Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Robert Bajruši

Ekskluzivni intervju:: Najbolji igrač Milwaukee Bucksa

Toni Kukoč: 'Igrat ću još samo jednu sezonu'

Toni Kukuč, vjerojatno najbolji europski igrač svih vremena, odigrao je još jednu izvrsnu NBA sezonu, pa je izabran za najboljeg igrača Milwaukee Bucksa

Toni Kukoč: 'Igrat ću još samo jednu sezonu'Toni Kukoč: 'Igrat ću još samo jednu sezonu'U desetoj NBA sezoni Toni Kukoč se još jednom potvrdio kao najbolji hrvatski košarkaš koji je nastupao u najelitnijoj košarkaškoj ligi na svijetu. U velikoj mjeri upravo zahvaljujući Kukoču Milwaukee Bucksi su ušli u play-off, a on je izabran za najboljeg igrača kluba u travnju, ali i prvi put u karijeri najboljeg igrača NBA lige u posljednjem tjednu regularne sezone. Sportski novinari izabrali su ga pak za najboljeg igrača Bucksa ove sezone, a navijači za najkorisnijeg igrača kluba u play-offu. Unatoč odličnim partijama ovog Splićanina, Bucksi su ispali u prvom krugu doigravanja jer su izgubili od prošlogodišnjih finalista New Jersey Netsa predvođenih Jasonom Kiddom. Međutim, eliminacija nije doživljena posebno tragično jer svi u klubu vjeruju kako će iduće godine Bucksi možda doći i do finala Istočne konferencije ako sadašnja momčad ostane na okupu.

Neću se vraćati igrati u Split niti u bilo koji drugi europski klub: kad mi sljedeće godine istekne ugovor, to će 99 posto biti kraj moje igračke karijere Trener Carl želi imati najbolje igrače od početka pa me je više puta pitao želim li počinjati u startnoj petorci, ali ja sam mu savjetovao da stavi nekoga mlađega kome o tome ovisi minutaža Kad igramo kolektivno ne bojim se nikoga na Istoku: ako ostanemo u istom sastavu, i dobijemo nekog dobrog novaka, mislim da bi sljedeće godine mogli puno napraviti Kukoču nije lako primio poraz od Netsa, dvije utakmice su tijesno izgubili, ali je veoma zadovoljan sezonom i svojom igrom. U razgovoru za Nacional nekoliko puta je naglasio da bi volio ostati još godinu dana u sadašnjoj ekipi, a zatim se vjerojatno oprostiti od profesionalnog igranja. Prilično razumljiva odluka; s Chicago Bullsima je osvojio tri naslova prvaka, proglašen je najboljim šestim igračem u NBA, a u reprezentaciji i europskoj klupskoj košarci osvojio je sve što se moglo osvojiti. Uz sve to zaradio je više od 30.000.000 dolara.

Kukoču igranje u Milwuakeeju odgovara i zbog privatnih razloga. Cijela obitelj – supruga Renata i djeca Marin i Stela – žive u Chicagu do kojeg ima sat vremena vožnje. U takvim okolnostima Kukoč zapravo živi u obiteljskoj kući u Chicagu, a apartman u Milwaukeeju koristi najviše jednom tjedno. On je i jedini hrvatski košarkaš koji je odlučio ostati živjeti u Americi, za razliku od Dine Rađe, Žana Tabaka ili Stojka Vrankovića koji su se vratili u Hrvatsku. Djeca su se rodila u SAD, idu u tamošnje škole i vrtiće, a Kukoč u Chicagu planira otvoriti privatni biznis. U Hrvatsku dolaze početkom srpnja i tada najveći dio vremena provodi ploveći Jadranom na svojoj jahti.

NACIONAL: Kako ocjenjujete ovu sezonu u Milwaukee Bucksima? – Bila je to dobra sezona, možda i najbolja otkako sam prije nekoliko godina otišao iz Chicago Bullsa. Ako izuzmemo operaciju palca zbog koje sam mjesec dana pauzirao, sve ostalo je išlo najboljim načinom, leđa i stopalo me nisu boljeli tako da sam se mogao koncentrirati na igru. Prijašnjih godina svaki put kad bih uhvatio ritam, došlo bi do ozljede i nakon oporavka morao sam krenuti ispočetka. Ne možeš trenirati, dane provodiš na liječenju, a sve to uništava kontinuitet. Posebno sam zadovoljan s posljednja dva mjeseca, jer smo uspjeli ući u play-off, a potom se u prvom krugu solidno suprotstaviti prošlogodišnjim finalistima New Jerseyju. Možda je mali problem bila neuigranost jer smo dobili nekoliko novih igrača pred kraj sezone pa smo morali mijenjati način igre. S druge strane, kada izgubiš, uvijek misliš da je moglo bolje, ali realno ova sezona je za Milwaukee bila dosta dobra.

NACIONAL: Kako to, novinari i navijači proglasili su vas najboljim igračem Bucksa, a vi ste jedini igrač iz ekipe koji u cijeloj sezoni nijednom nije bio u startnoj petorci? – Oko toga nema nikakvih nesporazuma. Trener George Carl me je više puta tijekom prvenstva pitao hoću li započeti u udarnoj petorci, jer želi imati najbolje igrače od samoga početka. Pričali smo i rekao sam mu da bi bilo bolje staviti nekog igrača kome psihološki puno znači igranje u startnoj postavi. Meni je sasvim svejedno hoću li ući s klupe ako ću igrati 28-33 minute po susretu, a Danu Gadzuricu ili nekom drugom mlađem igraču klupa ubija samopouzdanje.

NACIONAL: Nije li takva taktika pogrešna jer su vam Netsi u svakoj utakmici pobjegli za desetak koševa već u prvim minutama utakmice, prije nego što bi vi ušli u igru? – To je bio naš problem, ali tko može tvrditi da se ista stvar ne bi dogodila i da sam nastupao od početka. Možda ne u svakoj utakmici, ali Netsi igraju vrlo agresivno, posebno u prvoj i trećoj četvrtini, i ako tada postignu razliku od 10 ili 15 koševa, jako ih je teško stići.
Milwaukee je dosta dobra ekipa, jedino nam je nedostajao kvalitetniji centar. Kada igramo kolektivno, možemo pobijediti svakoga na Istoku i ako ostanemo u istom sastavu, vjerujem da ćemo sljedeće godine biti treći ili četvrti, a to nosi prednost domaćeg terena u prvom kolu play-offa.

NACIONAL: Ali problem je što u ključnim trenucima play-offa niste igrali kolektivno. Zašto vam Cassell nije htio dodati loptu u odlučujućim trenucima pete utakmice protiv New Jerseyja? – Pitate pogrešnu osobu jer ni meni nije sasvim jasno.

NACIONAL: Kako stojite sa snagom? Na utakmici koju je prenosila Hrvatska televizija, činilo se da ste posljednjih nekoliko minuta bili na izmaku snaga. – U play-offu nemam problema sa snagom jer imamo dan stanke između utakmica. Teže je tijekom sezone, kada pokatkad igramo četiri, pet utakmica u isto toliko dana, a uz to moramo letjeti avionom po nekoliko sati. U takvim situacijama se vidi da imam dosta godina za košarkaša.

NACIONAL: Za mnoge je ključni trenutak sezone bio zamjena all stars igrača između Milwaukeeja i Seatlea. Mnogi se spore oko toga jeste li u toj zamjeni više izgubili odlaskom mladoga Raya Allena ili dobili s velikim ali mnogo starijim igračem, Garyjem Paytonom? – Ne bih rekao da smo izgubili, obojica imaju dosta dobrih odlika. Kada uzmete u obzir da smo uz Paytona dobili i Desmonda Masona, ispada da smo više dobili nego izgubili. Sada je ključna stvar hoće li Payton, koji je free-agent, ostati u našem klubu ili će otići nekamo drugamo.

NACIONAL: Kako komentirate činjenicu da su vas navijači izabrali za najboljeg igrača Bucksa u play-offu? – To je jako lijepo čuti jer je to potpuno neočekivano. Ali ako govorimo o dojmu koji nosim iz Milwaukeeja, moram reći da je sve super, od načina na koji su me primili uprava i suigrači pa do posljednjih glasovanja naših navijača. Ne družim se često sa suigračima jer su većina dosta mlađi i imaju neke druge interese. Dok je s nama bio Ray Allen, na putovanjima smo se stalno družili i cijelo vrijeme pričali o golfu koji obojica obožavamo. Družim se i s klupskim fizioterapeutom.

NACIONAL: Međutim, kada ste došli u Buckse, prvi put u karijeri niste naišli na dobrodošlicu jer je navijačima smetalo što klub mijenja zvijezdu Glenna Robinsona za bijelca u godinama poput vas. – Treba razumjeti da ljudi vole igrače poput Robinsona koji je u tom klubu bio 6-7 godina i umjesto njega ne dolazi nekakav 22-godišnjak nego igrač poput mene. Nakon svega ispalo je vrlo dobro i za mene i za Buckse.

NACIONAL: Što mislite o prvoj NBA sezoni Gordana Giričeka? – Odigrao je vrlo dobro, a i odgovara mu način igre u Orlandu. Nemaju klasičnog centra koji bi trošio puno lopti pa igraju europsku košarku s dosta driblinga i dodavanja šuterima, što Giričeku sigurno odgovara. Osim toga, Giri dobro dođe i Tracy McGrady koji obično asistira suigraču ako se nalazi u prilici za koš. Tako je Gira i postigao dosta koševa.

NACIONAL: Kada su prije 15-ak godina prvi Europljani počeli dolaziti u NBA imali su marginalne uloge, a ove godine na All-star vikendu su nastupali Dirk Nowitzki, Predrag Stojaković, Yao Ming, Gordan Giriček, Tony Parker i Pau Gasol. Što je razlog takvom prodoru košarkaša koji nisu iz Amerike? – Ma, i prije deset godina smo mogli igrati istu ulogu, samo što su tada u NBA omalovažavali Europljane. Ako ste imali dva jednako vrijedna igrača, Europljaninu se prigovaralo da igra lošu obranu, a Amerikanca bi hvalili zbog probojnosti ili šuta. Sada njihovi skauti putuju po cijelom svijetu jer su shvatili da se košarka igra i u ostalim zemljama. Oduvijek sam mislio da smo tehnički i taktički bolji nego Amerikanci, što se posebno vidi kada igraju kadeti ili juniori.

NACIONAL: Može li Nijemac Dirk Nowitzki postati MVP, najkorisniji igrač sezone? – Može, ali gotovo sigurno neće. Nowitzki je odigrao fantastičnu sezonu i ne vjerujem da može idućih godina napraviti nešto više od ovoga.

NACIONAL: Vaš nekadašnji trener Božo Maljković nedavno je izjavio da i europska i američka košarka stagniraju jer se sve manje radi individualno s mladim košarkašima. – Pojavila se nova generacija igrača zbog čije filozofije košarka postaje dosta individualna. Sve je manje timske košarke, a razlog su mediji koji neprekidno ističu pojedinačne statistike i ništa više. Skoro je postala moda da u ekipama koje ne mogu ući u play-off postoje jedan ili dvojica glavnih igrača koji pola sezone provedu igrajući za sebe i nabijajući si što bolju statistiku, a baš ih briga što klub pobjeđuje svaku sedmu utakmicu. Ali kada bolje analizirate, vidjet ćete da su do kraja uvijek dolazile momčadi čiji su najbolji igrači shvatili kako ništa ne mogu bez suradnje s ostalima u momčadi.

NACIONAL: Paradigma za takvog igrača je Michael Jordan koji je na kraju ove sezone definitivno završio karijeru? – Jordan je bio sto posto za košarku, od razmišljanja i posvećenosti do treninga. Svaki je dan dolazio maksimalno motiviran na trening i odradio ga bez imalo zastajkivanja. Možda to izgleda kao nešto normalno, ali treba se uspjeti motivirati nakon tolikih godina i utakmica. Uvijek možeš naći milijun razloga da staviš košarku na drugo mjesto u životu, ali Jordanu se to nije dogodilo.

NACIONAL: Tko će ove godine biti prvak NBA? – Teško je reći, iako mislim da će prvak biti pobjednik dvoboja LA Lakers i San Antonio. Njihova je prednost u centrima, nitko u ligi ne može parirati Shaquilleu O’Nealu ili Timu Duncanu, posebno momčadi Istočne konferencije koje su deficitarne u igri ispod koša. Vidjeti ćemo tko će od njih proći polufinale Zapada, i hoće li nakon toga dobiti Sacramento ili Dallas. Ako bi na Zapadu trijumfirali Kingsi ili Mavericksi, ne bi me iznenadilo da u finalu pobijedi ekipa s Istoka, primjerice New Jersey, posebno kada se oporavi Dikembe Mutombo, a niti Philadelphia nije bez izgleda. Kada bih bio u koži navijača, volio bih gledati finale Zapadne konferencije Lakers – Sacramento koje se ponavlja iz sezone u sezonu i sve je kvalitetnije.

NACIONAL: Je li demotivirajuće igrati u neambicioznom Milwaukeeju ili Atlanti, nakon što ste godinama bili član vjerojatno najveće košarkaške momčadi u povijesti kakvi su bili Bullsi tijekom 90-ih? – Doista volim igrati košarku na visokom nivou, ali treba biti realan i shvatiti da ne možeš pobjeđivati baš svake godine. Mislim da smo mogli ostati zajedno još koju godinu, međutim sve je otišlo u drugom smjeru. Ostaje činjenica da većina košarkaša nikada u karijeri neće dobiti priliku zaigrati za ekipu poput Chicaga, a to znači ni postići onakve rezultate ili shvatiti što je to timsko razmišljanje o košarci bez čega nema vrhunskih rezultata. To što sam bio dio tog šampionskog Chicaga je dar koji primaju rijetki igrači.

NACIONAL: Chicago je osvojio šest titula prvaka. Kako komentirate usporedbe svoje nekadašnje ekipe i sadašnjih Lakersa predvođenih O’Nealom i Bryantom? – To se ne uspoređuje jer smo bili puno bolji. Imali smo odgovor na sve kombinacije današnjih Lakersa, a oni se ne bi mogli suprotstaviti našoj igri. Kod njih su doista vrhunski igrači samo Bryant i O’Neal, a mi smo uz Jordana i Pippena imali još nekoliko iznimnih košarkaša.

NACIONAL: Ima li izgleda da se priključite hrvatskoj reprezentaciji koja krajem ljeta nastupa na Europskom prvenstvu u Švedskoj? – To je gotova stvar. Kada novinari ne znaju što će, onda pišu kako se vraćam u reprezentaciju. Jednostavno nema nikakve šanse da zaigram u državnoj selekciji. Imam puno godina, ozlijeđen sam i treba mi vremena da se oporavim za sezonu.

NACIONAL: Kako gledate na povratak Dine Rađe u splitsku momčad? – Za ekipu je to dobro, a posebno za mlade igrače koji će imati od koga učiti kako se igra vrhunska košarka. Ne slažem se s onima koji misle da uzima prostor mladima. Oni valjda misle da će Dino igrati pet godina, pa će svi mladi do njegove mirovine propasti. Uvijek me zabavi kada čitam intervjue mlađih igrača koji govore “odigrat ću još jednu-dvije godine kod kuće pa idem u NBA”. Ti mladići, čini se, misle da je to kao u osnovnoj školi, kada iz prvog prelaziš u drugi razred. Da se uđe u NBA treba jako puno odigranih utakmica, iskustva i kvalitete. Zato mladima dolazak Rađe ili Zdovca može samo koristiti.

NACIONAL: Upozoravali ste Brunu Šundova, iznimno talentiranog igrača, da ne žuri u NBA, ali nije vas poslušao? – Jedni igrači u Ameriku idu iz košarkaških, a drugi iz financijskih razloga. Ovi drugi zaboravljaju da nije baš jednostavno uspjeti u najjačoj ligi na svijetu. Nije mi jasno zašto se u Hrvatskoj razvila priča kako je odlazak u NBA jednostavan poput, kao što sam rekao, prelaska iz prvog u drugi razred.

NACIONAL: Postoji li u vašem slučaju šansa da se vratite u prvi razred i također zaigrate za Split? – Ne, još nisam upoznao nekoga tko se vraća u niže razrede. Kada završim karijeru, bit će to i zbogom košarci. Igram još jednu sezonu u Milwaukeeju i kada je završim, 99 posto sam siguran da će to biti kraj moje igračke karijere.

NACIONAL: Kakvi su vam planovi, ostajete li u Americi ili ćete se s obitelji vratiti u Hrvatsku? – U Hrvatskoj ćemo sigurno provoditi određeni dio godine, ali još nismo donijeli konačnu odluku hoćemo li se definitivno vratiti. Kako stvari sada stoje, veća je vjerojatnost da ćemo ostati živjeti u Chicagu.

NACIONAL: Zašto ste prije nekoliko godina odustali od gradnje golf centra u Dalmaciji? – To sam planirao dulje vrijeme, ali nisam se uspio dogovoriti s vlastima tako da je sada čitava stvar na ledu. Jako sam zainteresiran da to uspije jer bi takav projekt promijenio način shvaćanja turizma u Hrvatskoj, a to je golem posao. Za sada sve stoji u mjestu, a poznavajući naš način razmišljanja, čini mi se da ću još dosta čekati dok ne krenemo u posao.

NACIONAL: Jeste li razgovarali s novim splitskim gradonačelnikom Slobodanom Berošem? – Nisam, s ondašnjim vlastima razgovarao sam prije otprilike pet godina. Jako bih volio popričati i mislim da ćemo to i učiniti čim se malo dulje zadržim u Splitu. Mislim da bi od takvog projekta korist imala i država i ljudi koji bi dobili posao. Umjesto toga svi misle da su to mutni poslovi, pa je logično da se svaki projekt pokušava opstruirati.

NACIONAL: Koji biste događaj u karijeri posebno istaknuli? – Iskreno govoreći ne znam. Bilo je doista puno lijepih i velikih utakmica od prvih godina u Jugoplastici preko reprezentacije pa do Bullsa. Mislim da sam imao prilično lijepu karijeru i kad pogledam unatrag, nemam zbog čega žaliti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika