Objavljeno u Nacionalu br. 408, 2003-09-11

Autor: Dean Sinovčić

FRANCUSKI FESTIVAL AMERIČKOG FILMA

Harrison Ford donio Oscara Polanskom u Deauville

Američki filmski festival u francuskom gradu Deauvilleu obilježio je tihi bojkot publike, pa nijedna dvorana s najnovijim američkim kino hitovima nije bila puna, ali uobičajena najezda američkih zvijezda poput Tobeya Maguireja, Jamesa Ivoryja, Johna Cusacka nije izostala ni ove godine

Ford ne dopušta da mu netko spomene kako su mu posljednji filmovi neuspješni te da ih radi samo zbog novcaFord ne dopušta da mu netko spomene kako su mu posljednji filmovi neuspješni te da ih radi samo zbog novcaAmerički filmski festival u francuskom gradu Deauvilleu što se ove godine održava po 29. put prije mjesec je dana izbjegao najveći skandal u svojoj povijesti. Iako je to jedini europski festival koji se naziva američkim i na kojem se prikazuju samo američki filmovi, gotovo je ove godine otkazan upravo zato što su američke filmske kompanije ozbiljno razmišljale o tome da zbog loših političkih francusko-američkih odnosa zbog Iraka uopće ne dopuste prikazivanje svojih filmova u Deauvilleu. Bio je to nastavak filmsko-političkoga tihog rata koji se vodio i za vrijeme filmskog festivala u Cannesu, ali su ovog puta Amerikanci razmišljali o pravoj kulturnoj diverziji potencijalnim ukidanjem festivala. Međutim, s obzirom na to da je ovaj festival predstavljanje američkih filmova koji se krajem ljeta i početkom jeseni počinju prikazivati u Europi, novac je nadvladao političke prepreke i festival u Deauvilleu se održava te je ugostio zvijezde poput Harrisona Forda, Tobeyja Maguirea, Ridleyja Scotta i drugih.

Dapače, budući da se proteklih godina festival u Deauvilleu odvijao u isto vrijeme kada i onaj u Veneciji, ove je godine postignut dogovor o tome da se održavanje festivala u Deauvilleu pomakne za tjedan dana, tako da je otvoren 5. rujna, što je bio pretposljednji dan venecijanskog festivala, i traje do 14. rujna. Amerikanci su podijelili svoje filmske hitove na Italiju i Francusku tako da je u Deauvilleu prikazan film “Seabiscuit”, prvi ovogodišnji kandidat za Oscara, i crtić “U potrazi za Nemom” koji je najgledaniji film ove godine u Americi. Kao i proteklih godina i ove je u Deauvilleu zastupljen natjecateljski dio u kojem su Amerikanci ponovno ponudili neka sjajna ostvarenja iz nezavisne produkcije poput filmova “American Splendor”, najbolji film posljednjeg festivala u Sundanceu, i “Thirteen”, nagrađen za režiju u Sundanceu. Takvi filmovi zaslužuju i kvalitetan žiri pa je ove godine prvi put u Deauvilleu okupljen međunarodni žiri umjesto dosadašnjeg koji su činili odreda Francuzi. Za predsjednika je izabran francuski zet Roman Polanski a članovi su Claudia Cardinale, Nastassja Kinski, Ben Kingsley, španjolski redatelj Fernando Trueba i njemački redatelj Tom Tykwer. Roman Polanski iskoristio je priliku kako bi se u Deauvilleu fotografirao s nagradom Oscar. Stoga mu je u nedjelju Harrison Ford uručio Oscara za režiju filma “Pijanist”, ističući kako mu je posebno zadovoljstvo što će on to učiniti jer mu je iskustvo s Polanskim iz filma “Mahnitost” ostalo u nezaboravnom sjećanju. Tako je Polanski pokazao figu Amerikancima jer je na njihovu festivalu primio nagradu koju nije mogao u njihovoj zemlji u koju ne smije ući zbog skandala od prije 25 godina, kada je seksualno napastovao 13-godišnju djevojčicu.

Prvog dana festivala u Deauvilleu održane su manje demonstracije djelatnika zaposlenih u svim granama vezanim uz kulturu. Naime, prije nekoliko mjeseci u Francuskoj je donesen zakon koji, po njihovu mišljenju, znatno ograničava njihova prava, zbog čega je prvu večer stotinjak demonstranata došlo pred hotel “Normandy” noseći transparente na kojima se tvrdilo da se novim zakonom uništava francuska kultura. Demonstracije nisu ostavile veće posljedice među ostalim i zato što se demonstriralo na stražnjem ulazu u hotel te zato što demonstranti nisu imali hrabrosti otići pred C.I.D. (Centre International de Deauville), glavnu dvoranu u kojoj se održava filmski festival.

Tamo bi naišli na Harrisona Forda, koji je stigao u pratnji svoje djevojke Caliste Flockhart, čiji je posljednji film “Hollywood Homicide” otvorio festival u Deauvilleu. Taj film sigurno kvalitetom ne zaslužuje otvorenje nekog jačeg festivala, ali je odabran zato da bi se Fordu uručila titula počasnoga građanina Deauvillea. Naime, Ford je čest gost ovog festivala, a prošle je godine gostovao kako bi predstavio “K-19”. Harrison Ford nije znao da postaje počasni građanin Deauvillea, no to voditelje programa nije smelo da ga priupitaju misli li se jednog dana trajno preseliti u Deauville te se možda i kandidirati za gradonačelnika. Na prvo pitanje Ford je odgovorio kurtoazno “možda”, a na drugo je rekao kako svoju popularnost nikada neće iskoristiti u političke svrhe. Počasnim građaninom osobno ga je proglasio gradonačelnik Deauvillea Philippe Augier. Ako Ford to ne zaslužuje zbog svojih u posljednje slabih filmova, onda to zaslužuje po godinama jer u Deauvilleu, poznatom ljetovalištu bogatih Parižana, pretežito žive stariji ljudi među koje se on sa 61 godinom dobro uklapa.

S godinama Ford postaje sve grintaviji tako da se razgovori s njim za svakog novinara pretvaraju u noćnu moru. On ne dopušta da mu netko spomene kako su mu posljednji filmovi neuspješni te da ih radi samo zbog novca, a na konferenciji za novinare uspio je procijediti kroz zube kako se nada da će četvrti dio serijala o Indiani Jonesu koji se uskoro počinje snimati biti iznimno kvalitetan. Kada su ga novinari podsjetili na početke osamdesetih i njegove sjajne filmove, samo je rekao: “Ne želim se vraćati u ta vremena, ona su prošlost.” Mjesne novine ipak nisu željele objaviti Fordovu sliku na naslovnici nego su stavili Claudiju Cardinale s crvenog tepiha. Jedini je problem to što Claudia Cardinale nije prisustvovala otvorenju festivala nego je objavljena njezina slika s ovogodišnjeg Cannesa, što su i novinari i fotografi u Deauvilleu ismijali.

Forda je lako zaboraviti, osobito ako se već drugog dana može pogledati film “Seabiscuit” redatelja Gerryja Rossa i razgovarati s Tobeyjem Maguireom koji je ulogom Spidermana postao najveća mlada filmska zvijezda u SAD-u. Američka kritika proglasila je “Seabiscuit” prvim ovogodišnjim kandidatom za Oscara, što ne čudi jer je riječ o klasičnoj priči “from zero to hero” u kojoj Jeff Bridges glumi bogataša koji je većinu novca izgubio propašću Wall Streeta 1929., sin mu je poginuo a žena ga ostavila, Chris Cooper glumi stručnjaka za konje kojem malo tko vjeruje, Tobey Maguire je talentirani džokej koji je zbog vlastite tvrdoglavosti upropastio svoju karijeru a Seabiscuit je ime konja koji je gotovo ubijen zbog ozljede noge. Ova četiri lika naći će se zajedno i Seabiscuit će postati najbrži konj u Americi.

U razgovoru za Nacional Maguire, koji je za ovu ulogu smršavio 11 kilograma, rekao je kako ni sam ne može objasniti zašto je ovaj film postao hit u Americi. Ujedno, najavio je kako za tri tjedna završava snimanje drugog dijela “Spidermana”, o čemu ne smije previše pričati, i za čije se snimanje morao ponovno udebljati i provoditi mnogo vremena u teretani. Premijera filma “Seabiscuit” obilježena je i velikom zabavom što je održana na hipodromu u Deauvilleu, koji se smatra jednim od najljepših hipodroma u Francuskoj. Uz obilje hrane, osobito kamenica, uzvanici su mogli uživati u kaskaderskim akcijama na konjima a plesnim podijem su u sitne sate dominirale gospođe iznad pedesete, što je u skladu s prosjekom godina stanovnika Deauvillea.

Zabavi za film “Seabiscuit” prisustvovali su, osim Maguirea i Rossa, i John Cusack i Amanda Peet, glavni glumci trilera “Identity” koji je također prikazan u Deauvilleu. Cusack je poznat po ulogama nekonvencionalnih heroja a u Deauvilleu smo se uvjerili kako je nekonvencionalan i u razgovoru s novinarima. Naime, na većinu pitanja odgovara sa “da”, “ne”, “možda” i “recite vi meni što mislite o tome”, zbog čega vrlo brzo postaje naporan. Na svu sreću, 30-godišnja Amanda Peet, tv gledateljima poznata iz serije “Jack i Jill”, njegova je potpuna suprotnost. Ona je u Deauville stigla sva lepršava jer, kako je sama rekla, ima novog dečka i zbog toga što ove godine snima nekoliko potencijalnih hitova kao što su nastavak filma “Whole Nine Yards” i “Something Get to Give” u kojem joj je partner Jack Nicholson za kojeg je rekla kako je strašno seksi i jasno joj je zašto žene odmah padaju na njega.

Lepršav je bio i Jason Biggs koji je stigao kako bi predstavio treći nastavak “Američke pite” koji se zove “American Wedding”. Biggs je i prije dvije godine bio u Deauvilleu, i tada je bio vrlo sramežljiv. Sada se ponaša sasvim suprotno, što ne začuđuje jer glumi u novom filmu Woodyja Allena “Anything Else”, a u međuvremenu je u kazalištu glumio u “Diplomcu” zajedno s Kathleen Turner. S obzirom na to da se Kathleen Turner u “Diplomcu” skida, on je priznao kako se nikada ne bi mogao skinuti potpuno gol za potrebe snimanja, a u filmu “American Wedding” pokazuje golu stražnjicu za što je rekao da mu je bilo pomalo neugodno.

Sve te glumce na konferencijama za novinare pitali su o francusko-američkim odnosima i svi s oni govorili da ne znaju ni za kakve loše odnose, a najglasniji je bio James Ivory, redatelj filma “Le Divorce” koji se bavi francusko-američkim odnosima. Film je prikazan na venecijanskom festivalu, a Kate Hudson i Naomi Watts nakon Venecije nisu došle u Deauville nego je Ivory bio u društvu francuskih glumaca iz tog filma. U tom se filmu Amerikanka (Watts) razvodi od Francuza s kojim živi u Parizu a Francuzi se kroz taj razvod prikazuju sebičnim materijalistima. No Ivory je rekao kako nije želio uvrijediti Francuze iako će se sigurno naći oni koje će taj film zasmetati te je dodao kako su francusko-američki odnosi loši samo u razgovorima političara dok su obični Amerikanci oduševljeni Francuskom i Francuzima i obrnuto.

Festival u Deauvilleu, poput ostalih, također dodjeljuje nagrade za životno djelo. Ovdje se na tome ne štedi pa će te nagrade dobiti Jessica Lange, James Ivory i Ridley Scott te kompanija HBO Films. U Deauvilleu se prikazuje retrospektiva njihovih filmova među kojima će Ridley Scott prikazati svoj novi film “Matchstick Man” s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi. Pitanje je koliko će ti filmovi zainteresirati gledatelje da popune glavnu dvoranu u Deauvilleu jer se ove godine događa da ni na jednoj projekciji dvorana nije popunjena do posljednjeg mjesta. Tako je bilo čak i na svečanom otvorenju. Izgleda da Francuzi na taj način pokazuju svoje mišljenje o američkoj politici i američkim filmovima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika