Objavljeno u Nacionalu br. 448, 2004-06-15

Autor: Dean Sinovčić

ANALIZA HRVATSKE U PORTUGALU

Hrvatskoj nedostaje vođa koji viče na ostale igrače

Dražen Ladić, pomoćni trener hrvatske nogometne reprezentacije, u razgovoru za Nacional komentira nedjeljnu utakmicu sa Švicarskom te najavljuje promjene za sljedeći ogled koji Hrvatska u četvrtak igra s Francuskom

Neshvatljivo kako izbornik Otto Barić nije pravovremeno reagirao i promijenio način igre.Neshvatljivo kako izbornik Otto Barić nije pravovremeno reagirao i promijenio način igre.“Nakon što je isključen švicarski igrač Vogel, došlo je do male konfuzije na terenu gdje gotovo nitko nije znao što da radi, a mi nemamo vođu na terenu koji bi viknuo, stao na loptu i odigrao nešto. Umjesto toga stihijski smo nastavili igrati loše”, kratko i jasno komentirao je Dražen Ladić, pomoćni trener hrvatske reprezentacije, ono što se u nedjelju događalo na prvoj utakmici naše reprezentacije protiv Švicarske. S Ladićem smo razgovarali u ponedjeljak ujutro, dok još nije s igračima analizirao zašto je Hrvatska igrala tako loše. Ladićevo priznanje da Hrvatska nema vođu vrlo je indikativno, a kad smo ga upitali nije li kapetan Boris Živković ujedno i vođa reprezentacije, poznat po tome da zna viknuti na ostale kad je to potrebno, Ladić je odgovorio: “Drugo je vika i galama izvan utakmice a drugo na samom terenu. Autoritet se nameće igrom, svojim odnosom, a ne toliko vikom.”

Dajući trenersku ocjenu događaja na terenu, Ladić je rekao: “Prvo, mislim da smo igrali previše individualno, pogotovo na bočnim pozicijama. Ujedno smo uglavnom preskakali igru na terenu, koju, pogotovo u drugom poluvremenu, nismo ni imali. Kad je isključen Vogel, imao sam dojam da Švicarska ima igrača više a ne Hrvatska. Svaka odbijena lopta bila je njihova.” Sve se to vidjelo na terenu, ali je neshvatljivo kako izbornik Otto Barić nije pravovremeno reagirao i promijenio način igre. “Prije utakmice bilo je dogovoreno da se ne preskače igra jer to onda nije naša igra. Zašto je do toga došlo na terenu ne mogu reći. Sigurno je da izbornik ne može ustati s klupe i uhvatiti za uho igrača i reći mu ‘zar se nismo dogovorili da ne igramo tako’. Mi od tih dugih lopti nismo imali ništa”, pokušao je objasniti Ladić.

Odmah nakon utakmice počele su rasprave o tome što je sve moglo utjecati na lošu igru naše reprezentacije. Po starom običaju, kriva je bila i vrućina. U novinama su jedni pisali kako se hrvatska reprezentacija nije trebala pripremati na Bjelolasici gdje je prehladno u odnosu na vrući Portugal, dok su drugi govorili kako je dobro da se reprezentacija smjestila u Santa Justi, koja je još toplija nego Leirija, gdje se igrala utakmica. “Mi smo smješteni u mjestu u kojem je klima gotovo ista kao u Leiriji u kojoj igramo utakmice, razlika je možda u nekoliko postotaka vlage. Švicarci su pak smješteni u kampu gdje je mikro klima hladnija nego u Leiriji pa su djelovali svježije nego mi. Uvijek se, dakle, može raspravljati zašto ovo, zašto ono. Da je hrvatska reprezentacija odigrala onako kako je odigrala u Danskoj, nitko ne bi pitao zašto smo se pripremali u Bjelolasici a ne u Poreču, odnosno zašto smo odabrali ovaj kamp u Portugalu a ne neki drugi. Mi smo ovdje pet dana i mislim da smo se priviknuli na ove uvjete. Igrači su se naviknuli na uzimanje većih količina tekućine kako bi lakše podnijeli napore. Mislim da to nije uzrok naše slabije igre”, tvrdi Ladić.

Ladić je 1998. bio član hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, kad su bili smješteni u Vitellu, gradiću o kojem su poslije pričali bajke. Uspoređujući smještaj u Vitellu i Santa Justi, Ladić kaže da je Vitell bio urbana sredina, dok su u Portugalu izolirani, smješteni na hacijendi ograđenoj zidom. Unutar zidova nalaze se svi potrebni sadržaji. “Sve je jako lijepo, od smještaja, hrane, pratećih sadržaja preko salona za zabavu sa stolnim tenisom, biljarom, pikadom do bazena, teretane i trim kabineta. Teren se nalazi na 200 metara od smještaja.”

Hrvatski reprezentativci bili su uvjereni kako će ne samo pobijediti Švicarsku nego je i pregaziti, poniziti i tko zna što sve ne, barem prema izjavama koje su davali nekoliko dana prije utakmice. Međutim, Ladić smatra kako su i mediji dijelom krivi za stvaranje takve atmosfere. “Prvo, to je nama u mentalitetu, a drugo, takav stav nije došao od igrača. Onog trenutka kad smo izvukli Švicarsku kao protivnika u našoj grupi, 99 posto Hrvata razmišljalo je kako smo je već pobijedili. Upisali smo tri boda i počeli postavljati pitanje što će biti na utakmicama s Engleskom i Francuskom. Igrači su dio tog svijeta, žive u tom svijetu, u tom okruženju, i oni su to htjeli-ne htjeli, poprimili. Da budem iskren, i ja sam tako razmišljao prije utakmice. No u nogometu nikad ne možeš unaprijed reći da si neku utakmicu dobio. U to ćemo se još uvjeriti do kraja ovog prvenstva”, tješi se Ladić.

Pritom Ladić brani izbornika Barića i tvrdi kako se on ni u jednom trenutku nije prepustio euforiji. “Izbornik je vrlo realno postavio odnose između nas i Švicarske. Demagogija bi bila pričati kako Švicarsku igrači ne bi podcijenili da je jaka reprezentacija. Realno, mi smo bolja momčad od njih, ali to u nedjelju nismo pokazali. Poimenično i po rejtingu smo bolji. Zato smo realno prikazali te odnose i utakmicu protiv Švicarske morali smo dobiti, ali nismo”, smatra Ladić. Zašto nismo i tko je za to kriv, odgovora nema. Vlatko Marković, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, napao je igrače, novinski komentatori napali su Barića, ali Ladić tvrdi kako u ovom slučaju ne treba generalizirati. “Svi zajedno krojimo sudbinu i rezultat. Ne može se reći da su krivi igrači, izbornik, Marko ili Janko. Kao što za uspjeh nije zaslužan pojedinac, ne može biti kriv ni za neuspjeh”, njegov je komentar.

Osim što su je kritizirali hrvatski mediji, posljednjih dana reprezentaciju kritiziraju i inozemni komentatori, bivši ili sadašnji treneri. Tako je Franz Beckenbauer izjavio kako hrvatska reprezentacija ima dobru obranu pa neće izgubiti s velikom razlikom od Francuske. “Strani stručnjaci su nešto realniji u sagledavaju naših kvaliteta nego naši ljudi. Domaći apetiti uvijek su veliki, procjene su često nerealne, a činjenice govore drugo. Ne znam za druge, ali na mene svi ti novinski napisi ne utječu. Svoje mišljenje gradim na temelju onog što vidim na treningu i na utakmici i ne zanimaju me paušalne ocjene. Utakmicu ne čini 90 minuta na terenu nego i onih pet ili sedam dana priprema.”

U ponedjeljak su svi nogometaši, kaže Ladić, bili svjesni situacije u kojoj se nalazimo, ali dodaje kako tu situaciju ne treba shvaćati tragično jer u svakom slučaju trebamo pobijediti Englesku za prolaz u drugi krug. “Sigurno da raspoloženje nije onakvo kakvo bi bilo da smo pobijedili, ali ne treba pasti u drugu krajnost”, smatra Ladić. Zasad među hrvatskim nogometašima vlada depresija o kojoj nisu mogli ni sanjati prije nedjeljne utakmice. “Sigurno je da je kod igrača prisutno nezadovoljstvo i rezultatom i igrom. Logično, rezultat je posljedica takve igre. Naravno, lako je biti general nakon bitke i dijeliti lekcije. U ovom trenutku još ne mogu reći koji je uzrok takvoj igri”, smatra Ladić koji odmah nudi i riječi utjehe. “Naš cilj je plasman u sljedeći krug. I da smo pobijedili Švicarsku, to nam ne bi bilo dovoljno jer moramo ostvariti dobar rezultat protiv Engleske ili Francuske. Stoga nas ovaj neriješeni rezultat, uz pobjedu protiv Francuza ili Engleza, a mislim da su nam puno veće šanse protiv Engleza, također vodi u drugi krug. Naravno, uz normalan rasplet događaja u ostalim utakmicama.”

Do četvrtka, kad Hrvatska igra protiv Francuske, reprezentativci će se valjda oporaviti na psihičkom planu. “Vjerujem da ovaj rezultat neće previše pokolebati naše igrače. Sljedeća utakmica je protiv Francuza, svjetskih i europskih prvaka, i ne znam što bi mogla biti jača motivacija od toga”, nada se Ladić i dodaje: “U svakom slučaju neće biti lako nositi se s pritiskom utakmice protiv Francuske u ova tri dana, ali to su profesionalci koji moraju biti spremni na to. U ovom trenutku ne treba prejudicirati što će se dogoditi ako izgubimo utakmicu s Francuskom. Svaki loš rezultat negativno djeluje na bilo koju momčad. Svi moramo nositi teret odgovornosti i neuspjeha.” Jedno je sigurno, hrvatska reprezentacija neće protiv Francuske igrati u istom sastavu kao i protiv Švicarske.

“U ovom trenutku ne mogu sa sigurnošću reći što će se događati, ima još tri dana do utakmice s Francuskom. Vidjet ćemo zdravstveno stanje, a vraća se i Igor Tudor. Nama je u ovom trenutku glavno vidjeti je li Tudor potpuno spreman za tu utakmicu, jer je nesumnjivo da nam je potreban. Njegova kvaliteta i mirnoća u sredini jako nam je potrebna. Sigurno je da nećemo igrati s tri napadača, Olićem, Pršom i Šokotom, kao što smo igrali protiv Švicarske. Protiv Francuza moramo odigrati puno bolje u sredini terena, pas nam mora biti puno brži, trebamo se brže rješavati lopte, u duelima moramo biti čvršći, moramo pokušati parirati Francuzima igrom, a ne napucavanjima”, zaključio je Ladić.

Iako je atmosfera u reprezentaciji bila idilična, dan prije utakmice sa Švicarskom objavljeno je kako je na treningu došlo do sukoba između Otta Barića i Milana Rapajića, koji je napustio trening. Ladić tvrdi da to nije istina. “Otto Barić nije osoba koja bi nekoga tjerala s treninga. Rapajić je vježbao s jednog grupom igrača i u jednom trenutku više nije mogao nastaviti. Izbornik mu je rekao da prekine s vježbanjem ako ga boli zadnja loža i da stane sa strane. Međutim, Rapajić je otišao na drugu stranu gdje je šutirao na gol. Na to je Barić rekao: ‘Miki, kako to da te sad ne boli, nemoj to raditi da ne pogoršaš stanje.’ Rapajić je prestao i otišao sa strane. Pa zar to znači da je potjeran s treninga, kao što je objavljeno? U nekim se trenucima previše dramatizira jer bi medijima odgovaralo da se nešto događa i da nije monotono.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika