Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Nenad Polimac

SYSTEM FAILURE - DRUGI NASTAVAK SF TRILOGIJE THE MATRIX RELOADED

Stiže najveći spektakl u povijesti filma

U hrvatska kina 22. svibnja stiže Matrix: Reloaded, nastavak hita Matrix iz 1999. koji je u svijetu zaradio više od 450 miljuna USD; za snimanje drugog i trećeg nastavka, najavljenog za studeni, Warner Bros. je izdvojio 300 milijuna dolara i snimio najskuplju akcijsku scenu u povijesti kinematografije vrijednu 40 milijuna USD

Trojac iz filma "Matrix Reloaded"Trojac iz filma "Matrix Reloaded"Da je nekim slučajem u ljeto 2001. neka katastrofa zadesila ključne članove ekipe koji su snimali “Matrix Reloaded” i “Matrix Revolutions”, posljednja dva dijela trilogije koja je 1999. fenomenalno uspješno započela filmom “Matrix”, kompanija Warner Bros. bila bi potresena do temelja. Jer za ta dva nastavka izdvojila je budžet od 300 milijuna dolara i pripremila plan 18-mjesečnog snimanja u Americi i Australiji. Pripreme glumaca (višemjesečni treninzi s koreografom akcije, hongkonškim majstorom tog posla Yuen Wo-pingom) počele su već u listopadu 2000., a prva klapa pala je u ožujku 2001. Za početak su izabrani najteži zadaci: spektakularna scena potjere autocestom koja je po preciznim mjerenjima trebala trajati 14 minuta te prizor u kojem se junak Neo (Keanu Reeves) bori protiv agenta Smitha (Hugo Weaving), i ne sluteći da njegov protivnik ima mogućnost uvišestručavanja (u kulminaciji te sekvencije njega okruži čak stotinu replika). Troškovi prve scene iznosili su čak 40 milijuna dolara (bez premca najskuplja scena u povijesti kinematografije): za nju je blizu San Francisca izgrađeno šest kilometara tobožnje autoceste i pripremljeno je oko 110 vozila koja će se mimoilaziti, sudarati ili uništavati. Neugodan kaskaderski podvig bio je na kanadskoj glumici Carrie-Anne Moss (glumi Trinity, Neovu ljubav) koja je morala sjesti na motocikl s partnerom Randallom Dukom Kimom (novi lik Ključara) i bez ikakvih trikova započeti vožnju u suprotnom smjeru, izbjegavajući automobile koji joj dolaze ususret brzinom od 100 km/h (ostatak je, srećom, izveden uz upotrebu kompjutorskih efekata). Neova borba protiv ustostručenog agenta Smitha također nije bila jednostavna zbog velikog broja kamera na sceni (čak pet; neki su se kadrovi ponavljali i po sedamdesetak puta, a ukupno snimanje trajalo je mjesec dana), međutim, glavni je posao tu ipak obavljen u naknadnoj doradi. Redatelji i scenaristi filma Andy i Larry Wachowski htjeli su započeti snimanje najzahtjevnijim scenama, smatrajući da će time odrediti ritam rada sve do završnice: kad se u samom početku svladaju najveći izazovi, sve ono poslije čini se jednostavnijim.

Zadovoljni urađenim, nakon pet mjeseci proglasili su pauzu kako bi se na snimljeni materijal bacili kompjutorski stručnjaci i majstori specijalnih efekata. Prvi zloslutni znak zbio se upravo tijekom te faze rada: 25. kolovoza 2001. srušio se avion kojim je putovala popularna R&B pjevačica Aalyah. U filmu “Matrix Reloaded” ona je trebala glumiti Zee, suprugu Linka (Harold Perrineau), pilota svemirskog broda Nabukodonosor, i već je snimila nekoliko scena. Smrt Aalyah osobito je potresla producenta Joela Silvera, koji je otkrio njezin glumački potencijal u akcijskom trileru “Romeo mora umrijeti”, no kako joj uloga ipak nije bila prevelika, zamjena se razmjerno lako našla u Noni Gaye, kćeri legendarnog Marvina Gayea. Uslijedio je zatim 11. rujan, koji je čitavu Ameriku zavio u crno, a Hollywood zabrinuo glede budućnosti show businessa. U prvim danima nakon udara terorista Osame Bin Ladena nije se isključivala ni mogućnost svjetskog rata, što je komercijalne izglede nastavaka “Matrixa” predstavilo u katastrofičnom svjetlu. Kao da to nije bilo dovoljno, 29. istog mjeseca umrla je od dijabetesa tamnoputa Gloria Foster, 68-godišnja glumica koja je u prvom “Matrixu” igrala važnu ulogu Proročanstva. Srećom u nesreći, ona je već snimila sve svoje scene za “Matrix Reloaded”, dok za “Matrix Revolutions” nije bilo sigurno je li njezin nastup uopće bio predviđen. Producent Silver tvrdio je da nije, samo joj se to tijekom snimanja prvog nastavka nije usudio reći.

Serija nevolja uznemirila je kompaniju Warner Bros.: njeni su šefovi strahovali da bi slučajna nedaća mogla zadesiti braću Wachowski ili neke od glavnih glumaca. Za potonje je bilo dostatno prigoda, jer su i Keanu Reeves, Carie-Anne Moss i njihov kolega Laurence Fishburne neprestano bili u pogibelji, budući da su redatelji inzistirali da zbog uvjerljivosti glumci izvedu sami bar dio opasnih scena. Uz ozljedu vrata, Reeves se tijekom snimanja morao liječiti i od depresije, jer mu je sestra umirala od raka. Snimanje nastavaka “Matrixa” za nikog od sudionika nije bilo pretjerano ugodno iskustvo, no moralo se do kraja jer je ulog bio uistinu velik.

U odnosu na prethodni film veći su bili i prohtjevi. Dok je snimanje prvog filma trajalo 118 dana, nastavci su imali 270 radnih dana. Na “Matrixu” je radilo 565 ljudi, a na druga dva tri tisuće i 300. Prvi “Matrix” imao je 412 kadrova sa specijalnim efektima, dok je njihov broj samo u “Matrix Reloaded” povećan na tisuću. Pouzdana ekipa braće Wachowski – genijalni snimatelj Bill Pope, dizajner produkcije Owen Patterson, majstor specijalnih efekata John Gaeta i kostimografkinja Kym Barrett – ostala je ista, ali su zbog boljih produkcijskih uvjeta ovaj put mogli ostvariti sve što su zamislili. Najviše je profitirao Gaeta, na čije je specijalne efekte utrošena gotovo trećina cjelokupnog budžeta: u prvom “Matrixu” patentirao je tzv. Bullet Time, poslije često ponavljani pa i parodirani efekt kojim Keanu Reeves izbjegava metke, dok će Universal Capture (efekt kojim se umnožava agent Smith) i Virtual Cinema (rastapanje asfalta, letenje kroz atmosferske nepogode i sl.) još više zadiviti poklonike filmske fantastike.

Warner Bros. je odobrio za drugi i treći “Matrix” najveći budžet u povijesti Hollywooda, jer mu je sve do filmskog serijala o malom čarobnjaku Harryju Potteru prvi “Matrix” bio najveći i najisplativiji hit: u svijetu je zaradio 468 milijuna dolara, a koštao je samo 63 milijuna. Malo je tko očekivao da će film biti tako uspješan, a ponajmanje šefovi WB-a, kojima su 1994. dva brata iz Chicaga donijela prijedlog za trilogiju s neobičnim spojem tzv. cyber worlda, SF-a, grčke mitologije, Biblije, klasične i moderne filozofije, japanskih manga i animea te kung fu borbi. Andy i Larry Wachowski (tada su imali 26, odnosno 28 godina) isprva su pisali “Matrix” kao scenarij za strip, međutim, film im je bio puno veća ambicija. Nakon što im je preuređen (ili možda upropašten) debitantski scenarij za “Ubojice” (u filmu Richarda Donnera glumili su Sylvester Stallone i Antonio Banderas), već su htjeli odustati od suradnje s WB-om, no kad su za probu režirali lezbijski film noir “Preko svake mjere” (s Ginom Gershon i Jennifer Tilly) za samo 4 i pol milijuna dolara, potpredsjednik kompanije Terry Semmel bio je oduševljen njihovim vizualnim stilom i vođenjem priče te odlučio realizirati bar prvi dio trilogije. Ako taj propadne, od nastavaka neće biti ništa. Premijerno prikazan u proljeće 1999., “Matrix” je proglašen revolucionarnim ostvarenjem, podjednako stimulirajući kako klince tako i intelektualce, a nakon što je na DVD tržištu prodano više od milijun i pol briljatno opremljenih diskova, trilogija više nije dolazila u pitanje.

Od samog početka nastavci “Matrixa” planirani su za distribuciju s razmakom od pola godine, kako bi se izbjegla jednogodišnja pauza koju su kao pravilo uveli serijali “Gospodar prstenova” i “Harry Potter”. Budući da radnja “Matrix Reloaded” završava cliffhangerom, tj. napetom situacijom čije se razrješenje otkriva tek u sljedećem nastavku, kraći se razmak između dva filma čini logičnim potezom. Vremena kad su poklonici filma “Imperij uzvraća udarac” morali čekati pune tri godine na “Povratak jedia” da otkriju što se dogodilo Hanu Solu očito su nepovratno prošla!

Golemo zanimanje koje vlada za prikazivanje “Matrix Reloaded” ukazuje da će unatoč skupoći dva posljednja nastavka biti fantastičan posao za WB. Film se u Americi počeo prikazivati prošlog četvrtka u 3600 kina na 8500 tisuća ekrana (uglavnom je riječ o multipleksima, u koje film stiže s nekoliko kopija) i posve je izvjesno da će postati najkomercijalniji film svih vremena s predikatom “restricted” (tinejdžeri ga ne smiju gledati bez pratnje roditelja ili staratelja). Koliko je takav predikat opravdan, drugo je pitanje: nakon što pogledate film, vidjet ćete da je nasilje u njemu vrlo “umiveno”, da nema krvoprolića ni komadanja tijela, kojima su obilovali dosadašnji “restricted” hitovi, “Hannibal” i “Gladijator”, a i bučno najavljivana scena u kojoj Neo i Trinity vode ljubav doima se prilično čedno u odnosu na europske standarde. Američka komisija za predikatizaciju očito se drži pravila koja su nama nerazumljiva.

Pa dok će svjetski utržak posve sigurno biti fantastičan, prve recenzije “Matrix Reloaded” pokazuju da bi film mogao postati žrtvom prevelikih očekivanja poklonika prvog “Matrixa”. Naime, po srednjoj ocjeni američke kritike, koja zasad iznosi 6,1 – u odnosu na maksimalnu desetku – nastavak “Matrixa” zasad je rangiran malo ispod filma “X-Men 2”, što nije previše pohvalno, jer potonji blockbuster mnogi doživljavaju kao film za klince, dok je “Matrix Reloaded” proizvod za neusporedivo pretencioznije potrošače. Već se zbijaju šale da je “Matrix Reloaded” zapravo “Matrix Overloaded” te da je film “razočaranje monumentalnih proporcija”. Nesumnjivo, čisto pretjerivanje, no rijetki će u publici ustvrditi da je “Matrix Reloaded” puno bolji film nego “Matrix”. Zahvaljujući razmjerno skučenom budžetu, “Matrix” je puno čvršće i zbijenije ostvarenje, a kako je već poznato – svako obilje donosi i izvjesna zastranjenja.

“Matrix Reloaded” traje 138 minuta, ali se nakon prve trećine gledatelj počinje plašiti nisu li braća Wachowski malo precijenila svoju pripovjedačku vještinu. Dakako, ne zbog fascinantne uvodne scene u kojoj Trinity upada iz zraka u nekakav neboder optočen tamnim staklima, započne tučnjavu s agentima Matrixa i mora spašavati život skokom kroz prozor: dok ona pada u bezdan, puca uvis prema agentu koji se ruši prema njoj također nesmiljeno pucajući. Scena završava nepovoljno zo našu junakinju, jer je sustigne metak (poznati efekt Bullet Time) i ona tresne na parkirani automobil.

Ispostavlja se da to nije bila stvarnost nego san junaka “Matrixa” Nea: on leži uz Trinity, s kojom je realizirao naklonost iskazanu u prvom nastavku, i ne usudi joj se reći što je usnio. Oboje su na letjelici Nabukodonosor koja putuje za Zion, posljednje pribježište običnih, normalnih ljudi, što se nalazi blizu središta Zemlje. Sva druga ljudska bića zarobljena su u čahurama pod vlašću mašina, koje vladaju svijetom u 22. stoljeću: one su stvorile Matrix, prividno stvarni svijet, i crpe posljednje sokove iz ljudi kako bi pokretale svoj sustav.

Braća Wachowski već su htjela pokazati Zion (po židovskoj mitologiji – Božji grad) u prvom “Matrixu”, no budžet im to nije dopuštao. Zato su ga inscenirali u “Matrix Reloaded”, međutim, čini se da je to glavni kamen spoticanja u ovom filmu. Naime, izrazito umjetna scenografija Ziona podsjeća na slične prizore iz “Ratova zvijezda” Georgea Lucasa, a podudarnost još više pojačava sličnost situacija: u oba filma vode se razgovori o preživljavanju svijeta ljudi pod naletom sila zla, te se konfrontiraju razne političke strategije obrane. Dojam ne popravlja ni spektakularni rave party, kojim se stanovništvo Ziona opušta uoči odlučujuće invazije mašina: Neo i Trinity pred kamerama prvi put vode ljubav, no scena osim fine senzualnosti ne nudi puno više.

“Matrix Reloaded” ponovno je u punoj brzini kad se Neo, Trinity i Morpheus odluče vratiti u Matrix i dokinuti vladavinu mašina: iako je neprijatelj pred vratima, oni su svjesni da mu je to očajnički potez, jer ljudi posljednjih tjedana izbavljaju sve više pripadnika svoje vrste iz zarobljeništva. Neo se najprije opet susreće s Proročanstvom i od nje dobiva mig da se osoba koju traži za ulazak u srce Matrixa zove Ključar (fenomenalni Randall Duk Kim). Po uzoru na prethodni film, fascinantne akcijske scene smjenjuju se s prizorima u kojima netko elaborira filozofska pitanja stvarnosti i privida, vjerovanja i znanja, liderstva i epigonstva: koji put su ta brbljanja iznimno sugestivna (pokojna Gloria Foster opet je iznimno uvjerljiva kao Proročanstva, kao i slabo poznati Helmut Bakaitis, koji glumi Arhitekta, ličnost koja drži sve konce Matrixa), no ponekad baš i ne: francuski glumac Lambert Wilson na rubu je iritantnosti u ulozi zagonetnog Merovingiana, dok se sprda s junacima “Matrixa”, ne želeći im otkriti gdje je Ključar, no, srećom, talijanska zvijezda Monica Belucci vrlo je atraktivna kao njegova supruga Prozerpina, koja je za jedan iskren poljubac spremna odati Neu željenu informaciju. Još su efektniji Merovingianovi krvnici, par ubojitih albino blizanaca s reggae uvojcima (Neal i Adrian Rayment), koji su u stanju prolaziti kroz zidove, stakla i jureće automobile te su doslovno neuništivi. Dvije scene “Matrix Reloaded” u koje je uloženo najviše truda vrhunac su modernog akcijskog filma. Neova borba s agentom Smithom i njegovim replikama vizualno je fascinantna, a dodatni naboj daje joj činjenica što je Neo odjeven u dugu crnu halju poput katoličkog popa i što je u međuvremenu svladao vještinu letenja. Potjera na autoputu – u kojoj Trinity i Morpheus pokušavaju sačuvati Ključara pred naletima albino blizanaca i agenata Matrixa je vizualno-zvučni spektakl kakav dosad u Hollywoodu još nije insceniran: moguće se izmjenjuje s nemogućim, a sve je zapravo privid – kako filmski tako i po sadržaju priče. Samo zbog te scene mnogi će pogledati “Matrix Reloaded” i nekoliko puta.

Kad se ekran nakon spomenutog cliffhangera zatamni te se pojavi natpis “Režija: Andy i Larry Wachowski”, i ne pomišljajte napustiti kino, bez obzira na to što odjavna špica sa stotinama imena traje nekoliko minuta. Naime, posljednji kadrovi filma sadržavaju najavu za “Matrix Revolutions”, koji će početkom studenoga početi prikazivati u svjetskim kinima. Hoće li se tada smanjiti vojska poklonika stečena prvim “Matrixom”? Sumnjam, jer “Matrix Reloaded” je – unatoč svim nedostacima – izvanserijski hollywoodski proizvod.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika