Objavljeno u Nacionalu br. 392, 2003-05-20

Autor: Maroje Mihovilović

FINALE TELEVIZIJSKE SEZONE U AMERICI

'Hitna služba' - serija sezone

Svake godine u svibnju, na kraju sezone, ABC, NBC, CBS i Fox produciraju najdramatičnije epizode svojih najpopularnijih serija, jer o trenutačnoj gledanosti ovisi sudbina serija u budućnosti: ove godine pobjedu je odnio E.R. i to s epizodom u kojoj je glavni lik bio Goran Višnjić

'Hitna služba' - serija sezone'Hitna služba' - serija sezoneIzuzetno je uzbudljiva bila posljednja epizoda devete sezone “Hitne službe” koja je prošlog četvrtka emitirana na američkoj TV-mreži NBC. Glavni je lik bio dr. Luka Kovač, kojeg igra Goran Višnjić, važniji lik serije. Epizoda se odvija u Kongu zahvaćenom građanskim ratom kamo je Kovač otišao privremeno raditi za humanitarnu organizaciju zajedno s dr. Johnom Carterom kojeg igra Noah Wyle. Nakon što je kongoanska pobunjenička grupa Mai Mai oružjem prijetila liječnicima, Carter se vratio u Chicago, a Kovač je odlučio ostati, možda i zbog kanadske medicinske sestre koja se u njega zaljubila. Nastavak će se saznati tek nakon ljetne pauze, a neće biti lako jer je Wyle najavio da će se Kovaču dogoditi “nešto grozno”. Sigurno je samo da Kovač neće smrtno stradati jer Višnjić ima ugovor s NBC-jem još na godinu dana.

Nakon reality showova “American Idol” i “Survivor”, “Hitna služba” najgledaniji je redovni program i najgledanija je igrana serija u SAD-u, a ovu je epizodu gledalo više od 22 milijuna Amerikanaca. Autori serije potrudili su se da upravo posljednja epizoda bude posebno uzbudljiva: važniji mjesec u godini. U svibnju završava televizijska sezona, pa pisci smišljaju zaplete kako bi što više gledatelja nastavilo gledati seriju na jesen. Specijalizirane agencije mjere gledanost u srpnju, studenom, veljači i svibnju, a svibanjsko je mjerenje najvažnije jer određuje cijenu reklame iduće sezone i prihod čitave televizijske mreže. Poseban napor TV-mreža da privuku gledatelje u tom razdoblju u američkom televizijskom žargonu naziva se “sweeps”.

NBC je zbog toga napravio i malu egzibiciju. Jay Leno, najpopularniji američki televizijski voditelj večernje zabavne emisije, i Katie Couric, najpopularnija američka voditeljica jutarnjeg programa, zamijenili su 12. svibnja mjesta na jedan dan, pa je Leno vodio jutarnju emisiju NBC-ja “Today”, a Katie Couric njegovu večernju emisiju “Tonight”. Vickasti Leno morao je ozbiljno intervjuirati američkog ministra vanjskih poslova Colina Powella i bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudolpha Giulianija, dok je Katie Couric morala šaljivo intervjuirati filmskog komičara Mikea Myersa i engleskog pop-pjevača Robbieja Williamsa.

Leno je stalno imao potrebu da sve izvrne na šalu pa je na kraju Powella pozvao na utrku automobilima koje obojica vole; Couric je bila isprva nervozna, ali uspješno je pričala šale aktualnog karaktera i nasmijala gledatelje u studiju. Haljina joj je bila dekoltirana, što u svojoj emisiji nikada ne čini, a s Lenava je stola bila uklonjena i pregrada da joj se vide noge: postigla je ogroman uspjeh i udvostručila gledanost Lenoove emisije, dok Leno nije značajnije pridonio gledanosti Todaya”.

U SAD se za prevlast bore NBC, CBS, ABC i Fox. Svaka ima svoje adute: NBC “Zapadno krilo”, “Hitnu službu” i “Prijatelje”; CBS “CSI: Crime Scene Investigation” i “Survivor”; ABC “NYPD Blue”, “The Practice” i “The Bachelor”; Fox “24 sata”, “That 70s Show”, “Malcolm u sredini”, “Simpsoni” te brojne reality showove. Najviše gledatelja ima CBS, a slijede NBC, Fox i nekada najmoćniji ABC.

Još su značajne dvije mreže. Warner Bros gotovo je isključivo okrenuta mlađim gledateljima pa prikazuju serije za tinejdžere: “Charmed”, “Angel”, “Gilmore Girls”, “Everwood”, “Smallville”, a donedavno i “Buffy ubojica vampira” te “Felicity”. HBO je okrenut starijim gledateljima i ima više psovki, seksa i nasilja: “The Sopranos”, “Seks i grad”, “Six Feet Under” i “Oz”.

“Zapadno krilo”, seriju o fiktivnom predsjedniku Josiahu Bartletu u Bijeloj kući, gledaju u prosjeku obrazovaniji i bogatiji gledatelji nego druge serije. Iako su zbog toga cijene reklama izuzetno visoke, gledanost je ove godine značajno pala pa je možda i zato Aaron Sorkin, tvorac i glavni pisac serije, prije nekoliko dana objavio da je napušta nakon posljednje ovogodišnja epizode emitirane 14. svibnja. Sorkin je seriju vodio od premijere prije četiri godine i najzaslužniji je što je postala jedna od najgledanijih: tri je godine za redom dobila nagradu “Emmy” kao najbolja dramska serija američke televizije, a nagrađeni su i svi glavni glumci.

Sorkina je trpio već dugo kritike zbog troškova i kašnjenja pri snimanju. S njim odlazi i producent i režiser serije Thomas Schlamme. Sada će kreativnu kontrolu nad serijom preuzeti iskusni producent NBC-ja John Wells koji jako hvali Sorkina i Schlammea te izjavljuje da NBC ima vrsne pisce koji će uspješno nastaviti njihov rad.

Pojavile su se već najave da će u “Zapadnom krilu” doći i do koncepcijskih promjena. Dok u ostalim serijama glavni likovi odlaze stalno jedni s drugima u krevet, ključni likovi, Josh i Donna, gledaju se već četiri godine – i ništa. Isto je i s glasnogovornicom Bijele kuće C. J. i njenim prijateljem novinarom. U Bartletovoj Bijeloj kući nema seksa i očekuje se da će to Wells promijeniti.

Navodno će doći i do promjena političke prirode. Sorkin je seriju osmislio kada je u Bijeloj kući bio liberalni predsjednik Bill Clinton, pa je Bartlet, kojeg igra Martin Sheen, veliki liberal. No sada je predsjednik konzervativni republikanac George W. Bush koji ima ogromnu podršku američke javnosti pa sada Bartletova Bijela kuća bitno odudara od stvarne. Osim toga mnoge gledatelje smeta i stvarni politički antiratni angažman glumca Martina Sheena, velikog Bushova protivnika. Nagađa se da bi Wells mogao natjerati pisce scenarija da dođe do predsjedničkih izbora koje će Bartlet izgubiti pa da producenti u fiktivnu Bijelu kuću uvedu novu ekipu glumaca i revitaliziraju seriju.

CBS na jesen najviše očekuje od serije “Svi vole Raymonda” za koju se uopće nije znalo hoće li biti nastavljena sljedeće sezone. Glumci, pisci serije i članovi ekipe bili su ljuti su na glavnog glumca Raya Romanoa jer se poigravao njihovim sudbinama. Serija je izuzetno popularna, gledanost joj raste, ali je Romano davao do znanja da će je možda napustiti. Romano je enormno popularan pa su mu producenti bili spremni povećati honorar s 800.000 dolara po epizodi na milijun, no on nije sve do kraja želio reći hoće li nastaviti snimati jer nije znao kako će mu krenuti filmska karijera. Romano je snimio “Eulogy” s Winonom Ryder i nadao se, bude li hit, prijeći na film. No producenti nisu željeli biti u neizvjesnosti pa su Romanu ponudili najveći honorar ikada isplaćen glumcu TV-serije: 1,8 milijuna dolara po epizodi, ukupno 40 milijuna za 22 epizode sljedeće sezone.

Velika se drama odvijala ovih dana i na Warneru Brosu. Nakon što su se prije dvije godine posvađali s autorom hit serije “Buffy ubojica vampira”, Jossom Whedonom, on je svoju seriju prebacio na konkurentsku mrežu UPN te je Warner Bros izgubio najveći hit. Prošle je godine završila i serija “Felicity”, a ove je godine sudbina “Angela” dugo visjela u zraku. Zadnja epizoda četvrte sezone “Angela” prikazana je prije nekoliko tjedana i završila je “cliffhangerom”: glavni ženski lik Cordelia je u komi, a Angel i njegovi pomagači u borbi protiv zla pridružili su se svojim najvećim neprijateljima. Unatoč tomu, sudbina “Angela” još uvijek nije poznata. Tek nakon što je James Marsters, zvijezda serije “Buffy” koja je upravo završila u Americi, pristao prijeći u seriju “Angel”, producenti su produžili ugovor na još dvije godine, shvativši da će dobiti na gledanosti ako će svi nekadašnji obožavatelji “Buffy” sad gledati “Angela” u nadi da će se tamo pojaviti i drugi njima dragi likovi.

Warner Bros ima još razloga za veselje. U Americi je prikazana zadnja epizoda serije “Dawson’s Creek” te dobila odlične kritike i ogromnu gledanost. Mnogi su seriju kritizirali nakon četvrte sezone kad su likovi napustili rodni Capeside i otišli na fakultet jer se time razbila dinamika među glavnih petoro likova. Scenarij za veliki finale napisao je začetnik serije, Kevin Williamson, iako je u međuvremenu napustio seriju. Priča se odvija pet godina u budućnosti pa gledatelji otkriju što se na kraju dogodilo likovima koje su upoznali kao petnaestogodišnjake, a u finalu imaju dvadeset pet godina. Williamson je inzistirao da serija završi onako kako je on to zamislio: jedan od pet glavnih likova umre, a razriješi se i ljubavni trokut koji već godinama izluđuje gledatelje.

ABC dosta očekuje od Katey Sagal. Ta se komičarka proslavila igrajući deset godina – od 1987. do 1997. godine – Peg Bundy, kičasto odjevenu ženu u seriji “Bračne vode”. jom, te tako demantirala neke televizijske kritičare da je njena karijera završila. Sada glumi majku troje tinejdžera u sve gledanijoj seriji “8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter” – “Osam jednostavnih pravila kako da se udvaraš mojoj tinejdžerskoj kćeri”. Isprva su scenaristi bili koncentrirani na odnos djece i oca kojeg igra John Ritter, ali se publici više svidjela ona pa je dobivala i sve više prostora. Oprah Winfrey, najpopularnija američka televizijska voditeljica, odlučila je da neće okončati “Oprah Winfrey Show” 2006. nego da će ga voditi do 2008. Taj je talk-show najgledaniji već 17 godina, otkako je počelo njegovo emitiranje, a samo je 1998. neko vrijeme bio gledaniji “Jerry Springer Show”. Talk-show Oprah Winfrey godišnje donosi njenoj kompaniji 300 milijuna dolara. Oprah Winfrey snima ga u vlastitoj produkciji, a potom ga proda mreži koja ponudi najviše novaca. Do sada je to bio ABC koji je bio jako zainteresiran da se show produlji do 2008. godine te je za to Oprah Winfrey platio i veći honorar nego do sada.

NBC je najavio nove serije s Whoopi Goldberg, Jamesom Caanom, Johnom Larroquetteom i Robom Loweom koji je nedavno zbog honorara napusti “Zapadno krilo”. Od tih se serija mnogo očekuje jer mnoge druge gube gledanost pa će uskoro biti ukinute. Među njima je “Frasiera” te “Will i Grace” čija je gledanost pala zbog novog lika: neurotičn Grace udala se za zgodnog židovskog liječnika, glumi ga Harry Connick Jr, i tako je poremećen odnos s njezinim najboljnim prijateljem, homoseksualcem Willom. NBC će stoga početi prikazivati američku verziju izuzetno popularne britanske serije “Coupling”. Riječ je o varijaciji “Prijatelja” koji će završiti u svibnju 2004. I tu je šest mladih osoba, tri mladića i tri djevojke, a serija prati njihov romantični život. U BBC-jevoj seriji ima mnogo više seksa nego u “Prijateljima”, toliko da su američki producenti najavili da će – iako će gotovo u potpunosti pratiti zaplete iz originalne britanske serije – ponešto ublažiti rječnik i ton glavnih likova.

NBC se već priprema za svibanjski “sweeps” sljedeće godine. Ovih je dana objavio da će biti u potpunosti u znaku kraja emitiranja “Prijatelja”. Producenti su već sada objavili cijene reklama u stankama emitiranja završne epizode serije “Prijatelji” za godinu dana. Trideset sekundi reklamnog vremena stajat će čak dva milijuna dolara, što je dosad najviša cijena ikada zatražena za reklame u prekidima epizode neke TV-serije. Sada pola minute reklama u “Prijateljima” stoji 845.000 dolara.

NBC je uvjeren će lako pronaći kompanije koje će platiti tu cijenu. Već se sada predviđa da će ta epizoda, kojom će se nakon deset godina prikazivanja konačno završiti ta serija, biti najgledanija epizoda neke TV-serije od emitiranja završne epizode serije “M.A.S.H.” 1983., a možda će je i nadmašiti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika