Objavljeno u Nacionalu br. 455, 2004-08-03

Autor: Dean Sinovčić

TREĆI ČOVJEK GRČKOG PRVAKA

'Bilo bi pošteno da Vlatko Marković ode iz HNS-a'

Velimir Zajec, sportski direktor grčkog nogometnog prvaka Panathinaikosa, govori o financijskim problemima u europskom nogometu, obrazlaže zašto je Zlatko Kranjčar dobar izbor na čelu hrvatske reprezentacije te pojašnjava zašto je kupio trojicu hrvatskih nogometaša

Zajec je vezan za Grčku još od 1984. kad je kao jedan najboljih igrača Dinama i nekadašnje države prešao u Panathinaikos, gdje je 1986. proglašen najboljim igračem u Grčkoj.Zajec je vezan za Grčku još od 1984. kad je kao jedan najboljih igrača Dinama i nekadašnje države prešao u Panathinaikos, gdje je 1986. proglašen najboljim igračem u Grčkoj.Prošlog tjedna na slovenskoj Rogli završene su pripreme grčkog nogometnog prvaka Panathinaikosa. S klubom je na pripreme došao i Velimir Zajec (48), sportski direktor i bivši igrač Panathinaikosa. Bili su tu i novi igrači: golman Mario Galinović, bivši igrač Hajduka Srđan Andrić te Rumunj s hrvatskom putovnicom Dumitru Mitu. Dodaju li im se lanjsko pojačanje Silvio Marić, pomoćni trener Mario Bonić i organizator priprema Milan Šulentić, očit je Zajecov utjecaj u najjačem grčkom klubu.

'Zlatko Kranjčar po znanju ne zaostaje za Jozićem i Barićem, ambiciozniji je i mlađi, samo mora smanjiti odnose s javnošću' 'U Grčkoj su privatizirani svi profesionalni klubovi. Idealan model je kada klub ima jednog bogatog vlasnika, no takve je teško uvući u nogomet' 'Nema šanse da dođem u Dinamo - što je bilo, bilo je. Vraćao sam se nekoliko puta, a sada je vrijeme za nove ljude Na razgovor za Nacional Zajec je pristao samo pod uvjetom da se ne bavimo Dinamom, jer je kao bivši igrač toga kluba 90-ih doživio najveća razočaranja. Prvi je put kao sportski direktor napustio Dinamo 1991. glasujući protiv promjene imena u HAŠK Građanski. Opet je 1995. postao sportski direktor (Croatije), ali je godinu i pol potom otišao jer je tadašnji trener Dinama Otto Barić rekao da mu ne treba sportski direktor. Treći se put vratio 1998. kao trener, Dinamo je dobro igrao u Ligi prvaka, ali su zatim zaredali porazi i Zajec je otišao. Već početkom 2000. opet je sportski direktor, ali je nakon sukoba sa Zdravkom Mamićem 2002. otišao u Panathinaikos za sportskog direktora.

Zajec je vezan za Grčku još od 1984. kad je kao jedan najboljih igrača Dinama i nekadašnje države prešao u Panathinaikos, gdje je 1986. proglašen najboljim igračem u Grčkoj. Završivši igračku karijeru postao je 1997. trener Panathinaikosa. Njegova druga supruga Angela je Grkinja. Njegova prva supruga Dubravka, s kojom ima dvije kćeri, Tenu i Karlu, umrla je 1989. S Angelom ima još troje djece.

NACIONAL: Jeste li vjerovali da će Grčka postati europski prvak? – Nitko nije očekivao da će Grčka pobijediti. Pokazalo se da je u nogometu sve moguće, osobito ako se igrači discipliniraju i taktički obuče. Ova generacija grčkih nogometaša srednje je kvalitete, ali su se dobro uigrali. Prosječna im je dob 27 i pol godina, što je idealno. Mnogi reprezentativci igraju u inozemstvu, a domaći su igrači puno postigli u grčkim klubovima u Ligi prvaka.

NACIONAL: Je li grčki izbornik Otto Rehagel posebno pripremao grčku reprezentaciju za EU? – Ništa posebno. Disciplina i organizacija. Grci su i u Ligi prvaka igrali jednako. Prilagodili bi se na protivnika i prema tome postaviti svoju igru.

NACIONAL: I vama je nuđeno da postanete grčki izbornik? – Davno, prije 7-8 godina. Tadašnja generacija grčkih reprezentativaca nije bila kvalitetna kao sadašnja.

NACIONAL: Jeste li vi “mali Bog” u Panathinaikosu? – Ja sam sportski direktor i kreiram sportsku politiku kluba. To podrazumijeva kupoprodaju igrača i trenera. Hijerarhijski, na vrhu je vlasnik kluba Jorgos Vardonianis, slijedi predsjednik, što je formalna dužnost, nakon čega slijede dvije piramide, sportska i administrativna, a ja sam šef sportskog dijela. Moj utjecaj u klubu je veći nego ikad.

NACIONAL: Nedavno ste doveli tri hrvatska igrača u Panathinaikos. – Ja sam siguran u svoj odabir. Galinoviću, Andriću i Mituu isticali su ugovori s matičnim klubovima, nismo trebali platiti odštetu, oni su kvalitetni igrači. Njihova su primanja solidna za hrvatske prilike. Grčki igrači igraju u inozemstvu i drugim grčkim klubovima, teško ih je dovesti. Kupili smo 10-ak mladih grčkih igrača koje smo posudili. Ni jedan od hrvatskih igrača nije siguran za mjesto u prvom sastavu.

NACIONAL: Koliki je godišnji proračun Panathinaikosa? – Proračun je smanjen. Prije dvije godina iznosio je 35 milijuna eura a sada samo 17 milijuna. Sponzora i gledatelja sve je manje. Ipak smo uspjeli osvojiti i prvenstvo i kup Grčke.

NACIONAL: Možete li usporediti Dinamo i Panathinaikos? – Hrvatska je liga dobro organizirana, ali problematična je privatizacija sportskih društava. Idealan je model s jednim jakim vlasnikom, ali je pitanje koliko se bogataši želi baviti nogometom. U Grčkoj su privatizirani svi profesionalni klubovi od prve do treće lige, ali ipak nisu financijski solidni. Osim tri-četiri najjača kluba, ostali imaju problema.

NACIONAL: Hrvatski zbornik postao je vaš kum Zlatko Kranjčar. – Sretan sam što je izbornikom postao netko iz moje generacije. Kranjčar će napraviti bolji rezultat od Jozića i Barića. Mlađi je i ambiciozniji. Mora usredotočiti samo na taj posao, vidim da je iznimno sretan, mora malo prorijediti kontakte s javnošću i početi raditi.

NACIONAL: Možete li Kranjčara usporediti i s Blaževićem? – Blažević je jedan od najvećih hrvatskih trenera. Njega nitko ne može nadomjestiti u nastupu u kavnosti i psihologiji. Kranjčar je bolji od Blaževića u nogometnoj viziji. Blažević svoj uspjeh zahvaljuje psihologiji i načinu motiviranja. Tu je nedostižan, ali to se može nadomjestiti nogometnom strategijom.

NACIONAL: Potkraj 1999. i vi ste htjeli biti izbornik. – To je najljepša pozicija u hrvatskom nogometu, ali posvetio sam se drugom poslu. Nije mi žao što nisam postao izbornik.

NACIONAL: Nakon što se Hrvatska 2000. nije plasirala na EP, rekli ste da nekomu zbog toga treba odrubiti glavu. – Pa da. Mislim da je HNS na čelu s Vlatkom Markovićem napravio puno dobrih stvari, ali i mnogo loših. Sredio je stanje u nogometu, otišli smo na SP i EP. Ali to nije dovoljno. Vrijeme je za mlađe snage. Neuspjeh je što na proteklom EP-u nismo postigli bolji rezultat i mogli smo u reprezentaciju pozvati mnogo boljih igrača.

NACIONAL: Mislite li da Vlatko Marković mora otići? – Bilo bi pošteno da odu Vlatko Marković, Zorislav Srebrić i Ante Pavlović. Oni su obavili velik posao, ali moraš znati kad u životu više ne možeš dalje i kad moraš svoje mjesto prepustiti mlađem. Treba doći nova generacija Bobana i Šukera. Bilo bi logično da Boban postane predsjednik HNS-a, i Marković na taj način razmišlja.

NACIONAL: Kako se snalazite u Panathinaikosu? Lani ste bili na udaru navijača i medija, ali ste ostali na položaju? – Kad čovjek nešto istinski želi, u tome i uspije. Imam dovoljno pameti i osjećaja da znam kad se trebam maknuti.

NACIONAL: Postoji li i danas želja za povratkom u Dinamo? – Ne, ne, ne i ne. Što je bilo, bilo je. Tri-četiri puta sam se vraćao, sada je vrijeme za nove ljude i u Dinamu.

NACIONAL: Je li vam žao što početkom 90-ih niste postali vlasnikom Dinama? – Nije mi žao, za to treba biti financijski kudikamo jači nego što sam ja tada bio. A s obzirom na hrvatski mentalitet, samo jedan vlasnik Dinama i ne bi bio dobro prihvaćen.

NACIONAL: Lani ste u Panathinaikosu zaštitili trenera nakon nekoliko loših rezultata i on je osvojio dvostruku titulu? – Imam sreću što je u klubu stabilna situacija a vlasnik kluba Vardonianis sportaš je koji ima nogometnu viziju. On zna da u sportu mora biti i padova i uspona. Bio je grčki prvak u reliju. Jasno mu je da u nogometu moraš imati strpljenja da se vineš do uspjeha.

NACIONAL: Kad ste prije dvije godine još jednom otišli u Grčku, je li to bilo zato što vam je supruga Angela Grkinja? – Moja je supruga Amerikanka grčkoga podrijetla. Meni je lako u Grčkoj jer znam jezik, poznajem situaciju. Moje kćeri iz prvoga braka, Tena i Karla, studiraju u Zagrebu, ali često su sa mnom dok je ostalo troje djece sa mnom u Grčkoj. Ta djeca imaju američko državljanstvo jer su rođena u SAD-u, ali sigurno će dobiti hrvatsko državljanstvo.

NACIONAL: U SAD ste 1995. prvi put došli radi operacije srca. Kako vas služi zdravlje? – Više ne moram ići na kontrolu. Uzrok tegoba bila je prirođena mana koja se tek poslije očitovala. Problem je riješen operativnim zahvatom. U srcu je bila rupa koja je zatvorena kao da je nikad nije ni bilo.

NACIONAL: Kako to da ste 1984., kao jedan od najboljih nogometaša u nekadašnjoj SFRJ, prešli u Panathinaikos iako su vas zvali Englezi? – U inozemstvo se nije smjelo ići prije 28. godine a obećao sam ljudima iz Panathinaikosa da ću doći. Nije mi žao, možda bih drugdje novčano bolje prošao, ali sam se u Grčkoj oporavio zbog laganog igranja, dobre klime i života koji mi je donio i druga zadovoljstva.

NACIONAL: Kako to da ste ste odmah po završetku karijere postali poduzetnik? – Još dok sam bio igrač, uložio sam u građevinsku tvrtku svog šurjaka u Britaniji. Ja sam kupio zemlju i onda smo gradili. Imao sam i kuću u Engleskoj, ali sam je 1989. prodao. Šurjak se time i dalje bavi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika