Objavljeno u Nacionalu br. 450, 2004-06-29

Autor: Marko Stojaković

TOP STIPENDIJA ZA TOP STUDENTE 2004.

Zadnji tjedan glasovanja za izbor

U Zagrebu, 7. srpnja 2004., održat će se svečana dodjela top stipendija za 25 studenata koje će odabrati Stipendijsko vijeće, Komisija i Nacionalovi čitatelji

Zagrepčanka Svjetlana Ramljak ima 29 godina i apsolventica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedina studentica sa 100-postotnim oštećenjem vida.Zagrepčanka Svjetlana Ramljak ima 29 godina i apsolventica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedina studentica sa 100-postotnim oštećenjem vida.Prošlog tjedna počela je zasjedati Stipendijska komisija projekta Top stipendija za top studente 2004 koji organiziraju tjednik Nacional i partneri VIPnet, Ingra, Podravka, Ina i Diners Club. Što znači Stipendijska komisija i koji su njeni članovi? To je tijelo projekta u kojem sjede predstavnici partnera projekta. Njihov je zadatak odabrati 20 studenata koji će primiti stipendije. Vijeće je komisiji predalo popis od 100 studenata među kojima treba odabrati dobitnike. Posao je vrlo zahtjevan. Svaki od tih studenata, pa i oni koji nisu prošli, ima odličan prosjek. U Nacionalovoj redakciji svakodnevno primamo brojne telefonske pozive, zovu studenti, njihovi roditelji i prijatelji i pitaju zašto njihov favorit nije među 100 najboljih prijavljenih. Odgovor je jasan. Nije moguće nagraditi sve studente. Vijeće i komisija su u brojnim slučajevima teško donosili odluke.
Kad su ocjene, nagrade, priznanja i preporuke bili podjednaki, pažnja se pridala socijalnom statusu određenog studenta. Svi koji smatraju da su oni trebali biti među prvih 100, moraju znati da su njihove dosjee pregledali prorektori hrvatskih sveučilišta i nakon njih komisija, znači 12 ljudi. Kako nije moguće da svi budu zadovoljni, još jednom napominjemo da svaki čitatelj može glasovati za svog favorita i tako pomoći u odabiru. Ne zaboravite, svatko može glasovati. Tako ćemo dobiti pet stipendista, koji će sa 20 koje su odabrali komisija i vijeće dobiti 1.000.000 kuna.
Svečana dodjela održat će se 7. srpnja 2004. u Zagrebu.

Ivan Repac
Filozofski fakultet u Rijeci
Smjer hrvatski jezik i književnost – filozofija
4. godina
Prosjek 4,89

Alen Martinčić
Visoka tehnička škola u Puli
Smjer politehnički studij
1. godina
Prosjek 4,6

Srđan Maksimović
Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu
Smjer računarstvo
5. godina
Prosjek 5,0

Petra Mičuda
Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
Smjer restauracija-konzervacija
3. godina
Prosjek 4,67

Anamarija Briš
Prehrambeno biotehnološki fakultet u Osijeku
Smjer prehrambeno inženjerstvo
3. godina
Prosjek 4,37

Kristina Marković
Filozofski fakultet u Zagrebu
Smjer psihologija
2. godina
Prosjek 4,92

Duška Mamlić
Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu
Studij likovne pedagogije
2. godina
Prosjek 4,92

Tomislav Muić
Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu
Smjer računarstvo
4. godina
Prosjek 4,47

Ivan Rašić
Medicinski fakultet u Zagrebu
Smjer doktor medicine
3. godina
Prosjek 4,64

Emilija Tomičić
Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu
Smjer PITUP
1. godina
Prosjek 4,4

Zagrepčanka Svjetlana Ramljak ima 29 godina i apsolventica je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je jedina studentica sa 100-postotnim oštećenjem vida. Slijepa je od rođenja, ali to je nije spriječilo da s vrlo dobrim uspjehom završi jezičnu gimnaziju i upiše pravo, gdje joj je prosjek ocjena 3,75. Odlično govori engleski, njemački i talijanski, a svira gitaru, klavir i flautu. No unatoč trudu i uspjehu priznaje kako je invalidnim osobama, osobito onima koje ne mogu vidjeti, studentska svakodnevica vrlo teška. Zbog svog je hendikepa osuđena na vlastoručno prepisivanje sve literature na Brailleovo pismo.

“Kod nas ne postoji ni jedna jedina školska knjiga prilagođena osobama koje ne vide. Literatura za fakultet najveći je problem. Predavanja ne smijem snimati pa uz pomoć prijatelja koji mi knjige čitaju na kasete pomoću Brailleove pisaće mašine tipkam vlastite knjige. Neke sam knjige pisala i po devet mjeseci”, rekla je Svjetlana. Prepisivanje obavezne literature oduzima joj i po 12 sati dnevno i toliko je iscrpljujuće da ju je koštalo zdravlja – oboljeli su joj bubrezi i jetra, a ima velikih problema i s kralješnicom. Situaciju dodatno otežava to što se ne može samostalno kretati izvan kuće. Njen pas vodič prestar je, a novog si ne može priuštiti jer stoji 50 tisuća kuna.

“Nažalost, nikoga ne zanima koliko se osobe koje ne vide moraju mučiti na fakultetu. Za nas vrijede ista pravila i rokovi kao i za ostale iako nam prepisivanje knjiga oduzima mjesece i ostaje nam minimalno vrijeme za učenje”, rekla je Svjetlana. Treba reći i to da je tehnička i kompjutorska oprema kojom se služi za pisanje i čitanje iznimno skupa, često se kvari i zahtijeva posebnu, vrlo skupu vrstu papira. Bez te opreme Svjetlana Ramljak ne bi mogla ni pomisliti na studij. Stipendija je itekako dobrodošla i njoj i njezinoj obitelji, koja namjerava prodati zagrebački stan da bi Svjetlani platila operaciju kojom bi dobila dva posto vida.

”Željela sam završiti fakultet da mogu biti korisna i sebi i drugima, i sretna sam što sam krenula u tu avanturu usprkos svim preprekama. No bez obitelji i prijatelja koji mi danonoćno pomažu ne bih mogla ništa.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika