Objavljeno u Nacionalu br. 393, 2003-05-27

Autor: Maroje Mihovilović

TERMINATOR ULAZI U POLITIKU

Arnold Schwarzenegger u utrci za guvernera Kalifornije

Arnold Schwarzenegger će se kandidirati i vjerojatno pobijediti na izborima za guvernera Kalifornije

Arnold Schwarzenegger će se kandidirati i vjerojatno pobijediti na izborima za guvernera KalifornijeArnold Schwarzenegger će se kandidirati i vjerojatno pobijediti na izborima za guvernera KalifornijeArnold Schwarzenegger predstavio je u Cannesu novi film “Terminator 3: Rise of The Machines”, koji tek treba doći u kina. Prvi je “Terminator” snimljen 1984. i donio je izvanrednu slavu Schwarzeneggeru. 1991. napravljen je drugi nastavak, a proizvodnja trećeg stajala je preko 100 milijuna dolara. On spada među najskuplje filmove svih vremena, za njega će Schwarzenegger dobiti oko 30 milijuna dolara, ali se očekuje da će i filma biti jedan od najgledanijih filmova svih vremena.
Schwarzenegger je tvrdio da je to bio njegov najteži film i da je radio više nego na bilo kojem filmu do sada. Čak je povrijedio i rame pa je morao ići na operaciju, a ima problema i s leđima i s kukom. No, izjavio je Schwarzenegger, njegovo srce radi odlično, mišići su mu u sjajnom stanju, pa se osjeća spremnim za još brojne nastupe u filmovima. “Ja sam tek na pola puta” – izjavio je u jednom intervjuu Schwarzenegger – “namjeravam snimiti još brojne filmove, pa tako očekujte i ‘Terminator 4’. Ja ću se vratiti!”
Američki politički komentatori smatraju da Schwarzenegger, ponavljajući svoju slavnu rečenicu iz filma “Terminator” I’ll Be Back! (Ja ću se vratiti!), možda i ne govori istinu. U Kaliforniji se potpisuje peticija za smjenu guvernera, krajnje nepopularnog demokrata Graya Davisa, a potpisnika je više od 100.000 ljudi. Bude li Davis smijenjen, Arnold Schwarzenegger mogao bi biti republikanski kandidat na prijevremenim izborima.
On je još 1999. najavio da će se kandidirati za guvernera, no odustao je od izlaska na izbore 2002. Sada je ponovno počeo davati do znanja da želi postati guverner Kalifornije, no redovni su izbori tek 2006. Zato je 13. svibnja, potvrđujući da je zainteresiran za eventualne prijevremene guvernerske izbore u Kaliforniji, novinarima rekao: “Naravno, ako izađem na izbore, morat ću prekinuti filmsku karijeru.” To znači da neće biti niti “Terminatora 4”.
Schwarzenegger je izuzetno ambiciozan, jaka ličnost koju od mladosti tjera želja za uspjehom. Također je i jako društveno angažiran te je mnogo puta sudjelovao u raznim lokalnim akcijama kako bi se unaprijedio život pojedinih slojeva stanovništva, a posebno je zainteresiran za dobrobit djece. On je po političkom uvjerenju republikanac, ali se za njega govori da je “republikanac sa srcem”, pa se u tom smislu razlikuje i od konzervativnih, radikalnih republikanaca koji sada vladaju Sjedinjenim Državama. Schwarzenegger vjeruje da je vrlo važno da djeca svoje vrijeme ne provode na ulici jer će tamo upasti u kriminal. Stoga je pokrenuo inicijativu za referendum o prijedlogu da Kalifornija s 500 milijuna dolara financira slobodne aktivnosti u školama kako bi djeca u njima mogla boraviti i nakon 15 sati – kada završava redovna nastava – sve dok 18 sati kada im se roditelji vraćaju s posla. Takav je program postojao do sada i na saveznoj razini, ali je Bush predložio da se u sljedećem američkom budžetu sredstava umanje za 430 milijuna dolara. Schwarzenegger je zbog toga ne samo javno prosvjedovao, nego je – iako Bush sada predvodi Republikansku stranku – ušao i u političku borbu protiv njega. Hitno je doputovao u Washington da pred jednim odborom Kongresa svjedoči protiv ukidanja saveznog financiranja ovih izvannastavnih aktivnosti, podsjećajući da će mnoga djeca završiti na ulici i naći se u opasnosti da upadnu u kriminal. “Naša su djeca naša budućnost” – rekao je Schwarzenegger – “a ta je naša budućnosti ugrožena svaki dan između 15 i 18 sati, dok su djeca na ulici.”
Schwarzenegger se rodio 1947. Thalu kraj Graza. Otac mu je bio policajac, majka kućanica. Otac je bio dosta strog čovjek, uvjeren u važnost tjelesnog zdravlja, pa je svoje sinove tjerao da svakog jutra prije doručka 15 minuta vježbaju. Obitelj je živjela skromno, nije bilo čak ni tekuće vode. Schwarzenegger je prvi puta bio u kinu s jedanaest godina. Nije bilo mnogo zabave osim sporta, pa se bavio time: no izabrao je novi sport – bodybuilding. Taj je sport izabrao, kako tvrdi, zbog filma. Gledajući povijesne filmske spektakle sa snagatorima u glavnim ulogama, mladi je Arnold zaključio da uspjeh na filmu ovisi o veličini mišića. A on je želio otići iz Austrije i SAD i uspjeti na filmu. Kada je tu želju povjerio prijateljima, smijali su se.
On je bio uporan. Počeo je bildati, raditi s utezima, razvlačiti federe, posebno se hraniti. Nije tajna da je upotrebljavao i steroide kako bi mu mišići narasli. Počeo je pobjeđivati na natjecanjima, prvo u Austriji, a potom i u inozemstvu. Šezdesetih i sedamdesetih godina postao dominantnom osobom u tom sportu, pet je puta osvojio titulu Mr. Universe, a sedam puta Mr. Olympia. Oni koji su ga u to vrijeme poznavali tvrdili su da je pobjeđivao na natjecanjima ne samo stoga što je bio izvanredno građen, nego i stoga što je imao očiti talent za nastupe pred publikom. Bodybuilding je sport u kojem se moraju spojiti tijelo Titana i psiha Narcisa, a on je to imao jer se volio pokazivati, a tu je volju iskazivao vrlo simpatično. Uz to je imao i posebne natjecateljske sposobnosti. On se sprijateljio s konkurentima, ali ih je zasjenio već i prije natjecanja te je stvorio atmosferu u kojoj bio nadmoćan, tako da su drugi samo pokušavali njega nadmašiti. Bilo je to lukavo, tvrde biografi, jer im je narušavalo koncentraciju.
Bodybuilding ga je odveo u svijet: nenaklonjeni novinari tvrdili su da je – napustivši Austriju – zanemario i obitelj, pa nije prisustvovao pogrebu ni oca, ni brata koji je poginuo u sumnjivoj prometnoj nesreći, navodno pod utjecajem alkohola. Schwarzenegger se preselio u Los Angeles i iz sportskog se počeo prebacivati u filmski milje. Od bodybuildinga nije mogao živjeti pa je neko vrijeme radio i kao zidar. Uz rad se i školovao, pa je pohađao manadžerski studij. Nakon neznatnih filmskih uloga, snimljen je 1977. o njemu, kao svjetskom prvaku u bodybuildingu, zapažen dokumentarni film. U njemu je prikazan kao pametna, promišljena osoba pa su se zainteresirali filmski režiseri. Napokon je dobio nekoliko pravih filmskih uloga, a 1982. uslijedio je veliki uspjeh: “Conan, barbarin” Johna Miliusa, pseudopovijesni spektakl stripovskog sadržaja. Milius je postao režiser godine, film je izvanredno uspio kod publike, filmskih kritičara i teoretičara. Schwarzenegger je zvjezdani status potvrdio 1984. “Terminatorom” koji je postao dotad najgledanijim američkim filmom svih vremena. Slijedili su drugi filmovi u kojima je prvenstveno pokazivao svoju snagu, ali čak kad je igrao opake, negativne likove, iz njega je zračio neki sjaj koji se gledateljima sviđa. U prvim su mu filmovima sinkronizirali glas, jer se Schwarzenegger nije mogao osloboditi jakog austrijskog naglaska, no poslije je taj akcent postao glavna karakteristika njegovog filmskog lika. Filmovi su mu obarali rekorde gledanosti. No zbog nasilja u filmovima bilo je i kritika: prosječno bi po filmu ubio tridesetak osoba, a u jednom čak stotinu. Stoga je prihvaćao uloge i u komedijama, vrlo uspješno ironizirajući svoj filmski stereotipu, a gledatelji su ga prihvaćali kao simpatičnog i dobrodušnog čovjeka.
Schwarzenegger je 1983. dobio američko državljanstvo, a tri se godine kasnije vjenčao za Mariju Shriver, nećakinju Johna Kennedyja, čime je austrijski provincijalac ušao u najelitniju američku obitelj. Maria Shriver počela je televizijsku karijeru na TV-mreži ABC, gdje je postala vrlo uspješna voditeljica, a kasnije je prešla na NBC gdje radi kao televizijska novinarka. Objavila je i nekoliko knjiga, jednu od hendikepiranoj djeci.
I Schwarzenegger je vrlo rano postao društveno aktivan: pokrenuo je razne projekte da pojača svijest Amerikanaca o tjelesnom zdravlju, organizirao je sportska natjecanja za djecu, sudjelovao je u radu raznih odbora za promicanje sporta i zdravog života, čak je bio i predsjednik jedne komisije za zdravlje i sport pod pokroviteljstvom Bijele kuće. Sprijateljio se s utjecajnim ljudima, a bio je i čest gost u Bijeloj kući, posebno kada je predsjednik bio njegov filmski kolega Ronald Reagan. Postao je i uspješan poslovni čovjek. Ulagao je u nekretnine, a sredinom devedesetih osnovao je i razvio – s još dvojicom filmskih kolega – lanac popularnih restorana “Planet Hollywood”, čiji je rad osobno nadgledao.
Godine 1997. hrabro se odlučio na operaciju srca – ugrađen mu je srčani zalisak praseta – iako nije osjećao tegoba. No liječnici su predvidjeli da bi s vremenom moglo doći do komplikacija tako da je Schwarzenegger izabrao podvrći se operaciju radije dok je još mlad i zdrav: tako je svoj zdravstveni problem pretvorio u jedan projekt samopopravljanja vlastitog tijela, što je i temelj njegove karijere.
Schwarzenegger tvrdi da je “strasni konzervativac” i da je političko djelovanje njegova obaveza jer se premalo ljudi angažira. No kada je 2002. objavio da će se kandidirati za guvernera Kalifornije, dan kasnije jedan je britanski list objavio da su se čak tri televizijske voditeljice žalile kako ih je Schwarzenegger pokušao napastovati za boravka u Londonu gdje je promovirao novi film. One su ispričale da ih je Schwarzenegger nepristojno dirao i bio napastan. Potom je i američki magazin Premiere objavio veliki članak u kojem je tvrdio da je ženskar, da dira nepoznate žene na javnim mjestima te da maltretira i suprugu: zabranjuje joj da nosi hlače kada negdje izlazi s njim.
Schwarzeneggerovi kolege tvrdili su da je to sve izmišljeno kako bi ga se spriječilo da se politički aktivira. James Cameron je zanijekao tvrdnje iz Premierea da je Schwarzenegger dirao njegovu ženu glumicu Lindu Hamilton u jednom automobilu, a to je zanijekala i ona sama. Britanska televizijska voditeljica Denise Van Outen demantirala je tvrdnje da je ona imala problema s njim te obznanila da se on na njenom tv-showu ponašao kao “savršeni gentleman”. Njegova dugogodišnja prijateljica, glumica Jamie Lee Curtis, također je odbacila sve napade na njega, a Schwarzenegherov odvjetnik službeno je zatražio objavljivanje ispravka u listu. Urednik Premierea Michael Solomon je, međutim, objavio da redakcija stoji iza svojeg članka.
Iako su ispitivanja javnog mnijenja pokazivala da bi on bio veliki favorit protiv Graya Davisa, Schwarzenegger je odustao od kandidature rekavši da su mu djeca još mala, a on želi biti s njima. National Enquirer je nakon nekoliko dana objavio članak u kojem je tvrdio da je dugo održavao vezu s jednom 41-godišnjom brinetom, s kojom je prvi puta imao seksualnu vezu kada je ta nekadašnja dječja glumica imala samo 16 godina. Oni su nekoliko puta prekidali, pa ponovno obnavljali vezu. List je imao fotografije na kojima su zajedno, a i dokaze o drugim njegovim izvanbračnim vezama.
Budući da je otada prošlo godinu dana, Schwarzenegger opet pokazuje političke ambicije. Davis je izuzetno nepopularan, samo 24 posto stanovnika Kalifornije podržava njegovu politiku, najniže za jednog guvernera Kalifornije u posljednjih 55 godina. Kalifornija je većinu glasova dala demokratskom kandidatu Alu Goreu, a ne Georgeu W. Bushu. Davis je uvjereni liberal, spada na lijevo krilo Demokratske stranke, te smatra da država treba maksimalno financijski pomagati najrazličitije socijalne i kulturne projekte. Kalifornija je najbogatija američka savezna država i da je samostalna suverena država, bila bi sedma ekonomija na svijetu. No ima i mnogo socijalnih problema zbog masovne imigracije. Davis se dao u financiranje brojnih socijalnih projekata, pa je suficit od 12 milijardi dolara u četiri godine pretvorio u deficit od 35 milijardi dolara. Kalifornija se našla u nizu različitih kriza, od kojih je posebno teška bila energetska. Njemu je popularnost drastično pala, pa su svi predviđali da će u studenom 2002. izgubiti na izborima. To bi se sigurno i dogodilo da mu je protukandidat bio Schwarzenegger ili neki drugi popularniji republikanac, no, protivnik mu je bio izuzetno neiskusni i nespretni Bill Simon, kojeg je Gray Davis tijesno pobijedio.
No Davis je svoj drugi mandat nastavio isto kao prvi, pa je u pet mjeseci drastično pogoršao situaciju u Kaliforniji. Po kalifornijskom zakonu obavezno se ide u smjenjivanje nekog funkcionara i na ponovne izbore za njegovo mjesto (na koje se i on može kandidirati), ako pokretači te inicijative uspiju u šest mjeseci skupiti na peticiji broj potpisa koji iznosi 12 posto broja birača koji su na posljednjim izborima glasovali za tog funkcionara. Budući da je za Davisa na prethodnim izborima glasovalo oko 7,5 milijuna ljudi, oni do 2. rujna moraju skupiti 900.000 potpisa. Procjenjuje se da su izgledu u ovom trenutku da će peticija uspjeti 50:50 posto.
Mnogi vjeruju da bi potpisa bilo mnogo više ako bi se Schwarzenegger jasno izjasnio da bi on na takve prijevremene guvernerske izbore izašao jer bi tako birači mogli znati i za koga bi se mogli opredijeliti na izborima. Priča se da će – ako Schwarzenegger izađe na izbore – za protivnika također imati osobu iz filmskog svijeta. Demokratski bi kandidat mogao biti poznati filmski režiser Rob Reiner, koji je između ostalog snimio mnoge popularne filmove, između ostalih “Kada je Harry sreo Sally” i “Malo dobrih ljudi”.
Za Schwarzeneggera bi bilo jako važno da – ako bi mogao – sada izađe na izbore, a ne da čeka 2006. godinu. Naime, uvelike se priča da bi te 2006. godine republikanci mogli izaći sa jednim mnogo čvršćim kandidatom od Schwarzeneggera. To bi mogla biti Condoleezza Rice, sadašnja savjetnica za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha. Ona je građanka Kalifornije, jer je prije nego što je s Bushom otišla u Bijelu kuću predavala politologiju na kalifornijskom sveučilištu Stanford. U Kaliforniji je vrlo popularna, a kao crnkinja bi mogla privući i glasače koji inače glasuju za demokratske kandidate. Imala bi, štoviše, i snažnu podršku predsjednika Busha. Za Schwarzeneggera je stoga bolje da se sa izlaskom na političku scenu požuri, jer Condoleezza Rice na eventualne prijevremene guvernerske izbore sigurno neće izaći zbog svojih obaveza u Bijeloj kući u sadašnjem ratu protiv terora.

Vezane vijesti

Što Chuck Norris radi u Bugarskoj?

Što Chuck Norris radi u Bugarskoj?

Kada su se devedesetih po Bugarskoj počeli šetati akcijski junaci poput Arnolda Schwarzennegera, Silvestera Stallonea, Brucea Willisa ili Jean… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika