Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Dean Sinovčić

EKSKLUZIVNO IZ LONDONA

'Kralj Artur umro je u Hrvatskoj'

Najutjecajniji filmski producent svih vremena Jerry Bruckheimer angažiro je povjesničara Johna Matthewsa za rekonstrukcijski prikaz života kralja Artura u kojem Guinevere glumi zvijezda 'Pirata s Kariba' Keira Knightley

Owen i Keira Knightley nove su britanske filmske zvijezde - on je već proglašen novim Jamesom Bondom, iako tvrdi da su to tračevi, a Keira Knightley, iako ima samo 19 godina, već je postala jedna od najtraženijih glumica.Owen i Keira Knightley nove su britanske filmske zvijezde - on je već proglašen novim Jamesom Bondom, iako tvrdi da su to tračevi, a Keira Knightley, iako ima samo 19 godina, već je postala jedna od najtraženijih glumica.Najutjecajniji filmski producent svih vremena Jerry Bruckheimer odlučio je s novim filmom “King Arthur” poigrati se s poviješću, spojiti neke činjenice iz priče o kralju Arturu i vitezovima Okruglog stola s nikada dokazanim mitovima, a sve kako bi zaradio novih nekoliko stotina milijuna dolara. Zbog toga je angažirao britanskog profesora i povjesničara Johna Matthewsa koji mu je ponudio svoju teoriju o životu kralja Artura, redatelja Antoinea Fuqua koji se proslavio filmom “Dan obuke”, a povrh svega pozvao je europske – većinom britanske – glumce jer se radnja filma odvija u Velikoj Britaniji. Upravo zbog potonjeg europska premijera filma “King Arthur”, koja je u četvrtak održana u Londonu, pretvorena je u pravi spektakl. Glavni glumci, Clive Owen kao kralj Artur, Keira Knightley kao Guinevere, Ioan Gruffudd kao Lancelot i svi ostali, većinom “domaći dečki”, dočekani su ovacijama na Leicester Squareu gdje se nalazi kino Empire u kojem je premijerno prikazao film.

Owen i Keira Knightley nove su britanske filmske zvijezde – on je već proglašen novim Jamesom Bondom, iako tvrdi da su to tračevi, a Keira Knightley, iako ima samo 19 godina, već je postala jedna od najtraženijih glumica. Zbog takve popularnosti pitanje je koliko Britance uopće brine to što je ova američka verzija priče o kralju Arturu potpuni novitet u odnosu na ono što se dosad smatralo činjenicama. Istina, i te dosadašnje činjenice nisu imali čvrsto uporište, ali su bile pomalo uvriježene. Bruckheimer, producent velikih hitova, od “Top Guna” pa do prošlogodišnjih “Pirata s Kariba”, odlučio ih je sve promijeniti pa je radnja filma smještena potkraj petog stoljeća, a nitko dosad nije Artura smjestio tako rano, u to tzv. mračno doba. On je u filmu napola Rimljanin, napola Englez, pravim imenom Lucius Artorius Castus, a njegovi vitezovi Okruglog stola, kojih je u filmu šest, već su 15 godina na službi Rimljanima. Kako se približavao pad Rimskog Carstva, tako su Artur i njegovi vitezovi očekivali slobodu, ali Rimljani ih šalju na posljednji zadatak prije oslobođenja – moraju spasiti važnu rimsku obitelj koju pokušavaju oteti pobješnjeli Saksonci. Vitezovi spašavaju obitelj, ali otkrivaju da su oni okrutni mučitelji Britanaca, a među njima oslobađaju i Guinevere, Merlinovu kćer. Merlin u ovom filmu nije čarobnjak, već šaman koji se nalazi na čelu naroda Pikta. Rimsko Carstvo polako nestaje i jasno je da je Artur jedina osoba koja može ujediniti Veliku Britaniju.

Dakle, ništa nije ostalo od uvriježenog povijesnog mišljenja o Arturu u Bruckheimerovoj verziji. Nema dvorca Camelot, Merlin nije čarobnjak, a Guinevere nije djevojka koja će varati Artura s Lancelotom i time uzrokovati njegov gubitak kraljevstva. Dapače, u filmu “King Arthur” uopće nema ni najmanjeg znaka bilo kakve potencijalne ljubavne povezanosti Lancelota i Guinevere, a o potrazi za Svetim Gralom nema ni govora. Uz sve to, Bruckheimer kaže da je “ovo originalni kralj Artur”, dok povjesničar Matthews tvrdi kako bi on vrlo rado preporučio film svim studentima povijesti. Matthews je uvaženi stručnjak, autor nekoliko knjiga o kralju Arturu i već je bio angažiran na snimanju filma “Prvi vitez” iz 1995. godine u kojem Sean Connery igra Artura a Richard Gere Lancelota, ali se sukobio s redateljem pa je napustio projekt. Međutim, najveću istinu rekao je scenarist filma David Franzoni, poznat i kao scenarist “Gladijatora”, koji je priznao kako je priča o Arturu dijelom činjenica a dijelom mit pa su se autori filma poigravali mitom kako bi prikazali drukčijeg kralja. U razgovoru s Franzonijem rekli smo kako smo iz Hrvatske i zanimala nas je njegova suradnja s Brankom Lustigom, na što je on rekao “s obzirom na to da ste iz Hrvatske, moram vam reći da je kralj Artur živio u Hrvatskoj pod rimskim imenom Lucius Artorius Castus, a u Hrvatskoj mu se nalazi i grob”. Ta se “činjenica” ne spominje u filmu jer se on bavi Arturovim životom a ne smrću, ali smo ostali potpuno iznenađeni tom teorijom.

Bez obzira na sve nove elemente iz priče, londonska publika je na premijeri filma pljeskala a nekoliko tisuća okupljenih ljubitelja filma vrištalo je za Owenom i Keirom Knightley, ali najviše za Rayom Winstonom koji glumi Borsa, jednog od vitezova Okruglog stola. Poznat po ulogama u filmovima “Posljednja pljačka” i “Studengora”, Winston je rekao “ništa čudno što sam bio najpopularniji na premijeri, pa ja sam lokalni dečko, a Clive Owen nije iz Londona pa nije ni mogao dobit toliki pljesak kao ja”. Na ulazu u dvoranu pokraj crvenog tepiha bili su postavljeni rimski vojnici na konjima, dok je nekoliko dugokosih momaka glumilo Saksonce koji su držali ritam udarajući po bubnjevima. Zbog toliko mnogo britanskih glumaca nije ni čudo što su Bruckheimer i Fuqua prošli gotovo nezapaženo na crvenom tepihu. Možda je za njih tako i bolje i možda bi Bruckheimer morao odgovarati na pitanja zašto se Amerikanac s takvim komercijalnim predznakom uopće upustio u prekrajanje dijela britanske povijesti, iako nam je Ioan Gruffudd, Velšanin koji glumi Lancelota, rekao kako Bruckheimer ima puno pravo ekranizirati svoju verziju priče o kralja Arturu. Fuqua je pomalo izbjegavao novinare jer bi im morao priznati, kao što je nama sutradan priznao na intervjuu, da mu je film prekrajan prilikom montaže. “Izbačene su neke krvave scene kako film ne bi bio zbog previše nasilja zabranjen za mlađe od 17 godina. Predstavnici kompanije Buena Vista gledali su prvu verziju filma i pitali koliko će još glava pasti do kraja”, rekao je Fuqua. Usporedio je film “King Arthur” s “Danom obuke” riječima da je “film ‘Dan obuke’ bio 95 posto moj, a pet posto kompanije, dok je odnos postotaka u slučaju ovog filma drukčiji”, pa je priznao da čeka redateljsku verziju filma na DVD-u koja će sadržavati sve izbačene scene.

S obzirom na to da je povijesna tematika iskorištena za povijesni akcijski film, glavni glumci koji glume vitezove bili su prije početka snimanja smješteni u neku vrstu vojničkog kampa gdje su učili jahati, koristiti luk i strijelu te mačevati. Trening je trajao dva mjeseca, a na njemu je posebno insistirao Owen, koji nam je priznao kako se bojao prihvatiti ulogu u filmu samo zbog toga jer nije znao jahati. Jedino Winstone nije prošao tečaj. “Nisam taj tip koji će dopustiti da se neko izderava na mene u nekakvom kampu”, objasnio nam je Winstone, koji je zbog toga i najdeblji od svih vitezova Okruglog stola. Ostali se nisu žalili na takav tretman, ali su se žalili na nedostatak ljubavnih scena s Kierom Knightley. I Winstone i Gruffudd priznali su da su od redatelja tražili da ubaci ljubavne scene s Kierom Knightley u kojima bi aktivno sudjelovali, ali njihove molbe nisu uslišane. Njihovi zahtjevi nisu nas začudili, jer je za glumicu koja se lani proslavila u filmu “Pirati s Kariba” Fuqua rekao kako je “tako seksi i tako lijepa, poput Grete Garbo”. Nakon premijere filma svi uzvanici otišli su na party koji je održan u Guildhallu. Guildhall je zgrada nalik crkvi sagrađena u 15. stoljeću i bila je centar gradske vlade. Riječ “guildhall” je anglosaksonskog podrijetla a znači plaćanje, odnosno mjesto na kojem su se plaćali porezi. Ono što nas je sve iznenadilo na partyju, bilo je nepostojanje VIP prostora, uobičajenog za filmske partyje u kojem su filmske zvijezde zaštićene od običnih uzvanika. Svi su glumci slobodno cirkulirali ogromnim prostorom, ispijali pivo i pričali sa svakim koji im je poželio čestitati na uspješnom filmu, uključujući i Bruckheimera. Jedina je posebnu zaštitu imala Kiera Knightley, što ne znači da je bila nepristupačna, već je bilo zabranjeno fotografiranje s obzirom na to da je jedan britanski magazin platio kako bi imao ekskluzivne fotografije s partyja. Kulinarska ponuda bila je vrhunska. Radnja filma odvija se u vrijeme kada se najviše jelo pečeno meso i uzvanici su uživali u janjećim kotletima, piletini na razne načine, janjećem gulašu, ali je bilo i ribe s roštilja. Zbog važnosti događaja, party je posjetio velik broj polunagih djevojaka, londonskih “sponzoruša”, ali većeg uspjeha kod glavnih glumaca nije bilo. Naime, Owen je na party došao sa suprugom Sarah-Jane, Gruffudd s djevojkom Alice Evans s kojom živi u Los Angelesu, Winstone sa suprugom i kćeri a glavni negativac filma, Nijemac Til Schweiger, također je došao sa suprugom i sinom.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika