Objavljeno u Nacionalu br. 434, 2004-03-09

Autor: Maroje Mihovilović

LJUBAVNI USPJESI AMERIČKOG PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA

John Kerry nizao je samo slavne i bogate ljubavnice

Kandidatu Demokratske stranke na američkim predsjedničkim izborima Johnu Kerryju velik je politički uzor predsjednik John F. Kennedy, ali nalikuje mu i po ljubavničkim podvizima: kroz njegovu postelju prošle su bogate nasljednice, glumice i jedna Playboyeva zečica

Republikanci smatraju da bi ga možda najdjelotvornije mogli napadati na privatnom planu, i to zbog toga što je Kerry, kao i njegov politički idol, ubijeni predsjednik John Kennedy, uvijek jako volio žene.Republikanci smatraju da bi ga možda najdjelotvornije mogli napadati na privatnom planu, i to zbog toga što je Kerry, kao i njegov politički idol, ubijeni predsjednik John Kennedy, uvijek jako volio žene.Čim je senator iz Massachusettsa John Kerry poslije višetjedne borbe protiv ostalih demokratskih kandidata osigurao demokratsku predsjedničku nominaciju, našao se na udaru Republikanske stranke. Pristaše predsjednika Busha smjesta su mu počeli tražiti slabe točke i na političkom i na privatnom planu. Republikanci smatraju da bi ga možda najdjelotvornije mogli napadati na privatnom planu, i to zbog toga što je Kerry, kao i njegov politički idol, ubijeni predsjednik John Kennedy, uvijek jako volio žene. Posljednjih tjedana američke su novine otkrile da je između dva braka imao i brojne ljubavnice, od kojih su neke bile i slavne, kao glumice Morgan Fairchild i Catherine Oxenberg te kći republikanskog predsjednika Ronalda Reagana, Patti Davis.

PREKO DJEVOJKE U KLAN KENNEDY Kao student bio je u vezi s polusestrom Jacqueline Kennedy, preko koje je kao volonter ušao u politiku PROPALA AFERA S VOLONTERKOM Pokušaj medija da Kerryja optuže za preljub propao je kad se navodna ljubavnica Alex Polier javila i sve demantiralaPoznati internetski novinar Matt Drudge sredinom veljače na svom je siteu optužio Kerryja da je učinio isto ono što je američkog predsjednika Billa Clintona umalo stajalo predsjedničkog položaja, da je imao ljubavne odnose s mladom novinarskom volonterkom, kao i Clinton s Monicom Lewinsky, što je upravo Drudge 1998. otkrio javnosti.
Drudge sada tvrdi da je Kerry, koji je drugi put oženjen i ima dvije odrasle kćeri, imao izvanbračnu vezu s djevojkom koja je mlađa od njegovih kćeri. Veza je navodno počela u proljeće 2001. i trajala dvije godine. Drudge je i identificirao i djevojku koja je s Kerryjem navodno bila u vezi. To je danas 24-godišnja novinarka Alex Polier, koja je danas 60-godišnjeg Kerryja susrela dok je počinjala karijeru. Da je između njih dvoje nečega bilo, navodno su potvrdili njeni roditelji Terry i Donna Polier koji žive u malom mjestu Malvern u Pennsylvaniji. Djevojčin otac izjavio je da je Kerry proganjao njihovu kćer. “On je ljigav tip”, citira ga britanski Daily Telegraph, “a čini mi se da je to shvatila i moja kći. Zvao ju je telefonom i pozvao da se pridruži njegovu predizbornom stožeru. Ona je razgovarala s njim, ali je to odbila.”

Novinari su, naravno, sve to što Drudge tvrdi pokušali provjeriti, posebno nakon što je donedavni Kerryjev predizborni konkurent, umirovljeni general Wesley Clark, novinarima javno rekao da će se “Kerryjeva predizborna kampanja raspasti zbog slučaja s volonterkom”. Novinari su se bili utaborili pred kućom obitelji Polier u Pennsylvaniji, ne bi li u djevojku uspjeli pitati što je u tim glasinama točno, no nju nisu našli. Doznalo se da je ona nekoliko tjedana prije otputovala nekamo u Afriku. Čulo se i da je to učinila na nagovor samog Kerryja.

Novinari su je otkrili u Keniji, kamo se sklonila u kući roditelja svog mladića Yarona Schwartzmana. Njegovi su se roditelji nedavno iz poslovnih razloga preselili u Keniju, gdje i on radi u lokalnoj filmskoj kompaniji. Njih su se dvoje upoznali dok su zajedno studirali na sveučilištu Columbia u New Yorku. Navodno se ove godine planiraju vjenčati. Ona je nekoliko puta posjećivala sa svojim mladićem Keniju, ali nikada nije tamo ostala tako dugo.

Pokušaji novinara da dođu do nje nisu uspjeli pa su zaključili da ona ne želi rasplamsavati skandal. No britanski tabloid Sun tvrdio je, naprotiv, da je ona oko Božića snimila ekskluzivni intervju za jednu američku televiziju, koja ga nije htjela emitirati dok ne provjeri njene tvrdnje. Nagađa se i da se ona skriva u Africi ne na Kerryjevu molbu, nego da zaštiti ekskluzivnost onoga što je već ispričala velikim američkim medijskim kućama, možda i za novac.

Zanimljivo je da ? iako je Drudge o tome izvijestio, te iako se o tome raspisala inozemna štampa – velike američke novine i televizije jedino su nagovještavale da bi Kerry mogao biti uvučen u skandal, ne objavljujući nikakve pojedinosti. Ipak o tome je brujao cijeli politički milje, pa je morao reagirati i sam Kerry. U radijskom intervjuu energično je odbacio sve glasine: “U tome nema ničega, sve su to samo izmišljotine.”

Afera je splasnula nekoliko dana poslije, kad se prvi put oglasila i Alex Polier: u Keniji je u priopćenju demantirala sve Drudgeove tvrdnje, koje su prenijele inozemne novine, ali ne i američke. Izjavila da nikakva Kerryjeva preljuba s njom nije bilo, da su sve to izmišljotine, da nikada nije bila volonterka kod Kerryja te zamolila medije da je puste na miru. Priopćenje su objavili i njeni roditelji: potpuno podržavaju svoju kćer, potvrđuju sve što ona kaže, a demantiraju ono što su novine pisale o njima. O Kerryju imaju najbolje mišljenje, podržavaju njegovu politiku i za njega će glasovati na izborima u studenome.

Velike američke novine nisu o Alex Polier objavile ni riječ, ne želeći stvarati skandal od informacija u čiju točnost sumnjaju. No i ta prigušena afera je potaknula američke novinare da provjeravaju Kerryjev bogati ljubavni život. Utvrdili su da su Kerryja uvijek zanimale ne samo lijepe, nego i slavne i važne žene. Kao student početkom 60-ih bio je u vezi s Janet Auchincloss, mlađom polusestrom Jacqueline Kennedy, supruge tadašnjeg predsjednika Johna Kennedyja. Preko Janet Auchincloss upoznao se i sa samim Kennedyjem, koji je u ljeto 1962. sa suprugom bio na odmoru u Massachusettsu, a ona je i svoju polusestru pozvala na jedrenje. Polusestra je pak povela svog mladića Johna Kerryja. Kerry je tako uspostavio vezu s predsjedničkom obitelji i već je te godine radio kao volonter u predizbornom stožeru predsjednikova mlađeg brata Edwarda Kennedyja, što je bio početak njegove političke karijere.

John Kerry prvi se put oženio 23. svibnja 1970., neposredno nakon što se vratio sa ratišta u Vijetnamu, gdje je kao zapovjednik riječnog patrolnog broda triput bio ranjen i dobio dva odličja za hrabrost. Njegova prva supruga Julia Thorne bila je sestra blizanka njegova najboljeg prijatelja Richarda Thornea, s kojim se družio još iz gimnazijskih dana. Richard i Julia Thorne bili su iz imućne obitelji iz Pennsylvanije. John Kerry i Julia Thorne dobili su dvije kćeri, ali su se nakon 12 godina braka 1982. razveli. Ona s drugim suprugom odvjetnikom sada živi u Montani.

Julia Thorne je 80-ih i 90-ih objavila dvije autobiografske knjige u kojima je govorila o svom braku. U jednoj je otkrila da joj je brak bio nesretan jer ju je muž zanemarivao zbog politike. Zbog toga je pala u tako duboku depresiju da je čak razmišljala o samoubojstvu. Razvod nije prošao glatko jer su se bivši supružnici sporili oko visine alimentacije. Štoviše, ona se i nakon što je brak formalno razveden obraćala sudu da joj se alimentacija poveća, posebno nakon što je Kerry postao senator i počeo bolje zarađivati.

Nakon razvoda Kerry je postao vrlo živahan ljubavnik. Sve do 1992., kad je upoznao bogatu udovicu Teresu Heinz, kojom se 1995. drugi put oženio, Kerry je bio u vezi s većim brojem poznatih žena. Posebnu je pozornost izazivala njegova veza s Patti Davis, kćeri predsjednika Ronalda Reagana. Ona je bila u lošim odnosima s konzervativnim roditeljima i za razliku od njih liberalno politički orijentirana. U mlađim danima bila je hippie, živjela neko vrijeme s članom rock grupe Eagles, za koju je napisala i jednu pjesmu. Pokušala je napraviti glumačku karijeru, slikala se gola za Playboy, postala književnica i napisala nekoliko knjiga, među njima i autobiografski roman s ključem u kojem je svoje roditelje prikazala u lošem svjetlu. S roditeljima se pomirila tek početkom 90-ih kad je Reaganu dijagnosticirana Alzheimerova bolest.

Kerry je tih godina bio u vezi i s glumicom Catherine Oxenberg, popularnom jer je sredinom 80-ih glumila u popularnoj TV seriji “Dinastija”. Ona je unuka Pavla Karađorđevića, regenta u Kraljevini Jugoslaviji 30-ih godina nakon ubojstva kralja Aleksandra u Marseilleu.

Kerry je bio i u vezi s glumicom Morgan Fairchild, koju su početkom 80-ih smatrali ljepoticom. Glumila je u brojnim filmovima i popularnim serijama “Falcon Crest” i “North and South”. Optuživali su je da je na početku karijere nastupala u erotskim filmovima, a 90-ih je nastupila i u hrvatskom filmu “Gospa”.

Britanka Emma Gilbey, za razliku od drugih žena s kojima se Kerry družio 80-ih, nije bila visoka plavokosa ljepotica, nego oniža i debeljuškasta, ali, kako su govorili oni koje su je tada poznavali, šarmantna mlada žena koja se bavila novinarstvom. Potječe iz bogate poduzetničke obitelji, najpoznatijeg britanskog proizvođača džina. Dok je živjela u Britaniji, neko je vrijeme hodala s markizom od Worchestera. Sredinom 80-ih preselila se u SAD, jer joj se činilo da će joj kao novinarki ondje biti mnogo zanimljivije. U SAD-u se zbližila s konzervativnim satiričarom Takijem Theodoracopulosom. Veza se raspala kad se ona iz New Yorka preselila u Washington, ali su se njih dvoje često družili čak i nakon što je ona u Washingtonu ušla u vezu s Kerryjem. Taki Theodoracopulos je zabavan, šarmantan i društven pa u razgovoru sa sugovornicima svašta dozna, pa je tako i od Emme Gilbey doznao i vrlo intimne pojedinosti o njenoj vezi s Kerryjem. Na svečanoj večeri potkraj 80-ih za novinare akreditirane u Washingtonu, na kojoj su bili Emma Gilbey i Kerry, Theodoracopulos se napio upitao Kerryja: “Je li istina, senatore, da volite seks u automobilu?” To je mogao doznati samo od Emme Gilbey, kojoj je Kerry uskoro dosadio pa ga je ostavila i zbližila se s gitaristom Pink Floyda, Davidom Gilmourom.

Kerry je 1992. na Summitu Zemlje, konferenciji UN-a o okolišu, koja je održana u Brazilu, upoznao Teresu Heinz, udovicu američkog poduzetnika i senatora Johna Heinza, samosvjesnu ženu angažiranu u društvenim pitanjima te ? vrlo bogatu. Ona se 1939. rodila u Mozambiku, tada portugalskoj koloniji, otac joj je bio portugalski liječnik, a cijelu mladost provela je u Africi, u Mozambiku i Južnoafričkoj Uniji, gdje je studirala jezike pa govori pet jezika. Kao simultana prevoditeljica radila je u Ujedinjenim narodima u New Yorku i ondje upoznala Johna Heinza, nasljednika obitelji koja je još u 19. stoljeću osnovala veliku tvrtku za distribuciju konzervirane hrane, posebno poznatu po ketchupu koji nosi ime obitelji. Heinz se u nju zaljubio i protiv volje svojih rođaka 1966. njome i oženio. Dobili su troje djece. Obitelj Heinz uvijek je bila filantropski nastrojena, pa se i Teresa Heinz posvetila humanitarnoj djelatnosti, dok se njen muž više bavio poslovima i politikom.

Kada je on 1991. poginuo u avionskoj nesreći, počela je upravljati kompanijom koju je od njega naslijedila, ali se nastavila baviti i humanitarnom djelatnošću u koji je uložila golem novac, pa su fondovi kojima se financira ta aktivnost dvostruko veći od njenog osobnog bogatstva. Zbog takvog angažmana boravila je u Brazilu na Summitu o Zemlji, gdje je upoznala Kerryja. Već su devet godina u braku i uzajamno se podržavaju ? ona njega u političkom, on nju u humanitarnom radu. Sada se ona često s njim pojavljuje na predizbornim skupovima, ali mu ne može i financijski pomoći jer su predbračnim ugovorom razdvojili svoje imetke.

Mnogi su mislili da će njegova prva žena Julia Thorne, koja je na njega u braku bila kivna, nešto reći protiv njegovih predsjedničkih napora. No ona ga je pohvalila, izjavivši da je uvjerena da će biti odličan predsjednik. Njezin brat Richard, Kerryjev prijatelj iz školskih dana i urednik uspješnog magazina, pomaže Kerryju u njegovu predizbornom stožeru.

Mnoge je zanimalo i mišljenje Emme Gilbey, koja se udala za Billa Kellera, novinara i komentatora koji je lani postao glavnim urednikom najutjecajnijeg američkog dnevnog lista New York Times. Doznavši da ona i danas o Kerryju ima dobro mišljenje, američki desničarski listovi otvorili su pitanje neće li ona stoga utjecati na muža kako da usmjeri uređivačku politiku lista u ovoj predizbornoj kampanji. Neki su čak pokušali diskreditirati Kellera tvrdnjom da je on toliko pod utjecajem svoje supruge da će samo zbog nje s New York Timesom podržati Kerryja.

Postavljeno je zbog toga i službeno pitanje New York Timesu hoće li podržati Busha ili Kerryja, pa je Catherine Mathis, predstavnica NYT-a za štampu, objavila: “Bill Keller ne odlučuje koga će NYT podržati. To odlučuje urednički kolegij, a Keller je glavni urednik koji će to provesti.” No opće je mišljenje da se već unaprijed zna da će ? neovisno o tome što je Kerry nekada bio ljubavnik sadašnje supruge glavnog urednika ? NYT podržati Kerryja, ne zbog nje, nego zato što list ima liberalnu uređivačku politiku pa je znatno bliži Kerryju nego Bushu.

Vezane vijesti

Prvi Amerikanac u Pakistanu nakon ubojstva bin Ladena: Kerry dogovara...

Prvi Amerikanac u Pakistanu nakon ubojstva bin Ladena: Kerry dogovara financijsku pomoć?

Američki senator John Kerry prvi je visoki izaslanik SAD-a koji je posjetio Pakistan nakon smaknuća Osame bin Ladena prije dva tjedna, izvještava… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika