Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Berislav Jelinić

ZDRAVSTVENA DRAMA NAJBOLJE HRVATSKE SKIJAŠICE

Šefovi reprezentacije ugrozili karijeru Janice

Međunarodni specijalisti potvrdili su za Nacional da Janica Kostelić, kako bi spriječila prijevremeni kraj karijere zbog ozljede hrskavice koljena, mora preskočiti barem dio ove sezone: to nije u interesu hrvatske skijaške reprezentacije jer mnogi žive od njenih sponzorskih ugovora

Janica Kostelić je u zadnjih nekoliko mjeseci, posve neočekivano, čak tri puta operirala menisk desnog koljenaJanica Kostelić je u zadnjih nekoliko mjeseci, posve neočekivano, čak tri puta operirala menisk desnog koljenaDva ugledna međunarodna specijalista za ozljede koljena Nacionalu su potkraj prošlog tjedna potvrdili da će Janica Kostelić, uvjerljivo najbolja svjetska skijašica, zbog ozbiljne ozljede hrskavice desnog koljena izgubiti najveći dio sljedeće skijaške sezone. Štoviše, za Nacional su iznijeli vrlo dramatičnu procjenu: “Janica Kostelić u sezonu sigurno neće ući ni približno optimalno pripremljena, a za nju bi bilo najbolje kad bi cijelu sezonu provela na rehabilitaciji teške ozljede hrskavice desnog koljena. Samo tako mogla bi pouzdano računati da bi joj karijera mogla potrajati još nekoliko godina. Ako to ne učini, postoji velika opasnost da joj zbog preopterećenosti koljena karijera završi prije nego što bi to itko u Hrvatskoj želio.”

ANALIZA OZLJEDA JANICE KOSTELIĆ Međunarodni stručnjaci pomno su analizirali dinamiku posljednjih operacija, ali i izjave suradnika NAZNAKE KATASTROFE STARE DVIJE GODINE Sugovornici smatraju da se Janica Kostelić možda 2001. nije posve pridržavala protokola fizikalne rehabilitacijeDio stručnjaka s kojima je Nacional razgovarao posljednje probleme Janice Kostelić s ozljedama pripisuju i rigidnim trenerskim metodama njezina oca Ante Kostelića, koji je i prošlih sezona zagovarao što brži povratak svoje kćeri na snijeg nakon ozljeda. O pravom stanju Janice Kostelić stručni tim koji je okružuje nerado govori. Spominjale su se tegobei, ali se uvijek isticalo da će oporavak biti cjelovit i bez štetnih posljedica. Do javnosti su zadnjih tjedana dopirale proturječne prognoze o njenom povratku skijanju. Njezino zdravstveno stanje uljepšavalo se i zbog unosnih sponzorskih ugovora, od kojih ne živi dobro samo Janica Kostelić nego i cijeli tim ljudi u hrvatskoj skijaškoj reprezentaciji.

Stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao procjenjuju da bi se, nažalost, vrlo brzo moglo vidjeti koliko bi veliku cijenu zbog toga mogla platiti Janica Kostelić. Do šokantne prognoze po kojoj bi bilo potrebno da Janica Kostelić pauzira cijelu sljedeću sezonu međunarodni stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao nisu došli slučajno. Pomno su analizirali dinamiku njenih posljednjih operacija, ali i izjave njenih suradnika koje upozoravaju da su ozljede kudikamo ozbiljnije nego što se pretpostavljalo.

Janica Kostelić je u zadnjih nekoliko mjeseci, posve neočekivano, čak tri puta operirala menisk desnog koljena. Prvu operaciju obavio je 19. ožujka 2003. u Zagrebu Miroslav Hašpl, a kako bol u koljenu nije prestajala, u Feldkirchu ju je 13. svibnja 2003. operirao Karl Peter Benedetto, dok je treću operaciju u Schrunsu 7. srpnja 2003. obavio Christian Schenk. Prvim dvjema operacijama pokušavao se očistiti lateralni menisk, dok je treća sanirala prednji rog lateralnog meniska. Tada je odstranjen kompletan prednji rog lateralnog dijela meniska.

Te su operacije bile nužne jer je Janica Kostelić već tijekom prošle sezone osjećala bolove u koljenu te se smatralo da će taj problem biti riješen čišćenjem meniska. Nakon tri operacije u koljenu Janice Kostelić ostalo je oko 60 posto meniska. Ali bolovi ni nakon tih operacija nisu prestajali. Iako Janica Kostelić i njen stručni stožer o tome nerado govore, postalo je očito da je posrijedi kudikamo teža ozljeda hrskavice desnog koljena.

Vedran Pavlek, direktor hrvatske skijaške reprezentacije, i sam je potvrdio da Janica Kostelić zapravo ima problema s ozljedom hrskavice desnog koljena. “Zbog bolova izazvanih problemima s hrskavicom bit će potreban veći oprez pri rehabilitaciji, kako je preporučio i dr. Schenk”, izjavio je za Novi list 2. kolovoza. Pavlek je dodao kako je situacija s desnim koljenom i meniskom Janice Kostelić manje dramatična nego što je 2001. bila situacija s njenim lijevim koljenom, a dodao je i da liječnici jamče kako će s njenim koljenom 100 posto biti sve u redu.

Međutim, stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao tvrde da su ozljede hrskavice i meniska posve drukčije naravi te se u tim slučajevima primjenjuju i različiti protokoli o fizikalnoj terapiji. U slučaju ozljede hrskavice fizikalna terapija i rehabilitacija provode se mnogo sporije i opreznije nego pri oporavku nakon čišćenja meniska. Upravo zato za Janicu Kostelić upitna je cijela predstojeća sezona, a ako rehabilitaciju ne provede na odgovarajući način mogla bi joj biti ugrožena i cjelokupna karijera.

Procjenjuje se da su problemi s hrskavicom desnog koljena Janice Kostelić nastali zbog njegove preopterećenosti. Tu preopterećenost izazvale su prijašnje ozljede lijevog koljena Janice Kostelić. Ona je u prosincu 1999. pri brzini od 123 km na sat pala na treningu spusta u St. Moritzu i teško ozlijedila lijevo koljeno. Nakon dvije prijašnje operacije meniska na tom koljenu zbog tog pada ponovno bila podvrgnuta teškoj i složenoj operaciji u kantonalnoj bolnici u Bruderholzu pokraj Basela. Operirao ju je Niklaus Friederich, šef tamošnje Klinike za ortopedsku kirurgiju i traumatologiju. Toj operaciji prisustvovalo je čak 11 liječnika, a među njima su bili i Werner Müller i Thomas Schwamborn, koji se smatraju najvećim svjetskim autoritetima za rekonstrukcije koljena. Operacija je trajala 5 sati i 13 minuta, a Niklaus Friedrich autoru ovog teksta tada je izjavio da je Janica Kostelić bila teško ozlijedila prednji i stražnji križni ligament, pateralni ligament te unutarnji i vanjski menisk, a bila joj je nagnječena i hrskavica.

“Dio stražnjeg križnog ligamenta bio je na mjestu meniska. Mi smo koncima učvrstili prednji dio, a dio koji treba vratiti natrag posebnim smo postupkom preklopili u prvotni položaj. Stražnji križni ligament i menisk bili su potrgani i pomaknuti prema dolje. Te smo dijelove također koncima učvrstili i premjestili i sve to fiksirali malim vijkom. Nakon toga smo zašili menisk. Potom smo prednji križni ligament provukli kroz kanal. Za taj zahvat koristili smo se i dijelom tetive. Unutarnji menisk bio je sasvim potrgan. Kad smo ga složili, zajedno s ligamentima pričvrstili smo ga vijkom. Na kraju smo radili na pateralnom ligamentu, koji je također puknuo. Njega smo sašili i koncima pričvrstili, tako da može što bolje i kvalitetnije zarasti. Realno je očekivati da će oporavak trajati između 6 i 11 mjeseci. No najvažniji je planski način rehabilitacije. Ako se bilo što bude radilo neplanski, oporavak se može odužiti”, izjavio je autoru ovog teksta u prosincu 1999. Werner Müller.

Nepodijeljena su mišljenja da je taj zahvat obavljen vrhunski, jer Janica Kostelić s tim koljenom više nije imala nikakvih problema. No o načinu njene rehabilitacije moglo bi se raspravljati. Stručnjaci s kojima je Nacional razgovarao podsjećaju kako su mediji u to vrijeme pisali da se Janica Kostelić oporavlja izvrsno i brže nego što se očekivalo. Zato smatraju da je moguće da se iz raznih razloga nije posve pridržavala cjelovitog protokola o fizikalnoj rehabilitaciji i da je zato pretjerano opterećivala desno koljeno. Napori za njeno desno koljeno nisu se primjećivali. Oni su ostali u sjeni njenih fantastičnih sportskih uspjeha. No dvije godine poslije, najvjerojatnije baš zbog tih napora, Janica Kostelić osjetila je nove bolove, ovaj put u desnom koljenu. Uslijedile su nove tri operacije, a potom i dijagnoza oštećenja hrskavice.

Ovisno o tipu ozljede hrskavice, primjenjuju se i razne tehnike liječenja. U Hrvatskoj će ove jeseni biti poduzeta prva operacija tijekom koje će pacijentu biti ugrađen dio nove hrskavice, uzgojen u laboratorijskim uvjetima. Riječ je o najsuvremenijoj tehnici, kojom se umjetno uzgojenim dijelom hrskavice nadomješta njen oštećeni dio.

Janica Kostelić vjerojatno ima nešto drukčiju ozljedu hrskavice. Prema procjenama stručnjaka, njena hrskavica vjerojatno je zbog preopterećenosti na cijeloj svojoj površini stanjena. Ako se zbog prevelikih napora hrskavica stanji samo 1 milimetar, osjećaju se vrlo neugodni bolovi u koljenu. To se kod Janice Kostelić moglo vidjeti i nakon nekoliko skijaških utrka prošle sezone. Sportski komentatori s divljenjem i ushitom govorili su hvalospjeve Janici Kostelić koja je prošle sezone pobjeđivala unatoč bolovima u desnom koljenu, s bolnom grimasom na licu nekoliko sekundi nakon prolaska kroz cilj i pobjede nad konkurenticama.

Stručnjaci procjenjuju da upravo bolove zbog oštećenja hrskavice nakon svojih nedavnih operacija osjeća Janica Kostelić. Te tvrdnje oni potkrepljuju i time što se nakon operacija meniska u pravilu ne osjećaju bolovi, a same operacije traju vrlo kratko, gotovo su rutinske. Zato nije teško okvirno izračunati kakvog bi se protokola o fizikalnoj terapiji trebala pridržavati Janica Kostelić. U takvim slučajevima pacijent se treba strogo odmarati između 3 i 5 mjeseci. Posljednjoj operaciji Janica Kostelić podvrgnuta je 7. srpnja 2003. To znači da bi ona morala mirovati barem do sredine listopada, a vjerojatno i dulje. Preporučuje se da to mirovanje traje bar do sredine studenoga. U tom razdoblju ona može samo plivati, voziti bicikl i raditi pokrete bez opterećenja. Tek potom može početi pravocrtno trčati. Ako tada ne bude bolova, provjerava se ravnoteža i stabilnost koljena, a posebno se gleda je li ozlijeđeno koljeno toplije od normalnog. Tek ako je sve u redu, mogu početi s detaljne i ozbiljne pripreme. To znači da pripreme eventualno ozbiljno mogu početi sredinom predstojeće sezone. No stručnjaci upozoravaju da i hrskavica teoretski može imati sindrom preopterećenosti, čemu bi trebalo posvetiti posebnu pažnju. Zato sugeriraju odmor tijekom cijele sezone.

Takva dijagnoza teško bi se izbjegla čak i da Janica Kostelić nije bila operirana čak tri puta u tri mjeseca, te da je nije svaki put operirao drugi liječnik. Svaki od tih liječnika vrhunski je stručnjak, ali i vrhunski stručnjaci često primjenjuju različite metode. Neki od njih u nekim slučajevima čak i žure s operacijama kad vide da su za pacijenta dobili slavnog sportaša, kako bi mogli upisati “rijedak trofej” u svoj životopis.

Vezane vijesti

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Vonn oborila rekord Janice Kostelić

Austrijska skijašica Michaela Kirchgasser pobjednica je posljednje slalomske utrke Svjetskog kupa u Schladmingu, dok je Amerikanka Lindsey Vonn… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika