Objavljeno u Nacionalu br. 437, 2004-03-30

Autor: Dean Sinovčić

KOBNA ZAMJENA IDENTITETA

Hrvatski i srpski Playboy u središtu skandala

Početkom ovog mjeseca u hrvatskom i srpskom izdanju Playboya objavljeni su slični članci popraćeni erotskim fotografijama u kojima se tvrdilo da se srpska pjevačica Goga Sekulić slikala gola za taj magazin

Na naslovnici trećeg broja srpskog Playboya te na osam unutrašnjih strana objavljene su slike koje se najavljuju kao "Gola i opasna... Goga Sekulić, ... bolja od Cece".Na naslovnici trećeg broja srpskog Playboya te na osam unutrašnjih strana objavljene su slike koje se najavljuju kao "Gola i opasna... Goga Sekulić, ... bolja od Cece".Svjetski poznati magazin Playboy doživio je početkom ovog mjeseca nevjerojatnu blamažu zbog hrvatskog i srpskog izdanja, čiji je izdavač Europapress holding vlasnika Nine Pavića. Naime, na naslovnici trećeg broja srpskog Playboya te na osam unutrašnjih strana objavljene su slike koje se najavljuju kao “Gola i opasna… Goga Sekulić, ... bolja od Cece”. Taj je broj ubrzo rasprodan jer su svi željeli vidjeti kako izgleda gola Goga Sekulić, popularna srpska pop pjevačica koja je do sada objavila četiri albuma. Čitatelji su se iznenadili kada su kupili Playboy i shvatili da to uopće nije Goga Sekulić nego djevojka koja joj jako sliči. Da bi laž i glupost Playboya u izdanju Europapressa bila još veća, hrvatski Playboy, također u broju od ožujka, objavljuje fotografije navodne Goge Sekulić te “objašnjava” kako je Goga Sekulić zapravo Barbara Valčić alias Ruža Todić koja je u lipnju 2001. osvanula na duplerici hrvatskog Playboya. U novom “objašnjenju” navodi se kako je Barbara odnosno Ruža nakon skidanja za hrvatski Playboy otišla u Srbiju i tamo napravila karijeru kao pjevačica pod imenom Goga Sekulić pa su zato izvučene stare fotografije koje su objavljene u ovomjesečnom Playboyu. Prava Goga Sekulić je konsternirana, tužila je srpski i hrvatski Playboy i traži odštetu od 10 milijuna dinara u Srbiji i sedam tisuća eura u Hrvatskoj. Ruža Todić, djevojka s tih fotografija, odavno je otputovala daleko od ovih prostora i danas živi na Tajlandu. Nitko ne shvaća zašto je ugledni magazin kao što je Playboy posegnuo za marketingom najjeftinije vrste, a srpski mediji objavljuju izjavu fotografa Ozrena Drobnjaka koji je slikao Ružu Todić i koji je naveo kako im se, gledajući fotografije Ruže i Goge Sekulić, učinilo da je riječ o istoj osobi.

Goga Sekulić je zbog ovih događaja postala jedna od medijski najtraženijih osoba u Srbiji. Iako bi se neki mogli i zabuniti i pomisliti kako su Barbara odnosno Ruža i Goga Sekulić jedna te ista osoba, poznavatelji lika i djela Goge Sekulić nemaju nikakve dileme. Naime, Goga Sekulić prije tri godine, kada su nastale inkriminirane fotografije, nije imala velike grudi, nego ih je tek prije nekoliko mjeseci povećala plastičnom operacijom. Ona ističe da postoje još neke razlike, poput ožiljka na lijevom koljenu, ali nema nikakvih nejasnoća o tome tko je na objavljenim fotografijama. Riječ je o Ruži Todić, djevojci iz BiH koja se slikala za hrvatski Playboy pod imenom Barbara Valčić. Navodno su joj u redakciji Playboya sugerirali da promijeni ime jer Ruža Todić je rođena u Tesliću, dokumente joj je izdao MUP Republike Srpske i valjda u to vrijeme ne bi bilo dobro za promociju hrvatskog Playboya da objavljuje slike gole djevojke iz Republike Srpske.

Nepune dvije godine poslije, EPH je odlučio još jednom iskoristiti Ružu Todić, kada je u travnju 2003. objavio tekst u Jutarnjem listu pod nazivom “Bosanska Mata Hari”. U tom se tekstu prvi put objavljuje kako je Ruža Todić pravo ime Barbare Valčić. U tekstu se navodi da je Ruža Todić bila suradnica tajnih službi Republike Srpske, kako je nakon toga kao izbjeglica iz Banje Luke došla preko Splita u Zagreb i slikala se za Playboy. Godinu dana nakon toga, navodi Jutarnji list, policija ju je počela prisluškivati jer je navodno viđena u društvu sumnjivih osoba te je bila djevojka Roberta Matijevića. Uskoro je Matijević, tada šef carinske uprave za suzbijanje kriminala, optužen da je omogućio šverc 150 tona kave, a Jutarnji list tvrdi kako je Ruža Todić opisala policiji svoja druženja sa zagrebačkim jet-setom, što je navodno policiju odvelo do odvjetnika Mirka Batarela koji je branio Matijevića. Prisluškivanje Batarela policiju je dovelo do njegovih navodnih razgovora s tadašnjim županijskim odvjetnikom Krunoslavom Canjugom kojem je Batarelo sugerirao da cijeli slučaj s krijumčarenjem kave svede na običan carinski prekršaj. Krunoslav Canjuga uskoro je smijenjen s položaja. Međutim, u slučaju Roberta Matijevića, koji tvrdi kako je on razotkrio cijeli slučaj švercanja kave a na kraju je optužen, Županijski sud spustio je cijeli slučaj na općinski sud gdje se sada raspravlja o Matijevićevu “nesavjesnom obavljanju posla”, a ne o sudjelovanju u švercu kave.

Tri dana poslije Jutarnji list je objavio dodatak priči prenoseći dijelove teksta iz banjolučkih Nezavisnih novina kako je Ruža Todić 1992. bila srpska dragovoljka, ali je ubrzo ranjena snajperom. Nakon oporavka postala je ljubavnica srpskoga generala Marka Lugonje kojeg je nakon nekoliko mjeseci veze napustila.

Nacional posjeduje izjave Ruže Todić koje je pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potpisala i gdje je navela kako nikada nije upoznala ni Mirka Batarela ni Krunoslava Canjugu niti je ikada s njima razgovarala, te da nema nikakve veze s osobom koja se zove Goga Sekulić, da nije sudjelovala u ratnim operacijama u Sarajevu niti je upoznala srpskoga generala Marka Lugonju. Ujedno, s obzirom na to da je Jutarnji list u svom tekstu napisao kako je Ruža Todić nakon cijelog slučaja deportirana iz Hrvatske jer je ovdje boravila na temelju odavno istekle turističke vize, ona navodi kako nikada nije bila deportirana niti izbačena iz Hrvatske.

Po Jutarnjem listu i Playboyu, Ruža Todić je krajem 2002. iz Hrvatske otišla u Srbiju i postala pjevačica pod imenom Goga Sekulić. Novac za slikanje u Playboyu nikada nije dobila, a Ozren Drobnjak za srpske je novine izjavio kako nije ni došla po novac, odnosno “došla je tada i nikada više”. To baš i nije točno jer je u svibnju 2001. Ruža Todić bila Playboyeva zečica u Ljubljani na predstavljanju prvog broja slovenskog Playboya. No čak i da je otišla prije godinu i pol dana u Srbiju, ljudi iz Playboya mogli su se zapitati kako je moguće da se u samo godinu i pol dana objave četiri CD-a, koliko ih je prava Goga Sekulić do sada objavila. I ne samo to, ako je Goga Sekulić popularna srpska pjevačica, onda su mogli dati nekom srpskom novinaru da napiše tekst o njoj. Ovako je tekst napisao zagrebački novinar Vladimir Milinović koji je zapravo prepisao ono što se o Ruži Todić znalo prema tekstovima Jutarnjeg lista te dodao neke izjave Goge Sekulić iz srpskog tiska. S obzirom na to da je Goga Sekulić, po Playboyu, novo ime Ruže Todić, ispada da je Goga Sekulić bosanska Mata Hari a ne samo pjevačica. “Kada je počeo rat, živjela sam u Pljevljima i bila sam klinka koja je imala 15 godina. Budalaštine ne treba ni komentirati. Od tih snajpera, Bosne, lažnih imena u kući mi je opći kaos. Roditelji su mi izbezumljeni, ali su na mojoj strani jer znaju istinu”, odgovara ovih dana u srpskom tisku na sve sumnje Goga Sekulić.

Cijeli slučaj završit će na sudu s time da se u slučaju beogradskog Playboya obrana već očitovala. Naime, beogradski Playboy angažirao je dva odvjetnička tima, a na čelu jednog je poznati odvjetnik Toma Fila. Prema onom što smo saznali, oni i ne pokušavaju demantirati tvrdnju kako su objavljene slike Ruže Todić a ne Goge Sekulić. Umjesto toga, tvrde kako su i tekst i slike preuzeti iz zagrebačkog Playboya. S obzirom na to da su se i zagrebački i beogradski Playboy našli na kioscima otprilike u isto vrijeme, pitanje je kako je onda došlo do “prepisivanja”. Namjera odvjetnika beogradskog Playboya je sasvim jasna. Budući da Goga Sekulić traži od njih 10 milijuna dinara, što je oko 900 tisuća kuna, jasno je da se sva krivica pokušava svaliti na zagrebački Playboy koji Goga Sekulić tuži za sedam tisuća eura, a to je mnogo podnošljiviji iznos.

Hrvatski Playboy i dosad je objavljivao sitne laži i netočnosti, ali je ovim potezom prevršio svaku mjeru. Primjerice, Ruža Todić je rođena 16. ožujka 1974., ali je u hrvatskom Playboyu pri objavljivanju duplerice napisano kako je rođena 16. studenoga 1972. Još jedna laž otkrivena je prije dva mjeseca, kada se za prvi broj srpskog Playboya na duplerici razgolitila Stanislava Dimitrijević, balerina iz Beograda. Samo mjesec dana prije, u hrvatskom Playboyu također su objavljene slike razgolićene Stanislave koja je bila potpisana kao “Zagrepčanka Stanislava”. Kao i u slučaju Ruže Todić, hrvatski Playboy trudi se da su njegove djevojke Hrvatice.

Vezane vijesti

'Zapadnjačka drolja': Muslimanska glumica zbog Playboya dobila prijetnje

'Zapadnjačka drolja': Muslimanska glumica zbog Playboya dobila prijetnje

Skidanje njemačke glumice muslimanskog podrijetla za Playboy izazvalo je pravu buru negodovanja radikalnih muslimanskih vjernika, prenosi The Sun.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika