Objavljeno u Nacionalu br. 415, 2003-10-28

Autor: Dean Sinovčić

NAJTEŽI DOPING SKANDAL U POVIJESTI

Atletika će zbog THG-a ostati bez svih zvijezda

Zahvaljujući dojavi jednog trenera otkriveno je da su brojni vrhunski atletičar koristili tajnoviti stimulans THG: sada će svi uzorci urina sa Svjetskog atletskog prvenstva u Parizu biti ponovno testirani, a stručnjaci sumnjaju da taj steroid stoji iza većine vrhunskih rezultata s tog natjecanja

Prvi rezultati pokazali su da su THG koristili Dwain Chambers, europski prvak na 100 metara, Regina Jacobs, svjetska dvoranska rekorderka na 1500 metara i Kevin Toth, američki prvak u bacanju kugle.Prvi rezultati pokazali su da su THG koristili Dwain Chambers, europski prvak na 100 metara, Regina Jacobs, svjetska dvoranska rekorderka na 1500 metara i Kevin Toth, američki prvak u bacanju kugle.Nakon što je nedavno otkriveno da su vrhunski svjetski atletičari koristili donedavno nepoznati anabolički stimulans THG koji im je omogućavao da postižu svjetske rekorde i osvajaju medalje potvrđene su teze po kojima su ljudske granice u atletici odavno limitirane i mogu se probiti samo uz korištenje dopinga. THG je anabolički agens koji povećava mišićnu masu, snagu i eksplozivnost atletičara i po tome je sličan vrlo poznatom nandrolonu. Problem je u tome što sve donedavno THG nije bio poznat antidoping laboratorijama a vjerojatno ne bi ni bio otkriven da nije bilo anonimne dojave o njegovu postojanju. Prvi rezultati pokazali su da su THG koristili Dwain Chambers, europski prvak na 100 metara, Regina Jacobs, svjetska dvoranska rekorderka na 1500 metara i Kevin Toth, američki prvak u bacanju kugle. Otkriveno je da THG proizvodi ugledna američka farmaceutska tvrtka BALCO nakon čega je zatraženo da se 400 ove godine prikupljenih uzoraka urina najpoznatijih svjetskih atletičara ponovno testira na THG kako bi se otkrilo tko je još koristio tu nedopuštenu supstancu. Nitko i ne sumnja da će ponovno testiranje dovesti do poraznih rezultata za mnoge najbolje svjetske atletičare.

“Nema sporta bez dopinga”, komentira najnovije događaje dr. Božidar Fučkar, koordinator antidoping kontrole u Hrvatskom olimpijskom odboru i najveći hrvatski stručnjak za doping kod sportaša. Upućen u probleme dopinga na svjetskoj razini, dr. Fučkar priznaje da antidoping laboratoriji diljem svijeta kasne od jedne do tri godine za farmaceutskim tvrtkama koje proizvode zabranjene supstance i zato je moguće da se postižu nevjerojatni atletski rezultati bez dokaza o upotrebi zabranjenih sredstava. “THG je slučajno otkriven nakon jedne dojave i vjerujem da je to bila dojava konkurentske farmaceutske korporacije ili nekoga tko godinama nije moga postići tako efektne rezultate kakvi su postignuti na Svjetskom atletskom prvenstvu u Parizu. Stoga je pitanje otkad atletičari uzimaju to sredstvo”, kaže dr. Fučkar a dosadašnje informacije pokazuju da je u pravu.

THG je otkriven nakon što je u srpnju zasad nepoznati atletski trener javio američkoj neovisnoj antidoping organizaciji USADA imena atletičara koji uzimaju doping koji se dosad nije moga otkriti. Dostavio je i špricu s uzorkom zabranjenog sredstva. Dr. Don Catlin iz antidoping laboratorija u Los Angelesu uspio je identificirati sumnjivu supstancu te je odmah razvijen i test kojim se može otkriti THG, što je skraćenica za tetrahydrogestrinone, u mokraći sportaša. Isti anonimni trenerski izvor prokazao je Victora Contea, predsjednika i osnivača kalifornijske kompanije BALCO (Bay Area Laboratories Co-Operative) kao tvorca THG-a, o čemu je odmah obaviješteno i američko ministarstvo pravosuđa. Šef USADA Terry Madden izjavio je da je to “zavjera u koju su uključeni kemičari, treneri i sportaši koji su koristili steroid koji se nije mogao otkriti, varajući tako na natjecanjima i takmace i svjetsku javnost”. Čim je USADA došla do tako važnih informacija, obavijestila je Svjetsku atletsku organizaciju koja je potkraj srpnja i u kolovozu testirala brojne atletičare na mitinzima i treninzima, a uzorci su slani u Los Angeles. Postignut je dogovor da se svi uzorci urina atletičara koji su testirani na Svjetskom atletskom prvenstvu sačuvaju i potkraj kolovoza daju USADA pa će oko 400 uzoraka uskoro biti ponovno testirano.

I Victor Conte (53) i troje razotkrivenih atletičara tvrde da su nevini. Conte kaže da nema dokaza da THG povećava mišićnu masu, ali u to će morati uvjeriti porotu u San Franciscu pred kojom će ovih dana nastupiti. Conte je u mladosti bio darovit atletičar, studirao je na temelju sportske stipendije, ali kako tada atletika nije bila financijski unosan posao, postao je glazbenik te je kao vrstan basist nastupao u grupi simboličnog imena Pure Food and Drug Act. Glazbom se bavio od 1965. do 1983. i kao prateći glazbenik svirao na barem 15 albuma. Napušta glazbu i 1984. otvara homeopatsku kliniku, ulazi u nutricionističku industriju i osniva BALCO i sestrinsku kompaniju SNAC (Scientific Nutrition for Advanced Conditioning). Njegova osnovna teorija bila je da se svakom čovjeku mogu dati određene supstance kako bi se riješio zdravstvenih nedostataka. A 90-ih je izbila afera jer je Conte navodno plaćao liječnike koji su preporučivali pacijentima da se testiraju kod Contea i taj slučaj do danas nije riješen. Njegovi klijenti postali su brojni sportaši a prva afera s dopingom snašla ga je prije tri godine kad je na Olimpijskim igrama u Sydneyju otkriveno da je bacač kugle C.J. Hunter bio dopingiran. Hunter je tada bio suprug najbrže sprinterice svijeta Marion Jones, koja je također Conteova klijentica. Njegov prvi odgovor na otkriće THG afere bila je “ljubomora konkurentskih trenera i sportaša”, ali nakon što se afera počela širiti, on je zašutio a njegovi odvjetnici postali su njegovi glasnogovornici. Policija je obavila raciju u BALCO-u, nedavno su svi naglo zašutjeli i čeka se početak sudskog ispitivanja Contea.

“Doping kontrola i svi laboratoriji na svijetu kasne u pronalascima i analizama novopronađenih stimulativa, agenasa i kojekakvih drugih zabranjenih supstanci. Na listi zabranjenih anaboličkih agenasa THG-a 2003. uopće nije bilo, što znači da laboratoriji uopće nisu radili test na tu supstancu. Svjetska antidoping agencija WADA stavila ga je na listu za 2004. jer je dobila informacije da se taj steroid pojavio. On pripada skupini gestriona i uvršten je u anaboličke androgene steroide”, objašnjava dr. Fučkar. Sada je samo pitanje, smatra dr. Fučkar, koliko se već godina atletičari i ostali sportaši koriste tim sintetičkim anaboličkim agensom.

“Farmaceutske tvrtke koje preko svog prehrambenog odjela proizvode dijetetske proizvode i dodatke prehrani svakako su u prednosti pred nama koji se borimo protiv dopinga. Oni imaju svoje farmaceute, a pred sobom imaju i našu listu zabranjenih sredstava za 2004. godinu te dobro znaju što imaju u rukama i koliko godina novoproizvedena kemikalija može osvajati medalje. Odmah pronalaze supstance kojih nema na listi zabranjenih sredstava ”, objašnjava dr. Fučkar.

U ovom trenutku sva tri razotkrivena atletičara tvrde da nisu imali pojma što uzimaju, a dr. Fučkar tvrdi da je to doista moguće. “Ne mogu reći da su sportaši znali o čemu se radi, možda su znali njihovi treneri i liječnici. Ambiciozni treneri i liječnici daju koješta sportašu a pitanje je zna li sportaš što uzima. S druge strane, postoje sportaši koji bi uzeli bilo što, makar skratili svoj život za desetak godina i genetski uništili svoje nasljednike, samo da osvajanja medalja”, smatra dr. Fučkar.

Opće je poznato da su američki atletičari najbolji na svijetu, ali je poznato i da se godinama spominje kako su mnogi od njih dopingirani. Američki nacionalni savez štiti ih na razne načine. Dr. Fučkar potvrđuje da su takve optužbe vjerojatno opravdane i kaže da postoje načini kako da dopingirani atletičari izbjegnu doping kontrolu: jaki atletski nacionalni savezi, osobito američki, imaju svoje ljude među onima koji provode doping kontrole i među onima koji kontroliraju provedbu doping kontrole.

“Manipulacije su jako česte pri odabiru atletičara koji moraju na doping kontrolu. A i pitanje je što se događa s uzorcima urina koji putuju do grada gdje je centar za doping kontrolu. Pitanje je i imaju li oni u doping laboratoriju svog čovjeka koji može preokrenuti rezultate. Zato postoji druga kontrola, druga bočica s urinom koju obrađuje druga ekipa u drugom laboratoriju. No i tu postoji mogućnost manipulacije”, kaže dr. Fučkar. Sada, kad je afera s dopingom THG otkrivena, Američki olimpijski odbor traži od Američkog atletskog saveza da otkrije sve protuzakonitosti, ili će čelnici atletskog saveza morati podnijeti ostavke.

Osim što postoje mogućnosti manipulacije, u SAD-u postoje i snažni lobiji koji, prema riječima dr. Fučkara, žele pomiriti doping sa sportom. “Određena skupina ljudi u Americi traži da se odredi do koje je doze određeno sredstvo rehabilitacija umornog organizma a od koje je stimulans. Ta skupina tumači da se u Americi igraju po tri utakmice tjedno u NBA ligi i oni nemaju vremena za oporavak. To su supstance koje će, ako se daju u dopuštenim količinama, zaista rehabilitirati organizam u roku od nekoliko dana. No pitanje je tko ne bi uzeo malo više od dopuštenoga ako igra važnu utakmicu. Čim dopustite jedan prst, tražit će se cijela šaka i zato sam protiv toga”, kaže dr. Fučkar.

Konzekvencije ovog slučaja zasad se ne naziru. U SAD-u se traži pooštravanje kazne te se umjesto dosadašnje dvogodišnje suspenzije za one atletičare koji su prvi put uhvaćeni u uzimanju dopinga predlaže doživotna suspenzija i novčana kazna do 100.000 dolara. No treba pričekati na rezultate testiranja 400 uzoraka urina. “Bit će osnovana neutralna komisija. No mora se paziti tko će biti član komisije kako se opet ne bi prikrivali rezultati, jer tko jamči da jedan član komisije neće zataškati neke rezultate. A to se može očekivati s obzirom na milijune dolara koji se tu obrću. Napadnuta industrija, kao i sam BALCO, vjerojatno ima igrače koji će nastojati sve smiriti i zatajiti”, pribojava se dr. Fučkar. Ako se bude radilo pošteno, veli Fučkar, eliminirat će se deseci vrhunskih sportaša a atletika će neko vrijeme biti nezanimljiva, pa i na predstojećim Olimpijskim igrama u Ateni. Velika imena bit će isključena a oni mali neće se usuditi riskirati s dopingom pa će to pada atletskih rezultata.
Otkriće THG-a zabrinulo je sportaše i u drugim sportovima. BALCO je surađivao s mnogim momčadima američkog nogometa, bejzbola i NBA lige gdje su doping kontrole rjeđe i gdje je lista zabranjenih sredstava kudikamo manja. Svi sada tvrde da su Contea vidjeli jednom i nikad više i nemaju pojma zašto ih se povezuje s njim. Njihova briga ujedno je briga za vlastito zdravlje jer je poznato da doping skraćuje život. “Dizač utega, bodybuilder ili boksač koji radi pod anabolicima skraćuje život u prosjeku 10 godina. Postaju šećeraši i teški bolesnici, imaju metaboličke i genetske poremećaje koji se mogu prenijeti na potomke”, kaže dr. Fučkar, ali i dodaje da su “neki sportaši toliko upleteni da njih ne zanimaju ni zdravlje ni obitelj”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika