Objavljeno u Nacionalu br. 442, 2004-05-04

Autor: Plamenko Cvitić

TOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTE

U Zadru održan četvrti okrugli stol Top stipendije

...

Sudionici okruglog stola raspravljali su o stanju visokoškolskog obrazovanja te uvjetima studiranja u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na situaciju u Zadru.Sudionici okruglog stola raspravljali su o stanju visokoškolskog obrazovanja te uvjetima studiranja u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na situaciju u Zadru.U Zadru je 27. travnja održan četvrti okrugli stol o studentskim stipendijama u Hrvatskoj. Na skupu koji je organizirao tjednik Nacional u sklopu akcije Top stipendija za top studente sudjelovali su prorektorica Sveučilištu u Zadru prof. dr. sc. Danica Škara, prorektor zadarskog sveučilišta prof. dr. sc Mirko Jakić, predstavnici studentskog zbora Monika Stipić i Ivan Čirjak te Marko Stojaković iz tjednika Nacional. Moderator skupa bio je Danijel Koletić iz agencije za odnose s javnošću “Apriori komunikacije”. Sudionici okruglog stola raspravljali su o stanju visokoškolskog obrazovanja te uvjetima studiranja u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na situaciju u Zadru. Sveučilište u Zadru ima više od tri tisuće i petsto studenata, a ujedno je i najmlađe sveučilište u Hrvatskoj. Troškovi studiranja u Zadru premašuju troškove u ostalim gradovima Hrvatske, a prisutni studenti požalili su se kako 2500 kuna predstavlja mjesečni minimum troškova studiranja u ovome gradu.

“Zbog svoje pozicije zemlje u tranziciji, Hrvatska ne može tražiti od svojih studenata da pokrivaju čitav trošak svog studiranja”, istaknuo je prorektor Jakić. Danica Škara, prorektorica zadarskog sveučilišta, naglasila je potrebu većeg angažiranja države u poboljšanju studentskog života. “Zadatak je svih nas da pomognemo financiranje studenata tijekom njihovog akademskog obrazovanja, ali im se isto tako mora pomoći izvan okvira samog sveučilišta gdje im najčešće treba i najveća pomoć”, kazala je Danica Škara. Tijekom okruglog stola iskazana je velika potreba za stalnim i kontinuiranim ulaganjem u najuspješnije studente. Studenti predstavljaju naš zalog za budućnost, a svako ulaganje u njihovo obrazovanje je ujedno ulaganje u privredni i društveni probitak Hrvatske, glasio je zaključak okruglog stola Studenti i stipendije održanog u Zadru. Svi prisutni pozvali su studente da se prijave na natječaj koji organizira tjednik Nacional u suradnji s VIPnetom, INGROM, Podravkom, INOM i Diners Clubom.

Danica Škara, prorektorica Sveučilišta u Zadru
Prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Danica Škara pohvalila je Nacionalovu akciju Top stipendija za Top studente. “Zadarsko sveučilište cijeni ovakav pokušaj stipendiranja kvalitetnih studenata jer to je ono na čemu će svi ostali u Hrvatskoj trebati poraditi ako žele da se promovira kvaliteta studiranja”, istaknula je prorektorica Škara. “Mi smo optimistični jer vjerujemo da se kvalitetom uvijek može postići uspjeh. Svjesni smo da se među našim studentima nalaze studenti koji će svojom kvalitetom ostvariti korist za sebe ali i za opću zajednicu”, dodala je Škara.

Podravka ? partner akcije Top stipendija za top studente
Podravka je u svojoj strategiji definirala znanje i ljude kao izvore konkurentske prednosti. Ulaganje u ljude i nova znanja Podravkine su osnovne investicije u budućnosti. Cilj je graditi sklonost i želju za učenjem te konstantno stvarati nove kvalitetne kadrove koji će osiguravati Podravkinu budućnost.
Sukladno tome, Podravka ulaže znatna sredstva u obrazovanje i usavršavanje svojih zaposlenika. U tome je strateški Podravkin partner Ekonomski fakultet u Zagrebu s kojim je uspostavljena dugogodišnja suradnja. Kruna uspješne suradnje je pokretanje Podravkine menadžerske akademije (POMAK) u veljači 2002. POMAK pohađaju Podravkini menadžeri, a predavači su ugledni stručnjaci Ekonomskog fakulteta.
Od jeseni ove godine Podravka s operativnim dijelom pokreće Zakladu prof. Zlate Bartl, izumiteljice Vegete i najznačajnije ličnosti u 70-godišnjoj Podravkinoj povijesti. Zaklada će stipendirati studente završnih godina na fakultetima koji educiraju stručnjake potrebne u Podravkinom poslovanju (ekonomisti, prehrambeni tehnolozi, farmaceuti, pravnici). Zaklada će biti otvorenog tipa, a uz Podravku se kao partner pridružuje Grad Koprivnica, dok se prof. Zlata Bartl odrekla Podravkinih dionica u korist Zaklade.
Podravka već treću godinu za redom sudjeluje i u Nacionalovoj akciji Top stipendije za top studente u kojoj uz još nekoliko renomiranih hrvatskih kompanija stipendira najbolje studente s hrvatskih fakulteta. Riječ je o akciji koja je postigla zapažen odjek među cijelom sveučilišnom zajednicom, osobito studentima, i pobuđuje veliko zanimanje u javnosti.
“Podravka sudjeluje u Nacionalovoj akciji Top stipendija za top studente već dulje vrijeme. Da akciju ne smatramo dobrom, ne bismo u njoj ni učestvovali. Smatramo da je potrebno promijeniti učmalost Hrvatske i mladom čovjeku na početku njegova puta priznati da netko vrijedi manje, a netko više. Onaj tko je bolji i tko hoće raditi, mora imati mogućnosti to ostvariti u svakoj civiliziranoj državi, a Nacional to omogućava u Hrvatskoj”, kazao je predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika