Objavljeno u Nacionalu br. 458, 2004-08-24

Autor: Dean Sinovčić

NOVA KONCEPCIJA SARAJEVO FILM FESTIVALA

Sarajevo Film Festival se usmjerio na Balkan

Deseti Sarajevo Film Festival, koji se održava od 20. do 28. kolovoza, definitivno se odlučio u natjecateljskoj konkurenciji prikazivati samo filmove iz bivše Jugoslavije i susjednih zemalja istočne Europe: cilj organizatora je približiti te filmove selektorima Cannesa, Berlina i Venecije

Sarajevski filmski festival ima proračun od 850 tisuća euraSarajevski filmski festival ima proračun od 850 tisuća euraSarajevo film festival u svom je desetom izdanju, od 20. do 28. kolovoza 2004., definitivno odlučio da u natjecateljski dio uđu samo filmovi iz regije, što uključuje države bivše Jugoslavije i istočnoeuropske susjede. Na taj su način automatski i hrvatski filmovi dobili na važnosti, pa su se među devet kandidata za nagradu vrijednu 25 tisuća eura našla dva hrvatska filma: “Družba Isusova” i “Ta divna splitska noć”. Direktor festivala Mirsad Purivatra i njegovi suradnici time su definitivno odustali od borbe za premijerna prikazivanja svjetskih naslova, čiji producenti i redatelji svoje filmove čuvaju za veće festivale. Umjesto toga, organizatori Sarajevo film festivala nadaju se da će predstavnici velikih festivala poput Cannesa, Berlina i Venecije dolaziti u Sarajevo kako bi pogledali najvrednije filmove iz ove regije i uzeli ih za prikazivanje na svojim festivalima. To, naravno, ne znači da se Sarajevo film festival odriče visokobudžetnih filmova, nezavisnih američkih filmova i filmova svjetskih nacionalnih kinematografija, ali će najveća pozornost od ove godine biti usmjerena prema filmovima iz regije, a time će se festival ujedno potvrditi kao najvažniji na ovom području.

Festival je ove godine i otvoren filmom iz regije, drugim uratkom bosanskohercegovačkog redatelja Pjera Žalice “Kod amidže Idriza”. Njegov prošlogodišnji debi “Gori vatra” bio je pobjednik Sarajevskog festivala, tako da nije čudo što je otvoreno kino Metalac, koje prima oko pet tisuća gledatelja, bilo prepuno na otvorenju. Žalica u svom novom filmu govori o poratnom stanju u Sarajevu kroz razgovor starijeg bračnog para – glume ih Mustafa Nadarević i Semka Sokolović-Bertok – čiji je sin ubijen u ratu, i njihova nećaka koji im je došao u posjet. Publika je bila oduševljena filmom, osobito glazbenom temom – pjesmom “Malo je, malo dana”, koju je napisao Saša Lošić a otpjevao Halid Bešlić. Pjesma ima zajamčen status hita, u što smo se mogli uvjeriti na partyju koji je ekipa filma organizirala u dvorani Zetra. Tamo nas je, osim gomile ćevapa s kajmakom, dočekala ta pjesma, a onaj koji je birao glazbu pobrinuo se da se pusti desetak puta zaredom. Mnogi su se pitali zašto Žalicin film nije u natjecateljskoj konkurenciji festivala, na što je Purivatra šaleći se rekao kako bi onda Žalica drugi put zaredom pobijedio. Ovako je Pjer Žalica ušao u žiri festivala, kojim predsjeda čuveni britanski redatelj Mike Leigh, a njegov je film otvorio festival.

Kao što je publika nestrpljivo čekala Žalicin film, tako se u subotu nestrpljivo čekao dolazak Johna Malkovicha, najslavnijeg ovogodišnjeg filmskog gosta u Sarajevu. Malkovich je prije sedam godina posjetio Sarajevo za vrijeme festivala, a ove je godine došao nakratko jer trenutačno režira kazališnu predstavu u Barceloni. Prema organizatorima Malkovich se pokazao vrlo galantnim, nije tražio nikakav honorar za dolazak, što je uobičajeno u takvim prilikama. Dapače, čak se zahvalio na plaćenim avionskim troškovima i doletio u Sarajevo privatnim avionom u subotu oko 18 sati. Nakon što se smjestio u hotelu “Holiday Inn” Malkovich je s Purivatrom u 19.10 sati prošetao crvenim tepihom Narodnog pozorišta, gdje se te večeri prikazivao hrvatski film “Družba Isusova”. Hrvatska ekipa filma iskoristila je tu priliku da se na kratkom koktelu prije filma fotografira s Malkovichem i na brzinu popriča s njim, ali on nije ostao pogledati film jer je morao otići do otvorenog kina Metalac kako bi prisustvovao bosanskoj premijeri svog redateljskog debija “Ples ubojica”. Na njegovu žalost, nakon samo 30 minuta filma, otvorilo se nebo iznad Sarajeva, strahovit pljusak potjerao je publiku iz kina i pitanje je tko je uopće uspio otrčati do dvorane Skenderija gdje je nastavljena projekcija. Malkovich je s Purivatrom otišao u blizinu dvorane Skenderija, u vrlo popularnu vinoteku, u kojoj su njih dvojica s još nekoliko gostiju pili i pričali sve do četiri sata ujutro. Kako doznajemo, Malkovich je najavio da želi kupiti kuću u Trstenom nedaleko od Dubrovnika, u koju bi se htio preseliti sa svojom obitelji. On je, naime, jako politički involviran, pa je svoj prethodni dom u Francuskoj napustio zbog neslaganja s unutarnjom politikom francuske vlade. Vilu koju bi htio kupiti Malkovich je već odabrao, a vidjet ćemo hoće li u Hrvatskoj, s obzirom na političku situaciju, uspjeti izdržati i 15 minuta. Nakon toga su Purivatra i Malkovich popili još poneko piće u predvorju hotela “Holiday Inn”, tako da Malkovich na kraju uopće nije spavao u Sarajevu, nego je ujutro sjeo u avion i odletio natrag u Barcelonu. Avion je trebao poletjeti u šest sati ujutro, ali, kako čujemo, kasnio je u polasku jer se Malkovich i Purivatra nikako nisu mogli rastati.

Međutim, inozemnih zvijezda neće nedostajati ove godine u Sarajevu. Osim Malkovicha, u Sarajevo su već stigli čuveni strip crtač Enki Bilal, koji je rođen u Beogradu ali već godinama živi u Parizu, te francuski redatelj Gaspar Noe, poznat po filmu “Nepovratno”. Bilal je u Sarajevu promovirao svoj redateljski debi “Besmrtni”, znanstveno-fantastični film dojmljiva izgleda, dok je Gaspar Noe došao zbog revije svojih filmova, među kojima su prikazani i njegovi kratki filmovi te propagandni spotovi. Kad se pogledaju njegovi ostali radovi, vidi se da je “Nepovratno”, poznat po sceni silovanja Monice Belluci, samo nastavak ranijih radova, u kojima je opsjednut, blago rečeno, čudnim predstavljanjem seksualnih odnosa. Osim njih Sarajevo će ovih dana posjetiti i Anthony Minghella, redatelj filma “Studengora”, francuski glumac Gerard Depardieu i još mnogi drugi. Kako nam je rekao Purivatra, gost ovogodišnjeg festivala trebao je biti i poznati redatelj Jim Jarmusch, koji je već pristao doći u Sarajevo, ali se zbog banalnosti to nije dogodilo. Naime, Jarmusch nije želio održati neku vrst ležerne press konferencije na koju svi gosti pristaju i tada je Purivatra rekao kako Sarajevo film festival neće odustati od svog principa te odbio napraviti ustupak Jarmuschu.

U sklopu festivala u subotu i nedjelju održan je koncert Saša Lošić film orkestra, u kojem je bivši vođa grupe Plavi orkestar predstavio filmske teme koje je radio u proteklih deset godina, ali i glazbu koja je utjecala na njega. Tako su na pozornicu Narodnog pozorišta izašli Leo Martin, Hanka Paldum i mnogi drugi, a program su vodili mlada sarajevska glumica Ana Vilenica i nekad iznimno popularni TV voditelj iz Beograda Mića Orlović. U dvoipolsatnom programu publika je pljeskala nakon svake pjesme a koncert je kraju priveo Halid Bešlić, izvevši pjesmu “Malo je, malo dana”. Nakon prvog koncerta Lošić je shvatio da je pretjerao s duljinom, odnosno količinom programa, pa je drugi dan koncert trajao sat vremena kraće. Kako je to izgledalo u Sarajevu, zagrebačka bi se publika mogla uvjeriti u studenome, kada bi Saša Lošić film orkestar trebao gostovati u Hrvatskoj.

Uz proračun od 850 tisuća eura čini se da Mirsadu Purivatri nije teško voditi Sarajevo film festival. Međutim, on je mnogo više od novca kojeg, usput rečeno, samo 35 posto stiže iz državnih institucija a ostatak od sponzora. Upornost Purivatre koji tijekom godine obilazi većinu svjetskih festivala, traži filmove i partnere, a u Cannesu je ove godine organizirao i popodnevni koktel party, novčano je nemjerljiva. Zato i ne čudi što je, primjerice, srpski film u konkurenciji ”Žurka” u nedjelju imao svjetsku premijeru u Sarajevu. Glumci su na kraju projekcije dočekani ovacijama, što je potpuno rasplakalo glavnu glumicu Sonju Savić, koja je dobiveni buket cvijeća bacila u publiku i uzviknula ”Živjelo Sarajevo”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika