Objavljeno u Nacionalu br. 434, 2004-03-09

Autor: Dean Sinovčić

KONTROVERZNA GRADNJA ARENA ZA EURO 2004.

Taveirin arhitektonski cirkus šokirao Portugalce

Od deset stadiona na kojima će se igrati utakmice Europskog prvenstva u nogometu, tri je osmislio kontroverzni portugalski graditelj Tomas Taveira, poznat po seksualnom skandalu: većina se gradi za samo dvije utakmice i prima trostruko više gledatelja nego što je potrebno

Većina stadiona zapravo je dovršena, treba samo ušminkati neke detalje.Većina stadiona zapravo je dovršena, treba samo ušminkati neke detalje.Portugalci očekuju da će im domaćinstvo Europskog prvenstva u nogometu ove godine donijeti zaradu od 260 milijuna eura od turizma a da će svake sljedeće godine od turizma zarađivati od 180 do 360 milijuna eura. To su optimistični iznosi koji oduševljavaju Portugalce, ali do tada treba dovršiti gradnju deset nogometnih stadiona izgrađenih samo zbog Europskog prvenstva u nogometu. Većina njih zapravo je dovršena, treba samo ušminkati neke detalje, ali dok se sve približava savršenstvu, mnogi Portugalci postavljaju dva pitanja – kako to da je kontroverzni portugalski arhitekt Tomas Taveira dobio pravo da dizajnira tri od deset stadiona koji su sada tako šaroliki da ih neki nazivaju cirkusima te kako će se nakon EP-a financirati većina tih stadiona s 30 tisuća gledatelja ako dosad lokalni klubovi nisu okupljali više od 10 tisuća gledatelja. Kad smo nedavno posjećivali gradove i stadione na kojima će se igrati utakmice EP-a, naši su domaćini priznali da je javnost podijeljena oko dizajnerskih rješenja stadiona Tomasa Taveira i da ne znaju kako će se stadioni financijski izdržavati nakon Europskog prvenstva.

SPORNI POSAO NA STADIONU BENFICE Tomas Taveira tražit će od čelnika kluba Benfica 1,5 milijuna eura odštete jer mu je otkazan projekt gradnje najvećeg portugalskog stadiona TAKTIKA ZA OBUZDAVANJE ENGLEZA 'Prema engleskim navijačima bit ćemo miroljubivi, jer ako ih dočekamo s pendrecima i oružjem, razbjesnit će se i postati nasilni'Tomas Taveira vrlo je cijenjen arhitekt koji je dizajnirao tri nova stadiona, u Leiriji, Aveiru i stadion Sportinga u Lisabonu. Želio je dizajnirati i drugi stadion u Lisabonu, najveći u Portugalu, na kojem će se igrati finale Europskog prvenstva i na kojem igra Benfica, ali njegov je projekt u posljednji trenutak odbijen. Taveira je čak najavio tužbu s odštetnim zahtjevom od milijun i pol eura jer je navodno imao potpisan ugovor s čelnicima Benfice o dizajniranju stadiona, ali to mu nije pomoglo. Ipak, i tri spomenuta stadiona bila su dovoljna da se novinari, stručna i ostala javnost oglase hvalospjevima ili prosvjedima zbog šarenih stadiona, dosad neviđenima u europskom nogometu.

Taveirini stadioni šareni su iznutra i izvana. Iznutra, svi su stadioni ispunjeni sjedalima u različitim bojama, osobito stadioni u Leiriji, gdje će hrvatska reprezentacija igrati utakmice protiv Švicarske i Francuske, te u Aveiru gdje će se igrati utakmice Češke i Latvije te Češke i Nizozemske. Nešto je manje šaren stadion Sportinga u Lisabonu gdje među šarenim stolicama ipak dominira zelena boja, što je boja tog nogometnog kluba Sporting. Izvana su stadioni također šareno obojeni, s nešto blažim bojama onoga u Lisabonu. Za nogometnu javnost koja je naviknuta na jednobojnost bližu sivilu Taveirina rješenja bila su vizualni šok. Međutim, gradske vlasti u Aveiru i Leiriji, koji su vlasnici gradskih stadiona te čelnici Sportinga, vlasnici stadiona u Lisbonu bili su dovoljno hrabri i prihvatili su njegove prijedloge.

Tomas Taveira rođen je 1938. godine u Lisabonu, diplomirao je na lisabonskom Arhitektonskom fakultetu a specijalizirao se za urbanu arhitekturu. O njegovu radu objavljivane su knjige u Americi i Britaniji dok je za neka od svojih arhitektonskih rješenja nagrađen brojnim nagradama u Portugalu. Njegova arhitektonska tvrtka, osim u Portugalu, dizajnira i u bogatim zemljama poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, postavši prvi arhitekt koji je promovirao portugalsku arhitekturu izvan nacionalnih granica. Međutim, 1989. je izbio velik skandal kad su pronađene videovrpce na kojima se vidi seksualni odnos Taveire i mlade djevojke, što je Taveira snimao u vlastitom uredu. U tom trenutku Taveira je bio vjerojatno najpoznatiji portugalski arhitekt, pripadnik jet-seta, obiteljski čovjek s vezama i poznanstvima u vrhu portugalske vlasti. Zanimljivo, seksualni skandal nije otkriven u Portugalu nego u Španjolskoj, nakon čega su reagirali portugalski mediji. Nakon objavljivanja šokantnih snimaka Taveira se razveo i povukao iz javnog života, ali nije zapustio arhitekturu. Nastavio je s projektima i nakon nekoliko godina postao ponovno jedan od najtraženijih portugalskih arhitekata. Međutim, videokaseta s njegovim seksualnim avanturama i danas se može kupiti preko Interneta.

Stadion u Leiriji zanimljiv je, osim zbog dvije utakmice hrvatske reprezentacije, i zato što je vidljivo kako neće biti dovršen do početka Europskog prvenstva. Na mjestu starog stadiona na kojem igra lokalni prvoligaš Uniao Leiria iskorištena je prva razina tribina, dok je sve ostalo novoizgrađeno, što je stajalo nešto više od 48 milijuna eura. Iza sjeverne tribine veliko je gradilište koje neće biti dovršeno do EP-a na kojem će se nalaziti poslovni prostori i uredi koji su unaprijed prodani. Osim toga, sjeverna tribina stadiona je montažna i bit će srušena nakon Europskog prvenstva. Gradska vlast zaključila je da gradu s 40.000 stanovnika na koji u prosjeku dolazi sedam tisuća gledatelja nije potreban stadion s 29.000 gledatelja te će nakon rušenja sjeverne tribine imati 24.000 mjesta. Rušenje te omogućit će dovršenje atletske staze, jedne od najkvalitetnijih u Portugalu. Zbog tih radova nitko ne može predvidjeti konačan izgled stadiona u Leiriji za vrijeme Europskog prvenstva, pa čak ni Lucio Sousa Gomes, glasnogovornik tvrtke u vlasništvu grada koja se brine o izgradnji stadiona. Na pitanje na koji će način biti pokriven betonirani dio oko igrališta, na koji će naknadno doći atletska staza, samo je slijegao ramenima, a kad smo mu rekli kako je taj betonirani dio preblizu korner zastavici, zbog čega će se teško izvoditi udarci iz kuta, rekao je: “Pa valjda su arhitekti znali što rade.”

Hrvatski konkurenti igrat će dvije utakmice u Coimbri, 30-ak kilometara udaljenoj od Leirije, gradu studenata u kojem je poznato sveučilište, zbog čega ga zovu “Grad mladih”. Dvije utakmice, Švicarska – Engleska i Švicarska – Francuska, igrat će se na stadionu koji je također izgrađen na temeljima starog stadiona na kojem igra lokalni prvoligaš Academica. Stadion ima 30 tisuća mjesta, dvostruko više no stari, stajao je 36 milijuna eura, a na njegovu otvorenju prošle su godine koncert su održali Rolling Stonesi. Nuno Nossa, gradski glasnogovornik, doista zanimljivo razmišlja o nadgledanju engleskih navijača koji će doći u Coimbru: “Nema potrebe za policijom i posebnim osiguranjem. Ako navijači vide da smo mi miroljubivi prema njima, i oni će biti prema nama. Ako ih dočekamo s pendrecima, štitovima i oružjem, to će ih razbjesniti i postat će nasilni. Zato ćemo mi biti miroljubivi.”

U Aveiru se ne trebaju brinuti zbog navijača jer će na njihovu stadionu igrati Češka protiv Latvije i Češka protiv Nizozemske. I ondje kudikamo veće čuđenje izaziva izgled stadiona po ideji Tomasa Taveire. Lokalna prvoligaška momčad Beira Mar inače igra pred prosječno 11.000 gledatelja i pitanje je kako će se nakon EP-a popunjavati stadion za 30 tisuća gledatelja, čija je izgradnja stajala 43 milijuna eura. Kad smo pitali domaćine da li se isplatilo takvo ulaganje za samo dvije utakmice Europskog prvenstva, odgovorili su nam: “Pa nadali smo se da neki stadion neće biti dovršen na vrijeme pa će te utakmice biti prebačene k nama.” To se nije dogodilo pa će Aveiro dobiti vrhunski stadion na račun samo dvije utakmice. I ne samo to, uokolo stadiona grade se bazen, teniski tereni, igralište za golf, tako da će nakon EP-a Aveiro imati vrhunski sportski centar.

Dok su gradovi vlasnici stadiona u Aveiru, Coimbri i Leiriji, u Lisabonu su vlasnici dvaju novosagrađenih stadiona klubovi koji igraju na njima, Sporting i Benfica. Na stadionu Luz, najvećem u Portugalu, sa 65.000 mjesta čija je izgradnja stajala 118 milijuna eura i čiji je vlasnik Benfica, igrat će se finale Europskog prvenstva, ali i utakmice Hrvatska – Engleska i Francuska – Engleska. Iako su sva sjedala crvena, rečeno nam je da će do Europskog prvenstva sva biti bijela a crvenom će biti obojeni logotipi četiriju glavnih sponzora. U Portugalu se taj stadion naziva “katedrala” pa se brojni fanatični navijači spremaju na vjenčanja na stadionu. S druge strane, stadion Jose Alvalade u vlasništvu Sportinga dobio je ime po osnivaču ovog kluba. Stajao je 79 milijuna eura, ima 52.000 mjesta i podigao je najviše buke zbog Taveirina šarolikog arhitektonskog rješenja. Međutim, čelni ljudi Sportinga objasnili su da Taveirin rad nije odabran samo zbog ekstravagancije nego i zato što je rješenje vanjskog dijela stadiona izvrsno za potencijalne kupce poslovnih prostora, dok je samo igralište odlično zaštićeno od jakog vjetra i ostalih vanjskih utjecaja. Očito, dio struke i javnosti mogao je oprostiti Taveirine ekshibicije s bojama u Aveiru i Leiriji, ali im je stadion u Lisabonu previše upadao u oči. Na njihovu žalost, Taveirin rad gledat će milijuni gledatelja, jer će se na tom stadionu osim prvih utakmica u skupinama igrati četvrtfinalna i polufinalna utakmice Europskog prvenstva.

“Produžeci su uvijek najbolji dio u Portugalu”, reklamni je slogan koji se susreće u svakom dijelu Portugala. U tim produžecima koji će trajati nekoliko godina vidjet će se koliko se isplatilo gradnja novih stadiona i sportskih centara u manjim mjestima radi samo dvije ili tri utakmice Europskog prvenstva. U Guimaresu, Bragi, Aveiru, Coimbri i Leiriji izgrađeni su stadioni samo zbog dvije utakmice EP-a, dok će se na stadionu u Faru odigrati tek jedna više. Portugalu preostaje nada da će financijski u produžecima pobijediti.

Coimbra je, povijesno gledano, jedan od najvažnijih portugalskih gradova. Smatra se da je portugalski jezik nastao upravo u Coimbri a njihovo 700 godina staro sveučilište najstarije je u Portugalu. Stoga ga smatraju gradom znanja i gradom mladih, a prošle godine bio je proglašen glavnim gradom kulture u Portugalu. U sklopu sveučilišta nalazi se čuvena knjižnica koja je otvorena početkom 18. stoljeća kad je Portugal, koloniziravši Brazil, iskorištavao njegove resurse i bio bogata država. Unutrašnjost knjižnice izgleda poput unutrašnjosti crkve i u njoj se nalaze knjige stare do pet stoljeća. Najzanimljivije je to što su knjige, zahvaljujući posebnim uvjetima, izvrsno očuvane i studenti ih normalno posuđuju tako da knjižnica nema muzejsku funkciju. Naime, da bi smanjili vlagu koja može uništiti stranice knjiga, knjižnica je iznutra obložena drvom. Budući da se na niskoj razini vlage razmnožavaju kukci koji se hrane papirom, u rupama u zidovima knjižnice borave šišmiši. Oni noću lete knjižnicom i hrane se tim kukcima. Tako su knjige stoljećima ostale netaknute i stoga vrijedi potrošiti dva i pol eura, koliko stoji razgledavanje knjižnice s vodičem.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika