Objavljeno u Nacionalu br. 408, 2003-09-11

Autor: Marko Ćustić

EKSKLUZIVNO

Goran Milić ucjenjuje Bernieja Ecclestonea

Prvi čovjek Formule 1 i jedan od najbogatijih ljudi svijeta Bernie Ecclestone govori za Nacional kako je urednik HTV-a Goran Milić pokušao od njega iznuditi novac

Ecclestone je izravno optužio urednika Hrvatske televizije Gorana Milića za pokušaj iznude, a svoje je optužbe potkrijepio dvama pismima koje je primio od Milića u lipnju i ožujku  ove godineEcclestone je izravno optužio urednika Hrvatske televizije Gorana Milića za pokušaj iznude, a svoje je optužbe potkrijepio dvama pismima koje je primio od Milića u lipnju i ožujku ove godine“Taj čovjek, Goran Milić, nazvao me nekoliko puta telefonom tijekom posljednjih mjeseci. Kazao mi je da mi želi pomoći jer stvari mogu krenuti vrlo loše po mene, loše za mene u Hrvatskoj, loše za moj imidž. Nije spominjao konkretne novčane iznose, ali je bilo očito da govori o novcu i apsolutno očito da je riječ o iznudi”, kazao je u telefonskom razgovoru Bernie Ecclestone, najmoćniji čovjek Formule 1 i vlasnik četvrtine tvrtke Formula One Administration, koja drži sva televizijska prava za taj sport.

Ecclestone je izravno optužio urednika Hrvatske televizije Gorana Milića za pokušaj iznude, a svoje je optužbe potkrijepio dvama pismima koje je primio od Milića u lipnju i ožujku ove godine.

Financijska kompenzacija koju je Milić spominjao trebala je biti namijenjena Srebrenki Herold-Mijatović, HTV-ovoj novinarki koja je prije tri godine ozlijeđena na, sada već bivšoj, jahti obitelji Ecclestone “Petara” na vezu u Bolu na Braču. Srebrenka Herold-Mijatović tada je, kažu svjedoci i policijsko izvješće, u alkoholiziranom stanju pala sa stepenica i udarila glavom, te zadobila teške ozljede, nagnječenje mozga i frakturu lubanje.

Ecclestoneovi su inače jedna od najbogatijih svjetskih obitelji s imetkom procijenjenim na tri milijarde funti. Bernie Ecclestone i Slavica Radić upoznali su se u Monzi na utrci Formule 1 1982. Riječka manekenka radila je tada za modnu kuću Giorgio Armani, a u Monzi je predstavljala novu sportsku kolekciju odjeće. Ecclestone joj je prišao i ponudio coca-colu. Danas, dvadeset i dvije godine poslije, imaju dvije kćeri, Tamaru i Petru. Po njima je nazvana obiteljska jahta “Petara”, 20 milijuna dolara vrijedno plovilo sa sedam apartmana. Prije te “Petare” imali su drugi brod istog imena, na kojem se i dogodio povod za Milićev nastup prema Ecclestoneovima.

Ecclestoneova supruga Slavica Radić-Ecclestone ispričala je u telefonskom razgovoru za Nacional kako je izgledao taj 20. srpnja 2000., koji je završio teškim ozljeđivanjem Srebrenke Herold-Mijatović. Kako je kazala, tog ju je dana pozvala u goste na svoju jahtu jer je od prije poznavala njezina supruga. Naime, Vlado Mijatović je organizirao modne revije u vrijeme dok je Slavica Ecclestone u Hrvatskoj radila kao manekenka.

“Cijeli dan smo bili na brodu. Srebrenka Herold-Mijatović govorila je da je najsretnija žena na svijetu jer je na mom brodu, da se osjeća kao malo dijete. Moj brat ju je cijeli dan vozio na jet-skiju. Počela je piti od jutra, moram priznati da nisam znala da toliko pije”, rekla je Slavica Ecclestone.

Navečer je organizirana večera na “Petari”, i to za Slavicu Ecclestone s djecom, njenog brata i šogoricu, te Srebrenku Herold-Mijatović. Slavica Ecclestone kaže da je to bila obična večera, nikakva posebna prigoda: “Nakon što je cijeli dan pila aperitive, rakije i piva, navečer je pila šampanjce i opijala se. U jednom je trenutku zalijevala mog brata šampanjcem i vikala: ‘Ja sam toliko hepi! Presretna sam što sam tu!’ Oko deset sati otišla sam na spavanje. Nakon nekih pola sata u sobu mi je ušla moja sluškinja Filipinka sva oblivena krvlju i kazala da mi je pala prijateljica.”

Kad je izašla iz kabine, Slavicu Ecclestone dočekao je stravičan prizor: Srebrenka Herold-Mijatović ležala je u besvjesnom stanju sva u krvi pod stepenicama kojima se penje na most kapetanu broda. Bilo je očito da se, penjući se uz stepenice, saplela, vjerojatno na crnu dugu večernju haljinu koju je nosila.

“Došli su liječnici iz Bola, po zadahu su osjetili da je jako pijana, pa nisu htjeli ništa raditi. Moj kapetan je probudio nekog lokalnog da je hidrogliserom prebaci do bolnice. Sljedeće jutro došla je policija da uzme zapisnik i njezin suprug, koji je još uvijek bio pijan, ničeg se nije sjećao. Policajac ga je, sjećam se, pitao hoće li teretiti brod, hoće li biti kakve tužbe, a on je rekao samo ne, ni govora, bili smo veseli, bili smo pijani”, kazala je Slavica Ecclestone.

Hidrogliser kojim je Srebrenka Herold-Mijatović prevezena u Split na KBC Firule platila je Slavica Ecclestone, kako kaže, gotovinom, a cijena hitnog prijevoza bila je nekoliko tisuća tadašnjih maraka: “Odmah sam iz vlastitog džepa dala još novca Vladi Mijatoviću za potrebe liječenja, njegovih avionskih karti za odlazak u Zagreb i povratak i ostalih troškova. Ukupno, s hidrogliserom, bilo je to oko 15-20 tisuća maraka. Pet sam dana bila u šoku jer sam mislila da će ona umrijeti. Bila je u komi. Prva sam sjela u auto i otišla u splitsku bolnicu i mene je prvu vidjela kad se probudila. Stigla sam prije njenog supruga. Bernie i ja smo na četrdeset stupnjeva vozili do splitske bolnice da je vidimo. Mentalno sam propatila puno toga, i ta pijanica me sad tako ucjenjuje. To je toliko jadno. Kad mužu kažem da će mi neki Hrvat doći na brod, odmah mu je loše.”

Nacionalovi izvori potvrdili su da je Srebrenka Herold-Mijatović u bolnicu dopremljena u alkoholiziranu stanju. Štoviše, čim se probudila iz nesvijesti molila je da se podatak o njenom alkoholiziranom stanju ne unosi u bolnički zapisnik. Uznemirila se kad je doznala da je taj podatak već unesen u zapisnik, te da je testiranje na alkohol na zahtjev policije obavljeno na njoj dok je bila u nesvijesti.

Slavica Ecclestone kaže da je jedini kontakt koji je imala sa Srebrenkom Herold-Mijatović nakon što se ova oporavila završio vrlo neugodno: “Nazvala me i preko telefona tražila milijun dolara za pretrpljenu štetu. Rekla sam joj da je pretjerala i tu je naš razgovor završio. Ja sam od tada cijelo vrijeme šutjela jer nisam htjela izazvati skandal, ali sad kad me ucjenjuju i prisjećaju na taj događaj, ne mogu više izdržati. Sve je bilo u redu dok nisu počela stizati pisma i prijetnje. To je krenulo kad se upetljao taj Milić, on joj valjda daje savjete.”

Goran Milić je, kako je i sam priopćio Ecclestoneu, šef Srebrenki Herold-Mijatović na HTV-u. Milić je bio jedan od poznatijih televizijskih novinara u bivšoj Jugoslaviji. Uređivao je i vodio Dnevnik na TV Beograd, bio dopisnik iz New Yorka, a posljednji premijer SFRJ Ante Marković imenovao ga je direktorom i glavnim urednikom Yutela, postaje koja je bila smišljena da brani reformistički projugoslavenski smjer u politici. Nakon propasti Yutela radio je u tabloidima ST i Panorama, pa je sredinom devedesetih osvanuo na propaloj Mreži s emisijom “TV Sudnica”. Kako je još od početka devedesetih bio miljenik Franje Tuđmana, na njegovu je inicijativu 1997. bio pozvan na državnu televiziju kao urednik, gdje radi i danas.

O tome kako ga je Milić kontaktirao Ecclestone kaže: “Taj čovjek me nazvao i kazao da mi želi pomoći jer bi to inače moglo biti vrlo loše za mene. Ja sam kazao, ako nas netko želi tužiti, nema problema, neka nas tuži. Inzistirao je da bi taj slučaj bio vrlo loš za mene u Hrvatskoj, loš za moj imidž, a on mi ga ne bi htio uništiti. Govorio je kako ta novinarka sada ne može raditi. Odgovorio sam mu da je nisam ja bacio niz stepenice. Kazao sam da je to cijena pijanstva. Nitko drugi nikad nije pao niz stepenice na mom brodu. Svi koji su bili na brodu slažu se da je bila pijana.”

Ecclestone kaže da je tijekom posljednjih pola godine primio nekoliko poziva od Milića, i da je HTV-ov urednik uvijek bio vrlo pristojan, predstavljajući se kao posrednik kojem je samo u interesu da pomogne i spriječi problem. Također, Ecclestone kaže da oprezni Milić nije govorio o konkretnim svotama, iako je dao do znanja da bi Srebrenki Herold-Mijatović netko trebao nadoknaditi to što je onesposobljena za rad.

“Ali bilo je apsolutno očito da je riječ o iznudi. Da budem potpuno iskren, kazao sam mu da bih rado platio troškove potrebne da nas tuži. Uglavnom je govorio kako mi želi pomoći i ako ne učinim nešto u određenom vremenu, dogodit će se nešto drugo. Ja sam odmah odbio i kazao da me mogu tužiti. Kao prvo, ako bi htjeli suđenje u Engleskoj, vrijeme im je isteklo i nastupila je zastara. Ako tuže u Hrvatskoj ? vlasnik broda je engleska kompanija, i ne znam kako bi to išlo pred hrvatskim sudom, pa na osnovi svega toga zaključujem da su glupi.

Ustvari, glupi su kako god da okrenete. Došla je na naš brod, totalno se alkoholizirala, pala niz stepenice i onda se žali nama. Iskreno, nadam se da će to završiti na sudu. Ispričavam se jer nemam puno vjere u vaše sudove, ali bilo bi mi drago vidjeti taj slučaj na engleskom sudu”, kazao je Ecclestone.

Već je bilo pokušaja ucjene Ecclestonea iz Hrvatske. Prije šest godina je Riječanin Momir Blagojević dao intervju tabloidu Imperijal u kojem je ustvrdio da je Ecclestoneova supruga Slavica krajem sedamdesetih bila agentica Udbe koja je svojim dražima mamila sigurnosno zanimljive osobe u krevet i od njih izvlačila informacije. Ecclestone je pobjesnio, i iako je navodno supruga htjela da se cijeli slučaj s Imperijalom pusti da padne u zaborav, tužio Blagojevića i novinara koji je pisao članak. Tada je Blagojević učinio nešto što je jedan Ecclestoneov biograf ocijenio slaboumnim potezom. Nazvao je Ecclestonea i zatražio milijun dolara u zamjenu za povlačenje priče o njegovoj supruzi. Ecclestone je pristao da pošalje Blagojeviću svoje odvjetnike, a zatim je umjesto njih na sastanak u Rijeku uputio novinare Sunday Mirrora. Oni su snimili bizaran razgovor s Blagojevićem u kojem je on priznao da je optužbe isfabricirao da bi se osvetio Slavici Ecclestone jer mu nije htjela financijski pomoći, te nastavio inzistirati na isplati milijun dolara za povlačenje svih tvrdnji. Sve je završilo naslovnicom Sunday Mirrora i službenim isprikama Blagojevića i Imperijala.

Drugi slučaj nije bio prava ucjena, ali se može protumačiti kao sirov pokušaj da se od Ecclestonea izvuče nešto novca. Naime, Ecclestone je tri godine pregovarao s riječkim Gradskim poglavarstvom o kupnji grobnice na riječkoj Kozali. Na kraju je pročelnica Ureda grada Rijeke Ksenija Linić, supruga potpredsjednika Vlade Slavka Linića, zatražila dva milijuna eura za najam, ne kupnju, zapuštene grobnice na Kozali. Ecclestone je od takve neumjerene ponude smjesta odustao.

Sve te slučajeve Ecclestone je komentirao riječima: “Hrvati nisu baš vješti ucjenjivači. Trebali bi se malo posavjetovati s nekim kako se to radi. Ne bi im to puno pomoglo, ali možda bi ipak bolje obavili posao.”

Milićeva pisma Ecclestoneu

Uz faksimile dvaju Milićevih pisama Ecclestoneima Nacional donosi i prijevod. Prilikom prijevoda su očite gramatičke i pravopisne pogreške iz originala ispravljene, a neke očito pogrešne riječi zamijenjene riječima koje se slažu s kontekstom.

N/R g. Bernie i gđa Slavica Ecclestone
Draga Slavica i Bernie,

Velika vam hvala što ste poslali adresu Petarine osiguravajuće tvrtke koja bi mogla ponešto pomoći Srebrinoj molbi. Na nesreću, ne uspijevam pratiti sve korake koje poduzimaju Srebrini odvjetnici, ali sam čuo da će tužiti u Hrvatskoj. Također, javni interes za cijeli događaj ne bi se mogao ograničiti samo na Hrvatsku, ali kako ste mi rekli “nije nas briga”, nadam se da takav publicitet neće štetiti vašoj dobro poznatoj reputaciji. U svakom slučaju, poznajući Srebru (usprkos njenim medicinskim uspjesima i porazima), ne očekujem da će ona tisku dostaviti ikakve krive informacije. Ipak, što sam htio izbjeći uz svaku cijenu, možda će se dogoditi u obliku novinskog serijala (u Engleskoj), koji bi, iako istinit, mogao izazvati neugodne osjećaje.

Pa, tako je to. Putovat ću Europom tijekom sljedećih tjedana, ako još uvijek postoji nešto što bih mogao učiniti da zadovoljim obje strane, nemojte oklijevati da me nazovete na moj mobitel (385) 98 321 354.

Srdačan pozdrav,
Goran Milić
U Zagrebu, 25. 6. 2003.

N/R Bernie Ecclestone
Otac i majka Formule 1
S dubokim poštovanjem
Dragi g. Ecclestone

Još uvijek ne znam je li ovo osobno ili poslovno pismo. Ali vjerujem da imamo zajednički interes u slučaju ozljede Srebrenke Herold Mijatović, koja se na nesreću dogodila na vašoj jahti Petara.

Prošlo je gotovo tri godine otkako je Srebra izmakla smrti te noći 20. srpnja 2000. Iz mnogih sam izvora čuo za vašu osobnu zabrinutost i početnu financijsku pomoć za njen oporavak. Također, vaš posjet Srebri u bolnici u Splitu, s vašom suprugom i Srebrinom dugogodišnjom prijateljicom, dirnula je sve kojima su poznate vaše veze s obitelji Mijatović.

Rijetki Hrvati imali su privilegij da provode novogodišnje noći ili budu primljeni u domu Ecclestoneovih.

Ne mogu reći što se dogodilo kasnije, nakon nesreće, ali znam da se komunikacija između Srebre i Slavice prekinula. Stoga osjećam kao osobnu obvezu da privučem vašu pozornost na neke činjenice koje su se u međuvremenu dogodile.

Srebrenka je pretrpjela teške ozljede i ozbiljne posljedice. Gotovo je gluha na desno uho. Ima trajnu glavobolju i često gubi osjećaj ravnoteže. Imala je jednu kompliciranu operaciju u Zagrebu i pod stalnom je medicinskom paskom.

Situacija je u mnogočemu utjecala na njenu radnu sposobnost i ne usuđuje se pojaviti na TV ekranu uživo, što joj je bila najveća radost i dokaz profesionalnog postignuća. Znam to jako dobro jer sam bio urednik emisije u kojoj je Srebrenka započela s javljanjima uživo 1997.

Danas Srebrenka proizvodi možda jednu televizijsku priču mjesečno, a prije nesreće radila ih je dvanaestak. Bojim se da će uskoro prestati aktivno raditi kao novinarka i dočekati mirovinu na nekom dosadnom administrativnom poslu. Oštećena je i financijski, jer su tijekom posljednje tri godine plaće novinara Hrvatske televizije u prosjeku porasle za 50 posto, a Srebra nije mogla biti promaknuta jer je gotovo stalno bila pod medicinskom njegom ili hospitalizirana.

Koliko znam, pokušavala je kontaktirati osiguravajuću tvrtku kod koje je Petara osigurana, ali u nevolji kakva je sada bojim se da je neće moći pronaći.

Gospodine Ecclestone… Zar je previše od mene da tražim da pomognete Srebri u ovom slučaju? Bilo da mi navedete točnu adresu osiguravajuće tvrtke na koju ona treba uputiti svoju molbu za (nerazumljivo), zamoliti ih da korektno postupe ili možda imate bolju ideju?

Srebra je realistična, skromna, ne traži milijune, ali ja kao njen uredski šef mogu potvrditi da je teško ozlijeđena, fizički i emocionalno. Kako zdravstvena njega u Hrvatskoj više nije besplatna, a cijene će u budućnosti porasti, bila bi katastrofa za Srebru kad ne bi imala neku financijsku rezervu. S druge strane, uvjeravam vas da Srebra još ima izvrsne uspomene na vaše prijateljstvo i zapanjen sam njenom lojalnošću. Dakle, molim vas g. Ecclestone i Slavice, kontaktirajte me sa svojim prijedlozima što prije možete. Konačni datum do kojeg Srebra mora uložiti svoju molbu istječe za nekoliko mjeseci, a njeni odvjetnici imaju svakakvih ludih ideja kakve svi odvjetnici imaju.

Moja adresa na netu je brisani.prostor@hrt.hr, i to je moja povjerljiva adresa. Ili me možete kontaktirati telefonom (385) 98 452 132 ili (385) 98 321 354.

Usput, pošaljite mi adresu na koju vam mogu poslati svoju knjigu “Najbolje od Hrvatske” u kojoj opisujem 250 činjenica o mojoj zemlji, a cijela stranica u boji posvećena je Ecclestoneovima i jahti Petara. Vidjet ćete, kontekst je potpuno pozitivan.

Računam na vašu diskreciju i na odgovor na moje pismo. Bila je čast imati priliku kontaktirati vas i vašu predivnu suprugu.

Goran Milić
stariji urednik Hrvatske televizije
U Zagrebu, 22. 3. 2003.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika