Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Maroje Mihovilović

NOVI VAL NOGOMETNIH TRANSFERA

Abramovič i Beckham spasili europski nogomet

Europski nogomet iduće sezone neće biti dosadan kako se najavljivalo: prelazak Davida Beckhama u Real Madrid i prodaja Chelseaja ruskom naftnom milijarderu Romanu Abramoviču uveli su dovoljno svježeg novca na tržište da pokrenu val transfera igrača

Real je novac koji je uložio u Beckhama već vratio unosnom turnejom po Dalekom istoku na kojoj je Beckham bio glavna zvijezda i mamio na utakmice i treninge najviše gledatelja te privlačio i najviše sponzoraReal je novac koji je uložio u Beckhama već vratio unosnom turnejom po Dalekom istoku na kojoj je Beckham bio glavna zvijezda i mamio na utakmice i treninge najviše gledatelja te privlačio i najviše sponzoraEuropski nogomet neće sljedeće sezone biti dosadan kao što su mnogi predviđali. Za to su najzaslužniji Englez David Beckham i Rus Roman Abramovič. Beckham je bio uporan u težnji da ode iz dosadašnjeg kluba Manchester Uniteda a Abramovič da postane vlasnik velikog europskog kluba. To je dovelo do niza zanimljivih transfera i promijenilo odnose snaga među najpoznatijim svjetskim klubovima.

PERUGIA U POTRAZI ZA MEDIJSKOM POZORNOŠĆU Najveća uzbuđenja u Italiji ove godine izazvala je Perugia kupnjom Sadija Gadafija, 30-godišnjeg sina libijskog vođe Moamera Gadafija SUMRAK PAY-PER-VIEW TELEVIZIJE U Italiji je lani bilo odgođeno prvenstvo zbog problema s postojama koje su ga prenosile, a u Engleskoj je ove godine propao Direct TV TALIJANSKI TRANSFERI TEK SLIJEDE Nijedan talijanski klub nije - kao prošlih godina - dosad kupio neku zvijezdu, najveće aktivnosti vodećih klubova sastojale su se u otimanju od malih klubovaJoš prije samo nekoliko tjedana, nakon završetka proljetne europske nogometne sezone, opće je uvjerenje bilo da će ovogodišnji prijelazni rok biti dosadan jer je europski nogomet bio u ekonomskoj krizi, jer su dva jaka europska nogometna tržišta – englesko i talijansko – doživjela teške financijske udarce. U Engleskoj je propala kompanija Direct TV, koja je godinu dana prije nudila klubovima znatne naknade za televizijske prijenose. Na temelju njenih ponuda mnogi su klubovi mislili da im je osigurana budućnost, a potom je ta kompanija propala pa su se klubovi našli u strahu da će financijski propasti, ali se to ipak nije dogodilo. U Italiji je lani bilo odgođeno prvenstvo zbog problema s televizijama koje su prenosile utakmice prve lige gledateljima koji su za svaku utakmicu plaćali posebnu pristojbu. Klubovi su za tu sezonu očekivali mnogo veći novac nego što su te kompanije bile spremne platiti pa su se neki od njih našli u velikim financijskim problemima: Romai su prilikom prijave za novu sezonu čak otkrivene financijske prijevare zbog kojih bi mogla biti isključena iz talijanskog prvenstva.

Posljednjih godina na talijanskom se nogometnom tržištu ulagao najveći novac u igrače pa su najbolji svjetski nogometaši igrali u talijanskom prvenstvu. Samo su madridski Real i Barcelona imali sličnu moć.

Budući da je ove godine talijanski nogomet u krizi, predviđalo se da će izostati veliki transferi. No Beckham se tako strašno posvađao sa svojim menadžerom Alexom Fergusonom da je postalo jasno da neće ostati u Manchester Unitedu i da će, budući da je talijanski nogomet u krizi, otići u Španjolsku. Laporta, novi predsjednik Barcelone, dogovorio je prijelaz Beckhama u Barcelonu, ali Beckhamova supruga Victoria Adams ondje ne želi živjeti pa je transfer propao. Tada je Beckhama kupio Real iz Madrida, znajući da ona želi živjeti u španjolskoj prijestolnici.

Tako je golem novac dospio u Manchester United i postao zamašnjak cujelog lanca nogometnih transfera. Real je novac koji je uložio u Beckhama već vratio unosnom turnejom po Dalekom istoku na kojoj je Beckham bio glavna zvijezda i mamio na utakmice i treninge najviše gledatelja te privlačio i najviše sponzora, mnogo više od Zidana, Raula, Roberta Carlosa, Figa, Ronalda. Ta je turneja pokazala da je Real postao klub zvijezda koji će teško biti nadmašiti i sportski i financijski.

Istodobno je na 38-godišnji ruski tajkun Roman Abramovič kupio londonski Chelsea, što je u Britaniji izazvalo strah da će taj stranac upropastiti klub, no njegovi su prvi potezi pokazali njegove sasvim drukčije namjere. Chelsea je dosad bio relativno siromašan klub, ali prošle se godine u engleskoj ligi borio za prvo mjesto i završio na četvrtom. To je bio odličan rezultat s obzirom na to da nije imao osobitih zvijezda a najbolji je bio 37-godišnji talijanski veteran Gianfranco Zola. Iz uprave su Zolu molili da ostane još jednu sezonu, ali je on to odbio jer je Cagliariju s rodne Sardinije obećao da će u njemu završiti karijeru. Opće je mišljenje da je Chelsea postigao tako dobar rezultat uvelike zahvaljujući vrsnom talijanskom treneru Claudiju Ranieriju.

Čim je preuzeo klub, Abramovič je uložio 168 milijuna dolara u kupnju iznimnih igrača. Adrian Mutu iz Parme došao je za 15,8 milijuna funti, Damien Duff iz Blackburna za 17 milijuna, Geremi iz madridskog Reala za 7 milijuna, Wayne Bridge iz Southamptona za 7 milijuna, Joe Cole iz West Hama za 6,6 milijuna, Glen Johnson iz West Hama za 6 milijuna, golman Marco Ambrosio iz Chieva i Jurgen Macho došli su iz Sunderlanda, a Juan Sebastian Veron koji iz Manchester Uniteda za čak 15 milijuna funti. Govori se da se pregovara i o prelasku najboljeg talijanskog napadača Christiana Vierija iz Intera u Chelsea.

Argentinac Veron stigao je prije dvije godine u Manchester Utd. iz talijanskog Lazija s reputacijom jednog od najmaštovitijih veznih igrača na svijetu, ali se u Manchesteru nije proslavio. Igrao je prosječno, u Beckhamovoj sjeni, a njegovi britanski suigrači često nisu razumjeli njegove lucidne poteze. Sklon discipliniranom engleskom načinu igranja, Ferguson njime nije bio zadovoljan te ga se želio riješiti kao i Beckhama. Kada je dobio Abramovičevu ponudu, prodao je Verona koji je imao još tri godine važeći ugovor s Manchester Unitedom, jer tako skupog igrača nije mogao držati na klupi, iako je tako ojačao klub koji će mu uz Arsenal vjerojatno biti glavni konkurent u sljedećem prvenstvu.

No prodajom Beckhama i Verona Manchester Utd. stekao je golem novac pa sad Ferguson kupuje igrača. Isprva ga je najviše zanimao Ronaldinho, napadača Paris St.Germaina, koji se u posljednje vrijeme iskazao i u francuskom prvenstvu i u brazilskoj reprezentaciji te je bilo očito da je nadrastao svoj dosadašnji klub koji ni u francuskom prvenstvu nema važnu ulogu. Kad je Ferguson pokazao zanimanje za Ronaldinha, novi trener PSG-a Vahid Halilhodžić rekao je da ga neće prodati ni po koju cijenu. No stav uprave pariškog kluba počeo se mijenjati kad je cijena Ronaldinha počela vrtoglavo rasti, jer se osim Fergusona za njega zainteresirala i Barcelona čiji ambiciozni, nedavno izabrani mladi predsjednik Joan Laporta mora ispuniti predizborno obećanje da će ponovno stvoriti veliki klub. On je bio izabran jer je obećao da će kupiti Beckhama, a kad mu to nije uspjelo, okrenuo se Ronaldinhu. Laporta je odlučio da ga kupi po svaku cijenu, jer je zaključio da navijače i sponzore može privući samo ako Barcelona bude imala veliku zvijezdu. To je i uspio plativši za Ronaldinha 34 milijuna dolara, iako dugovi Barcelone sada iznose 186 milijuna dolara. No on vjeruje da će s Ronaldinhom taj novac vratiti. Već je povećao cijene ulaznica za sljedeću sezonu, prvi će put dopustiti da igrači Barcelone na dresovima nose reklamu sponzora pa će za to dobiti 10 milijuna dolara, a nekim je igračima smanjio plaće, na primjer Patricku Kluivertu i Philipeu Cocuu. Spreman je i prodati neke igrače, pa čak i svog najboljeg braniča Carlesa Puyola, za kojeg je zainteresiran Manchester Utd.

Novcem od prodaje Beckhama i Verona sada Ferguson kani kupiti nove igrače. Nakon što mu je Laporta preoteo Ronaldinha, nije uspio da kupiti ni Harryja Kewella, izvrsnog igrača Leedsa koji je otišao u Liverpool. U Manchester Utd. došli su vezni igrači Kleberson iz brazilskog kluba Atletico Paranaense za 6 milijuna funti, Kamerunac Eric Djemba-Djemba iz francuskog Nantesa za 3,5 milijuna, David Bellion iz Sunderlanda, američki golman Tim Howard iz New York/New Jersey Metro Starsa za 2,3 milijuna, koji se poskazao dostojnom zamjenom nesigurnom Francuzu Fabianu Barthezu, koji je posljednjih sezona kidao živce i Fergusonu i navijačima.

Od portugalskog Sportinga za 12,24 milijuna funti Ferguson je kupio 18-godišnjeg Christiana Ronalda i ponudio mu petogodišnji ugovor. Koliko Ferguson u njega vjeruje, vidi se po još jednoj sitnici: on će u Manchester Unitedu nositi dres s brojem 7 što ga je nosio Beckham.

Christiano Ronaldo jedini je tako mlad igrač koji je promijenio sredinu, iako se još prošle zime tvrdilo se da će najveće zvijezde prijelaznog roka biti vrlo mladi igrači. Posebno se spominjao Xabi Alonso, vezni igrač španjolskog Real Sociedada, za kojeg je bio zainteresiran Real iz Madrida, ali je od njega odustao kad je kupio Beckhama. Drugi mladi igrač o kojem se mnogo govorilo jest 18-godišnji Diego iz brazilskog Santosa, koji danas nosi dres sa brojem 10, što ga je nekoć u tom klubu nosio najbolji svjetski nogometaš Pele. No Diego ove godine nije prodan, ali je u Europu, u španjolsku Valenciju, stigao drugi igrač Santosa, 23-godišnji napadač Ricardo Oliveira, najbolji strijelac južnoameričke lige prvaka Copa libertadores. Od poznatih mlađih latinskoameričkih igrača u Europu se preselio samo još izvrsni vezni igrač argentinske River Plate, Andres d’Alesandro, i to ne u veliki klub nego u njemački Wolfsburg. Nagađalo se da bi sredinu mogla promijeniti i dva najdarovitija mlada britanska nogometaša, 17-godišnjaci Wayne Rooney i James Milner, ali su oni ove sezone još ostali u Evertonu, odnosno Leedsu.

Tako se posljednjih dana, kad su transferi u pitanju, najviše govorilo o Realu, Manchester Unitedu, Chelseaju i Barceloni, no bilo ih je dosta i u Njemačkoj i Francuskoj, a nešto manje u Italiji. U Italiji bi najzanimljivji transferi tek trebali uslijediti, jer se govori da će krilo Killy Gonzalez iz Valencije prijeći u Inter, a brazilski vezni igrač Kaka iz Sao Paula u Milan. Ni jedan talijanski klub nije – kao prošlih godina – dosad kupio neku međunarodnu zvijezdu, najveće aktivnosti vodećih talijanskih klubova sastojale su se u otimanju dobrih domaćih igrača od manjih klubova. Možda je zbog toga najveće uzbuđenje ove godine u Italiji izazvao Luciano Gaucci, predsjednik Perugie, angažiravši za svoj klub Sadija Gadafija, 30-godišnjeg sina libijskog vođe Muamera Gadafija, koji je igrao na nekoliko probnih utakmica, ali ipak nije bio u momčadi u srijedu kad je Perugia igrala u pretkolu Lige prvaka protiv Wolfsburga. Očito je Gaucci kupio Gadafija da privuče medijsku pozornost. Gaucci je prije nekoliko dana izjavio da namjerava za svoj klub angažirati i jednu nogometašicu, prvu koja bi zaigrala u talijanskom prvenstvu. Neki su mu odmah predložili da angažira Ronaldinhu, suprugu slavnog Ronalda, izvanrednu nogometnu tehničarku, koja igra za jedan talijanski ženski klub, ali je on rekao da mu ona ne bi odgovarala jer je presitna. Traži krupniju igračicu, koja će se na terenu moći i fizički nositi s muškarcima.

Vezane vijesti

Platini: Beckham dolazi u Pariz zbog shopinga

Platini: Beckham dolazi u Pariz zbog shopinga

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini komentirao je uz dozu ironije mogućnost da David Beckham nastavi karijeru u redovima… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika