Objavljeno u Nacionalu br. 447, 2004-06-08

Autor: Mario Duspara

NACIONALOV KOMENTATOR EP-a U PORTUGALU

Barić nije trebao prekrižiti Igora Bišćana

Ivo Šušak, hrvatski nogometni stručnjak i dugogodišnji trener seniorske i juniorske reprezentacije Hrvatske, za Nacional govori o izgledima Hrvatske na Europskom prvenstvu u Portugalu te komentira propuste izbornika Otta Barića prilikom izbora igrača

Nakon što je sa svojim klubom osvojio gruzijsko prvenstvo i kup, imenovan je izbornikom gruzijske reprezentacije koja je pod njegovim vodstvom pobijedila svog najvećeg sportskog protivnika, Rusiju.Nakon što je sa svojim klubom osvojio gruzijsko prvenstvo i kup, imenovan je izbornikom gruzijske reprezentacije koja je pod njegovim vodstvom pobijedila svog najvećeg sportskog protivnika, Rusiju.Ivo Šušak, jedan od najstručnijih hrvatskih trenera, sve se češće spominje kao najozbiljniji kandidat za nasljednika Otta Barića na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije. Kako ne pripada ni Dinamovoj ni Hajdukovoj frakciji u Nogometnom savezu, često je nepravedno ostajao u sjeni, iako je sudjelovao u stvaranju mnogobrojnih hrvatskih reprezentativaca. Ovaj samozatajni širokobriježanin je tek nakon angažmana u Dinamu iz Tbilisija dobio priliku voditi seniorsku reprezentaciju. Nakon što je sa svojim klubom osvojio gruzijsko prvenstvo i kup, imenovan je izbornikom gruzijske reprezentacije koja je pod njegovim vodstvom pobijedila svog najvećeg sportskog protivnika, Rusiju. Tijekom karijere osvojio je i prvenstvo Slovenije s Izolom, a trenirao je Zagreb, Osijek, Hrvatski dragovoljac? Vodio je juniorsku školu zagrebačkog Dinama i trenirao Roberta Prosinečkog i Zvonimira Bobana. Šušak je bio selektor mlade hrvatske reprezentacije koja se plasirala na Europsko prvenstvo u Slovačkoj, a najvažniji trenutak trenerske karijere bio je mu je osvajanje brončane medalje s hrvatskom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, gdje je bio pomoćnik izbornika Miroslava Blaževića. Za predstojeće Europsko nogometno prvenstvo u Portugalu Šušak će biti Nacionalov stručni komentator. Prije samog prvenstva, razgovarali smo o izgledima Hrvatske, propustima zbog kojih su sa scene gotovo nestali talentirani hrvatski nogometaši i o budućnosti hrvatskog nogometa.

Barićev najveći problem je mentalitet igrača: vole se opuštati jer shvaćaju nogomet kao igru, a tad primaju goloveNACIONAL: Kakvi su izgledi da Hrvatska prođe skupinu na EP u Portugalu i tko su prema vašoj procjeni najveći favoriti za finale? – Svi znaju da je Francuska reprezentacija najveći favorit a velike izglede imaju i Englezi i Talijani. Mnogo je jakih reprezentacija – Portugal, Španjolska, Nizozemska, Njemačka? Istina je da smo dobili tešku skupinu, ali riječ je o Europskom prvenstvu i ni jedna skupina nije lagana. Možemo proći u drugi krug i to na račun favorizirane Engleske. Naravno, nemamo o čemu razgovarati ako ne pobijedimo Švicarce.

NACIONAL: Na koji način hrvatska reprezentacija može pobijediti Englesku? – Na prošlom EP 1996. za hrvatsku reprezentaciju je nastupalo nekoliko igrača svjetske klase. Oni su mogli odigrati igrati odlično i bez potpore ostatka momčadi. To danas nije slučaj i tek kada smo ostali bez Bobana, Šukera, Prosinečkog, Bokšića, Asanovića i ostalih shvatili smo koliko su bili bitni za našu igru. Utakmicu protiv Engleza možemo dobiti isključivo vrhunskom motivacijom. Doduše, naši igrači su afirmirani, ali sigurno će se željeti dokazati na najvišoj razini, na utakmicama kakve su na EP. To natjecanje je poseban događaj u njihovim životima i sigurno će se “napaliti” na utakmicu s Englezima, ali protiv Engleza možemo napraviti pozitivan rezultat samo ako čitava momčad igra najbolje što može cijelu utakmicu. Više nemamo “spasitelja”, igrača koji može individualno stvoriti priliku i postići pogodak. Bez obzira na to, mislim da je momčad Otta Barića sposobna za taj podvig.

NACIONAL: Mnogi negoduju jer Barić nije poveo talentiranog Niku Kranjčara, a reprezentaciji nedostaje takav tip igrača. – Izbor trenera nacionalne momčadi ne treba dovoditi u pitanje, pogotovo zbog činjenice da se javnost i stručnjaci slažu s 90 posto njegovog izbora igrača za Portugal. Ipak, što se tiče Kranjčara, mislim da takvog talentiranog igrača dugo nije bilo na ovim prostorima i da je za njega trebalo ostaviti jedno mjesto u reprezentaciji. Barić je odlučio tako, ali ja bih ga pozvao.

NACIONAL: Dok je izbornik bio Blažević, on je namjerno neke važne igrače otpisivao prije natjecanja. – Blažević je prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj najurio zbog nediscipline Igora Cvitanovića, iako su se mnogi zgražali i govorili kako bez njega i ozlijeđenog Bokšića Hrvatska ne može proći ni skupinu na SP. Međutim, u pitanju je različit profil igrača ondašnje i današnje momčadi. On je to morao napraviti. Tada je nekoliko nezamjenjivih igrača moglo napraviti sve što su htjeli i Ćiro je majstorski, ekscesnom situacijom, privukao njihovu pažnju te ostvario fantastičan rezultat. U današnjoj reprezentaciji nije potrebno pobuđivati taj naboj jer među njima nema nedodirljivih. Uostalom, to su pokazali kroz kvalifikacije.

NACIONAL: Imaju li hrvatski igrači problema s disciplinom u igri? Često olako primaju golove zbog gubitka koncentracije. – Nogometaši iz Hrvatske, i općenito s ovih prostora, imaju takav mentalitet. Opušteni su i osim što žele pobijediti, nogomet shvaćaju i kao igru. Danas većina naših igrača ipak igra u inozemstvu, taktički i disciplinski su se promijenili. Ponekad imamo problema u prekidima i posljednjim minutama poluvremena, odnosno utakmice, ali vjerujem da će to Barić riješiti.

NACIONAL: Vi ste kao izbornik gruzijske reprezentacije uspjeli motivirati tamošnje talentirane, ali nedisciplinirane nogometaše i pobijediti najvećeg konkurenta Rusiju s 1:0. – To mi je uspjelo, ali jedno je “nabrijati” momčad na jednu utakmicu, a drugo održati razinu discipline i profesionalnosti kroz cijele kvalifikacije ili na završnom turniru. Nastup na EP bi sam po sebi trebao biti dovoljan motiv. Nadam se da se neminovne pojedinačne pogreške neće odraziti na moral, jer pad morala često uzrokuje nove greške i izazva katastrofu. Vidjeli smo i na EP mladih reprezentacija u Njemačkoj da su naši reprezentativci igrali pametno i dobro, ali su propuštali stvorene prigode i primali golove iz poluprilika. To je dobra pouka seniorima.

NACIONAL: Stručnjaci kažu da je mlada reprezentacija u vaše vrijeme na EP u Slovačkoj 2000. bila bolje balansirana od aktualne. – Žao mi je što tada u Slovačkoj nismo napravili bolji rezultat, ali zakopale su nas dvije greške najpouzdanijeg igrača, vratara Stipe Pletikose. U mlađim kategorijama u prvom planu je profiliranje i stvaranje mladih igrača i danas je Pletikosa svjetski golman i za njegov uspjeh bile su važne i takve utakmice. Naravno da su porazi loša stvar jer ne želimo stvarati gubitnički mentalitet, ali razvoj igrača je u prvom planu. Ta je momčad imala veću snagu nego današnja mlada reprezentacija i u tom ciklusu ostvarili smo 17 pobjeda, jednu neodlučenu utakmicu i 4 poraza. Puni samopouzdanja pobijedili su Portugal, Italiju, Španjolsku, Jugoslaviju, Njemačku.

NACIONAL: Zašto Barić na toj generaciji nije gradio seniorsku reprezentaciju? – On je izbornik i ima svoju viziju. Žao mi je što u nacionalnoj momčadi danas nema Bišćana, Šerića, Balabana, Banovića, Miladina. Vjerujem da će oni opet biti u reprezentaciji.

NACIONAL: Ne mislite li da je Bišćan zaslužio izgon iz reprezentacije nakon što je ostavio suigrače na cjedilu? – Pobornik sam željezne discipline, ali postoje prekršaji za ukor, za zatvor i za smrtnu kaznu. Ne mislim da je Bišćan zaslužio smrtnu kaznu. Ne možemo priuštiti da izgubimo tako talentiranog igrača. Takve stvari bez posljedica može raditi Brazil koji ima stotinjak iznimno talentiranih, ali ne i Hrvatska koja ih ima jako malo. Bišćana ne treba zauvijek prekrižiti.

NACIONAL: Trebaju li po Barićevoj filozofiji igrati “samo najspremniji”, s obzirom na činjenicu da su najveći uspjesi reprezentacije došli u trenutcima kada su njezini najbolji igrači igrali vrlo malo u svojim klubovima? – Ćiro je svojedobno dobro procijenio kvalitetu igrača koji tada nisu imali doličan tretman u svojim klubovima. Boban je uoči prvenstva prebolio mononukleozu, Štimac je malo igrao, kao i Prosinečki, a Šuker je igrao u malom klubu. Ćiro ih je zvao jer su imali motiv kroz reprezentaciju pokazati svoj neupitni talent. Hrvatska se ni danas ne smije odricati svojih talenata, ne treba ih zaboraviti samo zato što nemaju minutažu ili kvalitetan tretman u klubu.

NACIONAL: Barić je izborom Živkovića za kapetana izazvao dosta kontroverzi. Je li trebao prepustiti igračima da sami izaberu kapetana? – U trenerskoj karijeri uvijek sam određivao kapetana jer nisam bio pobornik referenduma. Otto je sigurno dobro razmislio kada je Živkoviću dao kapetansku vrpcu. Nije pogriješio u izboru, jer Živković je dobar kapetan, pravi profesionalac koji je sve podredio nogometu. Isto tako ne bi pogriješio da je tu čast povjerio Šimiću ili Tudoru, jer i oni nisu ništa manje dostojni te dužnosti.

NACIONAL: Navijači se s nostalgijom prisjećaju bivših reprezentativaca Bobana, Asanovića i Prosinečkog, smatrajući ih najviše zaslužnima za uspjehe reprezentacije. Podcjenjuju li se na taj način možda ostale igrače, primjerice braniče Jarnija i Stanića? – Istina je da su u modernom nogometu važni vrhunski igrači koji raširuju obrane prodorima po bokovima. Jarni i Stanić bili su vrhunski napadački igrači, ujedno čvrsti i pametni u obrani. Hrvatska danas igra u drugačijem rasporedu i bekovi nisu tako ofenzivno raspoloženi, ali Jarnijevu i Stanićevu ulogu mogu preuzeti vezni igrači Babić i Srna puno lakše nego što bi vezni igrači preuzeli uloge Bobana, Prosinečkog i Asanovića.

NACIONAL: Koji će igrač biti otkriće hrvatske reprezentacije na EP? – Mislim da bi Jerko Leko mogao biti motor reprezentacije. Dok sam radio u Gruziji, pratio sam Lekine igre, i imao je fantastičnu sezonu. Jedan je od najboljih igrača Dinama, velika je zvijezda u Ukrajini i Rusiji. Njegova stil je spoj čvrstoće i smisla za igru i uvjeren sam da će prijeći u neki od najvećih europskih klubova. Također bi ugodno iznenađenje mogao biti i Dario Srna, koji je nepravedno podcijenjen od svog trenera u Shaktaru iz Donetska. On je strašno motiviran i željan dokazivanja.

NACIONAL: Stručnjaci zamjeraju Bariću lutanje u traženju formacija. Hrvatske reprezentacije u različitim uzrastima igraju u različitim formacijama, što nije slučaj u drugim nogometnim školama. Smeta li to razvoju nogometaša? – Seniorska i U21 reprezentacija svakako trebaju igrati u istom rasporedu, ali dobro je da mlađe kategorije od 16 do 18 godina isprobavaju sve moguće formacije i pozicije u igri. Ottu prigovaraju da je pretjerivao u traženju formacija i igrača, ali mislim da je dobro profilirao momčad. Moje je mišljenje da ipak treba imati jedan osnovni i jedan rezervni sustav u kojima treba forsirati igrače jer nije dobro često mijenjati sustav. Vjerujem da će se Barić do početka EP-a odlučiti za jedan sustav igre. Mislim da je sustav 4-4-2 idealan jer ova momčad ima igrače koji tako igraju i u klubovima, a braniči nam nisu tromi. U veznom redu mogu igrati u liniji ili u formaciji romba, ovisno o protivniku i potrebnom rezultatu.

NACIONAL: Bivši izbornik Blažević stalno prigovara Bariću da ne zna tko mu je prvih 11 igrača. Kada bi vi bili izbornik u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu, biste li imati početnu jedanaestoricu koju može nabrojiti svako dijete?
Da. U cijeloj trenerskoj karijeri odlučivao sam se za 18 igrača koji su mi u prvom planu, a isto tako i za prvih jedanaest. Uvijek sam forsirao istu momčad. Međutim, nisam isključiv i ako netko ne igra dobro a na klupi imam pričuvnog igrača željnog igre koji se želi dokazati, naravno da ću ga postaviti u momčad. Slažem se s Blaževićem da u momčad igrač treba teško doći, ali još teže ispasti. Što se tiče sustava igre, reprezentacija bi igrala 3-4-3, a pričuvni sustav bio bi 4-4-2.

NACIONAL: Da sada počinju kvalifikacije, i da ste vi izbornik, tko bi vam bili nositelji igre? – Prvi bi mi zadatak bio pronaći ili izmisliti igrača sredine terena koji ima osjećaj za organizaciju igre. Barićeva momčad sada ga nema, iako je provjerio mnoštvo dobrih igrača. Žao mi je što je zbog ozlijede iz sastava Werdera ispao Ivica Banović, jer je on igrač koji treba Hrvatskoj. Ako ga zaobiđu ozlijede, bit će jedan od ključnih igrača u budućnosti. Osim današnjih nositelja igre, Dario Šimić sigurno bi bio jedan od najvažnijih igrača. On je mnogo toga prošao s reprezentacijom i klubovima, a itekako je važan igrač i čudi me da ne igra. Puno više bi pružio na svojoj prirodnoj poziciji stopera, nego na boku gdje ga forsiraju.

NACIONAL: Iz Nogometnog saveza dali su jasne signale da Bariću neće produžiti ugovor u slučaju da ne prođe skupinu, što je objektivno malo vjerojatno. Među kandidatima za njegovog nasljednika je i vaše ime. – Ne znam odluku Saveza i mislim da Otta nitko ne može ocjenjivati po nastupu na ovom natjecanju, pogotovo jer se nalazi u skupini s dva velika favorita za naslov. Ako zadovoljava sve kriterije, ne vidim razlog zbog kojeg bi ga trebalo mijenjati samo zbog rezultata na jednom natjecanju. EP je kruna njegove karijere. Što se tiče moje pretenzije na eventualno mjesto izbornika, moram reći da me nitko iz Saveza nije službeno kontaktirao. Godi mi što me mediji povezuju s tom funkcijom, ali se ne opterećujem. Ako se otvori to mjesto, neću se javljati na natječaj, ali naravno da sam zainteresiran u slučaju da me pozovu na ozbiljan razgovor.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika