Objavljeno u Nacionalu br. 457, 2004-08-17

Autor: Berislav Jelinić

BORBA GLADIJATORA

Branko Cikatić objavio rat Mirku Filipoviću

Pošto je Državno odvjetništvo odustalo od kaznenog progona Branka Cikatića, kojeg su bivši tjelohranitelj ratnog zločinca Vinka Martinovića Đino Zekan i Mirko Filipović optužili za poticanje ubojstva, poznati hrvatski zaštitar odlučio je uzvratiti udarac

Filipović je u Japanu stekao najveću sportsku slavu, afirmirao se kao zvijezda okrutnih borilačkih sportova i počeo odlično zarađivatiFilipović je u Japanu stekao najveću sportsku slavu, afirmirao se kao zvijezda okrutnih borilačkih sportova i počeo odlično zarađivatiBranko Cikatić, nekoć poznati borac u tajlandskom boksu i drugim borilačkim vještinama i vlasnik zaštitarske tvrtke Tigar Cikatić, potvrdio je prošli tjedan Nacionalu da će zbog klevete tužiti saborskog zastupnika SDP-a Mirka Filipovića, također poznatog borca u tajlandskom boksu i drugim okrutnim borilačkim sportovima, ali i Đinu Zekana, danas nezaposlenog branitelja, bivšeg pripadnika HOS-a i tjelohranitelja ratnog zločinca Vinka Martinovića Štele. Cikatić se Nacionalu obratio pošto je Nacional u prošlom broju objavio pismo Đine Zekana. Zekan je tim pismom reagirao na nedavni tekst u kojemu je Nacional objavio da ga crnogorski odvjetnici sumnjiče za moguću umiješanost u ubojstvo Duška Jovanovića, glavnog urednika crnogorskog dnevnog lista Dan.

Zekan je demantirao umiješanost u to ubojstvo, ali je u pismu iznio i neke tvrdnje zbog kojih će Cikatić i njega i Mirka Filipovića tužiti sudu. Te su tvrdnje sljedeće: “Već četiri godine naganjam Cikatića i Degena po hrvatskim sudovima, ali oni izbjegavaju pojavljivanje pred sudom. Zasad su zaradili samo zatvorske kazne, što im i priliči. Objavite moj iskaz dan na glavnoj raspravi o ubojstvu Jasmine Đukić, a ne podmetanje Cikatića, Degena (odvjetnik Silvije Degen, op.a.) i ostalih pripadnika sekte koju sačinjavaju otimači ljudi, ucjenjivači, zlostavljači djece – svi redom pravomoćno osuđivani u Hrvatskoj… Zbog kriminalnih radnji Cikatića i pripadnika njegove sekte te njihovih sudjelovanja u ubojstvima, sukobio sam se s Vinkom Martinovićem Štelom, koji mi je žestoko prigovorio što sam imao kontakt s Cikatićem dok je uz pokroviteljstvo Silvija Degena, tzv. odvjetnika, po Mostaru činio niz teških kaznenih djela koja su poslije pripisana Vinku Martinoviću Šteli. Kasnije su ta dvojica bili glavni protagonisti linča Vinka Martinovića i mene. U toj zločinačkoj farsi služili su se podmetnutim iskazima, lažnim prijavama i osobito medijima…”

Branko Cikatić Nacionalu je detaljno opisao zašto ga je Zekan tako teško izvrijeđao. Veći dio svojih tvrdnji je potkrijepio dokumentima. Cikatićeva priča izuzetno je neugodna i za Zekana i za saborskog zastupnika Mirka Filipovića. Štoviše, ako su Cikatićeve tvrdnje točne, Zekan bi se uskoro mogao suočiti i s kaznenom prijavom zbog poticanja na ubojstvo u Mostaru sredinom prošlog desetljeća, a Mirko Filipović mogao bi se suočiti s neočekivanim problemima u svojoj sportskoj karijeri u Japanu.

Filipović je u Japanu stekao najveću sportsku slavu, afirmirao se kao zvijezda okrutnih borilačkih sportova i počeo odlično zarađivati. No, zbog visokih moralnih kriterija, u Japanu je javnost vrlo osjetljiva na svaki propust popularnih javnih osoba. Kako priča Branka Cikatića prikazuje Mirka Filipovića u dosad malo poznatom i naglašeno negativnom svjetlu, bit će zanimljivo vidjeti kako će japanska javnost reagirati pokaže li se da je Filipović, zajedno sa Đinom Zekanom i uz blagonaklonost tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog, na temelju izmišljenih priča pokušao Cikatića prikazati kao zločinca i ubojicu.

Cikatić je u opsežnom razgovoru za Nacional izjavio da su ga Zekan i Filipović početkom 2001. lažno optužili da je od Zekana tražio da ubije Filipovića jer je bio ljubomoran na njegove sportske rezultate. Da bolje pojasni što je dovelo do tih optužbi, Cikatić je za Nacional ispričao kako se upoznao sa Zekanom i Filipovićem.

“Jedan od tadašnjih direktora u mojoj tvrtki tijekom 1994. zaposlio je Đinu Zekana i Mirka Filipovića kao redare u diskoteci “The Best”. Zekan je par mjeseci poslije otišao u Mostar. Ponovo se pojavio u mojoj tvrtki 1997. i tri tjedna me molio da ga zaposlim jer je bio u teškoj financijskoj situaciji. Dolazio je sa suprugom i djetetom. Kako mu je žena uskoro dobila posao u Ministarstvu pravosuđa, mislio sam da se doista radi o normalnoj obitelji, a kako sam još bio aktivan sportaš, nisam imao vremena detaljno provjeravati tko je on. Zekan je usto pribavio potvrdu da nije pod istragom, te da nije kažnjavan, pa sam ga zaposlio. Filipović je sve te godine trenirao u mom klubu i ja sam mu dao i posao. Mirko je za mene bio sportaš, pa se nisam osvrtao na prigovore nekih djelatnika MUP-a i vojske zbog njegove nacionalnosti, koji su tada kod mene također trenirali”, kaže Cikatić.

Cikatić tvrdi da u to vrijeme nije dovoljno pažljivo pratio što mu se događa u tvrtki i da ga je to stajalo brojnih poslova, a kasnije i pritvora nakon lažnih optužbi Zekana i Filipovića. Nakon kratke hollywoodske karijere Cikatić se 1997., baš u vrijeme kada se Zekan vratio u njegovu tvrtku, ponovo počeo aktivno baviti borilačkim vještinama. Direktor u njegovoj zaštitarskoj tvrtki tada je bio Ile Kelić. Cikatić tvrdi da je za njegova mandata Zekan strelovito napredovao, da je od čuvara ubrzo postao šef operative, pošto je zajedno s Kelićem na prijevaru izbacio svog prethodnika.

Godinu dana poslije Cikatić se oženio i u tvrtki zaposlio roditelje svoje supruge. Oni su mu počeli govoriti o nepravilnostima u poslovanju te da u njima sudjeluje Zekan, ali i neki drugi zaposlenici. Cikatić ih je ubrzo nakon toga otpustio, pa smatra da mu se Zekan zato htio osvetiti izmišljenom pričom o naručivanju ubojstva Mirka Filipovića.

Taj postupak je inicirao Zekan, koji je državnom odvjetništvu izjavio da ga je Cikatić u više navrata tražio da ubije Filipovića. Zekan je u iskazu državnom odvjetništvu rekao da je to odbio, ali da je Cikatić tada više puta prijetio njegovoj obitelji.

Mirko Filipović slikao se 21. siječnja 2001. zajedno sa Zekanom za Jutarnji list i tom prilikom izjavio:”Nemam razloga sumnjati u Zekanove riječi. Cikatić mi je još ‘96. zaprijetio da će me uništiti poslovno i financijski, agitirao je da dobijem otkaz u MUP-u, slao okolo pisma da sam kriminalac i da kradem automobile. Čak je i Japancima, koji me cijene kao sportaša, poslao faks u kojem stoji da sam kriminalac i da se družim s klošarima. Zato sam upitao Zekana, kojeg od prije znam samo iz viđenja, bi li to što je rekao meni ponovio i na sudu. Ja sad tražim da me se zaštiti, da pravosuđe konačno reagira. Odakle Cikatiću pravo da moja majka zbog njegovih prijetnji već treći Božić provodi u suzama?”

Zekan je istom prilikom u Jutarnjem listu izjavio da je zbog svega toga odlučio prekinuti s Cikatićem svaki poslovni kontakt. Međutim, dokumenti u posjedu Nacionala pokazuju da je Cikatić dao otkaz Zekanu te ga je on tužio da ga vrati na posao, što je posve proturječno njegovom iskazu u Jutarnjem listu.

Na temelju Zekanova iskaza 7. svibnja 2001. Županijski sud u Zagrebu protiv Cikatića je otvorio istragu, a on je trebao biti pritvoren. Cikatić je sve navode iz tužbe demantirao.

Po otvaranju istrage Cikatić je prvo bio izvan Hrvatske, a potom se 2. listopada 2001. pojavio u Hrvatskoj, pa je pritvoren na 30 dana. Tjedan dana po pritvaranju nad Cikatićem je izvršeno psihijatrijsko vještačenje u psihijatrijskoj bolnici u Vrapču, jer je Zekan izjavio da je Cikatić ovisnik o drogama, alkoholu i steroidima, zbog čega je praktično lud i opasan po okolinu. Vještačenje je pokazalo da te tvrdnje nisu točne. Dva tjedna poslije vještačenja Cikatić je izišao iz pritvora, ali su ga ubrzo opet pritvorili.

“Kad sam izišao iz pritvora, prišao mi je jedan čovjek koji mi je rekao da bih mogao opet završiti u pritvoru, jer se državno odvjetništvo može žaliti na puštanje iz pritvora. Tada mi rekao kako mi može srediti da ostanem na slobodi ako platim 100 tisuća maraka. Odbio sam tu ponudu i nedugo potom opet sam u pritvoru proveo 7 dana. Po izlasku iz pritvora ponovo mi je prišla ista osoba i ovaj put me tražila 50 tisuća maraka. Opet sam odbio. Potom mi je na Badnjak 2001. došla pismena obavijest da se trebam javiti istražnom sucu Turudiću, kako bih opet otišao u pritvor u Remetinec. Turudić mi je na Badnjak doista odredio pritvor, a potom sam par sati proveo pritvoren u Županijskom sudu u Zagrebu. Međutim, ondje sam proveo samo par sati, jer nisam htio praznike provesti odvojen od obitelji. Zato sam odlučio platiti toj osobi 25 tisuća maraka. To sam i učinio, pa sam ubrzo pušten na slobodu, samo par sati pošto me Turudić pritvorio”, kaže Branko Cikatić.

Cikatić je o svemu informirao nadležna državna tijela, koja provjeravaju njegove navode. Sve je to uvelike ugrozilo njegovu reputaciju i poslovanje njegove zaštitarske tvrtke. Znatne prihode izgubio je i pošto je Filipović u intervjuu za jedan ugledni japanski list o njemu govorio praktično kao o kriminalcu.

Nepune tri godine poslije, 16. veljače 2004. Županijsko državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona Branka Cikatića. U obrazloženju te odluke stoji da je Cikatić logično i razumno obrazložio zašto podaci iz njegove privatne, sportske ili poslovne biografije pokazuju da nije razumno zaključiti kako bi on poticao Đinu Zekana da ubije Mirka Filipovića, te da rezultati istrage gotovo posve demantiraju ono što je Zekan javno tvrdio. Kako je unatoč svemu Zekan u pismu Nacionalu opet vrlo negativno govorio o Cikatiću, on ga je, kao i Filipovića, odlučio sudski goniti.

“Moram priznati kako nisam znao da je protiv Cikatića obustavljena istraga državnog odvjetništva te da ste vi prvi koji ste me o tomu informirali. No, drago mi je što će me Cikatić tužiti, jer sam odmah spreman pristupiti poligrafskom testiranju kako bi se vidjelo tko u našem sporu govori neistine. I danas ostajem kod svih svojih tvrdnji koje sam izrekao. Možda će taj postupak otkriti kako je bilo moguće da Cikatić izbjegne optužnicu. Nadam se da će taj postupak otvoriti dovoljno prostora da se vidi kako su se u tom slučaju mijenjali nadležni državni odvjetnici. Prvo je slučaj vodila Marinka Orlić, nju je na čudan način zamijenila Branka Kipson, a Cikatić je izbjegao optužnicu kad je slučaj preuzeo Petar Dragosavac. Već mi je muka tog prepucavanja po novinama. Ja na koncu Cikatiću ne zamjeram ništa osim prijetnji mojoj obitelji. Postoje svjedoci tog vremena koji će u postupku reći što se doista događalo. Na koncu, ako sam Cikatića neosnovano optužio, što znam da nisam, spreman sam kazneno odgovarati”, rekao je za Nacional Đino Zekan.

On je Nacionalu dostavio i brojne dokumente koji otkrivaju njegov ratni put. Iz njih se vidi da je bio dragovoljac Domovinskog rata, da se borio kao pripadnik HOS-a te da je bio i šef osiguranja HSP-a dok je stranku vodio Dobroslav Paraga. Među njima nalazi se i potvrda da nije osuđivan, koja je izdana u Mostaru 1992. Dokumenti prate njegov ratni put do 1994. Zekan je Nacionalu dostavio i preslike sudskih presuda u kojima je Cikatić nepravomoćno osuđen na dva mjeseca zatvora, odnosno na godinu dana uvjetno radi klevete Zekanove supruge, inače zaposlene u ministarstvu pravosuđa, jer je izjavio da mu je ona preko svojih veza uspjela nabaviti potvrdu da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak te da nije osuđivan. Cikatić tvrdi da postupak nije okončan te da u njemu ima dobre izglede.

Svoj optimizam temelji na Zekanovom boravku u Mostaru 1994.-97. Ondje je Zekan otišao na poziv ratnog zločinca Vinka Martinovića Štele. Zekan je u intervjuu Nacionalu 3. prosinca 1997. izjavio kako je bio njegov tjelohranitelj te da je za njega i njegove ljude premlaćivao brojne osobe koje Martinoviću nisu plaćale reket. Negativno je govorio o Martinovićevoj supruzi i njenoj braći koje je opisivao kao kriminalce u službi Martinovića. U ljeto 1997. Zekan je dao svoj iskaz pred istražnim sucem Radovanom Ortynskim u slučaju u komu se Martinović sa suradnicima tereti za ubojstvo Jasmine Đukić iz Mostara. Zekan je tada plastično opisao kako je sudjelovao u ubojstvu te žene samo zato da bi Martinović mogao preprodati njen stan. Kasnije je Zekan na sudu promijenio svoj iskaz, a Nacionalu je prošli tjedan izjavio da su ga na iskaz pred istražnim sucem policajci prisilili batinama i ucjenama. Rekao je da ga je policija, po njegovu sudu neosnovano, tada sumnjičila za brojne kriminalne radnje.

Kada je na sudu odbio ponoviti svoj iskaz, koji je vjerojatno kao svjedok pokajnik dao istražnom sucu Ortynskom radi izbjegavanja vlastitog kaznenog progona u tom slučaju, odvjetnici Silvije Degen i Snježana Gašić podnijeli su protiv Đine Zekana 1997. kaznenu prijavu radi sudjelovanja u ubojstvu Jasmine Đukić. Degen je za Nacional izjavio da po toj kaznenoj prijavi nadležna državna tijela uopće nisu postupala te da je čak predmet bio nestao iz državnog odvjetništva. Ako je to točno, najvjerojatnije se to dogodilo u vrijeme kada je na čelu državnog odvjetništva u Hrvatskoj bio Radovan Ortynski. U vrijeme njegova mandata on je Zekana prihvatio i kao vjerodostojnog svjedoka u slučaju protiv Branka Cikatića. Kako je prije par mjeseci državno odvjetništvo odustalo od njegova progona, Cikatić sumnja da je bio žrtvom dobro organizirane kriminalne skupine koja je imala dobre veze u pravosudnim krugovima. Ističe kako je posebno zanimljivo da su protiv njega svjedočili njegovi bivši zaposlenici, za koje je ustanovio da su ga potkradali. Jedan dio tih osoba danas je blizak Mirku Filipoviću i s njime surađuje, a neke su osobe zbog Cikatićevih pravosudnih problema na temelju optužbi Đine Zekana preuzele dobar dio poslova njegove tvtke.

Zato je Cikatić uvjeren da je zbog sprege kriminalaca i samog vrha pravosudnih krugova umalo završio u zatvoru, s uništenom sportskom i poslovnom reputacijom.

SOČVOKE DEGEM
Riječ odvjetnika
Odvjetnik Silvije Degen za Nacional je izjavio kako neće pokretati sudski postupak protiv Đine Zekana jer mu je apsurdno ići pred sud tvrditi da nije naređivao ubojstva po Mostaru. Degen tvrdi kako je žalosno da osobe poput Đine Zekana slobodno šeću Hrvatskom, o njemu priča s neskrivenim gađenjem te poziva nadležna pravosudna tijela da ispitaju zašto se punih 7 godina nitko nije ozbiljno pozabavio kaznenom prijavom koju je on podnio protiv Zekana.

Vezane vijesti

Mirko Filipović lako pobijedio Jorgea

Mirko Filipović lako pobijedio Jorgea

Hrvatski borac Mirko Filipović upisao je, nakon devet godina, pobjedu u povratničkom meču u K-1 ring. U duelu u Madridu, nokautirao je Španjolca… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika