Objavljeno u Nacionalu br. 422, 2003-12-16

Autor: Marko Ćustić

DOSSIER: MULTIMEDIJA NA MOBILNIM TELEFONIMA

Hrvatska će po rastu slanja MMS-a preteći Njemačku i Austriju

Mobilnim telefonom se odnedavno fotografira, snima video snimke, gleda kino foršpane, igra igre i promatra križanja u potrazi za znakovima gužve: u Hrvatskoj nove multimedijske usluge imaju sve više korisnika, pa stručnjaci predviđaju nove rekorde u upotrebi mobitela

Usluga HTmobile za treću generaciju uključivat će i pregled prometnica preko postavljenih kamera. Dosad, u sklopu pilot-programa, postavljene su dvije kamere.Usluga HTmobile za treću generaciju uključivat će i pregled prometnica preko postavljenih kamera. Dosad, u sklopu pilot-programa, postavljene su dvije kamere.Polifone melodije, MMS, kamere, video streaming i ekrani u boji neki su od pojmova koje se do ove godine nipošto nije moglo povezivati s mobilnim telefonima, a neki su mnogima nerazumljivi iako se svakodnevno spominju u brojnim reklamama i novinskim člancima. Ukratko, mobilni su telefoni nakon duge stagnacije u samo nekoliko mjeseci postali puni inovacija koje su ih pretvorile u multimedijske terminale koje ljudi mogu nositi sa sobom i pomoću njih fotografirati, snimati videosnimke, slati snimljeno prijateljima putem MMS-a, multimedijskog ekvivalenta SMS-a, gledati foršpane za nove kinofilmove, igrati igre ili pogledati je li na križanju preko kojeg moraju proći prometni čep. Mobitelom se plaća parkiranje i primaju vijesti o rezultatu utakmice s fotografijom najatraktivnijega gola. Mobilni telefon podjednako je zanimljiv svima: mladi ga koriste za igranje Java igara i isticanje supkulturne pripadnosti kroz melodiju zvonjave, stariji primaju poslovne e-mailove ili čitaju najnovije vijesti iz politike na Internetu.

Modeli mobilnih telefona koji podržavaju najsuvremenije multimedijske usluge sve su jeftiniji: ekran u boji i polifonijske melodije, uz podržano slanje i primanje slike i zvuka, MMS, mogu se uz potpisivanje godišnjeg ugovora s nekim od operatera dobiti već za dvjestotinjak kuna. U slobodnoj prodaji takvih modela ima već i za manje od tisuću kuna. Modeli s ugrađenim kamerama nešto su skuplji, ali se na predbožićnim akcijama i popustima mogu dobiti već za tisuću i pol kuna, dok su cijene za najskuplje modele veće i od šest tisuća kuna.

Prvi sustav mobilne telefonije u svijetu postavile su 1946. američke kompanije AT&T i Southwestern Bell na ograničenom području najrazvijenijeg dijela SAD-a na sjeveroistoku zemlje. Sustav je bio nepouzdan, podložan prisluškivanju, dobiti vezu bilo je gotovo nemoguće a pretplatnika je bilo samo stotinjak. Sredinom pedesetih je Ericsson u Stockholmu razvio sustav mobilne telefonije koji je zauzimao cijeli prtljažnik auta i napajao se iz akumulatora vozila. Trošio je mnogo struje pa je među Ericssonovim inženjerima kružila šala da je taj mobilni telefon dovoljan za dva poziva, od kojih je drugi vučnoj službi da dođe po automobil s ispražnjenim akumulatorom.

U svijetu se idućih desetljeća pojavilo nekoliko takvih sustava i svi su imali iste probleme, do kraja sedamdesetih i otkrića nove tehnologije. Takozvana celularna tehnologija omogućila je, grubo pojednostavljeno, da više korisnika istodobno razgovara preko iste antene priključene na fiksnu telefonsku mrežu.

Do kraja sedamdesetih su i svi ostali uvjeti da započne utrka u mobilnoj telefoniji bili zadovoljeni: Intel je mikroprocesor patentirao 1971., Motorola prvi ručni mobilni telefon 1973., a finska državna kompanija za proizvodnju gume udružila se s finskom državnom tvrtkom za proizvodnju kabela u Nokiju 1967. Krenuo je užurbani razvoj takozvane prve generacije mobilnih telefona: 1977. u Chicagu, 1979. u Tokiju i Skandinaviji.

U razdoblju od 1979. do 1991. u upotrebu su u svijetu uvedeni deseci standarda mobilne telefonije, od kojih je za Hrvatsku najznačajniji NMT, nordijski standard od 1981. u upotrebi u zemljama Skandinavije i u Omanu. Naime, to je standard na kojem je bila zasnovana Mobitel mreža, dostupna u Hrvatskoj od početka 90-ih i poznata i po pozivnom broju 099.

Već 1982. su telekomunikacijske kompanije iz 26 europskih zemalja, svjesne da razjedinjenost standarda prve generacije nije u skladu s proklamiranom tendencijom europskim integracijama, donijele novi standard GSM. Standard druge, digitalne, generacije mobilne tehnologije u komercijalnu je upotrebu u Europi ušao sredinom 1991. U Hrvatskoj su i NMT i GSM tehnologija kasnile s primjenom: NMT zbog pripadnosti Jugoslavije socijalističkom bloku, GSM zbog rata.

Ipak, jednom uključena u svjetske tijekove, Hrvatska je brzo dostigla razvijene zemlje: nedavna istraživanja pokazala su da više od 60 posto kućanstava u Hrvatskoj posjeduje dva ili više mobilnih telefona, po čemu je Hrvatska u vrhu Istočne Europe.

I u svjetskim razmjerima Hrvatska je u vrhu po jednoj drugoj kategoriji korištenja mobilnih telefona, kaže Georg Muendl, član Uprave HTmobilea i glavni direktor za marketing: “S obzirom na činjenicu da su hrvatski korisnici među najvećim korisnicima SMS usluge u svijetu, HTmobile od hrvatskog tržišta mnogo očekuje, prije svega u korištenju usluge slikovnih poruka. Pretpostavlja se kako će u Hrvatskoj rast MMS-a biti brži nego u drugim državama, kao što su Njemačka, Velika Britanija ili Austrija, u kojima djeluju tvrtke T Mobilea. Također se mnogo očekuje od predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana u smislu većeg korištenja MMS-a. Pojačano korištenje novih usluga i njihovo širenje utjecat će i na cijenu tih usluga koja bi se trebala smanjivati, tako je HTmobile svojim korisnicima tijekom predstojećih blagdana omogućio dvostruko povoljniju cijenu MMS poruka.”

Georg Muendl i sam je entuzijast novih tehnologija. Taj stanfordski i harvardski student i osobno koristi MMS. Ovoga je ljeta, primjerice, bio poslovno na putovanjima u Austriji i Njemačkoj, dok mu je supruga bila na odmoru u Njivicama. Međusobno su, uz telefoniranje, kontaktirali slikovnim porukama. Ona je njemu slala svoje slike s plaže i s rive, a on je njoj slao slike s poslovnih sastanaka i iz Bonna. Osim MMS-a Muendl koristi i mobilni e-mail, te prima dnevne vijesti na mobitel.

Ipak, smatra Muendl, multimedijske usluge poput slikovnih poruka i Java igara na najsuvremenijim mobilnim telefonima namijenjene su prije svega mlađim ljudima, koje on naziva mobilnom generacijom.

“Aktualna, druga i pol generacija mobilne telefonije dopušta uporabu GPRS veze, koja dopušta protok podataka do približno 50 kb/s, čime su i omogućene usluge slanja. Zahvaljujući najnovijoj usluzi HTmobilea pod nazivom M-zona korisnici mogu na jednome mjestu pronaći dodatne usluge i sadržaje poput MMSinfa, polifonih melodija, wallpapera i Java igrica te primati ‘foto’ vijesti kao što su djevojka dana, dečko dana, glazba, film, slavni i poznati, auto/moto, sport, promet, tehnologija i događaji tjedna”, objasnio je Muendl tehnološku pozadinu multimedijskih usluga.

Igor Zlatevski voditelj je razvoja novih proizvoda u marketingu VIPneta: “VIP svojim uslugama želi život učiniti jednostavnijim, lakšim i zanimljivijim. Usluge trebaju biti korisne, kao što su primjerice prometne kamere. Naime, postavili smo kamere na križanju Ljubljanske i Savske i na Rotoru, i preko GPRS mobitela i usluge VIP-a može se na taj način pratiti stanje prometa. U perspektivi VIP namjerava postaviti mnogo više kamera i tako svojim klijentima pružiti potpunu uslugu praćenja prometnog stanja na cestama. Tako bi se vozači i korisnici te VIP-ove usluge mogli dodatno informirati o tome i uz pomoć toga izbjegavati prometnu gužvu koristeći alternativne pravce. To je jedna od usluga koje će izravno utjecati na svakodnevni život korisnika.”

Sve te fantastične usluge dostupne su već na GSM aparatima, iako se prije nekoliko godina najavljivalo da će za video i pristup Internetu biti potrebni uređaji treće, UMTS generacije. Prije nekoliko godina se najavljivalo da će veći dio Europe u 2003. biti pokriven UMTS mrežama, ali to se nije dogodilo. Propast Internet ekonomije, depresija i teroristički napad na Ameriku zaustavili su treću generaciju mobilne telefonije, koja bi zahtijevala stotine milijardi dolara ulaganja. Međutim, GSM mobilni telefoni u međuvremenu su jako napredovali, povećale su se brzine prijenosa podataka, proizvedene su izdržljivije baterije i štedljiviji ekrani u boji, pa je dio usluga rezerviran za treću generaciju stigao i na GSM uređaje.

Ipak, od UMTS-a se ne odustaje. Zlatevski kaže: “Za treću generaciju mobilne telefonije, UMTS, VIPnet je također spreman. Dokazali smo to i prezentacijom prve probne UMTS mreže u Hrvatskoj u svibnju ove godine. Ostvarili smo videopozive prema četiri najveća hrvatska grada te prvi međunarodni UMTS poziv. Zakoračili smo tako u neposrednu budućnost korištenja najsuvremenije telekomunikacijske tehnologije. I na nedavno održanom INFO sajmu na VIPnetovu su izložbenom prostoru posjetitelji mogli pogledati a i testirati neke od prednosti UMTS-a.”

“Najvažnija stvar koja razlikuje treću generaciju mobilne telefonije, koja koristi UMTS, od druge i pol GPRS generacije je pet do šest puta veći protok podataka, koji dostiže brzinu ADSL Internet veze. Tako se omogućuje slanje veće količine podataka u kraćem vremenu. GPRS tehnologija dosegla je svoju granicu, a UMTS je sljedeći korak. HTmobile posjeduje pilot program treće generacije koji u potpunosti funkcionira. Siemens mobitel treće generacije opremljen je videokamerom koja omogućava prijenos slike u realnom vremenu, dakle uz zvuk prenosi se i slika tako da je sugovornika moguće čuti i vidjeti na ekranu mobitela. Uz tu opciju, treća generacija mobilne telefonije omogućava gledanje i slušanje televizijskog i radio programa preko mobitela. Usluga HTmobile za treću generaciju uključivat će i pregled prometnica preko postavljenih kamera. Dosad, u sklopu pilot-programa, postavljene su dvije kamere, jedna na središnjoj zgradi HTmobilea u Vukovarskoj, a druga na Sljemenu. Primjenom ove usluge vlasnici mobitela koji podržavaju usluge treće generacije moći će primjerice izbjegavati prometne gužve u gradu, ili će moći izbjeći gužve na naplatnim kućicama na autocesti za vrijeme ljetne sezone. Veća brzina protoka informacija koju omogućuje UMTS otvara nove mogućnosti za praktičnu primjenu mobitela. HTmobile spreman je za uvođenje treće generacije mobilne telefonije, a pretpostavlja se kako će se, nakon dobivanja svih potrebnih dozvola, sljedeće godine UMTS usluga kao i prvi mobiteli treće generacije naći na hrvatskom tržištu. Nešto kasnije trebala bi početi i masovna prodaja ove usluge i odgovarajućih uređaja”, kaže Georg Muendl, član Uprave i glavni direktor za marketing HTmobilea.

“Godine 2001.VIPnet je omogućio korištenje prve multimedijalne usluge – VIP.funsms. VIP.mms uslugu uveo je u lipnju 2002. kao jedan od samo nekoliko operatera u Europi… Sljedeći korak bila je VIP.funmms usluga. Početkom ljeta 2003. proširili smo ponudu multimedijalnih usluga novom uslugom ? MMS razglednica. Posljednja multimedijalna usluga koju smo uveli je već spomenuti VIP.video koji omogućuje osim praćenja stanja u prometu uživo i gledanje najava najnovijih filmova i glazbenih spotova na ekranu GPRS mobilnog telefona. Želimo korisnicima pružiti usluge koje će im biti korisne te im učiniti život jednostavnijim.
Usluge se rade za sve korisnike. Fun SMS i Java igrice vrlo dobro su prihvaćene među mlađom generacijom. Kod MMS-a je situacija takva da su aparati zasad skupi, te ih mlađa generacija teže nabavlja, a samim time je i usluga još uvijek premalo korištena. Cijena aparata je zasad barijera, iako su i takvi aparati sve jeftiniji pa će i iskorištenost VIP usluga biti sve veća. VIP.infoblic mms usluga omogućava primanje korisnih informacija na zaslon mobilnog telefona kao što su vremenska prognoza, sportske vijesti, vic dana, djevojka i dečko dana… Meni osobno ta VIP usluga jedna je od najdražih i svakodnevno je koristim.
VIP.mms usluga je u prvo vrijeme bila besplatna. Tako smo željeli korisnicima omogućiti da isprobaju uslugu i odaberu one kategorije koje im najviše odgovaraju”, kaže Igor Zlatevski, rukovoditelj razvoja proizvoda u marketingu VIP-a.

Vezane vijesti

U Kini više od milijarde pretplatnika pokretne mreže

U Kini više od milijarde pretplatnika pokretne mreže

Kina je u veljači premašila brojku od milijardu pretplatnika mobilne telefonije među kojima je više od 143 milijuna pretplatnika mobilnog interneta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika