Objavljeno u Nacionalu br. 415, 2003-10-28

Autor: Mislav Šimatović

Medijska ekspanzija najpoznatijeg izdavača tabloida

Švicarski medijski div u pohodu na bivšu Jugoslaviju

Vodeća medijska grupa u Švicarskoj i jugoistočnoj Europi Ringier, poznata po visokotiražnim tabloidima, prošlog je tjedna objavila preuzimanje najčitanijeg dnevnog lista u Srbiji Blica, čime su potaknute špekulacije o mogućem prodori i na hrvatsko tržište

Ringier je od njemačke izdavačke kuće Gruner + Jahr otkupio 74,9 posto dionica beogradskog tabloida, istovremeno najavivši od sljedeće godine otkup dionica istog izdavača u novinskim izdanjima u Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.Ringier je od njemačke izdavačke kuće Gruner + Jahr otkupio 74,9 posto dionica beogradskog tabloida, istovremeno najavivši od sljedeće godine otkup dionica istog izdavača u novinskim izdanjima u Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj.U petak 24. listopada švicarski medijski div Ringier objavio je transakciju kojom će krajem godine postati većinski vlasnik Blica, najčitanijeg dnevnog lista u Srbiji. Ringier je od njemačke izdavačke kuće Gruner + Jahr otkupio 74,9 posto dionica beogradskog tabloida, istovremeno najavivši od sljedeće godine otkup dionica istog izdavača u novinskim izdanjima u Češkoj, Slovačkoj i Rumunjskoj. Za Ringier je ovo važan poslovni potez u okviru strategije širenja na tržišta jugoistočne Europe jer je kupnjom Blica ostao rame uz rame s njemačkim WAZ-om, s kojim se bori za vodeću poziciju u regiji. Osim toga, preuzimanje tabloida Blic na neki je način Ringierov odgovor na WAZ-ovo nedavno preuzimanje beogradske Politike i novosadske izdavačke kuće Danas.

Nakon pokretanja novina u Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Rumunjskoj, Ringier preuzima vodeći list u SrbijiTakav razvoj događaja mogao se predvidjeti već početkom ljeta ove godine kada su se, na poziv Gabriela Dielachera iz investicijske kuće Vienna Capital Partners (VCP), u hotelu Dragutina Biondića Vili Dubrovnik tajno sastali čelni ljudi Ringiera, Gruner+Jahra i VCP-a, koja je suvlasnik Blica. Nakon što se Gruner+Jahr povukao iz tiskanih medija u Mađarskoj (jer mu mađarski antimonopolistički zakon nije dopuštao istovremeno vlasništvo nad nacionalnim tiskanim i elektronskim medijima), bilo je jasno da će to učiniti i u ostalim zemljama regije u kojima izdaje novine. Vlasnik i predsjednik nadzornog odbora Ringiera Michael Ringier očito je shvatio da mu se pruža idealna prilika da proširi poslovanje svoje kompanije na Srbiju u trenutku kada je u ostalim zemljama regije kompanija počela iznimno uspješno poslovati. Da se radi o izvrsnoj poslovnoj prilici pokazuje i informacija da su svojedobno za preuzimanje Blica bili zainteresirani Ringierov izravni konkurent WAZ te Styria.

Beogradski tabloid Blic zanimljiv je poslovni mamac iz više razloga. Radi se prije svega o najutjecajnijem dnevnom listu u Srbiji, koji prema nezavisnim istraživanjima dnevno čita preko dva milijuna čitatelja. Usto Blic s dnevnom nakladom od 140 tisuća primjeraka, uz Večernje novosti, spada u najtiražnije dnevnike u Srbiji i Crnoj Gori. Osim toga, Blic je pod uređivačkom palicom Veselina Simonovića postao simbolom otpora Miloševićevoj vladavini, a kritičku poziciju prema vlasti nije promijenio ni nakon smjene režima u Srbiji, što snažno pridonosi imidžu neovisne novinske kuće kakvom se Ringier predstavlja. S druge strane, analitičari procjenjuju da će srbijansko medijsko tržište, posebno u segmentu oglašavanja, u narednim godinama doživjeti golemi rast i vlasnicima medija omogućiti dinamičan razvoj i atraktivne zarade. Da je tomu tako najbolje govori podatak da prosječna cijena oglasnog prostora u srbijanskim tiskovinama trenutačno iznosi svega 15 posto cijene oglasa u hrvatskom novinama.

“Ulazak Ringiera na srbijansko tržište logičan je potez nakon konsolidacije poslovanja u Mađarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Slovačkoj i zauzimanja vodeće pozicije u jugoistočnoj Europi u segmentu tiskanih medija. Posljednjih smo godina pokrenuli i uložili u mnoge listove u regiji, a cilj nam je da svaki naš proizvod postane vodeći u svom segmentu, za što treba dosta vremena”, izjavila je za Nacional Silvia Lepiarczyk, direktorica Ringiera za Europu, pojašnjavajući odluku menadžmenta kompanije da tek sada prošire poslovanje u Srbiju. Na takvu odluku, kako kaže, utjecala je činjenica da je gospodarska i politička situacija u Srbiji u posljednjih godinu dana postala znatno povoljnija. “Sudeći prema situaciji na srbijanskom medijskom tržištu smatramo da imamo dosta prostora za razvoj poslovanja”, kaže Silvia Lepiarczyk.

Poznavatelji medijske scene u jugoistočnoj Europi ističu kako će ulazak Ringiera u Srbiju biti protuteža utjecaju njemačkih i austrijskih medijskih kuća, prije svega u zemljama bivše Jugoslavije gdje su glavne pozicije zauzeli WAZ i Styria, medijski div blizak socijaldemokratskoj opciji njemačkog SPD-a i novinska kuća u vlasništvu katoličke crkve u Austriji.

“Kao medijska kuća građanske provenijencije, neovisna od političkih i vjerskih opcija, Ringier će zasigurno pridonijeti društvenom razvoju i većem pluralizmu medijske scene u Srbiji. Osim toga, radi se o kompaniji koju odlikuju liberalni svjetonazor i promicanje tolerancije kroz novine koje izdaje, što je od iznimne važnosti za zemlje bivše Jugoslavije. Ringier je pokazao da zna raditi novine i mogu reći da mnogo očekujem od buduće suradnje”, izjavio je član uprave Blica Gabriel Dielacher, suvlasnik investicijske kuće Vienna Capital Partners, koja osim u Blicu, posjeduje vlasnički udio u Nacionalu.

Za Ringierov uspon tijekom posljednjih desetak godina najzaslužniji je Michael Ringier, predsjednik i suvlasnik kompanije koju dijeli sa svojim sestrama. Upravo je njegova odluka da pokrene niz listova na tržištima jugoistočne Europe koja su se počela otvarati početkom devedesetih godina stvorila od Ringiera jaki međunarodni medijski holding. Inače, Ringier je najveća švicarska i jedna od najstarijih europskih medijskih grupa, osnovana još 1831. godine. Samo u Švicarskoj izdaje 15 različitih tikovina, od kojih je najpoznatiji tabloid Blick koji se tiska u dnevnoj nakladi od 300 tisuća primjeraka. Grupa zapošljava preko pet tisuća ljudi, a lani je prijavila prihod koji je premašio milijardu švicarskih franaka (707,8 mil. eura). U Švicarskoj se Ringier bavi i produkcijom desetak televizijskih programa.

Ringier ekspanziju na jugoistočnu Europu započinje krajem osamdesetih, a danas tiska više od 20 novina i magazina u Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj i Bugarskoj, gdje je jedan od vodećih novinskih izdavača i tržišni lider u sektoru tabloida.

Danas je Ringier vodeća i najznačajnija izdavačka kuća u Češkoj ? izdaje 10 novina i magazina, uključujući i najčitanije češke dnevne novine Blesk. U Rumunjskoj Ringier izdaje 10 proizvoda i vodeći je strani izdavač novina. U Slovačkoj je Ringierova tvrtka Euroskop Ringier vodeća izdavačka kuća u sektoru časopisa sa 60-postotnim tržišnim udjelom. Nakon što je od njemačkog Gruner+Jahra lani kupio polovicu dnevnika Magyar Hirlap, Ringier je u Mađarskoj postao najveći novinski izdavač, čiji listovi svakodnevno izlaze u preko 500 tisuća primjeraka. Raznim tiskovinama Ringier je prisutan i u Kini gdje, uz knjige i turističke vodiče, izdaje 12 časopisa.

Srbijanska akvizicija Ringiera, koji je najpoznatiji po svojim uspješnim tabloidima, kojima je devedesetih godina napravio pravi boom u Češkoj i Mađarskoj, mogla bi biti znakovita za Hrvatsku. O konkretnim planovima širenja na zemlje bivše Jugoslavije u ovom trenutku ni u Ringieru ni u VCP-u nisu spremni govoriti. Kažu da će takve mogućnosti razmatrati tek nakon uhodavanja posla u Srbiji.

Kako bilo, stručnjaci procjenjuju da će Ringierovo preuzimanje Blica, za koji su interes pokazivali WAZ i Styria, spriječiti monopolizaciju medija na Balkanu i jačanje medijske koncentracije u rukama njemačkih i austrijskih magnata, što zaigurno ne može biti loše za razvoj tranzicijskih društava.

Najtiražniji Ringierovi dnevni listovi

ZEMLJA LIST NAKLADA
Švicarska Blick 292.292
Češka Blesk 432.000
Mađarska Blikk 232.600
Rumunjska Libertatea 214.400
SiCG Blic 140.000

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika