Objavljeno u Nacionalu br. 450, 2004-06-29

Autor: Dean Sinovčić

NOVE ZVIJEZDE EUROPSKOG NOGOMETA

Od EP-a najviše će profitirati Baroš, Rooney, Ibrahimović i Robben

U Nacionalov izbor novih nogometnih zvijezda ušla su četiri napadača Češke, Engleske, Švedske i Nizozemske, čiji su talent i vrhunska kvaliteta došli do izražaja ponajprije zahvaljujući napadačkoj igri momčadi za koje nastupaju

Operacija ga nije spriječila da odlično igra na Europskom prvenstvu na kojem je postigao gol protiv Italije koji nije "rijetko viđen" već sigurno neće biti nikada više viđen.Operacija ga nije spriječila da odlično igra na Europskom prvenstvu na kojem je postigao gol protiv Italije koji nije "rijetko viđen" već sigurno neće biti nikada više viđen.Europsko prvenstvo u nogometu koje se održava u Portugalu potvrdilo je kako reprezentacije koje insistiraju na napadačkoj igri najčešće profitiraju i kako su upravo njihovi mladi napadači glavne nogometne zvijezde. Svako europsko ili svjetsko nogometno prvenstvo premijerno predstavi nove, mlade nogometaše, za koje se do tada nije previše znalo, ali koji su u nekoliko odličnih utakmica u nizu pokazali da vrijede desetke milijuna eura. U odabiru Nacionala za nove nogometne zvijezde našla su se četiri napadača za koje se u njihovim matičnim zemljama možda i ne bi reklo da nisu bili poznati, ali je za svu četvoricu ovo Europsko prvenstvo bilo ključno za nastavak karijere. Dakle, ili će potvrditi svoj talent ili će ispasti da su to kvalitetni klupski nogometaši ali ništa više od toga. Četvorica nogometaša? Wayne Rooney, Zlatan Ibrahimović, Milan Baroš i Arjen Robben – dokazali su da su talentirani, odlični klupski igrači, ali i briljantni reprezentativni napadači.

WAYNE ROONEY
Rooney je bio proglašen čudom od djeteta prije ovog Europskog prvenstva, ali se smatra da je lakše igrati u engleskoj ligi u dresu osrednjeg Evertona nego protiv najboljih europskih reprezentacija. Stoga je Rooney dočekao priliku i dokazao kako njegova snaga i arogantnost na engleskim stadionima vrijedi i na Europskom prvenstvu u Portugalu. Visok 180 centimetara, ovaj mladić podrijetlom iz Liverpoola, za kojeg su čak i engleski novinari rekli kako izgleda “kao 45-godišnji izbacivač”, dokazao je da su riječi čelnika Evertona Billa Kenwrighta sasvim točne: “onaj klub koji želi kupiti Waynea Rooneyja, morat će platiti kraljevsku odštetu”. Roman Abramovich, vlasnik Chelsea, ponudio je 35 milijuna funti, što je odmah odbijeno. Everton neće pristati na cijenu manju od 50 milijuna funti za igrača kojem ugovor ističe za godinu i pol dana. Rooneyja je kao osmogodišnjeg dječaka otkrio Bob Pendelton, umirovljeni vlakovođa i lovac na mlade nogometne talente. Susreo ga je na lokalnom igralištu i odmah obavijestio njegove roditelje kako bi ga rado odveo u Liverpool jer smatra da je dečko nevjerojatno talentiran što se njima, zakletim navijačima Evertona, nije dopalo, ali su ipak pristali. Na njihovu sreću, u Liverpoolu ga nisu smatrali dovoljno talentiranim pa je završio u Evertonu, a u obitelji se nitko nije žalio zbog toga. Ono što je odmah iskazivao bila je mentalna snaga koju je ubrzo nadogradio s tjelesnom. Kada je imao 12 godina, zabrinuti roditelji zvali su klub i govorili kako im se sin nije vratio s treninga, a oni bi odgovarali da je ostao u teretani nakon što su svi otišli. Zbog fizičke snage uvijek je igrao sa starijima. Kada je imao 12 godina, igrao je s 13-godišnjacima, a kada je imao 14 godina, igrao je sa 17-godišnjacima, ponekad s 19-godišnjacima. Kako su ga stariji neprestano tukli na terenu, treneri su ga vraćali među vršnjake kako ne bi izgubio na samopouzdanju.

Dok nije napunio 17 godina, igrao je za četiri i pol tisuća kuna mjesečno i živio s roditeljima u kući koja je bila u gradskom vlasništvu. Nakon potpisivanja prvog pravog ugovora s Evertonom, počeo je zarađivati 95 tisuća eura mjesečno. U sezoni 2002.-2003. Rooney je kao 17-godišnjak ušao u prvi tim Evertona i ubrzo izazvao toliku euforiju u Engleskoj da ga je klupski menadžer štitio od medija i navijača. U prvoj sezoni postigao je devet golova, ali je zbog prgavosti zaradio i 12 žutih kartona. U veljači 2003. prvi put je zaigrao za englesku reprezentaciju, postavši najmlađi engleski reprezentativac svih vremena. Kada je u rujnu 2003. postigao gol protiv Makedonije u kvalifikacijama za EP, postao je najmlađi engleski igrač kojem je to uspjelo. Imao je 17 godina i 317 dana. Golom protiv Švicarske na Europskom prvenstvu postao je najmlađi nogometaš koji je ikada postigao gol na tom natjecanju, ali je njegov rekord nekoliko dana kasnije srušio Švicarac Johan Volanthen golom protiv Francuske. Zbog svega toga Englezi kao nazivaju novim Peleom jer njegov nastup uspoređuju s Peleovim nastupom 1958. na Svjetskom prvenstvu kada se prvi put čulo za tog nogometaša.

MILAN BAROŠ
Ako su češki navijači i mediji već otprije nazvali Baroša “Maradonom iz Ostrave”, onda je jasno da njegova kvaliteta nikada nije bila upitna. Međutim, problemi su za Baroša, igrača Liverpoola, nastali na početku sezone 2003.-2004. kada mu je slomljena noga i zbog toga je propustio veći dio sezone. Na kraju sezone, kada se oporavio, igrao je rijetko i zato nitko nije znao koliko je Baroš uspješan. Da je Baroš odličan nogometaš, potvrđuje pet postignutih golova i u ovom trenutku je prvi strijelac Europskog prvenstva u Portugalu. Baroš je prvi put primijećen na Europskom prvenstvu za mlade do 21 godine, kada je Češka osvojila srebrnu medalju. Tada je imao 18 godina i nastupao za Banik iz Ostrave i tog trenutka počeo je lov bogatih europskih klubova. Iako su ga tražili brojni talijanski klubovi, Baroš je pred Božić 2001. potpisao za Liverpool, najviše zbog toga što su tada za Liverpool igrali njegovi zemljaci Vladimir Smicer i Patrik Berger. Ugovor je bio vrijedan pet milijuna eura i ni jedan češki igrač do tada nije napustio Češku za veći novac. No tih pet milijuna ne predstavlja mnogo novca u usporedbi s 11 milijuna eura koliko je u to vrijeme Liverpool platio Igora Bišćana.

Neposredno prije potpisivanja ugovora s Liverpoolom Baroš je prvi put zaigrao u reprezentaciji i na utakmici protiv Belgije odmah postigao gol. Ubrzo je postao standardan igrač tako da ne čudi što ima 22 godine, a do sada je već odigrao 30 utakmica za reprezentaciju. Tijekom 2002. Baroš je igrao često za Liverpool, što je čak iznenadilo i čelnike kluba koji su zbog viška napadača prodali poznatog Robbija Fowlera u Leeds. Malih problema imao je zbog problema s težinom i nedostatka snage, ali je to brzo popravio pa je u prvoj sezoni postigao 12 golova za Liverpool. Sezonu 2003.-2004. započeo je u prvom timu u napadačkom paru s Michaelom Owenom, zbog čega je engleski reprezentativac Emile Heskey završio na klupi. Međutim, lom noge na početku protekle sezone zabrinuo je sve koji su ga već proglasili velikim nogometašem. Europsko prvenstvo pokazalo je da nema razloga za brigu.

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ
Kao i u slučaju Baroša, nitko nije sumnjao u Ibrahimovićevu kvalitetu, ali je bilo pitanje kako će igrati s obzirom na to da je sredinom siječnja ove godine operirao “trbušni zid”, zbog čega nije igrao dva mjeseca za Ajax iz Amsterdama. Međutim, operacija ga nije spriječila da odlično igra na Europskom prvenstvu na kojem je postigao gol protiv Italije koji nije “rijetko viđen” već sigurno neće biti nikada više viđen. Postigao je gol petom iz užasno teške situacije, nakon čega mu se svi mogu samo pokloniti. Ibrahimović je reprezentativac Švedske, otac Šefik je Bosanac a majka Jurka Hrvatica. Rođen je u Malmou i oduvijek je govorio kako će postati nogometna zvijezda. Njegova prepotencija dosegnula je vrhunac prije pet godina kada je izjavio da će “nastupiti za Švedsku na Svjetskom prvenstvu u Japanu i na Europskom prvenstvu u Portugalu” i sve je dobro predvidio. No nije samo prepotencija njegov problem, već i ponašanje koje je ponekad nekontrolirano. Tako je svojedobno došao u kvart u Malmou gdje je raširena prostitucija odjeven u policajca i počeo hapsiti ljude, a često je znao pričati kako u svojoj torbi nosi pištolj. Za mirne Šveđane takvo ponašanje bilo je neprihvatljivo, međutim prihvatili su ga jer je riječ o nevjerojatnom talentu.

Zanimljivo je da je Ibrahimović najavljivao svoj nastup za reprezentaciju u trenutku kada je nastupao za Malmo u drugoj švedskoj ligi. Do tada je igrao za nižerazredni klub Balkan, a školu je zanemarivao jer je smatrao da će kao uspješan nogometaš uskoro napustiti Švedsku. Prva prilika ponudila mu se krajem 2000. kada ga je trener Arsen Wenger zvao u Arsenal. No Ibrahimović je bio najbolji igrač Malmoa, vratili su se u prvu ligu i nisu ga željeli prodati. U ožujku 2001. na pripremama kluba u španjolskoj La Mangi uočio ga je Leo Beenhaker, trener Ajaxa i nekoliko tjedana kasnije Ibrahimović je potpisao za najbolji nizozemski klub za osam milijuna eura. Bio je i ostao najskuplji nogometaš iz Švedske. Za Ajax je debitirao u srpnju 2001., a za reprezentaciju u listopadu iste godine u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo protiv Azarbejdžana. U prvoj sezoni 2001.-2002. u Ajaxu Ibrahimović nije osigurao mjesto u prvom sastavu, ali je bio dovoljno dobar da bude u reprezentaciji Švedske na Svjetskom prvenstvu u Japanu 2002. Za Ibrahimovića se tada zainteresiralo jako puno klubova, najupornija je bila talijanska Roma, ali su se zainteresirali i čelnici Hrvatskog nogometnog saveza koji su pomislili da bi Ibrahimović mogao igrati za Hrvatsku. Naime, kako je na dresu nosio ime Zlatan a ne prezime, pročulo se da je u sukobu s ocem pa su poneki u HNS-u pomislili da je to, kao i neke rupe u pravilniku FIFA-e i UEFA-e, dovoljno da se Ibrahimović preobrati. Međutim, rupe nisu bile dovoljno velike a i sam Ibrahimović je nedavno rekao kako je nosio ime Zlatan da bi ga lakše upamtili a onda je vratio prezime. Ako ga već nije dobila hrvatska reprezentacija, uspio ga je sačuvati Ajax koji se nada da bi ga mogli zadržati i u sljedećoj sezoni i tepaju mu kako je nevjerojatno mnogo napredovao. Uostalom, nema puno klubova koji mogu platiti 30 milijuna eura kolika iznosi njegova sadašnja minimalna cijena.

ARJEN ROBBEN
Kada je u ožujku ove godine nizozemski 20-godišnji reprezentativac Robben potpisao ugovor s engleskim Chelseom, mnogi su smatrali da se vlasnik kluba bespotrebno razbacuje funtama i da će Robben sjediti na klupi za rezervne igrače. No nakon samo nekoliko utakmica koje je odigrao na Europskom prvenstvu pokazalo se kako će netko drugi sjediti na klupi jer je Robben dosad najbolji asistent Prvenstva i napadač koji će se uskoro moći mjeriti s Ruudom van Nisterloojem. Robben je prešao iz PSV Eindhovena u engleski klub za 19 milijuna eura, ali je malo nedostajalo da završi u Manchester Unitedu. Nakon što je prošlog ljeta izabran za najtalentiranijeg nizozemskog nogometaša, Manchester je ponudio 10 milijuna funti što su čelnici PSV-a načelno i prihvatili. No nakon što je početkom ove godine trebalo doći do potpisivanja ugovora, čelnici Manchestera naglo su smanjili ponudu i počeli spominjati sedam milijuna funti. To je iznenadilo Nizozemce koji su odmah prekinuli daljnje razgovore. Takav razvoj događaja jedva je dočekao vlasnik Chelsea Roman Abramovich koji je dva mjeseca nakon toga kupio Robbena.

Posljednje dvije sezone Robben je igrao za PSV gdje je prešao iz Gronningena za 3,9 milijuna eura. Zajedno sa Srbinom Matejom Kežmanom Robben se pokazao odličnim napadačem i u prvoj sezoni postigao je 12 golova, dok je u drugoj postigao pet golova u 23 utakmice. Iako je s PSV-om potpisao ugovor na pet godina, već nakon dvije godine kupio ga je Chelsea. Englezi ne hvale samo njegovu tjelesnu već i mentalnu snagu koju je pokazao izvodeći posljednji, odlučujući jedanaesterac za Nizozemsku u četvrtfinalnoj utakmici sa Švedskom. Iako nikada do tada nije pucao jedanaesterac za reprezentaciju, za koju je prvi put nastupio u travnju prošle godine, bez problema je postigao gol koji je odveo Nizozemsku u polufinale.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika