalost, kad su pravi derbiji ili prvenstva, onda sam u punom pogonu u redakciji, pa sva velika sportska događanja gleda muški dio obitelji, bez mene. No ako kod kuće gledamo velike derbije, onda sitne prepirke vodim sa starijim sinom samo kad igraju Real i Manchester United jer on je veliki zaljubljenik i navijač španjolske momčadi, a ja sam sklonija Englezima.”
Budući da je valovita plava kosa zaštitni znak i prva asocijacija na Mirnu Zidarić, na pitanje o eventualnoj promjeni frizure odgovara: “Pa jedina promjena kojoj sam donedavno bila sklona bilo je ravnanje kose. No kad sam se prošlog ljeta vratila s mora, shvatila sam da mi prirodno valovita plava kosa dobro pristaje i da ne izgledam tako loše. Zato sam televizijske frizere oslobodila mukotrpnog posla i do daljnjeg ne namjeravam ništa mijenjati u svom imidžu”, ali nastavlja kroz smijeh: “No, kako kažu ljudi, žene obično kad postanu nezadovoljne sa životom, a ne mogu ništa promijeniti, obično mijenjaju frizuru. Dakle, ako me jednog dana gledatelji vide s radikalno izmijenjenom frizurom, bit će to znak da sam ‘pukla’.”
Kad govori o koncepciji ”Živog zida” za iduću sezonu, o čemu su i ona i njezin kolega Bruno Kovačević već počeli razmišljati, Mirna Zidarić kaže da su njihovi uzori kolege s talijanske televizije, s kojima su se jednom upoznali na televizijskom festivalu u Monte Carlu:
“Budući da i Bruno i ja neprekidno pratimo talijanske televizijske postaje, koje su ovakve emisije poput ’Živog zida’ dovele do savršenstva, na tom sam festivalu upoznala kolege s RAI-ja. Kad sam ih pitala mogu li mi objasniti načelo rada, oni su mi rekli da je formula za uspjeh vrlo jednostavna. Gledatelje treba tako animirati da im dinamika i izbor tema vrate optimizam i zadovoljstvo životom. Nadam se da smo mi u tome barem djelomično uspjeli.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika