Objavljeno u Nacionalu br. 449, 2004-06-22

Autor: Dean Sinovčić

IVICA MORNAR: ANALIZA HRVATSKE IGRE U PORTUGALU

Bolje da nisam dao gol Francuzima jer bi mi srce stalo

Ivica Mornar, napadač hrvatske nogometne reprezentacije, govori o dojmu nakon utakmice s Francuskom u kojoj je u posljednjim minutama promašio šansu za pobjedu, odnosu između igrača i izbornika te pripremama za utakmicu s Engleskom

Ivica Mornar (30), hrvatski nogometni reprezentativac, mogao je prošlog tjedna biti najspominjanija i najhvaljenija osoba u Hrvatskoj.Ivica Mornar (30), hrvatski nogometni reprezentativac, mogao je prošlog tjedna biti najspominjanija i najhvaljenija osoba u Hrvatskoj.Ivica Mornar (30), hrvatski nogometni reprezentativac, mogao je prošlog tjedna biti najspominjanija i najhvaljenija osoba u Hrvatskoj. Na utakmici protiv Francuske ušao je na samom kraju, odigrao samo tri minute i našao se u prilici da sa samo tri metra da gol Francuskoj, čime bi Hrvatska senzacionalno pobijedila aktualnog europskog prvaka. Promašio je, utakmica je završila rezultatom 2:2, što je također ocijenjeno velikim uspjehom hrvatske reprezentacije, osobito nakon loše igre protiv Švicarske.
Nakon nesuglasica s bivšim izbornikom Miroslavom Blaževićem nije se našao u reprezentaciji koja je igrala na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. i Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. Trenutačno igrač engleskog Portsmoutha, a nekad Hajduka, Eintrachta iz Frankfurta, belgijskih Anderlechta i Standarda, sada je regularan član reprezentacije.

Miroslavu Blaževiću onakav istup protiv Barića nije služio na čast i normalno je da su igrači stali u obranu izbornika Zbog publike mi igrači ponekad znamo izgorjeti, pa se prije utakmica moramo gasitiNACIONAL: Prije utakmice s Francuskom stvorio se dojam da ćete biti zadovoljni i s minimalnim porazom te da je utakmica protiv Engleske najvažnija. Jesu li igrači doista tako razmišljali? – Nema šanse, pa kako da razmišljamo na taj način? Znate kako je u sportu. Ako i najbolja momčad na svijetu, kao što je Francuska, odmah ne zabije dva-tri gola, mislite kako igra slabo. Protiv Engleza, koji su ih razbili, pobijedili su u dvije minute magijom Zinedinea Zidanea. Mi smo igrali protiv Francuske nakon neriješenog rezultata protiv Švicarske, ali ni jedan neriješen rezultat nije neuspjeh, ipak je to bila prva utakmica i njezina važnost je bila velika. Nitko ne bježi od toga da smo trebali odigrati bolje, bilo je pogrešaka.
Onda je došla utakmica protiv Francuske, koja ne mora ništa odlučivati jer na europskim i svjetskim prvenstvima uvijek odlučuje treća utakmica u skupini. Mogli smo pobijediti Švicarsku, igrati neriješeno s Francuskom, izgubiti od Engleske i ne proći u drugi krug. Zato Francuska u rezultatskom smislu ne znači ništa, ali čast je i igrati protiv europskih i svjetskih prvaka. Osim toga, to je bila prilika da na sportskom planu vidimo svoje kvalitete. Vjerujte mi, svaki je igrač bio ponosan što može igrati protiv Francuza. Htjeli smo što bolje odigrati. Na kraju smo mi, a ne Francuzi, izgubili dva boda.

NACIONAL: Kako je vama, koji ste sjedili na klupi, izgledalo prvo poluvrijeme s obzirom na to da su mišljenja podijeljena? – Svi smo bili napeti, imali smo sklopljene ruke i bodrili smo igrače. Oni su fenomenalno držali formaciju, držali loptu i nisu dopustili Francuzima da se razmašu. Gol smo dobili nakon nepostojećeg prekršaja jer Giovanni Rosso nije dirnuo Zidanea. Nakon slobodnog udarca ta lopta, po meni, nije smjela proći prvu stativu. Ona nije bila visoka, išla je brzinom metka, i kada prođe prvu stativu, svatko je može ubaciti u gol. U nogometu je najopasnije kada lopta prođe prvu stativu i prvog igrača. Tada može bilo koga udariti ili sama ući u gol, kao što su Španjolci dali gol Grcima.

NACIONAL: Što vam je Otto Barić rekao u poluvremenu? – Ne znam što je Barić rekao drugim igračima jer nisam bio u svlačionici. Meni je rekao: “Moka, zagrij se, ulaziš za 10 minuta, igraš ono što uvijek igraš, razbij onog na desnoj strani.” Razletio sam se lijevo-desno, ali sam se počeo tako ponašati da nisam znao jesam li igrač ili navijač. Izjednačili smo, Dado Pršo dao je fenomenalan gol, tako da nije bilo potrebno da odmah uđem u igru. A onda se dogodio gol Davida Trezegueta, gdje se vidjela veličina Francuske. Bili smo neviđeno oštećeni, Trezeguet je trebao dobiti žuti karton. Drukčije nam nikako nisu mogli zabiti gol.

NACIONAL: Kako su na vas i ostale igrače utjecali povici publike “Igrajte, pederi” potkraj prvog poluvremena? – Nemam riječi kojima bih opisao kako sam se osjećao. Mi igrači smo u Portugalu 20 dana, pripremamo se već dvije godine, stalno su nam podmetali nogu, govori se kako nemamo igri, nemamo kreativce, ništa nemamo, reprezentacija se omalovažava, a mi smo stalno išli naprijed, na čelu s Barićem. Publika nas je uvijek nosila, zbog nje smo ponekad i izgorjeli, prije utakmica smo se morali gasiti. Domoljublje je kod svakog igrača, vjerovali ili ne, preizraženo. Svi mi živimo 300 na sat za uspjeh reprezentacije. Povike na utakmici protiv Francuske odmah sam zaboravio iako je ostao ožiljak na srcu. Nisam očekivao da netko može doći u Portugal i skandirati vlastitoj reprezentaciji tako nešto.

NACIONAL: Jesu li povici imali pozitivan ili negativan učinak? – Mi smo dali sve od sebe, pa nismo igrali protiv nekog iz pete lige nego protiv svjetskih prvaka. Protiv Francuske se nitko nikada nije naigrao, oni i kada igraju slabo, imaju 70 posto vremena loptu u svojim nogama. To znači da protivnička momčad trči, a oni se zezaju. Ti se ubijaš, a oni igraju. S druge strane, kad smo krenuli u juriš, u proboj, to je donijelo ploda.

NACIONAL: Posljednju minutu pamtit ćeš cijelog života. Bez obzira na promašaj s tri metra, kako si uspio na mjestu prevariti svog čuvara? – To komentiraju svi u Portugalu. Kažu mi: “Moka, da si zabio gol, to bi bio potez prvenstva, pa ti si u punom sprintu primio loptu koja je bila brza i nije išla po podu.” Uspio sam je zaustaviti, bio sam u padu, francuski igrač me malo držao za majicu, lopta je odskočila i želio sam je zabiti u prve rašlje, poviše glave Fabiena Bartheza. Sve sam napravio savršeno i nisam mogao vjerovati da je otišla 10 centimetara iznad prečke. Kako je lopta odlazila iznad prečke, tako sam ja osjećao da mi se srce gasi. A tko zna, možda i bolje da nije ušla, tada bi mi srce stalo od sreće. Meni, navijačima, gledateljima pred TV prijamnicima, mome ocu, kumu i najboljem prijatelju Hariju, mislim da bi im svima srce puklo od sreće. Pa i igrači mi kažu: “Moka, bolje da nisi zabio gol, tebi bi srce puklo, a onda bi nama puklo zbog tebe.”

NACIONAL: Je li vam francuska reprezentacija doista izgledala kao nogometni stroj? – Oni imaju samopouzdanja, uigrani su i igraju jako brzo. Mi nismo oni niti ćemo biti kao oni. Imamo svoj stil koji je nekada bolji, nekada lošiji, nekada imamo vic u igri, nekada nemamo. Nekada dobijemo na ludost, nekada na inat. Oni imaju brzinu lopte, prijenos lopte, kod njih osim Zidanea nitko ne dodiruje loptu više od dva puta.

NACIONAL: Kako su igrači reagirali na napad Miroslava Blaževića na Otta Barića? Je li točno da su igrači stali u obranu Barića? – Normalno da igrači brane Barića. Pa on je naš kapetan, mi ga slijedimo, on vjeruje u nas, mi vjerujemo u njega. Ćiri Blaževiću onaj istup nije služio na čast. Ako si veliki rodoljub, onda pomozi, nemoj doći i pljuvati a nakon toga se grliti i ljubiti s Barićem. To je u najmanju ruku jako, jako nekorektno.

NACIONAL: Prijatelj si s Igorom Tudorom. Kako se on sada osjeća? – Tudor je odigrao fenomenalnu utakmicu. Sva četvorica igrača u obrani odigrala su sjajno. Trezeguet se nije vidio, mislio sam da uopće ne igra, isto tako i Tierry Henry koji nije napravio ništa, samo su se odbijali od naših igrača kao od stupova. Tudor je odigrao strava. Prvi gol je nesreća, a kod drugog je Tudor vratio Butini kraću loptu, ali on ju je ispucao i Trezeguet je igrao rukom. Oštećeni smo kao i Rusi protiv Portugala. Znate li vi kako izgleda kada nakon utakmice na ekranu vidite kako je Trezeguet igrao rukom? Tudor je nama neophodan, on je tako velik igrač da sada može biti još jači.

NACIONAL: Kako ste proslavili uspjeh protiv Francuske? – Vjerujte mi da nismo slavili. Nema mjesta euforiji. Normalno je da je sada atmosfera malo opuštenija. Svi su sada zadovoljniji, osim mene koji sam sat vremena nakon utakmice u glavi spuštao loptu 20 centimetara niže. Nikako da je spustim, nategnuo sam do prečke, ali dalje ne ide. Šalim se, ali moram malo.

NACIONAL: Rekli ste da vas engleski novinari sada opsjedaju. Što ih zanima? – Standarda pitanja, što mislimo o Davidu Beckhamu, mislimo li da možemo pobijediti Engleze, kako ćemo ih pobijediti i tako dalje. A kad bismo sve to znali, ne bismo ni igrali.

NACIONAL: Engleska nikoga nije impresionirala svojom igrom. – Ja mislim da su igrali odlično. Protiv Francuza su na kraju imali peh. Protiv Švicaraca su igrali smireno i racionalno, držali kontrolu.

NACIONAL: Engleske novine predviđaju da će Hrvatska prvih 60 minuta igrati “uspavano” te da će posljednjih pola sata pokušati zabiti gol. – Vjerujte da se nama ne spava. Za to ćemo imati vremena. Igrat ćemo na pobjedu, ali to ne znači da ćemo krenuti grlom u jagode. Izbornik Barić poznaje naše dobre i loše strane i samo je pitanje koliko ćemo uspjeti sakriti loš strane, a istaknuti one dobre.

Skandal s krivotvorenim dokumentima Ivice Mornara
Zbog velikog skandala s nezakonitim dobivanjem belgijskog državljanstva Ivica Mornar našao se na naslovnim stranicama novina. Mornar je jedan od najpopularnijih nogometaša hrvatske nogometne reprezentacije i donedavni igrač belgijskog Anderlechta. Sumnja se da je u šest godina provedenih u Belgiji nezakonito stekao državljanstvo te zemlje. Navodno ga je dobio prije dvije godine uz pomoć ruske i gruzijske mafije. Zbog cijelog slučaja istragu je pokrenuo belgijski sud. Tamošnji mediji pišu da je Mornaru belgijsko državljanstvo olakšalo prijelaz u engleski Portsmouth u koji je došao kao državljanin Europske unije. Ugovor o transferu ne bi bio potpisan pod istim uvjetima da je Mornar imao samo hrvatsko državljanstvo. Za krivotvorenje i upotrebu isprava Mornar bi pred belgijskim sudom trebao odgovarati tek u rujnu ili početkom 2005. godine. Prema riječima glasnogovornika hrvatske nogometne reprezentacije Ivana Rotima, Mornar neće imati nikakvih problema s nastupom na Europskom nogometnom prvenstvu u Portugalu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika