Objavljeno u Nacionalu br. 440, 2004-04-20

Autor: Plamenko Cvitić

LEKSELL GAMMA KNIFE C

201 radioaktivna zraka koja uništava tumore

Postupak gamma knifeom jednostavan je, bezbolan i siguran, sprečava rast tumora tijekom 10 godina u 95 posto slučajeva, a pacijent nakon kratkog zahvata napušta bolnicu isti dan

Smješten u podrumu glavne zgrade Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gamma knife centar uređen je kao moderne zapadnoeuropske klinike, u kojima je posebna pažnja posvećena prostoru koji mora biti udoban za bolesnike.Smješten u podrumu glavne zgrade Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gamma knife centar uređen je kao moderne zapadnoeuropske klinike, u kojima je posebna pažnja posvećena prostoru koji mora biti udoban za bolesnike.U ponedjeljak, 19. travnja, u Zagrebu je otvoren Gamma knife centar, čime je hrvatski glavni grad postao prvi u jugoistočnoj Europi koji posjeduje najmoderniji uređaj za radiokirurško liječenje tumora mozga. Smješten u podrumu glavne zgrade Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Gamma knife centar uređen je kao moderne zapadnoeuropske klinike, u kojima je posebna pažnja posvećena prostoru koji mora biti udoban za bolesnike. Sam centar sastoji se od velike prostorije u kojoj se nalazi uređaj Leksell gamma knife C, kontrolne prostorije iz koje liječnički tim putem nekoliko monitora prati neurokirurški zahvat i komunicira s bolesnikom putem zvučnika i mikrofona, te prostorije ispunjene radnim stanicama na čijim se monitorima prije samog zahvata detaljno planira cjelokupni tijek zahvata. Budući da se u jednom danu može obaviti nekoliko zahvata na različitim pacijentima, Gamma knife centar ima lijepo uređenu čekaonicu u kojoj pacijent može pričekati dok se zahvat vrši na drugom bolesniku ili dok liječnički tim unosi u računalo koordinate za sam zahvat.

“Leksell gamma knife je uređaj pomoću kojeg se u određenim mozgovnim područjima liječe tumori i druge promjene. Dakle, to nije nož u uobičajenom smislu riječi nego uređaj koji radioaktivne zrake vrlo precizno usmjerava u područje mozga koje je potrebno ozračiti da bi se zaustavio rast tumora. Vrijednost i primjena te tehnike leži u činjenici da je postupak jednostavan i bezbolan jer se ne režu koža i druga tkiva kao pri uobičajenim neurokirurškim zahvatima”, objasnio je neurokirurg Zdravko Heinrich. Bez obzira na to što je švedski fizičar i neurokirurg dr. Lars Leskell još sredinom prošlog stoljeća utemeljio radiokirurgiju i 1968. razvio prvi gamma knife uređaj, ta je neurokirurška metoda svoj procvat doživjela u zadnjem desetljeću, kad je većina medicinskih znanstvenih časopisa u svijetu počela mnogo pažnje pridavati suvremenom načinu liječenja tumora. Švedska tvrtka “Elekta” i danas je jedini proizvođač sofisticiranog uređaja koji se upotrebljava u dvjestotinjak najprestižnijih klinika širom svijeta. Tako se, primjerice, u Sjedinjenim Državama nalazi 60-ak uređaja, Kina ih ima 15, Njemačka pet, Austrija i Francuska po dva, dok bogata Švicarska trenutačno ima samo jedan gamma knife uređaj.

“Ta metoda izumljena je da bismo mogli bez otvaranja glave zaustaviti rast u prvom redu dobroćudnih tumora i to onih koji su smješteni na kritičnim mjestima i kod kojih je klasična otvorena operacija prerizična te postoji mogućnost oštećenja prilikom samog pristupa tumoru. Naravno, gamma knife nije rješenje za svaku vrstu tumora jer je najprihvatljivije svaki tumor uz najmanji rizik ukloniti kirurškim putem. Međutim, ako je riječ o starijem bolesniku, kritičnoj poziciji samog tumora ili prevelikom riziku klasične operacije, tada je radiokirurška metoda najprihvatljiviji način liječenja”, rekao je dr. Heinrich. Kad je šveđanin Lars Leksell razvijao gamma knife, početna ideja je bila da se uređaj ponajprije upotrebljava za liječenje dobroćudnih tumora jer oni imaju oštro definirane granice pa se tumor može zračiti preciznošću od 0,1 milimetra. S godinama su istraživanja pokazala da se gamma knife osim u liječenju dobroćudnih tumora, poput meningeoma, adenoma hipofize, švanoma vestibularnog živca i drugih kranijskih živaca, može upotrijebiti i za liječenje malignih oboljenja poput metastaza i glioma, ali i u vaskularnoj neurokirurgiji za liječenje arterio-venskih malformacija.

Posljednjih godina u svijetu su brojna istraživanja rađena i na polju funkcijske radiokirurgije pa se gamma knife eksperimentalno koristi i u liječenju neuralgija, poremećaja pokretljivosti, glavobolje, epilepsije, glaukoma, melanoma retine i opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Specifičnost radiokirurškog načina liječenja očituje se u jednostavnosti, bezbolnosti i brzini postupka: u novoizgrađeni centar Kliničkog bolničkog centra Zagreb bolesnik dolazi ujutro, a već se isti ili sljedeći dan otpušta, što je velika razlika u odnosu na klasične operativne zahvate. “Zahvat započinje dolaskom bolesnika u našu jedinicu gdje mu se prvo na glavu pričvrsti stereotaktički okvir koji omogućuje precizno određivanje ciljnog područja mozga na kojem će se načiniti radiokirurški zahvat. Nakon toga bolesnik odlazi na radiološko snimanje metodom kompjutorizirane tomografije, magnetske rezonance ili angiografije. Na temelju nalaza neurokirug uz pomoć računalnog programa izrađuje detaljan plan zahvata, koji uključuje proračun ciljnih točaka određenog tumora.

Naposljetku slijedi sam zahvat koji, ovisno o tumoru i bolesniku, traje od 30-ak minuta do sat i pol. Za vrijeme samog zahvata bolesnik je u svjesnom stanju, može putem mikrofona i zvučnika komunicirati s liječničkom ekipom ili se opustiti uz glazbu koju po svom odabiru može donijeti na CD-u ili odabrati između 50-ak CD-a koje imamo ovdje”, objasnio je dr. Heinrich. Sam uređaj izgrađen je tako da precizno usmjerava 201 radioaktivnu zraku u točno određeno žarište u mozgu. Izvor radioaktivnih zraka je kobalt koji je smješten u hemisferi uređaja tako da se sve zrake koncentriraju u određenom žarištu, a oblik i doza radijacije prilagođeni su tako da djeluju isključivo na ciljno područje u mozgu, ne oštećujući pritom okolna zdrava tkiva. Postupak je potpuno siguran, bezbolan i automatiziran, pa se sam zahvat može u svakom trenutku prekinuti da bolesnik može prošetati ili popiti kavu. Nakon zahvata pacijent odlazi kući i već je sljedeći dan spreman za svoje svakodnevne aktivnosti, što je velika razlika u odnosu na klasične operativne zahvate na otvorenoj glavi koji najčešće uključuju postoperativni boravak u jedinici za intenzivnu njegu, boravak na odjelu i rehabilitaciju koja ponekad traje mjesecima.

“Gamma knife je vrlo dobro rješenje za bolesnike starije životne dobi, koji na druge načine ne bi ni mogli biti liječeni jer su rizici u dobi od 60 ili 70 godina previsoki i neprihvatljivi. Uspješnost liječenja gamma knifeom je 99 posto na pet godina, odnosno 95 posto na deset godina, što znači da tumor nakon zahvata ostaje “zamrznut” u vremenu. Nalazi se na istom mjestu, ali više neće rasti, što je osnovni cilj ove neurokirurške metode. Nadalje, istraživanja pokazuju da se u 60 posto slučajeva nakon zahvata gamma knifeom dobroćudni tumor smanjuje”, rekao je dr. Heinrich. Gamma knife koristi se i u liječenju zloćudnih tumora, pogotovo u slučajevima kad su metastaze jasno definirane: “Klasičnim operativnim zahvatom nemoguće je liječiti metastaze koje se nalaze na različitim područjima glave jer ne možemo otvarati glavu na više mjesta. Međutim, gamma knife omogućuje liječenje i takvih slučajeva jer se njime u samo jednom zahvatu može djelovati na nekoliko žarišta u mozgu. Osnovni uvjet je jasno definirana granica tumora, budući da se gamma knife koristi oštro fokusiranim radioaktivnim zrakama”, rekao je dr. Heinrich.

Inicijativu za otvaranje Gamma knife centra u Zagrebu još je prije nekoliko godina dala Klinika za neurokirurgiju KBC-a Zagreb na čelu s dr. Josipom Paladinom, a proces pripreme i izgradnje novog centra trajao je dulje od tri godine. Za to vrijeme dr. Zdravko Heinrich bio je na obuci za korištenje tim najmodernijim neurokirurškim uređajem. Dr. Heinrich boravio je u bolnici Karolinska u Stockholmu, prošle je godine proučavao robotički sustav gamma knife uređaja u njemačkom Krefeldu, a u prosincu prošle godine boravio je i u Pittsburgu u Pennsylvaniji, gdje je smješten jedan od najvećih i prvih gamma knife centara u Sjedinjenim Državama: “Tijekom mog boravka u Pittsburgu ta je klinika liječila šesttisućitog bolesnika na kojem je izveden zahvat gamma knife uređajem, tako da je riječ o postupku koji je apsolutno siguran i medicinski verificiran svuda u svijetu. Budući da na svijetu postoji samo jedan proizvođač gamma knifea, kvaliteta postupka jednaka je u svakom svjetskom centru koji posjeduje navedeni uređaj”, rekao je dr. Heinrich. Vrijednost ovog sofisticiranog uređaja premašuje trideset milijuna kuna, a pojedini zahvat stoji otprilike pet tisuća eura. Do prije nekog vremena bolesnici iz Hrvatske bili su upućivani na liječenje u inozemstvo, što je predstavljalo velike troškove koje je pokrivao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Od sljedećeg tjedna svi će bolesnici iz Hrvatske zahvat moći obaviti u Klinici za neurokirurgiju KBC-a Zagreb, a zagrebački će centar biti odredište i za bolesnike iz svih država bivše Jugoslavije, ali i bolesnike iz drugih susjednih zemalja koje još uvijek nemaju gamma knife uređaj, tako da će se uređaj kupljen na kredit otplaćivati samim korištenjem.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika