Objavljeno u Nacionalu br. 405, 2003-08-19

Autor: Berislav Jelinić

EKSKLUZIVNO: VLASTA PAVIĆ NA ODMORU U GRADSKOJ VILI ZAGREB

Gledam 'Čaroliju' i uživam u pogledu s terase Vile Zagreb

Vlasta Pavić, zagrebačka gradonačelnica, na ljetnom odmoru bila je u Mošćeničkoj Dragi, u Vili Zagreb, čiju unutrašnjost Nacional prvi put pokazuje javnosti: većinu vremena Bandićeva nasljednica provela je s prijateljicama i teniskim partnericama Marinom Mihelić i Lindom Lukšetić, kupajući se te pripremajući ljetne specijalitete u ogromnoj i bogato opremljenoj kuhinji zagrebačke rezidencijalne vile

Vlasta Pavić zasad je u Vili intervenirala samo tako što je naručila da se sve prostorije iznova oličeVlasta Pavić zasad je u Vili intervenirala samo tako što je naručila da se sve prostorije iznova oliče“Molim vas, samo nemojte doći prije podneva. Ni sama nisam znala da mogu toliko dugo spavati. Očito je da mi odmor ovdje odgovara. Posve sam opuštena i vjerojatno mi je zato san dug. Svakog dana spavam čak do 9 sati ujutro, što je za mene nevjerojatno dugo”, rekla je prošlog tjedna Nacionalovoj ekipi Vlasta Pavić, zagrebačka gradonačelnica.

U VILI ZAGREB SAMO JE SMJEŠTAJ BESPLATAN 'Zagrebački gradonačelnik ima pravo koristiti Vilu Zagreb za reprezentativne svrhe, ali može se u njoj i odmarati. Ne plaća se smještaj, no sve druge troškove ljetovanja plaćam sama' 'KUHAM LAGANU LJETNU HRANU' 'Kuham svoja omiljena jela - špagete sa šalšom, punjene tikvice i drugu laganu ljetnu hranu: u kuhinju uglavnom ulazim nakon jutarnjih šetnji s prijateljima i nakon eventualnog prijepodnevnog kupanja' VLASTA PAVIĆ I LOVRANSKI MESAR ANĐELO 'Tijekom prijepodneva obavezno odem do Lovrana na tržnicu: ondje već imam i svog mesara Anđela, gdje svakodnevno kupujem namirnice' 'Svakog dana spavam čak do 9 sati ujutro, što je za mene nevjerojatno dugo: ni sama nisam znala da mogu toliko dugo spavati, očito je da mi odmor ovdje odgovara' Ona se proteklih desetak dana odmarala u Mošćeničkoj Dragi, desetak kilometara udaljenoj od Opatije. Ondje je bila smještena u Vili Zagreb koja je već 43 godine u vlasništvu grada Zagreba. Iako su u vili prije Vlaste Pavić godinama odsjedali njeni prethodnici na funkciji zagrebačkoga gradonačelnika, interijer Vile Zagreb sve do proteklog tjedna bio je posve nepoznat javnosti.

Vlasta Pavić nije puno razmišljala nakon što ju je Nacional zamolio da je posjeti, te dozna gdje se i kako odmara. “U javnosti se otprilike svake godine u ovo vrijeme stvarala nekakva fama oko Vile Zagreb. No ona je ostala nepoznata javnosti samo zato što nitko od novinara zapravo nije ozbiljno zamolio da je dođe vidjeti. Ja doista nemam razloga skrivati mjesto gdje se odmaram, niti način svog odmora. Ove sam godine na godišnji odmor došla posve opuštena i provodim ga točno onako kako želim. Ukratko, gledam sapunicu ‘Čaroliju’ i uživam u pogledu na pučinu s terase Vile Zagreb. Taj se pogled također može nazvati čarolijom, tako da bi se moglo reći da ove godine uživam u dvije čarolije”, priča Vlasta Pavić.

Ipak, svoj godišnji odmor Vlasta Pavić ne provodi posve neaktivno. Svaki dan kuha i u kuhinji s pogledom na more svakog dana zna provesti i više sati.

“Kuham s osobitim zadovoljstvom, a prijateljima i gostima spremam svoja omiljena jela. To su špageti sa šalšom, punjene tikvice i druga lagana ljetna hrana. U kuhinju uglavnom ulazim nakon jutarnjih šetnji s prijateljima i nakon eventualnog prijepodnevnog kupanja. Tijekom prijepodneva obavezno odem do Lovrana na tržnicu. Ondje već imam i svog mesara Anđela, gdje svakodnevno kupujem namirnice”, kaže Vlasta Pavić.

Doista nije teško provesti i nekoliko sati u kuhinji Vile Zagreb. Kuhinja je u prizemlju vile i zauzima 40-ak četvornih metara. Ispred kuhinje je terasa s pogledom na more, a sam prostor kuhinje podijeljen je u dvije prostorije. Glavnim prostorom dominira velika radna površina, a u manjem prostoru nalaze se dva hladnjaka i drugi kućanski aparati. Kuhinja je sva u bijelom, a prije nekoliko godina uredila ju je Marina Matulović-Dropulić, tadašnja zagrebačka gradonačelnica.

Poslije kuhanja, koje zna potrajati i do 16 sati, gradonačelnica se opet odmara. Najveći dio vremena provodi s Marinom Mihelić i Lindom Lukšetić, svojim prijateljicama i teniskim partnericama.

“Igramo zajedno tenis, kupamo se i zabavljamo. Puno vremena provodimo u šetnji i druženju s našim brojnim prijateljima koji žive u Opatiji, ili su podrijetlom s toga područja, a danas žive i rade u Zagrebu”, govori Vlasta Pavić.

Najviše vremena Vlasta Pavić provodi na velikoj terasi smještenoj ispred dva luksuzna salona koje je prije desetak godina preuredio Branko Mikša, koji je sredinom 90-ih bio zagrebački gradonačelnik. S te terase fantastično se vidi cjelokupni kvarnerski zaljev, a na ogradu terase svakodnevno dolijeće i jedan galeb kojega Vlasta Pavić svakog poslijepodneva hrani.

“Galeb je ovdje svakodnevni gost. Praktično smo ga pripitomili, jer je lako podmitljiv. Svakog dana zna pojesti solidan obrok, a ima i svoju posudu za vodu”, kaže Vlasta Pavić. “Nije čudno što je galeb odabrao baš našu vilu, jer je ona vjerojatno najljepša u okolici. Vilu Zagreb je oko 1960. od ovdašnje općine bio kupio Većeslav Holjevac, tadašnji zagrebački gradonačelnik. On je vilu kupio u reprezentativne svrhe, tako da Zagreb nije zadužio samo onime što je napravio u samoj hrvatskoj metropoli. Vila Zagreb koristi se kao i palača u Dvercima. Zagrebački gradonačelnik ima je pravo koristiti za reprezentativne svrhe, ali može se u njoj i odmarati, kao što i ja to činim. Gosti grada Zagreba, kao i ja, ne plaćaju smještaj. No sve druge troškove ljetovanja plaćam sama.”

Osim nje, Vilu Zagreb koriste i gradonačelnici gradova prijatelja Zagreba, kao i oni strani dužnosnici s kojima grad Zagreb tijesno i kvalitetno surađuje.

“Krajem tjedna ovamo će ponovno doći Gabor Demszy, gradonačelnik Budimpešte, s obitelji. On je ovdje već boravio nekoliko dana, a vilu koristi više od svih nas. Inače, on je ovdje kupio i kuću za svoju obitelj. Trenutačno je uređuje i pozvana sam da ga posjetim. U međuvremenu me je zamolio da mu pričuvam malu barku koju je kupio od mještana i također je uredio. Na nju je također jako ponosan”, kaže Vlasta Pavić.

O Vili Zagreb brine se dvoje namještenika grada Zagreba, koji šest mjeseci godišnje provode u kući koja je smještena iznad pomno njegovanog vrta. Ispod domarove kuće i vrta nalazi se i igralište za odbojku, jedan koš za košarku, a na tom igralištu postavljen je i stol za stolni tenis. Taj dio Vile Zagreb je iznad šetališta koje prolazi tik uz samu vilu, a s vilom je povezan stazom koja je izgrađena tako da izgleda poput mosta iznad šetališta. Posebno lijepo dvorište nalazi se i neposredno uz vilu. U dijelu tog vrta je i odvojena biblioteka te poseban prostor za pripremanje roštilja.

Vila Zagreb u potkrovlju ima tri spavaće sobe i dvije kupaonice. Na etaži ispod nalaze se još dvije spavaće sobe i kupaonica, a ispod njih su saloni koje je uredio Branko Mikša. Vlasta Pavić zasad je u Vili intervenirala samo tako što je naručila da se sve prostorije iznova oliče. Sve prostorije zahtijevaju posebno održavanje tijekom cijele godine. Vila Zagreb praktično je sagrađena u kamenu koji je dijelom ispod morske površine, pa se zato sve prostorije moraju većim dijelom godine grijati kako vlaga ne bi oštetila cijelo zdanje.

“Koliko sam čula, vilu je dao izgraditi neki talijanski brodovlasnik iz Trsta, koji je imao retardirano dijete. Zato je zatražio da se neki dijelovi izgrade s posebnim detaljima, koji bi mogli privući pozornost njegova djeteta. Tako su rubovi terase obrubljeni sitnim kamenjem, a u neke stepenice uzidane su školjke. Rado ovdje boravim, jer se posve opustim. Bila sam ponijela opremu za golf, jer me prijatelj pozvao da u jednom sportskom objektu malo vježbamo, ali mislim da sam ponijevši tu opremu bila malo preambiciozna. Prošle sam godine ovdje također provela desetak dana, iako sam neko vrijeme lani bila i na Silbi. Tijekom godine, kad mogu, vikendom dođem ovamo, jer se ovdje najbolje odmorim”, kaže Vlasta Pavić.

Zagrebačka gradonačelnica nije se posve isključila iz poslovnih obaveza. Svakodnevno je u kontaktu sa svojim suradnicima i prati što se u Zagrebu događa.

“Nije bilo nikakvih problema u funkcioniranju grada. Kao stranačka kolegica pomno pratim i kako se oporavlja moj zamjenik Milan Bandić. On bi ovdje bio rado viđen gost i ne moram posebno napominjati da je ovdje s obitelji uvijek dobro došao. No mislim da ipak liječnici najbolje znaju kakva je vrsta odmora njemu trenutačno najpotrebnija. Jako mi je drago čuti da se dobro oporavlja. Očekujem da će se Bandić uskoro vratiti u politiku i na posao. No unatoč njegovim zdravstvenim problemima, u gradskom SDP-u nije se ništa značajnije promijenilo, iako je razlog možda i to što tijekom ljeta zamre većina političkih aktivnosti. Jedina je novost to što prisustvujem sjednicama predsjedništva SDP-a. To i ne čudi, jer bliži se predizborna kampanja, a zagrebački SDP u njoj će imati vrlo značajnu ulogu”, govori Vlasta Pavić.

Nakon njenog povratka u Zagreb u vilu će stići Viltrud Topić-Mimara i u njoj provesti desetak dana do kraja kolovoza. Ona živi u Salzburgu i vilu koristi na temelju dogovora s gradom Zagrebom. Tijekom rujna očekuje se dolazak gradonačelnika Mainza s obitelji, a u srpnju je u vili boravio Stašo Melkovski, predsjednik skopske gradske skupštine. Međutim, u jednoj drugoj obližnjoj vili mogu uživati i ostali djelatnici gradske uprave.

“Grad Zagreb u Lovranu posjeduje i Vilu Santa Marija. To je uz Vilu Frappa jedna od najljepših vila na tom području. U njoj je smješteno naše sindikalno odmaralište, tako da ja kao gradonačelnica nisam jedina koja je smještena u vili”, kaže Vlasta Pavić.

Vezane vijesti

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Todorićeva bitka za Lenjingrad

Hrvatski koncern Agrokor, po svemu sudeći, ima bolje šanse za preuzimanje ruskog maloprodajnog lanca Lenta od svojih konkurenata u tom projektu, a… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika